Een stoofpotjesmail voor de komende, wat koudere, dagen en weken!
Het koudere weer is in aantocht.
Behoefte aan een verwarmende maaltijd heerst dan alom.
Stoofpotjes zijn hiervoor ERG geschikt.
Ook in het najaar en de winter (eigenlijk het hele jaar door wel) zijn wij echter vaak druk en denken we tijd te missen om iets als een stoofpotje ook daadwerkelijk te gaan bereiden (hoewel we vaak allemaal WEL voor het eten daarvan tijd willen maken en het ook allemaal wel zouden lusten JUIST in die koudere maanden!) .
Maar ja, wanneer je het NIET (al eerder) hebt (voor)bereid (zo’n lekkere en verwarmende maaltijd), kan het eten ervan er dan ook NIET van komen (ook al zou je het ECHT WEL lusten en ook al zou het WEL gaan (voor)bereiden EN het eten HIERVAN het eten van vaak iets VEEL MINDER voedzaams zelfs kunnen voorkomen)!
Daarom vandaag een stoofpotjesmail met inspiratie om TOCH de behoefte aan een verwarmende maaltijd te vergemakkelijken!
- Deze stoofpot-recepten zijn namelijk overwegend NIET zo tijd vergend t.o.v. stoofpotten die uren bereidingstijd vergen!
- Met deze recepten zo makkelijk bij de hand hoef je ENKEL nog maar een dag te prikken in de week waar je WEL tijd kan en wil maken, zodat je (wanneer je DAN ook slim meerdere porties voorbereid (het recept is voor één persoon en één portie, dus vermenigvuldigen maar!)) dit stoofpotje ZEER MAKKELIJK later in de week ZOMAAR en ZEER MAKKELIJK opnieuw kan bereiden (opwarmen) en je dan ook later die week bij behoefte aan een verwarmende maaltijd deze ook MAKKELIJK en SNEL ter beschikking hebt (en DAN niet meer hoeft te grijpen naar minder voedzame en minder tijdrovende maaltijden of alternatieven (die je hoogstwaarschijnlijk nog minder lekker zullen smaken ook)!
Overdag warme maaltijden missen en hier enkel pas ’s avonds aan toe komen kan tijdens de koudere dagen en koudere maanden flink gaan tegenstaan overdag.
Enkel koud eten overdag kan gaan tegenstaan en NIET voldoen aan de heersende behoefte op een koude dag.
Dit kan er dan helaas voor zorgen dat je overdag (met enkel kouwelijke voeding meegenomen) al snel voor een niet bepaald voedzame instant soep uit een automaat, kibbeling, warme snack, saucijzenbroodje etc. valt en voor de bijl gaat en niet kan weerstaan in je pauzes op je werk bijvoorbeeld.
Tip (wanneer je WEL graag overdag OOK iets warms EN ook nog wel iets voedzaams wilt eten) en je toch al slim op een vrije dag meerdere porties van soepen of dit soort stoofpotjes (zoals in deze mail van vandaag) hebt gemaakt is deze OOK mee te nemen (en niet enkel maar thuis te eten) in een thermosbakje, zodat je ook op je werk (in zo’n bak kan het als het goed is 4-5 uur warm blijven) met iets warms EN voedzaams kan lunchen!
Op de site Greenjump vind je dit soort bakjes bijvoorbeeld!
Tip en achtergrond geldend voor alle stoofpotjes in deze mail:
Vochtige gerechten, zoals stoofpotjes kan je (eenmaal bereid) heel goed bewaren in koelkast of vriezer om later weer op te warmen.
Slim en verstandig dan ook (wanneer je dit toch aan het maken bent), meteen meerdere porties te maken om deze dan te bewaren voor later bij behoefte aan “makkelijke maaltijden” welke tegelijkertijd WEL voedzaam en smakelijk zijn (in tegenstelling tot anderssoortige makkelijke maaltijden, welke je kant-en-klaar kan kopen).
Extra groenten door dit gerecht heen verwerken of er bij naast serveren, bijvoorbeeld in de vorm van bloemkoolpuree, mag en kan natuurlijk altijd!
Vochtige bereidingstechnieken zijn voedzame bereidingstechnieken!
De afgelopen dagen las je over glycatie.
Je las dat geconcentreerde voedingsstoffen (eiwitbronnen zoals vlees, vetbronnen zoals olie, geconcentreerde koolhydraatbronnen zoals geraffineerde suikers maar ook granen en peulvruchten) bij sterke verhitting zonder vocht qua structuur “kapot” kunnen gaan en zelfs in sommige gevallen met elkaar kunnen gaan reageren.
Ze verliezen dan hun voedende waarde en kunnen zelfs belastende stoffen gaan vormen.
Tevens zijn ze dan niet zo goed verteerbaar wanneer ze van structuur zijn veranderd.
Om goed verteerbaar te zijn is het belangrijk dat de voedingsstoffen in je voeding nog zoveel mogelijk vocht kan blijven behouden en ook nog zoveel mogelijk vitamines en mineralen bezit.
Vochtige bereidingstechnieken (zoals stoven) op niet al te hoge temperaturen (een lagere temperatuur dan je met bakken bereikt) zijn dan ook ideaal:
- Ideaal voor behoud van vocht
- Ideaal voor behoud van de voedende waarde van de voedingsstoffen
- Ideaal om de structuur van voedingsstoffen te bewaren en het “kapot gaan” van die structuur te voorkomen
- Ideaal om het vormen van belastende stoffen (voortgekomen uit het kapot gaan van de structuur of een reactie tussen geconcentreerde voedingsstoffen) te voorkomen
- Ideaal voor een betere vertering van je voeding
Pompoen-rundvlees stoofschotel
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g magere runderlappen
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken runder/bottenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 1 laurierblad
Kruidnagel
Max. 1 eetlepel azijn
Max. 300 g pompoen, in blokjes gesneden
Rozemarijn
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg het vlees (in blokjes gesneden) toe en bak deze al roerend in zo’n 2 minuten rondom bruin. Voeg de bouillon toe als ook het laurierblad, de azijn en kruidnagel. Laat dit zo zo’n 2 uur onder regelmatig roeren rustig stoven. Voeg in de laatste 20 minuten van deze 2 uur de pompoenblokjes en ook de rozemarijn toe.
Stoofpotje van zalm met prei
Ingrediënten (per portie):
Max. 300 g prei, grof gesneden
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken vis/groentenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 120 g zalmfilet
Max. 20 g pure ongezoete kokosmelk
Dille
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Bak hierin de grove preistukken al roerend zo’n 3-4 minuten aan. Voeg hier OF 100 ml water of vis/groentenbouillon aan toe. Voeg het citroensap toe en laat dit zo’n 5 minuten stoven. Roer de hüttenkäse er vervolgens door en leg de zalm, in grove stukken gesneden, hier bij in. Stoof dit zo’n 8 minuten mee. Bestrooi met dille en klaar ben je!
Boeuf Bourgignon met tijm
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g magere runderlappen, in grove stukken gesneden
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Een gewenste hoeveelheid water OF eigen getrokken bottenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 300 g (kastanje)champignons
Voor de marinade:
Max. 1 eetlepel azijn
Max. 10 g ui, gesnipperd
Tijm
Rozemarijn
Laurierblad
Bereiding:
Vermeng de marinade-ingrediënten met elkaar. Voeg je gesneden runderlappen toe en laat dit een nacht marineren. Haal het vlees de volgende dag uit de marinade, maar bewaar de marinade wel. Dep het vlees droog. Verhit de olie in een pan en voeg het gemarineerde vlees toe. Voeg de marinade en wat water OF bouillon toe tot het vlees net onder het vocht staat. Laat dit anderhalf uur sudderen. Voeg vervolgens de champignons toe en laat dit samen nog een half uurtje pruttelen; laat het inkoken, wanneer het gerecht TE vochtig zou zijn. Garneer met tijm.
Ingrediënten (per portie):
Knoflookpoeder
Max. 50 g koolrabi, in blokjes gesneden (pompoen mag ook)
Max. 200 g courgette, grof gesneden
Max. 10 g ui
Max. 1 rode paprika, grof gesneden
Max. 1 groene paprika, grof gesneden
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 100 g varkenshaas
Max. 2 eetlepels naturel kwark of griekse yoghurt
Koriander
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree aangelengd met water of max. 100 g pure tomatensaus (passata) (controleer ingrediënten op puurheid)
Koriander
Dille
Peper en ongeraffineerd mineraalzout
Max. 50 g rucola
Bereiding:
Verhit de helft vd olie in een pan en voeg hier de knoflookpoeder aan toe. Voeg vervolgens de koolrabi of pompoenblokjes toe als ook de overige groenten en blijf dit roeren. Snijd de varkenshaas in kleinere stukjes en kruid deze met peper en zout en koriander. Verhit de andere helft vd olie in een pan en braad hierin de gekruide blokjes rondom bruin. Doe in de tussentijd de verdunde tomatenpuree of tomatensaus bij de groenten en breng dit aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager en blijf roeren. Schep het vlees, zodra dit geroosterd is, uit de pan en houd apart. Blijf je stoofpotje stoven tot de groenten voldoende zacht zijn en de saus wat ingedikt en schep dit op je bord. Schep het vlees er bovenop en daar bovenop de rucola. Schep de yoghurt of kwark daar dan weer bovenop en bestrooi met dille.
Marokkaans kalkoenstoofpotje
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g kalkoenfilet, in stukjes gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 200 g tomaten, in stukjes gesneden
Max. 200 g champignons, in partjes gesneden
Max. 1 rode paprika, in stukjes gesneden
Max. 1 eetlepel citroensap
Couscouskruiden: koriander, gemberpoeder, uipoeder, komijn, peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, cayennepeper, kaneel en citroenrasp van een (biologische) citroen
Max. 1 eetlepel koudgeperste kokos/olijfolie
Knoflookpoder
Max. 1 fijn gesneden rood pepertje
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak hierin de vleesreepjes rondom bruin. Voeg de uisnippers, tomatenstukjes, champignonpartjes, paprikastukjes, het citroensap, het fijn gesneden pepertje, knoflookpoeder en de couscouskruiden toe. Roer dit door, wanneer het te droog bakt en het vocht uit de groenten verdampt zou zijn, voeg een beetje vocht/water toe en laat het zo ongeveer een uurtje, onder regelmatig roeren stoven.
Vis-garnalenpotje met venkel
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 eetlepel citroensap
Rasp van een (biologische)citroen
Max. 70 g (kool- of andere)witvis, in blokjes gesneden
Max. 60 g garnalen, gepeld
Zout en peper
Max. 1 eetlepel koudgeperste kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 rode paprika, in blokjes gesneden
Max. 300 g venkel, in reepjes gesneden
Peterselie, fijn gehakt
Bereiding:
Meng het citroensap en de rasp met de helft vd olie en schep hier je visblokjes en garnalen door. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de andere helft vd olie in een pan en fruit hierin je uisnippers. Schep de vis erbij en bak het geheel, al roerend, zo’n 5 minuten; tot de garnalen roze kleuren. Voeg de venkel en paprika toe en bak dit kortstondig mee. Garneer op het laatst met de peterselie.
Spaans stoofpotje met rund en paprika
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijf/kokosolie
Max. 120 g magere runderlappen, in grove stukken gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 200 g tomaten, grof gesneden
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree (ingrediënten nagaan)
Een gewenste hoeveelheid water of eigen getrokken bottenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 1 gele paprika, in stukjes gesneden
Max. 1 groene paprika, in stukjes gesneden
Max. 1 chilipeper, fijn gehakt
Paprikapoeder
Max. 1 eetlepel azijn/citroensap
Max. 1 laurierblad
Kruidnagel
Koriander, fijn gehakt
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak hierin je vlees rondom bruin, haal deze uit de pan en zet apart. Fruit vervolgens de uisnippers met knoflookpoeder. Voeg de gesneden tomaten, tomatenpuree, paprikastukjes,fijn gehakte peper, azijn/citroensap en bouillon of water vervolgens toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager en doe het aangebraden rundvlees bij in de pan. Voeg het laurierblad toe als ook kruidnagel. Doe het deksel op de pan en stoof dit zo’n 2 uur onder af en toe roeren. Garneer met koriander.
Vispotje met venkel
Ingrediënten (per portie):
Max. 300 g venkel
Max. 100 g prei
Max. 120 g pangasiusfilet of andere witvis
Max. 20 g kokosmelk, puur (kijk ingrediënten na)
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Een beetje (eigen getrokken visbouillon) of water (zie receptenbestand)
Max. 1 eetlepel mosterd, puur en ongezoet (kijk ingrediënten na)
Bereiding:
Snijd de venkel en prei grof, eventueel mbv een keukenmachine. Verhit de olie in een pan en bak hierin de gesneden groenten aan. Voeg de pangasius of andere witvis toe en bak dit even mee. Voeg de kokosmelk en mosterd als ook een beetje water of bouillon toe en laat dit zo een kwartiertje pruttelen. Wanneer het gerecht te droog dreigt te worden, voeg dan wat extra water of visbouillon toe.
Stoofschotel van paprika met tonijn
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 120 g tonijnsteak
Knoflookpoeder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 2 groene paprika’s, in blokjes gesneden
Paprikapoeder
Peterselie
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree (ingrediënten nakijken)
Een gewenste hoeveelheid water of eigen getrokken visbouillon (zie receptenbestand)
Max. 1 eetlepel citroensap
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin je uisnippers; zo’n 5 minuten. Voeg vervolgens knoflookpoeder en de paprikablokjes toe en bak dit zo’n 2 minuten meet. Roer vervolgens paprikapoeder, de gesneden tomaten en -puree en peterselie erdoor en bak ook dit zo’n 2-3 minuten zachtjes mee. Voeg vervolgens het citroensap, een gewenste hoeveelheid water/visbouillon toe en breng dit alles aan de kook. Draai het vuur vervolgens lager en laat dit zo’n 15 minuten stoven. Breng waar nodig en gewenst op smaak met zout en peper. Snijd je tonijnsteak in blokjes en leg deze bij in de pan. Dek deze af met een deksel en laat dit nog zo’n 5 minuten stoven tot de vis gaar is.
Auberginestoofpotje
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 250 g champignons, in stukjes gesneden
Max. 35 g geraspte Parmezaanse kaas
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Italiaanse tuinkruiden
Peper en zout
Bereiding:
Snijd de aubergine in plakjes en bestrooi deze met peper en zout. Verhit de helft vd olie in een pan en bak hierin je aubergineplakjes eerst op hoog vuur. Zet het vuur vervolgens lager en doe de deksel op de pan. Verhit de andere helft vd olie in een pan en fruit hierin je uisnippers. Voeg hier knoflookpoeder aan toe en roer door. Voeg de gesneden tomaten en wat zout en peper toe. Roer de Italiaanse kruiden erdoor, zet ook het vuur van deze pan wat lager en laat dit 10 minuten pruttelen. Voeg de aubergines uit de ene pan vervolgens toe aan de pan met tomaten en kruiden en laat dit samen nog zo’n 10 minuten stoven. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze nog zo’n 3 minuten mee. Bestrooi op het laatst met de geschaafde kaas.
Kruidig Indiaas spinazie-kipgerecht
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g kipfilet, in stukjes gesneden
Max. 400 g bladspinazie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 chilipepertje, fijn gesneden
Gemberpoeder
Knoflookpoeder
Geelwortel
Koriander
Kardamom
Kaneel
Nootmuskaat
Kruidnagel
Komijn
Mosterdzaad
Chilipoeder
Zout
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg de kruiden toe en bak deze mee tot een kruidige olie. Voeg vervolgens de kipstukjes toe en meng dit alles goed, zodat de kip goed omringd raakt met de kruidige olie. Pureer in de tussentijd de spinazie met het pepertje in een keukenmachine tot een puree onder toevoeging van een beetje water. Voeg deze puree toe aan de kruidige kip, breng dit aan de kook, zet het vuur vervolgens lager, doe de deksel op de pan en laat dit zo’n 6 minuten pruttelen. Controleer de kip op gaarheid en laat verder pruttelen tot de kip voldoende gegaard is.
Pompoenrabi-chili
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g mager rundergehakt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Max. 50 g boerenkool, fijn gehakt
Gemberpoeder
Max. 200 g fijn gesneden tomaten
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree
Water of eigen getrokken bouillon
Garam masala
Komijn
Koriander
Geelwortel
Cayennepeper
Zout en peper
Basilicum
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak je gehakt bruin en rul. Zet dit vervolgens apart. Fruit vervolgens de uisnippers een aantal minuten. Voeg de pompoenblokjes met knoflookpoeder toe en bak deze zo’n 10 minuten mee, zodat deze wat zacht en gaar worden en je ze kan inprikken met een vork. Voeg de boerenkool toe en laat deze slinken. Voeg de kruiden toe en roer deze door alles heen. Voeg de tomatenpuree toe en roer wederom goed en voeg dan de fijn gesneden tomaten, het aangebraden gehakt en wat water of bouillon toe. Breng dit aan de kook, zet het vuur lager en laat dit vervolgens zo’n 20 minuten pruttelen tot de koolrabi en boerenkool voldoende gegaard zijn.
Thais stoofpotje met peultjes
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g biefstuk of magere runderlappen, in grove stukken gesneden
Max. 1 chilipepertje, fijngemalen
Knoflookpoeder
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, puur en ongezoet
Een kopje water
Limoenblaadjes
Max. 200 g champignons, in kwartjes gesneden
Max. 200 g peultjes
Koriander, ter garnering
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en voeg de knoflookpoeder samen met het fijngemalen pepertje en de kokosmelk toe als ook het water. Voeg de grove stukken rundvlees en de limoenblaadjes toe en breng dit alles aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat dit zo ongeveer een uur pruttelen, zodat het vlees mals kan worden. Wanneer het gerecht te droog dreigt te worden; voeg extra water toe. Voeg na dit uur de peultjes en champignons toe en roer deze goed door het geheel. Laat dit nog eens 15 minuten pruttelen, zodat de groenten kunnen garen en garneer met koriander en desgewenst nog een (fijn gesneden) pepertje.
Italiaans kip-groentengerecht
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g kipfilet
Zout en peper
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 200 g champignons, fijn gesneden
Knoflookpoeder
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree (ingredienten nakijken)
Een beetje water om te verdunnen
Max. 200 g bladspinazie, grof gehakt
Max. 25 g ontpitte olijven, puur (kijk ingredienten na)
Max. 1 eetlepel kappertjes, puur (kijk ingredienten na)
Desgewenst 1 fijn gesneden ansjovis
Oregano
Chilivlokjes/chilipeper
Tijm
Basilicum ter garnering
Bereiding:
Bestrooi de kipfilet met zout en peper aan beide kanten. Verhit de olie in een pan en bak hierin je kip in een aantal minuten aan beide kanten goudbruin. Verplaats dit dan naar de zijkant van de pan en bak vervolgens de champignons in het midden. Wanneer de champignons hun vocht beginnen te verliezen (na een aantal minuten), roer er de knoflookpoeder bij door en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en roer alles door elkaar. Doe een deksel op de pan, zet het vuur wat lager en laat dit zo zo’n 20 minuten pruttelen. Garneer met basilicum.
Viscurry
Ingrediënten (per portie):
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g pure kokosmelk (kijk ingrediënten na)
Kerriepoeder
Max. 2 fijn gesneden of fijn gemalen chilipepers
Max. 120 g witvis
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken visbouillon of water
Max. 200 g champignons, in dunne plakjes gesneden
Max. 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
Max. 100 g prei, in dunne reepjes gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Koriander, fijn gehakt
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak hierin de champignons zo’n 5 minuten, tot ze zacht beginnen te worden en verplaats deze vervolgens naar een kommetje, maar laat het vocht en het vet in de pan. Snijd je visfilet in stukjes en wrijf deze in met kerriepoeder. Bak de uitsnippers en de fijn gesneden of fijngemalen pepertjes in het achtergebleven vet zacht en voeg vervolgens de gesneden vis met kerrie toe en bak dit zo’n 2 minuten mee. Voeg vervolgens een beetje bouillon of water toe als ook de kokosmelk. Breng dit aan de kook en zet het vuur vervolgens lager. Dek de pan af en laat dit zo zo’n 5 minuten pruttelen tot de vis gaar is geworden. Voeg de champignons vervolgens weer toe als ook de paprikastukjes en laat dit, onafgedekt, nog 3-4 minuten pruttelen tot alles goed verhit is. Roer op het laatst de fijn gesneden preireepjes erdoor en de koriander. Laat het, wanneer je het nog te vochtig vindt, door pruttelen, zodat dit vocht verdampt, maar vind je de dikte/aanwezige vocht prima, dan kan je opdienen!
Visstoofpotje
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g witvis
Max. 300 g paddenstoelen naar eigen voorkeur
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, puur en ongezoet (ingrediënten nakijken)
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken visbouillon of bottenbouillon (zie receptenbestand 2014)
Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete sojasaus (Tamari)
Max. 1 rood chilipepertje, fijn gesneden
Max. 50 g prei, in fijne reepjes gesneden
Bereiding:
Breng water aan de kook en blancheer hierin je witvisfilet gaar. Giet dit vervolgens af en knijp zoveel mogelijk vocht uit je gekookte vis. Vermeng deze visvlokjes vervolgens met de knoflookpoeder en zet apart. Verhit de olie in een (soep)pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg vervolgens de paddenstoelen en overige groenten toe, als ook nog wat knoflookpoeder en roerbak deze kortstondig. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng dit aan de kook en zet vervolgens het vuur lager. Verhit dit. Roer er (wanneer het vocht wat verdampt is en de hoeveelheid vocht naar wens (je kan zelf bepalen of je het vochtig wilt houden en als soort soep wilt eten of niet) vervolgens de voorgegaarde visvlokjes, de sojasaus en de kokosmelk door, verhit deze mee, meng alles goed en klaar ben je!
Kokos-viscurry
Ingrediënten (per portie):
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, puur en ongezoet (kijk ingrediënten na)
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Koriander
Komijn
Geelwortel/Kurkuma
Cayennepeper
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree (kijk ingrediënten na)
Een gewenste hoeveelheid water
Max. 2 chilipepertjes, fijn gehakt of gemalen
Zout, waar gewenst
Max. 120 g witvis naar eigen voorkeur, in stukjes gesneden
Basilicum, gehakt
Bereiding:
Verhit de olie in een (soep)pan. Voeg de uisnippers toe en fruit deze. Roer er vervolgens de kruiden bij door en bak dit zo’n 2 minuten mee. Roer er vervolgens de fijn gesneden tomaten en -puree bij door als ook de kokosmelk en fijn gemalen of gehakte pepertjes en vul dit aan of bij met een gewenste hoeveelheid water. Breng dit aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af en laat dit zo (bij voorkeur wel een uur voor extra smaak, maar kan en mag korter) pruttelen. Voeg eventueel zout toe naar eigen smaak en voorkeur. Snijd de vis in blokjes en voeg dit zo’n 3-6 minuten voor het eind toe en kook dit mee totdat de vis gaar is. Kook dit niet veel langer, wanneer je niet wilt dat deze uit elkaar valt. Vind je dit geen probleem, dan kan het prima langer opstaan/ mee koken. Garneer met basilicum.
Thais stoofpotje met kip
Ingrediënten:
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelkd
Max. 1 rode/oranje paprika, fijn gesneden
Een gewenste hoeveelheid (eigen getrokken) kip/bottenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 200 g Chinese/Savooiekool, in reepjes gesneden
Max. 120 g kipfilet, in stukjes gesneden
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)
Max. 1 fijngemalen chilipepertje
Max. 50 g prei, fijn gesneden
Basilicum, fijn gehakt
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en voeg de knoflook- en gemberpoeder toe en bak dit mee tot een geurige olie. Voeg de paprika, kokosmelk en bouillon toe en laat dit zo’n 10 minuten pruttelen. Voeg de kool, de kipstukjes en sojasaus toe, roer het fijngemalen pepertje erdoor voeg de prei toe en de basilicum en laat dit alles zo’n 20 minuten pruttelen. Klaar!
Viscurry met aubergine
Ingrediënten (per portie):
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste kokos/olijfolie
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelk (ingrediënten controleren)
Max. 120 g tilapia (of andere witvis)
Max. 1 aubergine
Kerrie
Max. 2 chilipepers, in reepjes/ringetjes gesneden
Koriander
Komijn
Geelwortel
Max. 2 tomaten, in blokjes gesneden
Een gewenste hoeveelheid water of groenten/visbouillon (zelf getrokken; zie receptenbestand)
Bereiding:
Pureer de uisnippers met knoflookpoeder en gemberpoeder en wat water tot een puree. Verhit de olie in een pan. Bak de visfilet aan beide kanten lichtelijk bruin (2 minuten per kant). Haal deze uit de pan en zet apart. Bak de aubergine zo’n 4-5 minuten aan alle kanten en haal ook deze uit de pan en zet apart. Doe de kruidige uipuree nu in de pan en bak dit zo’n 2-3 minuten. Voeg kerriepoeder en gesneden pepertjes toe en bak dit zo’n 3-4 minuten mee. Voeg de overige kruiden en gesneden tomaten toe, maar blijf roeren. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en wat water of bouillon. Laat dit lichtelijk aan de kook komen en laat dit zachtjes zo’n 5 minuten pruttelen. Doe de vis en aubergine (in grove stukken gesneden) vervolgens weer terug bij in de pan en verhit het geheel. Garneer met koriander.
Viscurry met bloemkool en peultjes
Ingrediënten (per portie):
Max. 300 g bloemkool, in roosjes gesneden
Max. 150 g peultjes
Max. 120 g witvis, naar eigen voorkeur
Max. 1 fijn gemalen chilipepertje
Knoflookpoeder
Kerriepoeder
Kurkuma (geelwortel)
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelk (controleer ingrediënten op puurheid)
Een klein kopje water of eigen getrokken groentenbouillon (zie receptenbestand)
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en voeg de knoflookpoeder toe. Voeg vervolgens de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze even. Kruid met zout, kerrie en kurkuma. Voeg het water of de bouillon toe als ook de kokosmelk en de peultjes. Laat dit zo zo’n 5 minuten met een deksel op de pan zacht pruttelen. Snijd de vis in stukjes, voeg deze toe en gaar dit zo’n 8Â minuten mee.
Kipcurry met courgetteslierten
Ingrediënten (per portie):
Geelwortel
Koriander
Komijn
Zout
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelk (ingrediënten nagaan)
Max. 120 g kipfilet, in kleine stukjes gesneden
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken bouillon (zie receptenbestand)
Max. 1 rode paprika, in stukjes gesneden
Max. 200 g courgette, in slierten gesneden mbv een spiraliser of kaasschaaf
Max. 1 eetlepel citroensap
Basilicum, ter garnering
Bereiding:
Vermeng de kruiden in een kommetje en zet apart. Verhit de olie in een pan en bak hierin de kipstukjes in zo’n 5-7 minuten rondom wit. Voeg de kruiden toe en roer de kip hier goed door en bak dit een minuutje mee. Voeg de bouillon en kokosmelk toe en roer ook dit alles goed door om te vermengen. voeg vervolgens de gesneden paprika toe. Breng aan de kook, zet het vuur vervolgens lager en laat dit zo zo’n 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de in slierten gesneden courgette toe en laat dit ook nog eens 5 minuten mee pruttelen. Besprenkel dit met het citroensap en garneer met basilicum!
Lamscurry met spinazie
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g mager lamsvlees
Koriander
Komijn
Peper
Knoflookpoeder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 rode peper, in ringetjes gesneden
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, puur en ongezoet (kijk ingrediënten na) OF max. 5 g amandelen (kies de rauwe variant in plaats van de geblancheerde, zoals op de afbeelding)
Max. 300 g bladspinazie
Max. 1 eetlepel azijn of citroensap
Bereiding:
Snijd het lam in grove stukken en smeer deze in met peper, korianderpoeder en komijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers en de in ringen gesneden peper. Voeg vervolgens knoflookpoeder toe als ook het gekruide vlees. Bak dit even goed mee en blus vervolgens met wat water en het citroensap/azijn. Doe de deksel op de pan en laat dit bij voorkeur 3-4 uur stoven, maar korter mag ook. Roer echter wel af en toe door en giet er wat water bij, wanneer het te droog dreigt te worden. Roer er op het laatst de kokosmelk door OF kies ervoor er de amandelen door te roeren en verwarm dit enkel eventjes mee. Roer er op het laatst de spinazie door, laat dit slinken, maar verder niet extra lang mee koken en klaar ben je!
Auberginecurry met garnalen
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 aubergine, in blokjes gesneden
Max. 1 courgette, in blokjes gesneden
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, puur en ongezoet (ingrediënten nakijken)
Ingrediënten currypasta: koriander, knoflookpoeder, 1 rode chilipeper, gemberpoeder, 1 eetlepel pure tomatenpuree, paprikapoeder, garam masala, peper, kurkuma, komijn, cayennepeper, zout
Max. 120 g garnalen, gepeld en gaar gekookt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Bereiding:
Maak je eigen currypasta door de ingrediënten in een vijzel te vermalen en vermengen of deze in een keukenmachine te vermalen en vermengen tot een pasta. Verhit de olie in een pan en bak hierin je aubergineblokjes samen met de uisnippers zo’n 5 minuten. Voeg de currypasta toe en bak dit zo’n 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk en courgetteblokjes toe en laat dit zo’n 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en roer er op het laatst de al voor gekookte garnalen door.
Rundercurry met spinazie
Ingrediënten (per portie):
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, puur (kijk ingrediënten na)
Knoflookpoeder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 2 rode chilipepers, in dunne plakjes gesneden
Kruidnagels, gekneusd
Garam masala: komijn, koriander, kardemom, peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat
Koriander
Chilipoeder/vlokjes
Kurkuma
Komijn
Max. 120 g runderfilet, in blokjes gesneden
Zout
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 1 eetlepel tomatenpuree, puur (ingrediënten nakijken)
Max. 300 g spinazie
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak hierin de uisnippers met knoflookpoeder zo’n 5 minuten. Voeg de gesneden chilipepertjes toe en bak dit zo’n 3 minuten mee. Voeg de kruiden toe en roer dit er door en laat dit ook zo’n 2-3 minuten mee bakken tot de geuren vrij komen. Voeg de rundvleesblokjes en het zout toe en bak dit zo’n 3 minuten. Voeg de tomatenstukjes, -puree, de kokosmelk en de spinazie toe in etappes, zodat de spinazie kan slinken. Dek dit vervolgens af en laat dit zo zo’n 20 minuten onder regelmatig roeren sudderen. Verwijder het deksel en roer het citroensap erdoor en blijf vervolgens nog even roeren en door koken tot het vocht is verdampt en het gerecht is ingedikt.
Pittige curry met geroosterde bloemkool
Ingrediënten (per portie):
Max. 200 g bloemkool
Max. 150 g sperziebonen
Max. 10 g ui, gesnipperd
Peper en zout
Knoflookpoeder
Max. 2 rode pepers, waarvan 1 fijn gemalen
Gemberpoeder
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk, ongezoet (kijk ingrediënten na)
Anijszaad
Kardemom
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)
Max 2 eieren, gekookt, gepeld en in kwarten gesneden
Bereiding:
Kook de bloemkool, in roosjes gesneden, in zo’n 4 minuten in water met zout beetgaar. Snijd 1 rode peper in dunne lengtereepjes en maal de ander fijn tot een pasta. Verhit de helft vd olie in een pan en fruit hierin de uisnippers met knoflookpoeder, peper reepjes en gemberpoeder. Roer er vervolgens het fijngemalen pepertje door en bak dit 2 minuten mee. Voeg anijszaad en kardemom toe en blus met de kokosmelk. Verhit de andere helft vd olie in een andere pan en rooster/bak de bloemkool en sperziebonen in zo’n 2 minuten goudbruin. Roer de sojasaus door je curry. Breng de geroosterde groenten op smaak met peper en zout. Roer op het laatst de groenten en je gesneden eieren door je curry of serveer deze er boven op en klaar ben je!
Tomaat-ei-curry
Ingrediënten (per portie):
Max. 2 eieren, gekookt, gepeld en gehalveerd
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Koriander
Komijn
Geelwortel/kurkuma
Chilipoeder
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Max. 300 g tomaten, fijn gesneden
Een beetje heet water
Zout en peper
Garam Masala: komijn, koriander, kardemom, peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg de kruiden toe, behalve de garam masala en bak deze een aantal seconden mee. Voeg vervolgens de gesneden tomaten en wat water toe en kook deze tot de tomaten zacht zijn geworden. Roer er op het laatst de garam masala door als ook de ei-helften en klaar ben je!
Makreelcurry
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g makreel, in stukjes gesneden
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 200 g tomaten, in blokjes gesneden
Gemberpoeder
Max. 2 groene pepertjes, in de lengte door gesneden en van zaadjes ontdaan
Kerriepoeder
Chilipoeder/vlokjes
Koriander
Geelwortel/kurkuma
Fenegriek
Tamarinde
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak hierin de uisnippers met knoflookpoeder. Vermeng alle kruiden in een vijzel of keukenmachine met wat water tot een pasta en voeg deze toe en roer door. Voeg de gesneden tomaten toe, bak deze mee, maar voeg, voordat deze te zacht worden of aan de bodem van de pan blijven plakken wat kokend water toe (kopje). Voeg de in stukjes gesneden makreel vervolgens toe en doe de deksel op de pan. Haal het deksel na 5 minuten van de pan en voeg gemberpoeder en de pepertjes toe. Doe de deksel terug op de pan en laat dit alles zo’n 10 minuten pruttelen. Roer er vervolgens nog wat kerriepoeder door en laat dit zonder deksel nog 5 minuten pruttelen OF totdat de juiste dikte is bereikt/meeste vocht is verdampt.
Add comment