Een kijkje in je lever
lever
We zijn de laatste dagen en de laatste tijd in ons lichaam aan het kijken wat er nou eigenlijk gebeurt binnenin ons lijf met de stofwisseling en werking van onze organen aan de hand van of eigenlijk als gevolg van ons eetpatroon, dus hetgeen we eten.

We zijn aan het kijken wat een voeding, welke behoorlijk “standaard” aangehouden en aangeleerd wordt in Nederland nou eigenlijk doet in ons lichaam; welke invloed deze voeding en dit eetpatroon heeft op de stofwisseling, de werking van ons lijf, belasting van organen etc.

We hebben het dan over een eetpatroon met name gericht op brandstoffen en dan specifiek eigenlijk koolhydraten, juist niet zozeer en eigenlijk behoorlijk weinig brandstof uit vet en dan met name ook koolhydraten uit granen merendeels met een minimale aanvulling en focus op eiwitten en vetten en/of EXTRA vezels, vitamines en mineralen uit groenten en fruit en zelfs wat mijdingsgedrag, een zekere angst, wanneer het op vetten aankomt.

Ik ben dan ook de laatste dagen aan het schetsen, nu eerst een paar specifieke organen bij langsgaand, wat DAT eetpatroon doet in je lijf en de werking van die organen.

Tuurlijk is dat beschreven effect dan wel op den duur, dus niet van de één op de andere dag, maar wel degelijk een effect uit dat eetpatroon voortkomend op onze stofwisseling en orgaanwerking.

Een effect waarvan het goed is bewust te zijn, al is het een effect op lange termijn; misschien JUIST wel omdat het een effect pas op lange termijn merkbaar is, aangezien je je er toch graag EERDER dan dat bewust van wilt zijn, aangezien het een nadelig effect betreft!

Vooral ook omdat dit het effect is van een eetpatroon nog niet eens zozeer met uitzonderingen van bewerkte voedingen of toevoegingen van niet-voedzame stoffen hierin, welke we toch OOK met z’n allen daar bij BOVENOP nog binnen krijgen!
Nee, ik beschrijf de laatste dagen eigenlijk enkel nog maar het effect van een voeding met wat onlogische verhoudingen tussen brandstoffen en bouwstoffen en niet-essentiële stoffen versus essentiële stoffen, nog niet eens het effect van voeding welke sterk bewerkt is en allerlei onnatuurlijke stoftoevoegingen kent of allerlei schadelijke bijproducten van raffinage!

Vandaag de beurt aan de lever; we nemen vandaag een kijkje in onze lever.

Welke stofwisselingsprocessen voert onze lever eigenlijk normaal gesproken zoal uit, dus KAN en zal het uitvoeren (wanneer het daar de benodigde stoffen uiteraard WEL voor heeft)?

Welke invloed heeft ons reguliere eetpatroon, hierboven benoemd, op die stofwisselingsprocessen en de uitvoering hiervan door onze lever; maken we het onze lever met onze voeding moeilijker of makkelijker deze processen goed uit te voeren en levert onze voeding wel alle stoffen de lever nodig heeft om alle processen aldaar überhaupt mee uit te kunnen voeren?

Is de invloed van onze voeding, dus onze bijdrage, wel een gunstige invloed en zo niet; kunnen en willen we, wanneer we onze eigen invloed gaan snappen, hiervan gaan leren en ons eetpatroon aanpassen?

Eerder heb je al geleerd m.b.t. onze darmwerking, toen we een kijkje gingen nemen in de darmen, dat de hoeveelheid of soort koolhydraten, maar ook en met name de eenzijdigheid in koolhydraten vaak, welke we eten (er nu nog van uitgaand, dat dit mooie, onbewerkte, voedzame granen betreft en dus nog niet eens de geraffineerde koolhydraten, welke we inmiddels vaak OOK eten) niet zozeer moeilijk te verteren of verwerken is voor onze darmen, want deze kunnen normaal gesproken JUIST gunstig bijdragen aan een gezonde darmflora en zuurtegraad aldaar, maar wel  een steeds moeizamere vertering hiervan plaats kan vinden, wanneer we hoofdzakelijk deze granen en dus met name koolhydraten binnen krijgen en eten (eenzijdig eten) ZONDER daar veel andere voedingsstoffen, bouwstoffen, bij naast te eten en deze dus voldoende te variëren en aan te vullen met ESSENTIËLE voedingsstoffen.

Wanneer deze graan-koolhydraten regelmatig WEL zouden worden aangevuld met mooie ongeraffineerde, plantaardige vetten EN extra vocht-, vezel-, en vitamine- en mineraalrijke varianten van koolhydraten (groenten en fruit), en we zouden ook nog aan wat aanvulling van ALLE essentiële aminozuren (eiwitten) denken, aangezien granen niet deze ALLEMAAL bezit, zou er op lange termijn een prima vertering kunnen blijven plaatsvinden van de geconcentreerde graan-koolhydraten, maar deze aanvulling ontbreekt helaas te vaak in onze reguliere voeding.

Wanneer we DIE aanvulling WEL wat meer zouden hebben gehad en dus minder eenzijdig zouden hebben gegeten, dan zou zowel de vertering van de koolhydraten zelf efficiënter zijn verlopen en de vertering van eiwitten in voeding ook, mede dankzij de vetten, welke dan WEL meer in onze voeding zou voorkomen, welke zelf dan OOK beter verteerd had kunnen worden.

Helaas eten we WEL met name de geconcentreerde varianten van koolhydraten met helaas vaak TE minimale aanvulling van extra groenten en fruit en nauwelijks zelfs vet, waardoor de spijsvertering vaak TE snel plaatsvindt en daardoor niet optimaal plaatsvindt en de darmflora op den duur nadelig beïnvloed wordt en uiteindelijk de zuurtegraad niet ideaal blijft doorheen heel je spijsverteringskanaal door een zekere eenzijdigheid en slechte darmbacteriën kunnen groeien, waardoor zowel de vertering, maar uiteindelijk ook opname van OOK de andere stoffen in je voeding, dus ook  de minimaal aanwezige eiwitten en vetten, maar ook de koolhydraten zelf uiteindelijk, niet optimaal verloopt.

Onze lever krijgt diens stoffen dan weer aangeleverd via onze darmen!

De lever is namelijk het eerste orgaan, welke na vertering in de darmen, de voedingsstoffen vanuit de darmen opgenomen in de bloedbaan, zal en kan “ontvangen” via de poortader en daar vervolgens dien eigen processen mee kan gaan uitvoeren.

Onze lever moet het qua voedingsstoffen daar dan ook weer “mee doen”; met hetgeen via de darmen kan en zal worden aangeleverd.

Diezelfde lever regelt enorm veel stofwisselingsprocessen en verdeelt als het ware die door de lever voorbereide voedingsstoffen over de rest van je lichaam en stelt ze, nadat de lever zelf EERST met deze voedingsstoffen “aan de slag is geweest” ter beschikking aan de rest van je lijf en andere organen en dat in ALLERLEI ook nieuwe combinaties, vormen en maten!

Onze lever kan namelijk van (essentiële) voedingsstoffen, andere (niet-essentiële) voedingsstoffen ZELF maken, en kan stoffen aan elkaar koppelen tot nieuwe stoffen, maar, wanneer nodig ook bepaalde aan elkaar gekoppelde stoffen ook weer ontkoppelen.
Het voert veel verbrandings- en afbraakprocessen uit, maar van alle organen ook ZEER VEEL opbouwende en vormende processen.

AL deze processen, welke onze lever echter pas uit kan en zal voeren met een zekere voorraad en aanvoer van basis-voedingsstoffen (essentiële voedingsstoffen), welke wij dan ook moeten eten, wil de lever daarover kunnen beschikken en “gebruik” van kunnen maken en diens processen allemaal naar behoren uit kunnen voeren en deze dan ook DAARNA weer verder je lijf in kan en zal sturen, zijn enzymreacties, waarvoor dan ook heel wat co-enzymen in de vorm van vitamines en mineralen (ESSENTIËLE voedingsstoffen) nodig zijn om goed te kunnen verlopen.

Enzymen zijn opgebouwd uit aminozuren, dus onderdelen van eiwitten, dus dienen wij voor al deze enzymreacties, sowieso in onze voeding wel een behoorlijke mate eiwitten te hebben, aangezien onze lever zelf ook wel eiwitten kan vormen, maar niet allemaal en een zekere hoeveelheid “basis-eiwitten” nodig heeft (de essentiële aminozuren bevattend) om uiteindelijk zelf andere eiwitten te kunnen vormen.
Energie uit koolhydraten is echter  OOK nodig om al deze processen uit te kunnen voeren (welke gelukkig ook altijd al wel in je bloedbaan zitten en daardoor altijd wel voor de lever “beschikbaar” is EN natuurlijk zijn ook allerlei bouwstoffen nodig, waar de door de lever nieuw te vormen stoffen mee zijn opgebouwd, zoals hormonen en neurotransmitters en lipo-proteïnes!

Zo “bouwt” onze lever bijvoorbeeld neurotransmitters door aminozuren te koppelen aan bepaalde vitamines en mineralen, maar maakt het ook bijvoorbeeld lipo-proteïnen, welke dienst kunnen doen als vervoers-eiwitten, welke dan weer andere voedingsstoffen, zoals cholesterol door je lichaam kan vervoeren, door eiwitten en vetten aan elkaar te koppelen.

Hiervoor zijn dus echter wel STEEDS en WEDEROM, zowel enzymen en hun co-enzymen, dus vitamines en mineralen voor nodig EN bepaalde aminozuren EN bepaalde vetzuren!

En dat zijn dan nog maar een paar voorbeelden van stoffen, welke onze lever allemaal maakt en kan maken om onze stofwisseling doorheen heel ons lichaam goed in stand te houden van de nog zoveel meer, welke ook ALLE opgebouwd zijn uit BOUWSTOFFEN, welke de lever enkel kan vormen, wanneer het een zekere mate aan essentiële BASIS bouwstoffen WEL uit de voeding krijgt en heeft!

Daarnaast maakt de lever ook nog eens schadelijke stoffen, wanneer deze in ons bloed of spijsverteringskanaal zitten “onschadelijk” en kan het deze ontgiften.

Ook DAARVOOR zijn echter dan weer enzymen en co-enzymen met name nodig, maar ook zeker een hele lading essentiële BASISCHE, dus ontzurende mineralen naast vitamines nodig om de zuren uit deze belastende stoffen te neutraliseren.

Verder houdt onze lever onder andere het vet- en cholesterolmetabolisme gezonden optimaal doorheen ons lichaam om schade doorheen heel ons lichaam te helpen herstellen; wanneer er ergens schade of een ontsteking is ontstaan, zal en kan de lever dan ook stoffen vormen, welke het lichaam in kunnen worden gestuurd om de schade aldaar te herstellen en ook kan en zal de lever overtollige/belastende/beschadigde en toxische stoffen weer uit het lijf terughalen, ontgiften en afvoeren.

Echter, moet onze lever natuurlijk eerst wel zelf over de bouwstenen van al deze stoffen kunnen beschikken,welke het lijf in gestuurd moeten en kunnen worden om deze “taken” allemaal uit te voeren, wil het deze überhaupt de bloedbaan in kunnen sturen om tekorten aldaar aan te vullen en schade aldaar te kunnen herstellen EN belastende stoffen mee “terug” te kunnen nemen.

Draagt onze reguliere voeding (met vaak WEL bij elke maaltijd een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten uit granen (niet-essentieel en altijd al wel in de bloedbaan aanwezig ter beschikking voor de lever), een minimale hoeveelheid eiwit (essentieel voor de lever) en weinig tot geen vet of aanvullende vitamines en mineralen (essentieel voor de lever), behalve welke door de granen zelf, welke we dus WEL eten, worden geleverd) gunstig bij aan het uitvoeren van al deze belangrijke processen, welke onze lever uit te voeren heeft en welke bij moeten en kunnen dragen aan voorkomen van tekorten en schade verderop in het lichaam?

Nee, we maken het onze lever met die voeding ZEKER NIET makkelijk.

De lever is door een dergelijke voeding namelijk CONSTANT (en eigenlijk teveel en te vaak) wel door het eten van ruime hoeveelheden koolhydraten, in staat om na de maaltijden en tussen de maaltijden door verbrandingsprocessen, dus afbraakprocessen uit te voeren met vooral de aanwezige brandstoffen en vitamines uit granen.
Maar deze koolhydraten zal onze lever niet enkel om moeten zetten tot energie, maar zal de lever OOK (op den duur) om moeten zetten tot aminozuren en vetzuren, welke deze zelf kan maken, want deze schieten in onze voeding wat of eigenlijk BEHOORLIJK tekort en ERG nodig zijn ze wel, aangezien de lever die eiwitten en vetten HARD nodig heeft om nieuwe stoffen mee te vormen, welke elders in het lichaam nodig zijn!

Hadden die nou al voldoende in onze voeding gezeten, die eiwitten en vetten, had onze lever die niet zoveel zelf hoeven vormen en had dit minder energie gevergd voor de lever.

Door de minimale hoeveelheden in de voeding echter, moet de lever deze dusdanig regelmatig zelf vormen, waardoor de behoefte aan extra energie, dus extra koolhydraten enkel groter wordt.

Gelukkig hebben we die dan weer genoeg in ons eetpatroon, dus tot zover geen probleem.

Het kost wat meer energie, maar aminozuren en vetzuren kunnen en zullen alsnog wel gevormd kunnen worden.

Althans..sommige, want sommige kan onze lever NIET zelf vormen, deze worden ESSENTIEEL genoemd, dus daar zal helaas bij tekorten in onze voeding OOK een tekort in ontstaan in en bij onze lever, waardoor onze lever niet in staat zal zijn AL diens processen goed uit te voeren en alle nieuwe stoffen te vormen, welke het te vormen heeft, want het mist “basis-bouwstenen” hiervoor!

Ook wanneer we naast de vitamines en mineralen (welke de granen welke we eten leveren) NIET extra aanvullen of maar minimaal aanvullen met EXTRA vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten en fruit, zullen helaas alle (energievergende) processen, welke het ZELF vormen van aminozuren en vetzuren toch echt wel is voor de lever, maar wat de ontgiftingsreacties OOK zijn, helaas niet goed uitgevoerd kunnen worden.

Gevolg is dat wanneer er WEL steeds EENZIJDIGE koolhydraten uit granen gegeten worden en deze dus WEL constant voorradig zijn, maar wanneer er onvoldoende aanvullende en gevarieerd en complete en met name ESSENTIËLE bouwstoffen worden gegeten om alle of voldoende aminozuren en vetzuren ZELF te kunnen creëren en ontgiftingsreacties uit te voeren, er op den duur WEL steeds, wanneer er WEL voldoende niet-essentiële brandstoffen zijn, verbrandingsreacties, dus afbraakreacties kunnen en zullen plaatsvinden, maar daarna de opbouwende reacties niet en steeds minder goed uitgevoerd kunnen worden, door de afwezigheid van bepaalde bouwstoffen.

Afbraakproducten van de verbrandingsreacties kunnen en zullen zich dan opstapelen en niet goed afgedreven worden door een steeds groter wordende afwezigheid en tekort aan bouwstoffen en een constant overschot naar verhouding aan koolhydraten, welke op den duur steeds minder goed benut kunnen worden.
Dit overschot aan koolhydraten, welke door tekorten in bouwstoffen steeds minder goed benut kunnen worden, worden dan maar “weggestopt en opgeslagen.
Eerst als glycogeen (gekoppelde moleculen glucose),  maar uiteindelijk worden overschotten aan glucose (koolhydraten) en dus NIET-ESSENTIËLE stoffen door onze lever OOK opgeslagen als vet.

Door deze opstapeling van nutteloze, niet-essentiële stoffen in de lever worden stofwisselingsprocessen enkel lastiger en lastiger om uit te voeren op den duur.

Normaal kan en zal de lever vetten bijvoorbeeld afbreken en opgestapelde zure afbraakproducten en afvalstoffen met bepaalde onnodige vetten, afdrijven tussen de maaltijden door en ’s nachts op momenten deze NIET bezig is met drukke verbrandingsreacties met glucose, wanneer er even geen nieuwe aanvoer plaatsvindt van voedingstoffen, maar doordat ook voor die afvoerende en ontgiftende processen energie en bouwstoffen nodig zijn, kunnen en zullen ook deze niet goed en steeds minder goed plaatsvinden op den duur.

Het lange termijn effect van een voeding met WEL steeds voldoende en zelfs steeds meer en vaker koolhydraten, dus EIGENLIJK een CONSTANTE overdosis daarvan, maar daar tegenover te weinig aanvullende bouwstoffen, betekent m.b.t. de lever dat:
– De lever constant VEEL harder moet werken en meer stoffen zelf moet vormen, dan het had gehoeven, wanneer deze WEL waren gegeten
– Hieruit veel meer belastende stoffen vrijkomen
– Onze voeding niet voldoende essentiële bouwstoffen bevat om die optimaal weer af te kunnen voeren
– Overtollige koolhydraten op den duur omgezet moet worden tot een net zo goed weer belastende hoeveelheid en vorm van vet
– De lever steeds minder toe komt aan het opbouwen en nieuw-vormen van nieuwe stoffen en daardoor het gehele metabolisme in je lijf moeizamer zal verlopen, hormonen uit balans zullen raken en schade doorheen het verdere lichaam niet hersteld kan worden
– Tekorten welke daardoor elders ontstaan in het lichaam, niet door de lever aangevuld kan worden

Het is dus niet zozeer zo dat het gehalte koolhydraten in onze voeding dit allemaal veroorzaakt of veroorzaakt op zichzelf, maar met name de tekorten in bouwstoffen daar tegenover en daarnaast als aanvulling daarop, waardoor DAT gehalte aan koolhydraten, welke we nuttigen, niet optimaal benut kan worden en andere stoffen niet gevormd en opgebouwd kunnen worden op den duur MET die koolhydraten en de energie daaruit dan ook NIET benut kan worden!

Wellicht dat we ons moeten richten op een andere balans tussen voedingsstoffen om het onze lever makkelijker te maken en niet moeilijker en meteen met onze voeding al alles te leveren wat de lever nodig heeft aan vooral ook alle ESSENTIËLE, dus BASIS-bouwstoffen, zodat het zelf vormen daarvan niet zo nodig is en dit de lever minder tijd en energie kost en daardoor uiteindelijk ook makkelijker en eerder toe kan komen aan het ook opbouwen van mooie nieuwe stoffen om te verdelen over andere organen misschien?

Wist je namelijk ook dat wanneer onze lever bouwstoffen mist, deze missende bouwstenen uiteindelijk uit onze waardevolle weefsels “gebroken en geroofd” zullen worden, waardoor demineralisatie en onder andere spierafbraak plaats kan en zal vinden en dit enkel en alleen al door ONZE voeding, welke hierin tekort schiet, wat eigenlijk dus voorkomen had KUNNEN worden, wanneer we voedingsstoffen in andere verhoudingen zouden hebben gegeten en ons bewust zouden zijn van wat nou ECHT essentieel is om ons VEELVULDIG en RUIM mee te voeden?!

Als jij kijkt naar jouw voeding en de verhoudingen essentiële stoffen tegenover niet-essentiële stoffen, maak jij het je lever (een heel belangrijk orgaan) dan moeilijker of makkelijker AL diens processen uit te voeren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!