Een halve week later: “Oh, dus daar zijn de bietjes/spinazie van begin van de week (pas)!”
Groenten met veel kleur, zoals bietjes, rode kool en spinazie (of andere fel-groene bladgroenten) en de felle kleurstoffen die die voeding bevat, kan je vaak wel terugzien (en dus terugvinden en herkennen), wanneer je zo af en toe eens achterom kijkt naar wat je achter hebt gelaten in de toiletpot.
Dit soort groenten kleuren namelijk vaak ook nog wel je ontlasting rood of groen.
Darmpassagetijd, oftewel “de tijd afvalstoffen, ballaststoffen en onverteerde delen (voortkomend en resterend uit je voeding en voortkomend en resterend uit metabole processen) erover doet om uiteindelijk met je ontlasting je lijf weer te kunnen verlaten”, deze verschilt van persoon tot persoon.
Het niet al te lang en niet al te veel op laten stapelen van afvalstoffen en onverteerde voedingsrestanten in je lijf en darmkanaal is zeer belangrijk om een gezonde darmflora en een niet TE zure zuurtegraad aldaar te verkrijgen en behouden.
Een gezonde (niet te snelle, maar ook niet te trage) darmpassagetijd is dan ook ZEER belangrijk.
Wist je dat een gezonde darmflora (goede en slechte darm-bacteriën in evenwicht) en een optimale zuurtegraad doorheen heel je spijsverteringskanaal ZEER belangrijk is niet alleen voor een klachten-loze spijsvertering, maar ook zeer belangrijk is voor je algehele gezondheid?
Weet je namelijk wel dat wanneer de balans (flora en zuurtegraad) in je spijsverteringskanaal verstoord zou zijn dit naast spijsverteringsklachten OOK allerhande lichamelijke EN geestelijke klachten teweeg zal en kan brengen waaronder ook het ongewenst opslaan van vet en dus het ongewenst aankomen in gewicht?
Wist je dat om overtollig vet te verliezen het OOK zeer belangrijk is prioriteit te stellen aan het trachten te ONTLASTEN van je lichaam?
Weet je namelijk wel dat een gestrest en teveel BELAST lichaam waarin teveel belastende, verzurende stoffen aanwezig zijn NIET GOED in staat is en ook niet goed in staat zal zijn vet te verbranden en eerder zelfs de neiging zal hebben extra vet op te slaan?
Wist je namelijk dat belastende, verzurende stoffen weggestopt en verpakt kunnen worden in bind- en vetweefsel, zodat deze maar niet al te veel in je waardevolle en actieve weefsels zullen opstapelen en dat je lichaam dat dan ook zal doen, wanneer dit soort stoffen teveel zouden opstapelen?
Weet je dat DAT (het teveel opstapelen van verzurende, belastende stoffen in spijsverteringskanaal EN lijf) met name aan de orde is wanneer je darmflora verstoord is, zuurtegraad verstoord is en de “darmpassagetijd” niet optimaal is?
Je wil dan ook eigenlijk NIET dat de kleur van de bietjes of de spinazie die je hebt gegeten pas een halve week later (of misschien nog wel later) pas terug te zien is in je toiletpot!
Die kleurstoffen zelf (de kleurstoffen uit die fel gekleurde groenten) zullen nog niet zozeer belastend zijn in je darmkanaal wanneer deze daar heel wat dagen “rond hebben gehangen”, maar de stoffen waarmee deze kleurstoffen omgeven waren (zoals afvalstoffen en onverteerde voedingsresten) kunnen dit wel degelijk zijn.
Vooral wanneer afvalstoffen en onverteerde voedingsrestanten maar opstapelen en opstapelen, wanneer ze stil komen te liggen in je maag of darmen en steeds meer indikken en meer geconcentreerd raken op letterlijk en figuurlijk “een grote hoop”, vooral DAN vormen deze wel degelijk een belasting.
Wanneer de kleur van rode biet of van spinazie dan ook pas na een aantal dagen terug te vinden is in je ontlasting, betekent dit dat ook heel goed andere stoffen, dus ook belastende stoffen welke ook DIE dag in je darmen zijn beland, al die dagen daar hebben gezeten en je darmen (darmflora en darmwand en zuurtegraad doorheen je darmkanaal) nadelig kunnen hebben beïnvloed in de tussentijd.
Wanneer namelijk een opstapeling van geconcentreerde, verzurende afvalstoffen en tevens onverteerde voedingsstoffen en onverteerde voedingsrestanten al te lang in je darmen ligt, kunnen en zullen slechte darmbacteriën (welke op hun beurt ontstekingsbevorderende stoffen, maar ook schimmels en gisten kunnen vormen, zoals de Candida bacterie dit doet) hierdoor groeien en uitbreiden en uiteindelijk je hele spijsverteringskanaal, zo ook je maag, gaan “bewonen en overmeesteren” en nadelig gaan beïnvloeden.
Maagzuurproductie, maar ook de algehele spijsvertering (de werking van spijsverteringsenzymen) en vervolgens ook de opname van voedingsstoffen in je lijf kan en zal hierdoor drastisch beïnvloed kunnen worden.
Het deel van je lijf welke hierdoor (door deze disbalans in je darmen) al heel spoedig niet optimaal meer kan en zal functioneren, doordat deze door deze disbalans in je darmen als eerste tekorten zal ervaren, zijn je hersenen.
Dit betekent dat een goede, regelmatige stoelgang en snelle (niet TE snelle) passagetijd van stoffen door je darmen erg belangrijk is!
Niet enkel en alleen om darmklachten zo mogelijk tegen te gaan of zo mogelijk te voorkomen, maar dus OOK om de algehele spijsvertering goed en blijvend goed te laten plaatsvinden, OOK om maagklachten te voorkomen, OOK om je algehele stofwisseling goed te laten verlopen en klachten voortkomend uit versnelde verzuring (welke kan en zal plaatsvinden bij verzuring in je darmen en een verstoorde darmflora) tegen te gaan of zo mogelijk te voorkomen, maar vooral OOK om prikkelgeleiding in je hersenen goed te laten plaatsvinden en dus OOK om een beetje lekker in je vel te kunnen blijven zitten in geestelijk opzicht!
Kamp jij dan ook met darmklachten, maagklachten, spijsverteringsklachten, schimmel- en gistvormings-klachten, een lage weerstand, verzuringsklachten, ontstekingsklachten of geestesklachten, is het ZEER waardevol eens na te gaan (en dus regelmatig eens achterom te kijken), hoe JOUW ontlasting er eigenlijk uit ziet, hoe deze gevormd is en wanneer bij jou bijvoorbeeld de kleur van bietjes of spinazie EINDELIJK terug te zien en vinden is in de toiletpot.
Eigenlijk wil je die dezelfde of volgende dag namelijk al wel weer terugzien!
Is dit niet het geval, is het zeer verstandig je voeding eens bij langs te lopen op voldoende AANWEZIGHEID van bevorderende stoffen voor je darmgezondheid en voldoende AFWEZIGHEID van belastende stoffen voor je darmgezondheid.
Samen met mij dit nagaan kan en mag natuurlijk ook.
Stuur me maar een mail en beschrijf je voeding maar eens en dan krijg je feedback hierop!
Veel klachten namelijk (zo lees je net), kunnen uit een verstoorde darmflora en een te lange en flinke opstapeling van belastende stoffen in je darmen (en lijf) ontstaan.
Aandacht hieraan besteden is dan ook een ieder aan te raden!
Als deze opstapeling dan ook bij jou (of iemand uit je omgeving) regelmatig aan de orde is, maar wellicht wel verklaard kan worden in je voeding (en de stoffen deze overwegend bevat) en deze opstapeling wellicht dan OOK via je voeding (met mijn ondersteuning) voorkomen of aangepakt kan worden, is dit de moeite waard toch?!
Weet dat een combinatie van bevorderende stoffen WEL aanwezig in je voeding (en uiteindelijk ook aanwezig in je spijsverteringskanaal) MET een voldoende afwezigheid of DUIDELIJKE minderheid van belastende stoffen heel belangrijk is.
Veel mensen verdiepen zich namelijk ENKEL op de aanwezigheid of het desnoods toevoegen van bevorderende stoffen voor de darmgezondheid.
Ze richten zich bijvoorbeeld ENKEL op het TOEVOEGEN van stoffen zoals plantaardige voedingsvezels, vocht, ontstekingsremmende stoffen (vetten), vitamines en mineralen en goede darmbacterie-koloniën (probiotica) aan hun voeding (wanneer ze darmklachten ervaren), maar voegen dit vervolgens toe aan een voeding en eetpatroon welke naar verhouding dan nog steeds ook veel te veel belastende stoffen bevat en bezit!
Ook focussen velen zich ENKEL op het toevoegen van maar ÉÉN ENKELE bevorderende stof (zoals het toevoegen van vezels aan hun voeding) wanneer ze darmklachten ervaren) en gaan vervolgens enkel DIE ENE bevorderende stof toevoegen aan een voeding met verder weinig aanpassingen daarin en wellicht dan ook nog wel boordevol belastende andere stoffen!
Dit ENKEL toevoegen van voedingsvezels aan een verder “gelijk blijvende voeding” kan zelfs averechts uitpakken, aangezien vezels bijvoorbeeld OOK vocht en OOK de ontstekingsremmende vetten “om hen heen” nodig hebben om een optimaal bevorderende werking te kunnen uitvoeren in je darmen.
Hebben vezels geen vocht en ontstekingsremmende vetten OOK “om zich heen” in je darmen, kunnen ze ook juist nog voor verdere “opstoppingen” aldaar zorgen!
Die aanpak hanteren (het ENKEL toevoegen van een enkele bevorderende stof aan een voeding met veel belastende stoffen) is dan eigenlijk net zo iets als een fles gootsteenontstopper kopen en door je gootsteenafvoer (die verstopt zit) gooien en vervolgens met je eerdere gedrag gewoon doorgaan (dingen door je gootsteen spoelen die de gootsteen flink doen verstoppen) hopend, denkend en verwachtend dat de gootsteen dan toch ontstopt zal blijven en vervolgens verbaasd op kijken wanneer deze binnen de kortste keren toch echt wel weer verstopt raakt.
Een enkel bevorderende stof aan je voeding toevoegen die verder totaal NIET bewust gekozen is m.b.t. de darmwerking dat heeft dus GEEN nut!
Ben jij dan ook benieuwd of JOUW voeding voldoende bevorderende stoffen voor je darmgezondheid WEL bezit en of je ook met JOUW voeding goed de belastende stoffen tot een minimum weet te beperken, stuur je me dan een mail, zodat ik je feedback op JOUW voeding kan geven en beschrijf je in die mail dan je voeding (en ook de mogelijke klachten die met een opstapeling van afvalstoffen samen kunnen hangen)?
Dan gaan we op die manier eens kijken of we jouw “gootsteen” kunnen ontstoppen, niet eenmalig, maar op lange termijn!
Ook gaan we op die manier eens kijken of we samen een eetpatroon kunnen ontwikkelen waarbij jij de kleur van spinazie of bietjes al spoedig weer terug zult zien in je ontlasting, wanneer je die hebt gegeten!
Add comment