Vandaag een antwoord op de vraag van Mireille:

  • Een dik jaar geleden ben ik bevallen van mijn tweede kindje. Een jongetje. Al spoedig na de bevalling heb ik evenwichtsproblemen gekregen met regelmatige duizelingen en blackouts als gevolg. Uit tests is echter niks gebleken wat als mogelijke oorzaak aangewezen kon worden. Ik vermoed echter dat het gebrek aan nachtrust wat ik flink heb ervaren afgelopen jaar hier een grote rol in heeft gespeeld. Kan dat?

De functie van je evenwichtsorgaan

Je evenwichtsorgaan (een onderdeel van je schedel) kan je als zintuigencomplex beschouwen:

  • Een complex bestaand uit meerdere delen welke informatie ontvangt over bewegen en balans.

Wanneer je (net als Mireille) met evenwichtsproblemen kampt, dan duidt dit op het feit dat de overdracht van informatie welke door dit orgaan ontvangen wordt (en vervolgens in je hersenen verwerkt moet worden) niet goed verloopt.

Endo- en perilymfe

Je evenwichtsorgaan vormt een zintuig welke versnellingen en draaiingen kan waarnemen.

Deze worden waargenomen als gevolg van het bewegen van de vloeistoffen aanwezig in de verschillende delen van je evenwichtsorgaan:

  • Endolymfe.
  • Perilymfe.

Het is zeer belangrijk dat deze vloeistoffen een voor hen ideale samenstelling bezitten en behouden:

  • Endolymfe moet veel kalium- en weinig natrium-ionen bezitten (net als de intracellulaire vloeistoffen elders in je lijf).
  • Perilymfe moet veel natrium- en weinig kalium-ionen bezitten (net als je hersenvocht en de extracellulaire vloeistoffen elders in je lijf).

Is de samenstelling van deze vloeistoffen niet optimaal, dan zal de ontvangst en overdracht van informatie over bewegen en balans (met name informatie over versnelling en draaiing) verslechteren en zullen evenwichtsproblemen ontstaan.

De samenstelling van al je lichaamsvloeistoffen

De samenstelling van lichaamsvloeistoffen (vloeistoffen zoals je bloed, maar ook de intra- en extracellulaire vloeistoffen in je weefsels) wordt voortdurend constant gehouden m.b.v. hormonen en prostaglandines (weefselhormonen):

  • Hormonen houden de samenstelling van je bloed in evenwicht.
  • Weefselhormonen houden de samenstelling van je weefselvloeistoffen (intra- en extracellulaire vloeistoffen) in evenwicht.

Verstoring van de ideale samenstelling van je bloed

Wanneer de ideale samenstelling van je bloed regelmatig verstoord raakt, dan kan het evenwicht genaamd homeostase niet goed bewaard blijven in je lijf en zal stress in je lijf ontstaan.

Als reactie op deze stress zullen stresshormonen geproduceerd worden.

Deze stresshormonen putten je steunweefsels uit van vocht en basische mineralen.

Deze uitputting van je steunweefsels heeft vervolgens ook een nadelig effect op de samenstelling van je weefselvloeistoffen:

  • Je weefselvloeistoffen zullen hun ideale samenstelling verliezen, doordat zij afhankelijk zijn van het vocht en de basische mineralen welke aanwezig zijn in je steunweefsels (welke in dat geval uitgeput zijn geraakt onder invloed van stresshormonen).

Dit betekent dat ook de ideale samenstelling van je endolymfe en perilymfe verloren kan gaan, wanneer het evenwicht in je bloedbaan regelmatig verstoord raakt en als gevolg daarvan stresshormonen regelmatig geproduceerd moeten worden in je lijf.

Slapeloze nachten

Maandenlang heeft Mireille amper twee uur slaap per nacht gehad.

Hierdoor konden de afvalstoffen welke overdag gevormd werden in haar lijf ’s nachts niet goed afgevoerd worden en kon de zuurtegraad in haar lijf elke dag een stukje hoger worden.

Wanneer de zuurtegraad in je lijf elke dag een stukje hoger wordt, dan zal op den duur ook de ideale samenstelling van je bloed verstoord raken.

Deze ideale samenstelling hangt namelijk voor een groot deel samen met het behoud van een optimale (licht basische) zuurtegraad in je bloedbaan.

Gevolg:

  • De regelmatige productie van stresshormonen in je lijf.
  • Een verstoring van de ideale samenstelling van je weefselvloeistoffen, waaronder endolymfe en perilymfe.
  • Een verslechterde verwerking van prikkels in je evenwichtsorgaan.
  • Evenwichtsproblemen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Mireille:

  • Ja, dat kan. Wanneer je nauwelijks nachtrust hebt, dan zal de afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren en zal de zuurtegraad in je lijf oplopen. Als gevolg hiervan zal ook het evenwicht in je lijf (de optimale zuurtegraad in je bloedbaan) verstoord raken. Wanneer het evenwicht in je lijf verstoord raakt, dan moeten regelmatig stresshormonen geproduceerd worden welke je lichaamsvloeistoffen uitputten van opgeloste basische mineralen (ionen). De werking van je evenwichtsorgaan zal verslechteren wanneer de samenstelling van de vloeistoffen in dit orgaan (de samenstelling van endo- en perilymfe) niet ideaal is. Deze zal niet ideaal zijn wanneer je maandenlang amper 2 uur per nacht hebt geslapen.

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

1 comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

  • Interessant om te lezen. Is er dan ook weer een manier om de samenstelling van deze weefselvloeistoffen te herstellen zodat ze weer ideaal zijn?

    Mvg

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!