Een kijkje in je darmen
darmen
Vandaag wederom de vertaalslag van hetgeen ik gisteren hebt beschreven m.b.t. de werkzaamheden binnen een bedrijf naar de werking van je lijf!
Gisteren hadden we het over de sfeer en de werkzaamheden bij de kwaliteitsmedewerkers in je bedrijf, welke symbool stonden voor onder andere bacterieën en enzymen in je darmen; zij die de “materialen” jij voor hen aanvoert moeten verwerken en waar zij dan ook meer of minder goed mee kunnen werken.
Gisteren las je welke materialen en welke levering daarvan voor de kwaliteitsmedewerkers meer en minder aangenaam is om hun werkzaamheden goed te kunnen verrichten, vandaag lees je UITERAARD welke levering en combinaties aan voedingsstoffen meer en minder aangenaam zijn voor de “werknemers in jouw darmen” dus je enzymen en bacteriën aldaar om mee te werken.
Wist je namelijk dat het ZEER belangrijk is je spijsverterignsenzymen en darmbacterieën te voeden met DIE voedingsstoffen waar zij goed en rustig mee om kunnen gaan namelijk?
Wist je namelijk dat wanneer ZIJ al moeite hebben met de voeding, welke jij eet, je hele verdere lijf hier ook de lasten van zal ondervinden?

ALLES wat jij eet en wat je dus qua (hopelijk) voedzame stoffen ZELF in je lijf stopt, heeft invloed op de totale stofbalans in je lijf.

De organen in je lichaam zijn dagelijks bezig met stoffen te wisselen.

Wanneer jij dan ook voedingsstoffen in je lijf stopt EN wanneer die op een goede manier (uit)gewisseld worden door je organen, zou hooguit tijdelijk een balans in je lichaam verstoord zijn als gevolg van hetgeen jij hebt gegeten, maar door de goede (uit)wisseling van stoffen tussen en in bepaalde delen van je lichaam m.b.v. de  organen in je lichaam, kan deze daarna dan ook weer tijdig hersteld worden.

Je snapt dan ook dat het ZEER noodzakelijk is, wil je de balans in je lichaam niet totaal verstoren, dat je organen goed functioneren en niet beschadigd raken of uitgeput raken en dat al helemaal niet als gevolg van de stoffen welke jij eet natuurlijk!

Het is JOUW taak de stoffen welke je lichaam in balans moeten houden en je lichaam NIET  zelf kan vormen (de essentiële voedingsstoffen) en de stoffen welke verbruikt worden in en bij stofwisselingsprocessen, met je voeding weer aan te vullen om de balans te herstellen, liever niet juist deze balans te verstoren.

Maak je het namelijk met de stoffen welke jij hebt gegeten je organen zowat onmogelijk de oh zo belangrijke balans in je lijf te behouden; belast en beschadigt je eetpatroon je organen en brengt je eetpatroon de stofsamenstelling in je lijf uit balans zonder dat je vervolgens hierop reageert door iets te eten om je organen in staat te stellen alle stoffen weer in balans te brengen, dan zul jij er niet gezonder op worden helaas.

Met alles wat je eet, dus met je eetpatroon, heb je dus invloed op hoe optimaal of niet de stofwisseling in je lijf, welke organen moeten uitvoeren met de stoffen al aanwezig in je lichaam, zoals enzymen, welke jij vervolgens met je voeding “aanvult” , zou kunnen verlopen.

Zou je een kijkje in je lijf kunnen nemen en kunnen bekijken welke weg de stoffen welke jij eet afleggen en of je organen deze stoffen fijn en gunstig kunnen wisselen, dan zou je meteen weten of je eetpatroon wel of niet gunstig bijdraagt aan de algehele stofwisseling, maar dat gaat helaas niet.

Ik zou je namelijk niet aanraden je buik open te snijden om een kijkje te kunnen nemen aldaar.
Je zou op die manier de stofwisseling overigens toch niet met het blote oog kunnen aanschouwen, dus doe maar niet!

Wel is er veel bekend over welke stoffen wat doen in je lijf en welke weg voedingsstoffen afleggen en effecten van stoffen op organen en stofwisseling etc.
Ik kan dan ook op basis daarvan net doen, via deze mail, maar ook  in de gesprekken we voeren, wanneer je bij me op consult komt, alsof we WEL in je lichaam kunnen kijken en kunnen zien wat jouw (of in dit geval, het vaak gehanteerde, reguliere) eetpatroon, doet in het lichaam en doet met en in je organen etc. met betrekking tot het wel of niet gunstig bijdragen aan de “balans”, welke altijd in ons lijf moet heersen wil er een optimale stofwisseling plaats kunnen vinden.

Je las namelijk eerder al dat als je puur op je gevoel zou afgaan en op dingen als verzadigingssignalen of klachten etc. van je lichaam als gevolg van je eetpatroon af zou gaan, je vaak niet eens of sowieso niet tijdig genoeg of precies doorhebt of hoeft te hebben of en wat in je eetpatroon klachten kan veroorzaken en je lichaam uit balans doet halen.

Het kan dan wellicht ook helpen dat je hier door bijvoorbeeld de werking van je lichaam te snappen, van te voren al bewust van bent, zodat je niet op lichamelijke signalen HOEFT te wachten voor je pas weet wat je eetpatroon voor gevolgen heeft of kan hebben!

Je las de voorgaande dagen al dat een veel gebruikt eetpatroon, welke velen van ons hanteren, dus één gericht op met name brandstoffen uit koolhydraten (niet-essentiële voedingsstoffen) met daarbij en daarnaast maar minimale aandacht voor extra bouwstoffen (essentiële voedingsstoffen), veel nadelen kan hebben voor de stofwisseling op termijn.
Nadelen echter, welke je vaak niet of niet tijdig merkt en doordat het hetgeen is we allen leren, dan ook vaak niet begrijpen, wanneer DAAR klachten uit voortkomen uiteindelijk.

Dit kan en zal je pas begrijpen, wanneer je je zou verdiepen in de weg welke voedingsstoffen in je lijf afleggen en de effecten deze stoffen teweeg brengen.
Laten we dat dan ook maar eens gaan doen!

Laten we eens een paar specifieke organen bij langs lopen en nader bekijken wat bij en in die organen gebeurt en kan gebeuren met de stoffen welke wij zoal eten en wat dit dan uiteindelijk betekent voor de totale stofwisseling en balans in je lichaam!

Sommige organen in ons lichaam hebben namelijk 24-uur per dag stoffen te wisselen en spelen bijvoorbeeld ook een grote rol in de verdeling van stoffen over andere delen van het lichaam, waardoor je vast wel begrijpt dat het erg belangrijk is dat DIE organen goed functioneren, aangezien anders de totale stofwisseling op z’n gat ligt en niet zo verloopt als het kan verlopen, wanneer nou juist DIE organen niet goed functioneren.

Met je voeding lever jij stoffen waar deze organen dus ook mee te maken krijgen.
Je wilt dan ook niet, neem ik aan, dat de voedingsstoffen welke jij eet, deze belangrijke organen schaden of nadelig in hun werking doen beïnvloeden..toch?!

Laten we beginnen met de darmen vandaag!

In onze darmen KAN een balans heersen.

Een balans welke we echter HEEL makkelijk met onze voeding nadelig kunnen beïnvloeden en verstoren!

Zo wil je bijvoorbeeld dat de balans tussen goede en slechte darmbacteriën niet verstoord wordt door je voeding welke je eet en wil je ook niet dat de zuurtegraad in je darmen door de voeding welke je eet nadelig wordt beïnvloed.

Wanneer namelijk één van die twee als gevolg van hetgeen je eet verstoord raakt (of beide zelfs) en daardoor de algehele werking van je darmen verstoord raakt, gaat dit ZEKER consequenties hebben voor de gehele stofwisseling OOK verderop in je lijf namelijk!

Wanneer belastende stoffen namelijk de overhand krijgen in je darmen, kunnen uiteindelijk ook belastende stoffen in je lijf komen en kunnen voedzame stoffen tevens steeds minder goed in je lijf opgenomen worden.
Ook wanneer de zuurtegraad in je darmen verstoord zou raken, zouden stoffen welke de zuurtegraad in je lijf nou juist gunstig kunnen houden je lijf niet goed in kunnen komen, doordat voedingsstoffen bij een niet-ideale zuurtegraad niet goed verteerd worden en dan ook niet zo optimaal in je lijf zullen belanden!

Je wil dus niet dat JOUW eetpatroon teveel “voer” biedt voor de slechte darmbacteriën en OOK wil je niet dat JOUW eetpatroon de zuurtegraad in je darmen nadelig beïnvloed, dus ofwel TE zuur of TE basisch doet maken.

De ideale zuurtegraad om voeding in de darmen te kunnen verteren en daarna dan ook op te kunnen nemen, is namelijk licht zuur.

Is dat sterk zuur of zelfs basisch geworden echter (door de stoffen, welke wij in ons spijsverteringskanaal hebben gestopt), zal de spijsvertering niet goed kunnen verlopen met als gevolg dat de dan niet goed verteerde voedingsstoffen dan voer kunnen gaan vormen voor de slechte darmbacteriën!

Andersom zal voeding, welke voer is voor de goede darmbacteriën gelukkig gunstig kunnen bijdragen aan de zuurtegraad in je darmen.

Wanneer de slechte darmbacteriën echter de overhand krijgen en gevoerd worden, kunnen en zullen zij de zuurtegraad in de darmen nadelig beïnvloeden maar ook nog eens ontstekingsbevorderende, darmwand-aantastende, belastende stoffen gaan produceren, waardoor het opnemen van mooie voedingsstoffen door je darmwand op den duur bemoeilijkt wordt EN belastende stoffen op den duur zelfs ook het lijf in kunnen geraken!

Je wil dus absoluut niet dat JOUW voeding die slechte darmbacteriën voedt lees je al!

Wanneer je nou zou kijken naar ons door velen aangeleerde eetpatroon vanaf onze opvoeding, gericht op met name bij elk eetmoment brandstoffen uit (gelukkig vaak nog wel redelijk natuurlijke bronnen van) koolhydraten in de vorm van granen met zo af en toe daarbij een aanvulling van bronnen van eiwitten en vetten en wat extra vitamine- en mineraalrijke groenten of fruit (maar helaas deze aanvulling niet altijd):
Welke invloed hebben deze stoffen en heeft deze samenstelling dan, maar ook de hoeveelheden hiervan, de frequentie waarin we dit eten en de verhoudingen tussen deze voedingsstoffen op onze darmwerking en dan ook de bacterieflora in onze darmen en de zuurtegraad in onze darmen?

Koolhydraten (wanneer deze NIET  te geconcentreerd zijn en nog vocht, vezels en vitamines en mineralen bevatten) kunnen de zuurtegraad in je darmen positief beïnvloeden en licht zuur maken en houden.
Eiwitten en vetten hebben de neiging deze al snel nadelig te beïnvloeden, vooral wanneer deze ruim voorradig (geconcentreerd) zijn in de voeding.

Je hebt echter van koolhydraten varianten van meer en minder geconcentreerde aard.

Met name de calorie-arme, dus ook glucose-arme, vochtrijke, vitamine, mineraal en voedingsvezelrijke varianten; groenten en sommige varianten van fruit, kunnen gunstige voeding vormen, zowel gunstig m.b.t. de zuurtegraad in je darmen, maar ook het voeden van goede darmbacteriën en gezond houden van de darmwand.

Meer geconcentreerde varianten, eiwitrijke varianten, maar ook polysachariden (geconcentreerde glucose-ketens), waarbij bij vertering in de darmen OPEENS zoveel glucose-moleculen in één keer kunnen vrijkomen, dat dit wel ERG veel in één keer is, kunnen de zuurtegraad al snel wat TEveel beïnvloeden, waardoor de vertering van eiwitten en vetten, welke vaak ook wel in de darmen liggen en komen, op hun beurt en dus de vertering van andere stoffen, welke later of tegelijkertijd de darmen in komen of daar al zijn, niet goed kan en zal verlopen en waardoor deze onverteerde stoffen dan weer de slechte darmbacteriën kunnen voeden.

Teveel daarvan dan ook, in één keer, vooral in afwezigheid van bijvoorbeeld groenten, kan dan ook nadelig uitpakken, daar waar koolhydraten met hun voedingsvezels, wanneer deze van hoge kwaliteit zijn en niet zo geconcentreerd zijn, vaak juist wel gunstige invloed hebben.

Eiwitten en vetten; met name de dierlijke varianten en de geconcentreerde varianten daarvan, kunnen dus ook de zuurtegraad nadelig beïnvloeden, waardoor koolhydraten op hun beurt weer niet goed verteerd kunnen worden, wanneer die allen samen uiteindelijk in je darmen liggen.

Ook die wil je dan ook niet teveel in één keer in je darmen krijgen of de overhand laten krijgen, vooral niet in afwezigheid van weer die gunstige groenten, die de last van koolhydraten of eiwitten, welke deze in geconcentreerde vorm kunnen leveren, kan verlichten!

Groenten lees je dus, hebben met hun voedingsvezels een “uitbalancerende” werking op de nadelen van eventuele overschotten in die andere stoffen, aangezien deze “voer” vormen voor de goede darmbacteriën.

Ook kunnen de vezels uit bepaalde plantaardige vetbronnen, maar ook vetbronnen, welke omega-3-vetzuren bezitten een gunstige werking hebben op de darmwerking, de smering in de darmen, het tegengaan van ontstekingen, het voeden en helen van de darmwand etc.

Kijkend naar ons eetpatroon is het dus in principe wel heel goed en fijn dat we TRACHTEN (helaas tegenwoordig met niet altijd even goed resultaat) ons eten in onze kinderjaren nog zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk te laten zijn en is het zeker niet verkeerd plantaardige voeding in de overhand te laten zijn, welke het is, wanneer we veel granen eten en in totaal al weinig eiwitten en vetten naar verhouding nuttigen, maar helaas is de keuze qua plantaardige voeding niet ideaal en is deze mate van minimaliseren van eiwitten en vetten (wat we veelal doen) ook nou niet bepaald gunstig voor goede en fijne verhoudingen tussen voedingsstoffen.

We kiezen namelijk met name voor de geconcentreerde granen in de categorie plantaardige voeding en dus koolhydraarvormen, welke een geconcentreerde opstapeling van glucose/suikermoleculen levert, welke in grote getale in de darmen belandt en dus niet in het spijsverteringskanaal al wat is afgeremd door eiwitten en vetten, aangezien we die niet tot minimaal eten.

Mooie vetten met name, welke de spijsvertering van soms TE snel door het spijsverteringskanaal vliegende koolhydraten, mooi kunnen vertragen, wat de spijsvertering voorafgaand aan het belanden in de darmen ten goede komt en kan komen, missen we dan ook veelal naast en bij deze overdaad aan granen onder andere middels onze tekorten in vetten.

Deze grote getale suikers in één keer zijn wat veel en hebben dan in die mate ook nadelen m.b.t. de zuurtegraad en bacterieflora.

Dat we vaak niet TEveel eiwitten en vetten binnen krijgen in onze kinderjaren DAT is dan wel weer gunstig, maar TE weinig daarvan is dan ook weer niet gunstig, las je net, waar deze stoffen de spijsvertering wel weer gunstig wat kunnen vertragen EN zuurtegraad ook wel weer wat kan uitbalanceren EN ook DIE vetten bevatten, welke juist kunnen helpen darmwerking gunstig te beïnvloeden en ontstekingen te remmen!

Daarbij schiet onze voeding FLINK tekort in met name groenten met hun “pre-biotische vezels” en hun gunstige bijdrage in de darmen als “voer” voor de goede darmbacteriën, maar ook tekort in de ontstekingsremmende vetten, welke we sowieso tekort komen; we hebben maar minimale bronnen van omega-3-vetten in onze voeding zitten.
Hierdoor kunnen helaas de effecten uit een overdaad aan suikers uit granen in de darmen niet ook snel daarna mooi uitgebalanceerd worden en/of langzamer verteerd worden en kan dit uiteindelijk tot een slechtere darmwerking, enzymwerking, bacterieflora, ontstaan van ontstekingen etc. leiden.

Wat meer eiwitten (maar dus ook niet een overdaad hè) liefst dan wel vochtrijk bereid, aangezuurde varianten ervan dan bij voorkeur, zeker wat meer vetten in de voeding (liefst dan wel de ontstekingsremmende, omega-3-varianten en niet teveel dierlijke vet-varianten) wat minder graan-koolhydraten in de voeding en wat meer fruit daarvoor in de plaats, maar met name VEEL MEER groente-koolhydraten en groentevezels en groente-vitamines en mineralen zou dan ook zeker niet gek zijn, wanneer je kijkt naar niet zozeer het soort voeding, welke we gelukkig wel trachten natuurlijk en puur te houden in de eerste jaren van ons leven, maar wanneer je kijkt naar de varianten, verhoudingen en hoeveelheden hier binnen en hoe we die ten gunste van onze darmwerking zouden kunnen aanpassen.

Je snapt dan ook dat met VEEL granen, niet tot nauwelijks vetten, laat staan de ontstekingsremmende, en weinig eiwitten of eiwitten in wat belastende en geconcentreerde mate juist, welke ons eetpatroon vaak bevat, we de darmwerking dan ook helaas NIET optimaal beïnvloeden, waar die darmen toch ECHT wel een orgaan is, welke ZEER belangrijk is om gunstig te beïnvloeden, aangezien deze, wanneer deze eenmaal slecht functioneert, invloed heeft op het totale functioneren van ons lijf!

Handig om met ZO’N eetpatroon dan ook ons leven in te gaan EN van DAT eetpatroon uit te blijven gaan ons latere leven, alleen al kijkend naar de invloed op de darmwerking, denk je?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat er gebeurt, wanneer we later in de loop der jaren, dus na onze kinderjaren, OOK nog eens overgaan van de eerder nog vezelrijke granen naar kwalitatief veel minderwaardige stoffen (bewerkte voeding zonder vezels, vitamines en mineralen) en minderwaardige, geraffineerde koolhydraten in onze voeding en dus ook in spijsverteringskanaal en dus uiteindelijk ook in onze darmen, wanneer we die eenmaal daarin beginnen te gooien nog eens bij op de toch al wat nadelige verhoudingen tussen stoffen in ons huidige eetpatroon of eigenlijk het eetpatroon, aangeleerd vanaf onze kinderjaren!

Wat DIE stoffen dan nog eens EXTRA doen m.b.t. de darmwerking, wil je echt niet mee maken en zien, wanneer je bijvoorbeeld WEL in je lijf en darmen zou kunnen kijken!
Niet veel goeds kan ik je al wel vast verklappen!

Wil jij jezelf een eetpatroon aanleren, welke je darmen in balans houdt en dus niet uit balans trekt; welke de goede darmbacteriën voedt en de enzymwerking in de darmen gunstig beïnvloed in plaats van een voeding, welke de optimale darmwerking verstoort?
Mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!