Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over een korreltje zout:

  • Eergisteren hebben we besproken welke invloed het toevoegen van zout heeft op je spijsvertering.
  • Gisteren hebben we besproken welke invloed het toevoegen van zout heeft op je stofwisseling.
  • Vandaag gaan we bespreken welke invloed het toevoegen van zout heeft op je vetpercentage.

Neem het toch allemaal niet zo serieus

Sommige mensen vatten alles wat een ander tegen hen zegt of met hen deelt heel persoonlijk op en gaan hier heel serieus op in.

Wanneer dit soort (zeer gevoelig en ook zeer verstandelijk reagerende) mensen nare, negatieve en verdrietige informatie oppikken uit hun omgeving, dan kunnen ze dat maar moeilijk vergeten of naast hen neer leggen.

Tegen dit soort mensen wordt vaak gezegd:

  • “Neem alles toch niet zo letterlijk!”
  • “Neem alles toch niet zo serieus!”

Ook wordt tegen dit soort mensen regelmatig gezegd:

  • “Neem het toch met een korreltje zout!”

Zoutgebruik

Veel mensen bestrooien hun voeding met zout.

Het zout dat men hiervoor gebruikt is tafelzout.

Tafelzout is geraffineerd zout:

  • Zout dat hoofdzakelijk het mineraal natrium bevat.

Veel mensen consumeren daarnaast ook regelmatig bewerkte voedingsmiddelen.

Aan deze bewerkte voedingsmiddelen is vaak ook zout toegevoegd.

Het zout dat aan deze voedingsmiddelen is toegevoegd is eveneens geraffineerd zout:

  • Zout dat hoofdzakelijk het mineraal natrium bevat.

Dit betekent dat veel mensen het merendeel van hun voeding met een korreltje geraffineerd zout nemen.

  • Hun voeding bevat veel meer van het mineraal natrium dan van het mineraal kalium.

Het lichaam van deze mensen neemt vervolgens de processen welke deze uit moet voeren met een korreltje zout:

  • De uitvoering van de spijsverteringsprocessen wordt door het lichaam van deze mensen niet zo serieus genomen.
  • De uitvoering van de stofwisselingsprocessen wordt door het lichaam van deze mensen niet zo serieus genomen.
  • De uitvoering van de energieproductie wordt door het lichaam van deze mensen niet zo serieus genomen.

Lees maar mee!

Energieproductie

De productie van energie (ATP) in je cellen wordt gereguleerd door hormonen.

De hormonen welke de productie van energie reguleren worden geproduceerd door verschillende endocriene klieren (hormoon-producerende organen) in je lichaam.

Voorbeelden van endocriene klieren zijn:

  • Je schildklier.
  • Je alvleesklier.

Wanneer deze endocriene klieren hun hormonen niet goed af kunnen geven aan je bloed, dan kan de energieproductie in de hormoon-afhankelijke cellen van je lijf niet plaatsvinden en zal de energieproductie in je lijf sterk afnemen.

De productie en afgifte van hormonen door je kliercellen kan enkel geschieden, wanneer er een licht basische zuurtegraad heerst in je kliercellen.

Om een licht basische zuurtegraad te kunnen verkrijgen in je kliercellen moet natrium deze cellen uit gepompt worden en kalium deze cellen in gepompt worden.

Wanneer jij je voeding voortdurend met een geraffineerd korreltje zout (veel natrium en weinig tot geen kalium) neemt, dan zal:

  • De zuurtegraad in je kliercellen verhoogd raken.
  • De productie en afgifte van hormonen door je endocriene klieren (je schildklier en alvleesklier) verslechteren.
  • De energieproductie in je lijf sterk afnemen.

Vetpercentage

Wanneer je lever regelmatig vetten vormt uit glucose, dan zal je vetpercentage toenemen.

Je lever zal regelmatig vetten gaan vormen uit glucose wanneer de glucose welke aanwezig is in je bloedbaan niet goed opgenomen en verbruikt kan worden in je hormoon-afhankelijke cellen en de energieproductie in je lijf niet goed verloopt.

Wanneer jij je voeding voortdurend met een geraffineerd korreltje zout (veel natrium en weinig tot geen kalium) neemt, dan zal de glucose welke aanwezig is in je bloedbaan niet goed opgenomen en verbruikt worden in je hormoon-afhankelijke cellen en zal de energieproductie in je lijf sterk afnemen.

Dit betekent dat wanneer jij je voeding voortdurend met een geraffineerd korreltje zout (veel natrium en weinig tot geen kalium) neemt, je vetpercentage op den duur zal toenemen.

Conclusie:

  • Wanneer je wil dat je lichaam de energieproductie en vet verbranding in de cellen van je lijf serieus neemt, dan moet jij je voeding niet voortdurend met een geraffineerd korreltje zout nemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!