Een herfstige mail met als thema: POMPOEN (en waarom meer groenten eten voor een IEDER aan te raden is)pompoen

De geur en smaak van kaneel en koek- en speculaaskruiden.
De kleur van pompoen en diens zoetige smaakbeleving.
Allen associĆ«ren met herfst, herfstkleuren, herfstbladeren en “verwarmende” geuren, kleuren en smaken (bij en voor velen).

Je ziet bij deze kleuren, geuren en smaken jezelf al haast zitten bij of voor een open haard met een verwarmende drank, knetterend vuur, licht van dit haardvuur eventueel ondersteund en bekrachtigd met ook flikkerend kaarslicht, wollig dekentje over jezelf (of over jou, dicht tegen aangenaam gezelschap aan gekropen) voor je.

Op zo’n manier hoeft herfst en de naderende winter niet per definitie vervelend of een donker, kouwelijk, bibberend en kil vooruitzicht te zijn.

Daar wil je een passend gerecht of hapje bij!

Wellicht vandaag wat herfstige pompoen-inspiratie?!

Waarom is groente (en zeker niet enkel pompoen, maar juist variatie in groente) zo belangrijk voor een ieder?

Groente is voor iedereen ZEER belangrijk; voor zowel het behoud van geestelijke als ook lichamelijke gezondheid!

Eigenlijk zou het goed zijn voor een ieder (ongeacht welke temperatuur het buiten is, ongeacht welk moment van de dag OF van het jaar het is) om meer groenten te eten.
Enkel groenten eten bij de avondmaaltijd, schiet EIGENLIJK tekort.

Sterker nog; het zou goed zijn EN aan te raden zijn (voor een ieder) om bij ELK moment je iets eet SOWIESO wat groente te eten en de groente die je dan kiest en eet ook zeker WEL te variƫren!
Ja, voor zowel jong ALS oud, voor dik EN dun, voor hen die (nog) geen gezondheidsklachten ervaren EN voor hen dieĀ  dit wellicht WEL (geestelijk OF lichamelijk) ervaren zou dit aan te raden zijn!

Groente is namelijk een zeer geconcentreerde bron van plantaardige ontstekingsremmende EN ontzurende bouwstoffen!

  • Vezels en andere bio-actieve stoffen, zoals flovonoĆÆden
  • Vitamines en mineralen (welke tevens dienstdoen als anti-oxidanten)
  • Vocht

Waarom zijn deze stoffen (welke in groenten hoog geconcentreerd aanwezig zijn) zo essentieel om bij ELK eetmoment in het liefst deze geconcentreerde mate binnen te krijgen?

De hele dag door moet er energie geproduceerd worden in ons lichaam.
Dit betekent dat ook de hele dag door er in ons lijf verbrandingsreacties plaatsvinden.
Hierbij gaan met name deze essentiĆ«le bouwstoffen verloren en worden met name deze “verbruikt”.
Bouwstoffen welke ons lichaam NIET zelf opnieuw kan vormen.
Lever je deze dan ook NIET opnieuw aan of lever je deze NIET de hele dag door aan dan kan dat betekenen dat de zure stoffen (die voortkomen uit al die verbrandingsreacties) je lichaam gaan schaden!
Wat kan er dan ook al snel gebeuren, wanneer je eetpatroon tekort schiet in groenten of eigenlijk tekort schiet in plantaardige, vocht- en vezelrijke voeding met ontstekingsremmende en ontzurende stoffen?

  • Spijsverteringsklachten kunnen ontstaan (maag- darmproblemen, verstoorde darmflora etc.)
  • Verzuringsklachten kunnen ontstaan (spier- en gewrichtsklachten etc.)
  • Ontstekingen kunnen ontstaan (met met name al snel gevolgen voor zenuw- en hersenfuncties; geestesklachten/stressklachten)
  • De hormoonbalans in je lijf zal verstoord raken (onrust en stress zal ontstaan)
  • Je lijf zal overbelast en uitgeput raken (en voelen) (spierbelasting, beschadiging en afbraak kan ontstaan)
  • Energie zal niet goed vrij gemaakt kunnen worden in je lijf (moeheid van lichaam en geest zal ontstaan)

Variatie in groente (kleur en soort) is echter daarbij ook wel zeker belangrijk!

Elke groentesoort heeft weer verschillende verhoudingen en soorten vitamines in zicht zitten en ook zeker wel een verschillend vocht- en vezelgehalte.

Ons lichaam heeft echter ALLE vitamines bij voorkeur ook ALLE en SAMEN in het lijf aanwezig nodig om voldoende goed van de anti-oxidantenwerking te kunnen profiteren.
Alle vitamines (welke dienstdoen als anti-oxidanten) hebben namelijk ELKAAR ook nodig om optimaal hun “werk” te kunnen verrichten in het tegengaan van oxidatieve stress in je lijf EN ook tevens bij het vrij maken van energie in je lijf!

TIP om deze variatie op een voor jezelf (en voor je kinderen) aangename en gevarieerde manier aan te brengen:

  • Open een PersonalWeightloss receptenbestand (PDF-bestand)
  • Toets “Ctrl F” in (een zoekbalk zal verschijnen)
  • Typ een groentesoort (die jij of je kinderen lekker vinden of welke je toevallig al in huis hebt) in en druk op “enter”
  • Je kan op deze manier inspiratie opdoen, want je op deze manier makkelijk langs alle recepten met DIE groentesoort scrollen

Een voorbeeld met pompoen: Wat kan je zoal allemaal maken met pompoen?

Herfstige pompoenwafels

Stiekem zijn dit gewoon omeletten, maar dan bereid in een wafel- of tosti-ijzer en daardoor in een “leuk ogende” vorm (je kan hier dus alle andere omelet, muffin- en frittata-recepten OOK voor gebruiken); een keer iets anders EN lekker makkelijk!
Haal je je wafel- of je tosti-ijzer dan ook maar weer eens te voorschijn?
Nu echter NIET om te vullen met niet-essentiƫle niet-voedzame stoffen, maar VOEDZAME en essentiƫle voedingsstoffen?
Deze wafels kan je warm OF koud eten, prima in het voren maken ook en (mits koel bewaard en vooral droog bewaard) OOK prima meenemen!
Wellicht ook leuk/lekker als ontbijt?

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen
Max. 2 eieren
Max. 20 g fijn gemalen kokos (controleer ingrediƫnten op puurheid, wanneer je deze al in gemalen vorm koopt)
Kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en kruidnagel OF koek- en speculaaskruiden en anijs
Peper en zout naar wens

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Halveer de pompoen en verwijder de zaadjes. Rooster deze helften vervolgens zo’n 30 minuten in de oven (tot het vruchtvlees zacht is geworden). Schep dit er vervolgens uit en pureer dit. Gebruik 200 g hiervan (de rest kan je in een luchtdicht bakje wel een week in koelkast bewaren). Meng je puree vervolgens met de overige natte ingrediĆ«nten. Roer vervolgens de droge bestanddelen erdoor en roer tot je een glad beslag hebt. Verwarm je wafel- of tosti-ijzer. Wanneer deze voldoende verhit is, schep of giet je beslag er in (laat hetĀ  niet over stromen), klap je ijzer dicht en volg de gebruikelijke werkwijze om wafels te bakken. Bak tot de wafels goudbruin ogen en gaar en stevig zijn geworden.

Pompoenchips Ć  la Irma

Elk jaar weer, bij de overgang der seizoenen, ervaart Irma een duidelijke verandering in smaakvoorkeuren en behoeftes en helaas ook gemoedstoestand.
Hier weet ze nu echter goed mee om te gaan en tijdig op in te spelen.
In de herfst kan ze dan alsnog, hoewel ze in het najaar vaak veel minder snel ergens genoegdoening uit kan halen en helaas ook minder interne rust kan ervaren, rust ervaren en genoegdoening halen uit het eten van “herfstige” snacks, zoals deze pompoenchips waarvan ze vandaag het recept en haar foto met jullie wil delen.
Ze voegt hier dan kaas en wat nootjes aan toe om de optimale voedzaamheid te verkrijgen, maar dit zou je ook kunnen invullen door een dip hierbij te maken van kwark met kruiden en fijn gehakte olijven en wat fijn gehakte nootjes bijvoorbeeld om deze chips OF aanvullende rauwkost in te dippen.

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen
Zout
Kruiden:
– Voor een zoetige herfstige variant; kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en nootmuskaat OF koek- en speculaaskruiden
– Voor een pittige variant; paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper
Max. 75 g fetakaas OF max. 55 g mozzarella OF max. 50 g 30+-kaas
Max. 10 g noten OF max. 50 g pure (controleer ingrediƫnten op puurheid) olijven

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 100 graden. Schaaf met een kaasschaaf of dunschiller plakjes van de pompoen. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel hier de flinterdunne plakjes over. Bestrooi deze met je kruiden en zout (geen overdaad, want dan kan het te overheersend worden). Droog de pompoen in zo’n 15-20 minuten in de voor verwarmde oven. Wanneer deze knapperig genoeg is geworden zet je de oven uit en laat je de chips met de ovendeur op een kier afkoelen, verder drogen en uitharden. Let op dat je de chips niet TE donker laat worden, want dan wordt deze door TE sterke concentratie erg bitter.

Pompoen kokos muffins

Meteen meerdere porties maken om als snack zo te kunnen pakken en ook meenemen?
Wellicht ook leuk en lekker als ontbijt, waar velen vaak dan behoefte hebben aan iets “zoetigs”?
Wanneer je dit recept vermenigvuldigt en vervolgens in ronde pan of schaal bereidt als zijnde een frittata of in een rechthoekige cakevorm als zijnde een pompoenbrood, kan je vervolgens portie-punten of portie-plakken hiervan later afgekoeld eten of meenemen!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen
Max. 2 eieren
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste kokos/olijfolie
Max. 20 g fijn gemalen kokos
Zout
Pompoenkruiden: kaneel, nootmuskaat, gember en piment of kruidnagel

Bereiding:
Maak eerst een puree door je pompoen te koken of stomen en vervolgens te pureren of een gehalveerde pompoen met de snijkant naar beneden in een ovenschaal te leggen, deze vervolgens met een laagje water (1 cm) te vullen en de pompoen zo’n 40-60 minuten te laten roosteren in een voor verwarmde oven op 175 graden. Daarna kan je het zachte vruchtvlees eruit lepelen (na afkoeling) en pureren tot een consistentie naar wens.
Verwarm de oven (vervolgens) voor op 200 graden.Ā  Doe alle ingrediĆ«nten bij elkaar in een keukenmachine en pureer dit tot een glad beslag. Verdeel dit over je muffinvormpjes en zet deze in de oven. Bak de muffins in zo’n 15-18 minuten gaar. Laat ze goed drogen en afkoelen (in een dichte oven bijvoorbeeld) en bewaar ze lucht en vochtdicht in de koelkast, wanneer je ze voor later wilt bewaren.

Pompoenpannenkoeken

Meteen meerdere porties maken om (opgerold) als snack zo te kunnen pakken en ook meenemen?
Wellicht leuk en lekker als ontbijt, waar velen vaak dan behoefte hebben aan iets “zoetigs”?

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen, grof gesneden
Max. 2 eieren
Max. 20 g fijn gemalen kokos
Kaneel
Zout naar wens
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie

Bereiding:
Stoom of kook de pompoen eerst zacht en pureer/stamp deze tot een grove OF gladde puree. Vermeng deze puree vervolgens met de overige ingrediĆ«nten (behalve de olie). Verhit de olie in een pan (wanneer je een klein pannetjeĀ  gebruikt of een kookring voor in een grote pan hebt, kan hij mooiĀ  rond en dik worden) en giet hierin in Ć©Ć©n keer je pompoenmengsel voor Ć©Ć©n grote pannenkoek of maak van het mengsel meerdere kleine pannenkoekjes. Draai je pannenkoek om, wanneer de onderkant gaar en gestold is en goudbruin oogt en bak ook deĀ  andere kant vervolgens gaar en goudbruin.

Pompoenkoekjes

Wanneer je dit nu meteen in meerdere porties (voor)bereid en deze lucht en vochtdicht bewaard, kan je vervolgens kiezen waar en wanneer jij deze koekjes wilt eten, als ontbijt, snack of lunch.
Dat kan namelijk allemaal en vormt in tegenstelling tot “reguliere” koekjes minder een belasting voor je lijf, aangezien het je lijf mooie en VOEDZAME stoffen levert, wat reguliere koekjes niet doen!
Wanneer je de porties vermenigvuldigd en muffinsvormpjes hiermee vult, kan je ook pompoenmuffins maken, welke OOK makkelijk mee te nemen zijn en wanneer je de porties vermenigvuldigd en dit “beslag” in een met bakpapier bekleedde cakevorm zou bereiden, zou je na bereiding deze pompoen-cake in portieplakken kunnen snijden en deze makkelijk kunnen pakken en meenemen: tips om zo voedzame gemaksvoeding op voorraad te hebben!

Ingrediƫnten (per portie):
Max.Ā  200 g pompoen om pompoenpuree te maken
Max. 2 eieren
Zout
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 5 g fijngemalen lijnzaad
Eventueel rasp van een vanillestokje
Kaneel
Nootmuskaat
Kruidnagel
Gemberpoeder

Bereiding:
Van de pompoenpuree: Schil de pompoen en snijd deze in stukken. Leg deze in een pan onder een laagje water. Laat dit koken tot de pompoen zacht is geworden. Giet af en laat afkoelen. Doe de gekookte, zachte stukjes in een keukenmachine en pureer deze. Druk de puree desgewenst nog even extra door een zeef en/of laat het in een zeef een aantal uur uitlekken.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vermeng de olie met de lijnzaad, de eieren, het zout, de specerijen en pompoenpuree tot een beslag. Leg bakpapier op een bakplaat en gebruik een lepel om hoopjes van je beslag verdeeld over je bakplaat te creĆ«ren. Houd wel wat afstand tussen de hoopjes en gebruik Ć©Ć©n eetlepel per hoopje. Bak de koekjes in zo’n 25 minuten in de voor verwarmde oven gaar en laat GOED afkoelen en drogen op een droogrek of in de oven zelf, alvorens je ze zou verpakken.

Pompoenraspkoekjes

Je kan meerdere porties van deze koekjes bakken en als koude snack voorradig hebben, waarmee je ook eventueel zou kunnen ontbijten.
Wellicht ook iets wat je kinderen zouden lusten en ideaal als voedzame snack ook voor hen ingezet kan worden?
Een extra pittige variant kan je maken door een chilipepertje er doorheen te verwerken, maar een zoete variant (nog geschikter als ontbijt voor de smaak van velen), aangezien pompoen zoetig kan smaken kan je ook maken door de ui weg te laten en qua kruiden voor kaneel en/of koek- en speculaaskruiden te kiezen.

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 300 g pompoen, geraspt
Max. 2 eieren
Max. 10 g ui, gesnipperd
Zout en peper
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie

Bereiding:
Doe de rasp van de pompoen in een kom en vermeng dit met de overige ingrediƫnten. Vorm hiervan met je handen platte koekjes. Vervolgens kan je bakpapier in een pan leggen en de koekjes, waar het vet al doorheen is verwerkt droog en krokant en goudbruin bakken aan beide zijden OF de olie NIET door het beslag heen verwerken, maar de olie in de pan zonder bakpapier verhitten en daarin je koekjes bakken.
Laat de koekjes goed drogen EN uitharden en afkoelen alvorens je ze zou verpakken, wanneer je ze wil bewaren voor later.

Kruidig, maar tevens zoet: geroosterde pompoen

Je hebt geen zin in een zware en hartige maaltijd, maar wil en moet natuurlijk WEL voedzaam eten.
Wellicht dit hapje, welke je als maaltijd of hapje kan eten en/of meenemen dan iets voor jou?
Aanvullen met bloemkoolrijst, stel je wil WEL een flink vol bord met eten, kan en mag natuurlijk altijd.

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 300 g pompoen, inĀ  partjes of grove blokjes gesneden
Max. 10 g (rode) ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 75 g hĆ¼ttenkƤse
Max. 15 g geraspte Parmezaanse kaas
Max. 0.5 eetlepel olijfolie
Zout en peper
Tijm
Max. 5 g rauwe amandelen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de grove pompoenstukken in een ovenschaal (je kan deze inclusief schil snijden) en vermeng dit met de uisnippers. Bestrooi met knoflookpoeder, besprenkel met olie, bestrooi met zout, peper en flink wat tijm en schud dit alles goed door elkaar. Zet de ovenschaal vervolgens zo’n 30 minuten in de voor verwarmde oven. Wanneer de pompoen geroosterd is, haal de schaal uit de oven en bestrooi met de amandelen en geraspte kaas. Serveer je hĆ¼ttenkƤse erbij of erover.

Pompoenfrittata

Oh, wat zijn we gewend aan zoet. Wanneer je gezond (=natuurlijk) wil eten echter, zul je merken dat daar VEEL minder zoet en veel minder extreem zoet in voor komt dan we tegenwoordig gewend zijn. Maar hartig, dat past toch niet bij de koffie! Dat is een gewoonte welke wij ons eigen hebben gemaakt; dat doen/eten mensen welke in de natuur leven dan ook echt niet, kennen ze niet eens!
Deze frittata is EN natuurlijk qua ingrediƫnten en dus voedzaam, maar kan WELLICHT toch ook wel bij onze associatie bij koffie/thee passen of bij de behoefte aan zoet bij ons ontbijt!
Dit recept betreft de hoeveelheden voor 1 persoon/portie. Maak je dit voor meerdere personen of meerdere porties/momenten vermenigvuldig dit recept dan ook en snijd de frittata na bereiding in dat aantal punten/porties, welke je een aantal dagen in koelkast kan bewaren, mits vochtdicht bewaard en EERST goed te hebben laten drogen/afkoelen OF welke je ook kan invriezen voor later!

Ingrediƫnten:
Max. 200 g pompoen (indien gewenst eerst zo’n 40 minuten in een voor verwarmde oven op 200 graden geroosterd (droog) en vervolgens af laten koelen
(geraspte of fijn gemalen pompoen zonder dat dit eerst geroosterd is kan ook prima!)
Max. 0.5 eetlepel kokosolie
Max. 20 g kokosmelk, ongezoet
Max. 2 eieren
Pompoenkruiden: kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat

Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Rasp of maal (de eventueel vooraf geroosterde pompoen) fijn (afhankelijk van je voorkeur tot puree of tot grovere stukken) en bak deze zacht in de olie. Kluts je eieren in een kom met de kruiden en kokosmelk. Voeg de gebakken pompoen vervolgens hieraan toe en meng dit alles door elkaar. Giet dit alles terug in de pan en bak deze op laag vuur gaar/stevig. Gebruik een ovenvaste pan, zodat je deze ook nog even mooi kan bruinen onder de grilstand van je oven nadat deze gaar is. Laat goed drogen en afkoelen alvorens je verschillende punten/porties zou bewaren (vochtdicht) in koelkast of vriezer!

Pompoengehaktbrood

Op een vrije dag/middag dit gehaktbrood in elkaar “draaien” door de porties te vermenigvuldigen met het aantal porties je wilt maken een leuk idee?
Meteen na bereiding dan wel in DAT aantal porties snijden en die porties OF warm verdelen over het aantal mensen je dit mee wil delen, aangevuld met koude/warme groenten OF dit af laten koelen en in vriezer of koelkast te bewaren om later, een enkele, koude portie, aangevuld met of belegd met eventueel extra groente/rauwkost mee te nemen als snack of lunch!?
Dit recept gebruiken om “balletjes” van te draaien kan en mag natuurlijk ook!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen, in kleine blokjes gesneden
Max. 5 g fijn gehakte walnoten
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 1 ei
Max. 60 g mager runder/lamsgehakt (ingrediƫnten controleren op puurheid)
Chinees vijfkruidenpoeder: kassia, kruidnagel, gemberpoeder, steranijs en venkelzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermeng de pompoenblokjes met de helft vd olie, peper en zout. Verspreid deze over een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster dit zo’n 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Verhit de andere helft vd olie in een pan en fruit de uisnippers met knoflookpoeder. Doe dit (eenmaal afgekoeld) in een kom en voeg de overige ingrediĆ«nten toe. Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe hier het mengsel in en druk goed aan. Dek af met folie. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en bak het brood in zo’n 50 minuten gaar. Verwijder de laatste 5 minuten het folie, zodat je brood bruin kan kleuren. Laat het brood vervolgens eerst minimaal 5-10 minuten afkoelen, alvorens je deze uit de vorm haalt en in portieplakken snijdt.

Kruidige pompoensoep met peterselie

Wanneer je eenmaal bezig bent een soep zelf te maken is het slim en verstandig meteen meerdere porties te maken, zodat je op een latere dag of moment die extra portie enkel nog maar hoeft op te warmen en zo je eigen voedzame gemaksvoedsel hebt gecreƫerd.
Zo kan je deze op elk gewenste moment van de dag ook nuttigen, want waarom zou je enkel soep als maaltijd ’s avonds of ’s middags eten?!
Gemalen bloemkoolkorrels of tot slierten gesneden courgette/komkommer door de soep heen verwerken voor een extra stevige soep, kan en mag altijd.

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 1 rode paprika
Max. 200 g pompoen
Peterselie
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken (zie receptenbestand) groentenbouillon
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 150 g hĆ¼ttenkƤse OF max. 35 g geraspte Parmezaanse kaas
Zout en peper
Kerrriepoeder

Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Snijd de paprika in stukjes en bak deze in de olie tot ze zacht zijn. Snijd ook de pompoen in kleine stukjes, voeg deze toe en bak deze 5-10 minuten mee. Voeg een gewenste hoeveelheid water of groentenbouillon toe en laat dit zo’n 15 minuten pruttelen. Pureer de soep vervolgens. Roer er de peterselie, kerriepoeder, zout en peper door. Schep dit in een kom of bord en voeg dan de hĆ¼ttenkƤse (eventueel vermengd met kerrie- of paprikapoeder) of geraspte kaas toe op een decoratieve wijze.

Pittige pompoenfrittata

Frittata’s zijn ideaal om in het voren te maken/bakken om zo portiepunten hiervan na bereiding OF later zo warm of koud wel/niet aangevuld met nog extra warme of koude groenten ZO te kunnen pakken en ook mee te kunnen nemen de dagen er na als voedzame snack of lunch.
Vermenigvuldig dan het recept met het aantal porties je wilt maken en snijd deze na bereiding in DIE aantal porties.
Wanneer je deze goed laat drogen en afkoelen na bereiding, alvorens ze lucht- en vochtdicht te verpakken, kan je deze prima een aantal dagen in koelkast bewaren OF invriezen.
In dit geval zie je een frittata met hoofdzakelijk pompoen qua ingrediƫnten, welke je in de oven zou kunnen schuiven, wanneer je bijvoorbeeld die avond toch een gerecht met deze groenten van het fornuis eet of maakt, maar hierop zijn legio variaties mogelijk passend bij JOUW smaak!
In dit geval is een ronde ovenschaal/pan gebruikt, welke je in portiepunten kan snijden, maar een rechthoekige kan ook om vervolgens portie-blokken te kunnen snijden.
Ook kan je dit recept bereiden in muffinvormpjes, voor kleine porties in bolvorm of in een cake/broodvorm, bekleed met bakpapier om een voedzaam (in dit geval pompoenbrood te bakken, welke je in portieplakken kan snijden, eten en meenemen!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g geraspte of tot pulp vermalen pompoen
Max. 2 eieren
Max. 10 g ui, gesnipperd
Tijm
Max. 1 rood chilipepertje, fijn gesneden
Zout en peper
Max. 40 g kokosmelk, puur en ongezoet
Peterselie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de eieren in een kom met de kokosmelk. Voeg de tot pulp vermalen pompoen, peterselie, tijm en de uisnippers toe als ook wat peper. Giet dit in een ronde (spring) vorm en bak dit zo’n 25 minuten in de oven gaar en goudbruin.

Pompoen-courgetteraspbrood

Dit is een wat zoetig brood, dus wellicht ook een optie voor ontbijt, waar de voorkeur van velen dan meer uit gaat naar zoet dan hartig?
Een portieplak hiervan kan je na bereiding warm eten, aangevuld met extra warme of koude groenten, maar kan je ook afgekoeld meenemen als voedzame snack of lunch, mits je dit koel kan bewaren. Door meerdere porties hiervan te maken in het voren in een cakevorm en portieplakken in koelkast of vriezer te bewaren, heb je dan ook makkelijk, maar tevens ook wel voedzame gemaksvoeding voor jezelf gemaakt.
Dit recept in muffinvormpjes bereiden kan ook, zodat je ze in muffinvorm mee kan nemen. Ook kan je in een ronde ovenvaste pan of schaal dit recept vermenigvuldigd bereiden, zodat je portie-punten kan creƫren..opties genoeg dus!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 100 g geraspte courgette (uitgeknepen van vocht)
Max. 100 g geraspte pompoen (uitgeknepen van vocht)
Max. 10 g fijn gehakte walnoten
Max. 10 g fijn gemalen kokos
Max. 40 g feta, verkruimeld
Max. 1 ei
Kaneel
Venkelzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Vermeng alle ingrediĆ«nten met elkaar in een kom en schep dit vervolgens in je cakevorm en druk dit aan. Bak deze in zo’n 50 minuten gaar. Laat afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt en aan zou snijden.

Herfstig (dik) pompoendrankje

Dit drankje bevat groenten en vetten, maar nog geen eiwitten. Wanneer je hem af zou laten koelen, zou je wellicht kwark erdoor kunnen verwerken, maar wellicht dat een stukje kaas er bij eten of 2 gekookte eieren er bij eten ook best aantrekkelijk voor je kan zijn, zodat het wel een complete voedingsstoffenaanvoer voor je lichaam is, wanneer je dit dikke drankje drinkt?
Aantrekkelijk op een herfstige middag of avond, maar wellicht ook wel als ontbijt?
Tip: pompoenpuree kan je ook in het voren maken en een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 40 g pure kokosmelk (controleer ingrediƫnten op puurheid)
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Koek- en speculaaskruiden (gemberpoeder, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat)
Een kopje sterke koffie of espresso
Een eigen gekozen eiwitbron: max. 200 g magere naturelkwark OF max. 75 g fetakaas OF max. 2 gekookte eieren bijvoorbeeld

Bereiding:
Breng een beetje water aan de kook en kook hierin de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. Pureer deze en doe de puree in een kom. Voeg de kokosmelk en de kruiden toe en pureer desgewenst nog even. Je kan dit zeven of dik laten. Verwarm het geheel nog even weer en voeg vervolgens je sterke koffie of espresso toe, roer goed, bestrooi met extra kruiden en klaar ben je!

Pompoenzuurkool met feta

Aanvullen met extra bloemkoolpuree mag en kan natuurlijk altijd!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 300 g zuurkool (controleer ingrediƫnten op puurheid)
Max. 200 g pompoen, in stukjes gesneden
Max. 75 g fetakaas
Kruiden: kerriepoeder, kurkuma en peper
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de zuurkool en giet deze af. Kook ook de pompoenstukjes (in een andere pan) in zo’n 10 minuten gaar en zacht en giet ook dit af. Stamp deze samen met de olie grof door elkaar. Meng de kruiden hierdoor. Doe dit mengsel in een ovenschaal en verbrokkel de feta hierover. Zet de ovenschaal vervolgens zo’n 15 minuten in de voor verwarmde oven om de kaas te verhitten en zacht te laten worden: eet smakelijk!

Pompoenzuurkool met gehakt

Extra bloemkoolpuree hier nog bij serveren kan en mag natuurlijk altijd.

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 300 g zuurkool (controleer ingrediƫnten op puurheid)
Max. 200 g pompoen
Max. 120 g mager rundergehakt (controleer ingrediƫnten op puurheid)
Max. 10 g ui, gesnipperd
Kruiden: kurkuma, gemberpoeder, paprikapoeder en ongeraffineerd mineraalzout
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie

Bereiding:
Kook de pompoen in zo’n 8 minuten zacht en gaar en verhit de olie in een pan. Fruit de uisnippers in de pan en voeg vervolgens het gehakt toe. Bak het gehakt rul en voeg vervolgens de zuurkool toe en bak dit mee. Giet de pompoen af en rasp deze tot fijne sliertjes. Voeg dit toe aan de pan met gehakt en zuurkool en bak ook dit even mee. Voeg de kruiden toe, bak deze mee en klaar ben je!

Boerenkool-pompoenfrittata

Frittata’s en hartige taarten zoals deze, zijn ideaal om in het voren te maken/bakken om zo portiepunten hiervan na bereiding OF later zo warm of koud wel/niet aangevuld met nog extra warme of koude groenten ZO te kunnen pakken en ook mee te kunnen nemen de dagen er na als voedzame snack of lunch.
Vermenigvuldig dan het recept met het aantal porties je wilt maken en snijd deze na bereiding in DIE aantal porties.
Wanneer je deze goed laat drogen en afkoelen na bereiding, alvorens ze lucht- en vochtdicht te verpakken, kan je deze prima een aantal dagen in koelkast bewaren OF invriezen.
In dit geval zie je een hartige taart met hoofdzakelijk boerenkool en pompoen qua ingrediƫnten, welke je in de oven zou kunnen schuiven, wanneer je bijvoorbeeld die avond toch een gerecht met deze groenten van het fornuis eet of maakt, maar hierop zijn legio variaties mogelijk passend bij JOUW smaak!
In dit geval is een ronde ovenschaal/pan gebruikt, welke je in portiepunten kan snijden, maar een rechthoekige kan ook om vervolgens portie-blokken te kunnen snijden.
Ook kan je dit recept bereiden in muffinvormpjes, voor kleine porties in bolvorm of in een cake/broodvorm, bekleed met bakpapier om een voedzaam (in dit geval boerenkool-pompoenbrood te bakken, welke je in portieplakken kan snijden, eten en meenemen!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 300 g boerenkool, gehakt
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Een scheutjeĀ  water of eigen getrokken bouillon
Kurkuma
Max. 2 eieren OF max. 1 ei EN max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas
Peper en ongeraffineerd mineraalzout
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg de pompoenblokjes toe en doe hier een scheut water of bouillon bij. Laat dit met deksel op de pan zacht stomen/koken, maar niet te papperig. Voeg vervolgens de boerenkool en kurkuma toe, roer dit door en laat ook dit een paar minuten mee stomen/koken. Klop je ei of eieren los, roer de knoflookpoeder er door als ook de peper en de kaas (wanneer je voor die variant hebt gekozen). Doe de groenten na bakken, wanneer het vocht zoveel mogelijk is verdampt bij dit eimengsel, roer dit door en breng op smaak met zout. Giet dit in een ronde ovenschaal of met bakpapier bekleedde springvorm en zet deze in de oven. Bak deze in zo’n 35 minuten gaar. Laat goed afkoelen en drogen (in de oven) alvorens je hem in portiepunten zou snijden en zou verpakken voor later.

Boerenkoolstamppot pompoen

Alles wat je stampt mag stamppot eten, dus dit gerecht ook; daar hoeven toch niet altijd aardappels onderdeel van te zijn?!
Aanvullen met extra groenten, gekookt, gestoomd of rauw mag natuurlijk altijd!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 50 g 30+-kaas, in zeer kleine blokjes gesneden/geschaafd (controleer ingrediƫnten op puurheid)
Max. 400 g boerenkool
Max. 200 g pompoen
Nootmuskaat
Peper en zout
Max. 40 g kokosmelk (puur en ongezoet)

Bereiding:
Snijd de pompoen in grove stukken. Leg deze in een pan en zet deze net onder water. Voeg zout toe. Leg de boerenkool hier bovenop (fijn gehakt). Breng dit aan de kook met deksel op de pan, zet het vuur lager, wanneer het kookt en laat dit zo’n 15 minuten pruttelen. Giet het af, voeg de kokosmelk en nootmuskaat en peper toe en stamp dit tot een stevige stamppot. Roer de kaas er op het laatst door.

Pompoen-feta-kip-salade

Een stevige salade, welke voor meerdere momenten op een dag geschikt is; maak je dan ook meteen slim een dubbele portie, zodat je deze bijvoorbeeld de ene avond als avondmaaltijd kan eten en de volgende dag mooi je lunch al hebt voorbereid?

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 60 g kipfilet
Max. 40 g feta
Max. 200 g pompoen
Max. 200 g tomaten
Max. 200 g bladspinazie
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 5 g pijnboompitjes
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel citroensap
Peper en zout

Bereiding:
Snijd de pompoen in grove blokjes. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat of in een ovenschaal en besprenkel deze met de helft vd olie. Verwarm de oven voor op 190 graden en rooster daarin (in zo’n 1-1.5 uur) de pompoenblokjes zacht, gaar en lichtelijk gebruind. Schud in die tijd de blokjes wel af en toe wat door elkaar. Bak in de tussentijd in de andere helft vd olie je kipfilet gaar en laat deze na het bakken rusten en afkoelen. Bak in dezelfde pan de spinazie met knoflookpoeder. Snijd de kipfilet na afkoeling in plakjes en meng deze met de overige ingrediĆ«nten. Verdeel de spinazie over je bord, vervolgens de gegrilde pompoenblokjes (na afkoeling), pijnboompitjes, kipplakjes, feta (in blokjes gesneden), tomaten (in partjes gesneden) en besprenkel dit met citroensap, vermengd met zout en peper.

Pompoen-rundvlees stoofschotel

Vochtige gerechten, zoals stoofpotjes kan je heel goed bewaren in koelkast of vriezer om later weer op te warmen.
Slim en verstandig dan ook, wanneer je dit toch aan het maken bent, meerdere porties te maken om te bewaren voor later bij behoefte aan “makkelijke maaltijden”, welke tegelijkertijd wel voedzaam en smakelijk zijn in tegenstelling tot makkelijke maaltijden, welke je kant-en-klaar kan kopen?
Extra groenten door dit gerecht heen verwerken of er bij naast serveren, bijvoorbeeld in de vorm van bloemkoolpuree, mag en kan natuurlijk altijd!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 120 g magere runderlappen
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken runder/bottenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 1 laurierblad
Kruidnagel
Max. 1 eetlepel azijn
Max. 300 g pompoen, in blokjes gesneden
Rozemarijn

Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg het vlees (in blokjes gesneden) toe en bak deze al roerend in zo’n 2 minuten rondom bruin. Voeg de bouillon toe als ook het laurierblad, de azijn en kruidnagel. Laat dit zo zo’n 2 uur onder regelmatig roeren rustig stoven. Voeg in de laatste 20 minuten van deze 2 uur de pompoenblokjes en ook de rozemarijn toe.

Pompoen-spinazieschotel

Wanneer je deze ovenschotel in een ronde vorm bereid heb je een frittata.
Frittata’s zijn ideaal om in het voren te maken/bakken om zo portiepunten hiervan na bereiding OF later zo warm of koud wel/niet aangevuld met nog extra warme of koude groenten ZO te kunnen pakken en ook mee te kunnen nemen de dagen er na als voedzame snack of lunch.
Vermenigvuldig dan het recept met het aantal porties je wilt maken en snijd deze na bereiding in DIE aantal porties.
Wanneer je deze goed laat drogen en afkoelen na bereiding, alvorens ze lucht- en vochtdicht te verpakken, kan je deze prima een aantal dagen in koelkast bewaren OF invriezen.
In dit geval zie je een frittata met hoofdzakelijk pompoen qua ingrediƫnten, welke je in de oven zou kunnen schuiven, wanneer je bijvoorbeeld die avond toch een gerecht met deze groenten van het fornuis eet of maakt, maar hierop zijn legio variaties mogelijk passend bij JOUW smaak!
In dit geval is een ronde ovenschaal/pan gebruikt, welke je in portiepunten kan snijden, maar een rechthoekige kan ook om vervolgens portie-blokken te kunnen snijden.
Ook kan je dit recept bereiden in muffinvormpjes, voor kleine porties in bolvorm of in een cake/broodvorm, bekleed met bakpapier om een voedzaam (in dit geval pompoenbrood te bakken, welke je in portieplakken kan snijden, eten en meenemen!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Knoflookpoeder
Max. 450 g spinazie
Max. 1 rode peper, fijn gehakt
Max. 200 g pompoen, grof gesneden
Max. 2 eieren

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg bakpapier in een ovenschaal of op een bakplaat. Verhit de olie in een pan en voeg hier knoflookpoeder aan toe. Voeg vervolgens de spinazie toe en bak deze tot het is geslonken. Doe de spinazie in een zeef en druk het vocht er zo goed mogelijk uitĀ  (met een lepel). Vang dit vocht op. Doe deze uitgeknepen spinazie in de ovenschaal. Verdeel het pepertje en de pompoen hierover. Klop de eieren los met het spinazievocht en voeg zout en peper toe.Ā  Schenk dit over de groenten. Bak je ovenschotel in zo’n 35 minuten gaar.

Aubergine-pompoensalade met feta

Meteen een dubbele portie maken en de ene keer warm en de keer erna koud als salade eten een idee?

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 200 g pompoen
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 5 g rauwe pistache (of andere) noten, verkruimeld
Paprikapoeder
Komijnzaad
Pili pili: een fijngemalen pepertje, 10 g ui, gesnipperd, oregano, kardemom en knoflookpoeder vermengd
Max. 75 g feta

Bereiding:
Snijd de aubergine in plakken. Bestrooi deze met zout en laat deze een half uur uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven (bovenwarmte) voor op 210 graden OF een grilpan. Snijd ook de pompoen in plakjes. Doe deze in een kom met de helft vd olie, peper, zout, komijnzaad en wat van de pili pili en vermeng dit goed. Doe dit dan in een ovenschaaltje en zet dit onder de gril tot de stukjes beginnen te kleuren. Schud ze wat door elkaar en plaats ze vervolgens weer onder de gril. Doe de gegrilde stukjes vervolgens in een kom. Dep de plakken aubergine droog, bestrooi ze met peper en hetzelfde mengsel als eerder de pompoen en gril ook deze op een vergelijkbare manier. Doe ze na grillen bij in de kom met pompoen, bestrooi met paprikapoeder, bestrooi met de verkruimelde (pistache) noten en verkruimelde feta, meng door elkaar en klaar ben je!

Pompoen-auberginestamppot met vis

Wie zegt dat stamppotten enkel gemaakt van aardappels en geserveerd met worst stamppotten mogen heten?!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 200 g pompoen
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 5 g rauwe tahin (sesampasta)
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Komijnzaad
Peper en zout
Max. 120 g witvisfilet
Koriander

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik gaatjes in je aubergine met een vork. Leg deze op je ovenrooster en plaats deze 50 minuten in de oven. Draai hem na 25 minuten om en laat afkoelen na de 50 minuten. Snijd de pompoen in stukken. Kook deze in een laagje water in zo’n 12 minuten gaar en laat goed uitlekken of droog stomen. Snijd de aubergine na afkoelen door midden en schraap het vruchtvlees eruit. Meng dit met knoflookpoeder, citroensap, tahin en komijnzaad. Stamp de pompoen nu fijn met een stamper en meng dit metĀ  het aubergine-mengsel. Verhit de olie in een pan, kruid de visfilet met peper en zout en bak deze in een paar minuten rondom bruin. Schep de puree op je bord, leg de gebakken visfilet er bovenop en garneer met koriander.

Pompoenschotel met feta

Je kan deze na bereiding warm eten, eventueel aangevuld met venkel of bloemkoolpuree, maar af laten koelen en op een later moment als salade eten of meenemen kan ook (mits koel bewaard).
Maak je dan ook meteen slim een dubbele portie?

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen
Max. 10 g (rode)ui, gesnipperd
Max. 75 g feta
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste kokos/olijfolie
Max. 5 g pijnboompitten
Knoflookpoeder
Max. 1 aubergine
Max. 200 g cherrytomaatjes
Tijm
Munt

Bereiding:
Snijd de pompoen in stukjes. Vermeng deze met de uisnippers, knoflookpoeder en tijm in een ovenschaal en besprenkel met olie. Zet deze in een voor verwarmde oven (200 graden). Snijd in de tussentijd de aubergine in blokjes. Voeg deze aubergineblokjes en de tomaatjes na een half uur toe aan de pompoen. Laat dit vervolgens nog eens 20-30 minuten in de oven staan. Voeg de laatste 15 minuten de feta en pijnboompitten toe.Ā  Bestrooi met fijn gehakte munt bij het serveren.

Geroosterde pompoensalade met feta

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen, in grove stukken gesneden
Max. 5 g hazelnoten
Max. 5 g koudgeperste kokos/olijfolie
Rozemarijn, tijm en salie
Max. 75 g feta
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 100 g rucola

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Verdeel de stukken pompoen over een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi deze met de kruiden en wat zout en peper. Besprenkel met de olie. Schep alles door elkaar. Rooster deze zo’n 35-45 minuten in de voor verwarmde oven tot ze een goudbruin randje hebben verkregen, de stukjes, en zachter zijn geworden. Keer halverwege om/hussel door elkaar. Maak een dressing door het citroensap met zout en peper en de kruiden nogmaals te vermengen. Leg je rucola op je bord. Leg de geroosterde pompoen hier op. Verkruimel de feta erover, bestrooi met de grof gehakte hazelnoten en besprenkel met de dressing

Pompoen-rucolastamppot met feta

Ja, andere stamppotten dan hutspot, andijvie en boerenkool enkel op basis van aardappels kunnen en bestaan ook hoor!
Het proberen waard?

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 200 g pompoen
Max. 200 g bloemkool
Max. 100 g rucola
Max. 75 g feta
Een gewenste hoeveelheid water OF eigen getrokken groentenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 1 spaans pepertje
Max. 10 g (rode) ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Peper en zout

Bereiding:
Snijd de pompoen en bloemkool in grove stukken. Snijd de peper zo fijn mogelijk. Verhit olie in een pan en fruit hierin de uisnippers met knoflookpoeder en het fijn gesneden pepertje. Voeg de pompoen- en bloemkoolstukjes toe. Bak dit even aan en voeg vervolgens water of eigen getrokken bouillon tot de pompoen net onder water staat. Breng dit aan de kook en laat dit zo’n 20 minuten koken. Controleer vervolgens op gaarheid. Giet het geheel af, maar bewaar wat vocht en houdt dit apart. Pak een ovenschaal en doe de gebakken pompoen hier vervolgens in (ook de rest; uisnippers en peper). Giet het achtergehouden vocht hierbij en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout en peper. Scheur de rucolablaadjes wat kleiner en doe deze nu door de nog warme stamppot. Schep dit op je bord en strooi er de feta op (verkruimeld).

Marokkaans rundvlees pompoen gerecht

Hierbij nog extra groenten in de vorm van rauwkost OF extra groenten in de vorm van (kruidige) bloemkoolpuree of bloemkoolrijst serveren, mag en kan altijd, maar ook zonder die aanvulling al prima!

Ingrediƫnten (per portie):
Max. 120 g magere runderlappen, in grove stukken gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 rood pepertje, fijn gesneden
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste kokos/olijfolie
Max. 25 g olijven, gehalveerd (controleer ingrediƫnten op puurheid)
Paprikapoeder
Gemberpoeder
Komijn
Kaneel
Saffraan
Koriander
Max. 200 g courgette
Max. 200 g pompoen

Bereiding:
Verhit de olie in een pan enĀ  schroei het rundvlees rondom dicht. Fruit de uisnippers en het fijn gemalen pepertje zo’n 2 minuten mee en voeg vervolgens paprikapoeder, gemberpoeder, komijn, kaneel en saffraan toe en wat water, zodat en totdat het vlees onder water staat. Snijd de courgette in grove stukken als ook de pompoen. Voeg deze samen met wat koriander toe aan het vlees en laat dit zo’n 30 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper. Wanneer je het vlees nog malser wilt, dan kan je dit nog zo’n 1.5 uur doorstoven, maar dit hoeft niet. Schep je gerecht op een schaal of bord en garneer met de gehalveerde olijven en wat koriander.

Pompoen-zalmkoekjes

Je kan deze als “vleesvervanger” dus onderdeel van je avondmaaltijd inzetten, maar aangezien het ook al groenten bevat, kan je ze ook af laten koelen en als hartig koekje inzetten om mee te nemen of thuis te eten als lunch of snack, dan eventueel nog aangevuld met extra rauwkost.

Ingrediƫnten:
Max. 60 g zalmfilet
Max. 1 ei, los geklopt
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Peterselie, fijn gehakt
Max. 20 g kokosmelk, puur
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Zout en peper
Knoflookpoeder
Korianderzaad
Komijnzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg bakpapier op een bakplaat. Breng water aan de kook. Leg de pompoenblokjes op de bakplaat en besprenkel deze met de helft van de (gesmolten)olie. Meng dit goed, zodat de blokjes omringt raken en rooster deze zo’n 25 minuten in de oven. Stoom je zalm in stoompan of boven het kokende water in een gewone pan; zo’n 7-9 minuten (controleren op gaarheid). Combineer de gestoomde zalm met de geroosterde pompoenblokjes en gebruik een pureestamper om dit alles te pureren. Roer vervolgens de uisnippers, peterselie, het los geklopte ei, de kokosmelk en kruiden hier doorheen. Vorm met je handen Ć©Ć©n grote of meerdere kleine koekjes hiervan en leg deze op een bord/werkblad. Verhit de andere helft van je olie in een pan en bak hierin je koekjes rondom bruin (zo’n 2-3 minuten). Wanneer je deze koekjes voor later wil bewaren, laat je ze dan wel eerst goed drogen en afkoelen alvorens je ze verpakt/bewaart?

Knolselderij-pompoen-lasagne

Ingrediƫnten:
Max. 2 tomaten
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree (ingrediƫnten nagaan)
Knoflookpoeder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Basilicum
Peper en zout
Max. 200 g pompoen
Max. 200 g knolselderij
Max. 55 g 20/30+-kaas, geraspt

Bereiding:
Snijd de tomaten in kleine blokjes, snipper de ui en hak de basilicum fijn. Doe dit in een pan samen met de tomatenpuree, peper, zout, knoflookpoeder en een scheutje water om niet aan de bodem te laten kleven en laat dit zo’n 10 minuten pruttelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de knolselderij in dunne plakken (eventueel mbv een kaassschaaf). Snijd de pompoen, ontdaan van de zaadjes ook in dunne plakken, welke halve maantjes zullen vormen. Verspreid de helft van je knolselderijplakken over de bodem van een ovenschaaltje, smeer hier 1/4 deel van de saus over, vervolgens een laag van de helft van je pompoenplakken etc. etc. Strooi op het laatst de kaas over de groentenlasagne/bovenste laag saus als ook wat peper. Strooi hier vervolgens nog wat basilicum oven. Plaats de lasagne zo’n 45 minuten in de oven.
Wanneer je met meerdere personen eet, dit met het aantal vermenigvuldigen en vervolgens in porties snijden. Aanvullen met extra groenten/rauwkost mag en kan natuurlijk altijd!


Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!