Een ezel stoot zich GEEN tweede maal aan dezelfde steen
ezel
Ezels werden in Egyptische en Indische mythen als dieren met verstandelijke tekortkomingen neergezet en beschreven.

Stupide dieren, dat waren het.
Zo zag en beschreef men ezels.

Vandaar ook dat in onze hedendaagse taal de naam “ezel” nog steeds wel wordt gebruikt wanneer iemand iets “doms” heeft gedaan.

“Wat ben je toch ook een ezel hè!” zou iemand bijvoorbeeld kunnen zeggen wanneer je voor de derde keer op rij (in dezelfde week) de voordeur achter je dicht trekt, terwijl de sleutel nog binnen ligt.

Heel dom (bij het uitvoeren van gedrag) is een ezel echter niet (maar ja, dat is wellicht geen verstandelijk beredeneerd gedrag, maar instinctief gedrag?) wanneer je kijkt hoe deze zich beweegt in rotsachtige gebieden.

Daar komt dan ook de uitdrukking vandaan (welke ik in de titel heb gebruikt): Een ezel stoot zich GEEN tweede maal aan dezelfde steen.

Wanneer een ezel namelijk diens voorpoot stoot aan een steen (al lopend door rotsachtig gebied) zal deze over het algemeen NIET “zo dom zijn” ook zijn achterpoot nog tegen dezelfde steen te laten stoten, maar manoeuvreert deze diens achterpoot keurig over of langs die steen.

Dit bewijst dat een ezel (in DAT opzicht) toch zeker NIET dom is, althans, wanneer deze diens instincten goed volgt!

Ons eigen “ezelige” gedrag.

Welk gedrag wordt vaak als dom en dus ook best “ezel-achtig” bezien, betiteld en bevonden door de ander, maar ook door onszelf?

Wanneer we herhaaldelijk handelingen verrichten waar we de eerste keer al niet vrolijker van werden (welke ons schade heeft berokkend, welke ons verdriet of pijn deed, welke ons deed balen of teleurgesteld deed raken in onszelf of waar we niet gezonder (van lichaam of geest) door werden en welke ook zeker niet het gewenste resultaat en het gewenste effect teweegbracht welke we voor ogen hadden), maar deze handeling(en) vervolgens TOCH weer herhalen (en misschien zelfs wel vaker dan één keer) met elke keer weer ditzelfde nadelige effect als gevolg en consequentie.

DAT is behoorlijk “ezelig” en dus “dom” van ons wanneer we dat doen: handelingen die ons GEEN goed doen WEL herhaaldelijk blijven uitvoeren!

Al stoot de ECHTE ezel zich GEEN tweede maal aan dezelfde steen en wij dus overduidelijk WEL middels dergelijke gedragingen!

Een mooi voorbeeld hiervan is het eten van iets als chips op de vrijdagavond met je gezin al zittend op de bank terwijl jullie zoiets als de Voice of Holland samen kijken.

Wanneer je af wilt vallen en je merkt en beredeneert dat het eten van die chips op die vrijdagavond met je gezin (vooral wanneer je het niet bij een paar chippies kan laten) dat afvallen nogal in de weg staat, is het doorgaan met deze gewoonte niet bepaald “slim” te noemen.

Menigeen van de afvallers met dergelijke gezinsgewoontes besluit dan ook dergelijke gezinsgewoontes te willen en gaan doorbreken en die chips vervolgens niet meer mee te gaan eten op die vrijdagavonden.

Het gros van deze afvallers eet echter (ondanks deze bewustwording en dit besluit) HERHAALDELIJK toch weer mee met deze chips op de vrijdagavond!

Hier balen ze dan ook HERHAALDELIJK van.

Ze zijn er zich HERHAALDELIJK bewust van dit NIET (weer) te moeten doen, besluiten ook HERHAALDELIJK dit een volgende keer niet meer mee te willen doen, maar doen het vervolgens HERHAALDELIJK wel!

Dit zijn herhalingen van gewoontes en gedragingen waar wijzelf (en waar deze afvallers) werkelijk met ons eigen gezonde verstand vaak NIET bij kunnen!

Het lijkt wel of we ons verstand dan (op die momenten) hebben verloren en dat deze handelingen ons verstand te boven gaat!

Zo ervaren we dit soort momenten dan ook vaak.

We snappen er daadwerkelijk NIKS van dat we dit ELKE KEER WEER doen of ELKE KEER WEER “laten gebeuren” en ons dit herhaaldelijk “over komt” (want zo voelt het).

Het voelt alsof deze handelingen geen bewuste handelingen zijn namelijk en alsof dit voor ons bepaald wordt en buiten ons eigen bereik ligt.
Het voelt alsof “iets” ons op die momenten overmeestert en voor dat dit “iets” voor ons doet bepalen dit toch weer te doen en eten!

Eng vindt men dit ook, wanneer dit soort dingen voor komen.

Het betreffen namelijk vaak handelingen welke we niet lijken te kunnen controleren en haast niet bewust van lijken te zijn op het moment we deze uitvoeren en herhalen, maar enkel daarna pas weer bewust van zijn en worden!

Het lijkt ECHT alsof we ons verstand hebben verloren op die bewuste vrijdag-avond voor de tv?!

ALLE andere dagen van de week weten we namelijk ZEKER dat we dat niet zouden moeten doen en doen we dat ook niet, maar toch, die vrijdagavond, doen we het ELKE KEER WEER!

En we vallen als gevolg geen KLAP af…

Op een gegeven moment geven we het maar op en proberen we al niet eens meer af te vallen.

We geloven namelijk op den duur (na meerdere van dit soort herhalingen) niet meer in onszelf en geloven ook niet dat we het vrijdagavond-moment OOIT NOG in staat zijn WEL te doorbreken en in staat zijn WEL de chips te weerstaan wanneer dat nu al niet is gelukt, terwijl we hier nu al zo bewust op gericht waren.

Weinig van deze afvallers (welke herhaaldelijk in zo’n valkuil trapt) heeft echter in plaats van het voor nemen deze gewoonte te doorbreken en de chips te moeten weerstaan, ook geprobeerd te bedenken wat ze in plaats daarvan WEL kunnen doen OF eten.

Nee, een alternatief vinden, daar denken we vaak NIET aan.
Een alternatief (en dan vooral WEL een smakelijk en aantrekkelijk alternatief welke ons een soortgelijke ervaring als de chips kan verschaffen, maar dan ZONDER de nadelige consequenties) zou het weerstaan van iets en het doorbreken van een gewoonte namelijk al ZOVEEL vergemakkelijken!

De verbazing over het feit dat we die chips toch kennelijk ECHT NIET kunnen weerstaan en de frustratie daarover overheerst namelijk, waardoor we daarop ZO gefocust blijven en steeds maar blijven proberen deze WEL te weerstaan, dat we aan NIKS ANDERS meer kunnen denken, want EENS zal en moet het ons toch lukken deze chips NIET te eten!

Elk jaar weer op dieet!

Het nieuwe jaar (2016) is begonnen!

Dat is een moment (de overgang naar een nieuw jaar) waar mensen vaak goede voornemens uitspreken.

Eén van die voornemens is voor velen het afvallen in gewicht.

Om dit voornemen concreet te maken gaat men vaak “op dieet”.

Men kiest dan vaak een dieet welke men van plan is vanaf januari te gaan starten om hun gewicht “aan te pakken”.

En dit elk jaar weer, bij herhaling.

Wanneer dit tot een goed en gewenst resultaat had geleid, dit dieet (het voorgaande jaar) zou men echter NIET weer en wederom op dieet hoeven het jaar daarna en zouden het jaar daarna ook helemaal GEEN goede voornemens meer uitgesproken hoeven worden over het verliezen van gewicht, aangezien dit dan niet meer aan de orde zou hoeven zijn, maar dit is dus kennelijk NIET het geval.

Het “gaan op dieet” is dus eigenlijk voor velen OOK een handeling met voor velen een ongewenst resultaat als gevolg en tevens een handeling waar men niet vrolijker of gezonder op wordt vaak.

Het “gaan op dieet” valt dan ook eigenlijk onder de eerder genoemde “domme handelingen” we als mens zijnde regelmatig verrichtten en dus onder “ezelig” gedrag.

Een ezel stoot zich echter GEEN tweede maal aan dezelfde steen.

Toch gaat menigeen WEL en ook HERHAALDELIJK op dieet.
Elk jaar weer!
Niet alleen een tweede keer, maar ook nog een derde en vierde keer!

Dat is nogal DOM!
Dat is namelijk net zoiets als je bewust meerdere keren tegen eenzelfde steen aan stoten!

Het eerdere jaar is namelijk gebleken dat er weinig goeds voortkomt uit het gaan op dieet toch!
Waarom zou dat dan het jaar daarna anders zijn en daar opeens het jaar daarna WEL iets goeds uit voortkomen?!

“Ja, maar het is een ander dieet!”
“Dus misschien dat het DIT JAAR WEL tot gewenste resultaten leidt!”
“Je moet toch WAT?! Niks doen wanneer je ontevreden bent kan toch ook niet?!”

Met deze gedachte trachten we onszelf te overtuigen (net als dat we OOK elke vrijdag weer proberen de chips NIET mee te eten, overtuigd van het feit dat dat toch echt niet zo moeilijk moet zijn en we dat toch echt wel moeten kunnen!)

Hebben we ons verstand wellicht verloren?

Hoe kan het toch (kun je je nu gaan afvragen) dat we (bijvoorbeeld door het ELK JAAR WEER gaan op een nieuw dieet) met z’n allen (wij mensen) in staat zijn WEL herhaaldelijk gedrag uit te voeren en OOK in staat zijn dit gedrag herhaaldelijk uit te blijven voeren waar we toch echt ELKE KEER niet vrolijker van of gezonder op worden?

En dat terwijl een ezel (die wij als dom bezien en betitelen) zich GEEN tweede maal aan dezelfde steen stoot?

Nou, misschien hebben we op die momenten we dit doen en besluiten ook wel ons verstand verloren!
Misschien zijn wij op die momenten  wel even ECHT dom!
Misschien zijn wij (in tegenstelling tot die ezel) op die momenten namelijk NIET in staat goed onze instincten te volgen!
Misschien “werken” onze instincten op die momenten namelijk niet naar behoren en werken de “signalen” welke een menselijk lijf kan weergeven en ons “onderbuikgevoel” niet goed!

Misschien dragen deze handelingen, deze domme handelingen (zoals het herhaaldelijk eten van die chips EN het herhaaldelijk gaan op dieet) en hetgeen we ten tijde van die domme handelingen allemaal wel en niet eten (in tegenstelling tot hetgeen een ezel eet) namelijk wel bij aan het verlies van onze verstandelijke vermogens en de mogelijkheid goed in contact te staan met ons lijf en het niet kunnen vertrouwen op de signalen van ons lichaam, aangezien onze hormonen daarvoor in balans moeten zijn.

Zou DAT aan de orde kunnen zijn?

JA!
Dat is ZEKER aan de orde!

Welke voedingsstoffen hebben onze hersenen namelijk zoal nodig om optimaal te kunnen functioneren en welk orgaan moet ook met name NIET overbelast worden om onze hersenen optimaal te kunnen laten functioneren waardoor we minder in DOMME herhalingen hoeven te vallen?

  • Onze hersenen hebben voeding nodig welke ALLE essentiële bouwstoffen bezit om goed te kunnen functioneren en wij hebben dit soort voeding dan ook nodig om rustige, verstandige keuzes te kunnen maken en rustige, verstandelijk te beredeneren handelingen te kunnen verrichten.
  • Onze darmen moeten vooral NIET belast worden en onze darmflora moet vooral NIET verstoord worden willen onze hersenen in staat zijn goed te functioneren en willen wijzelf vervolgens in staat zijn om rustige, verstandige keuzes te kunnen maken en rustige, verstandelijk beredeneerde handelingen te kunnen verrichten.

 

De chips op de vrijdagavond levert deze essentiële bouwstoffen NIET en draagt dan ook NIET bij aan het kunnen maken van rustige, verstandige keuzes!
Chips (maar ook het voornemen jezelf ergens in te moeten beperken en de spanning dit teweeg brengt) verstoort OOK onze darmflora en draagt ook op DIE MANIER en via DIE WEG niet bij aan het optimale functioneren van je hersenen.

Ook de meeste diëten adviseren helaas NIET in een voeding welke alle essentiële bouwstoffen voldoende levert, maar richten zich met name op een vermindering van brandstoffen en dragen daardoor ook NIET bij aan het kunnen maken van rustige, verstandige keuzes!
Diëten (met hun focus op beperkingen) brengen ook veelal spanningen en stress in het lijf teweeg welke de darmflora doen verstoren en dragen ook op DIE MANIER en via DIE WEG niet bij aan het optimale functioneren van je hersenen.

Ja, we verliezen dus daadwerkelijk ons verstand door dergelijke gewoontes maar te blijven herhalen, waardoor we deze dan ook nog eens blijven herhalen.
Op den duur kunnen we dan ook kennelijk niet goed verstandelijk meer beredeneren dat dit (deze handelingen) toch echt NIET werkt (ook het nieuwe jaar niet) en ook NIET slim is nog een keer te proberen en dus te herhalen!

Hoe dan WEL af te vallen en hoe dan WEL je goede voornemens concreet maken en hoe dan WEL herhalingen van “dom” gedrag doorbreken?

  • Door NIET te richten op beperkingen, maar te richten op hetgeen je WEL gaat doen en hetgeen je WEL gaat eten het komende jaar en elke dag van dat jaar (inclusief de vrijdagavond met je gezin voor de tv)!
  • Door je te richten op voeding welke WEL je verstandelijke vermogens doet behouden en dus te richten op voeding welke WEL alle essentiële bouwstoffen levert!
  • Door te richten op voeding welke NIET je darmflora verstoort en welke ook NIET dergelijke spanningen (door tegenzin en het ervaren van beperkingen of honger) teweeg brengt dat die spanningen alsnog je darmflora doen verstoren!

 

DAAROP richt ik me dan ook bij PersonalWeightloss.

Ben jij geïnteresseerd in DIE aanpak en wil je eens af van je eigen herhalingen in gedragingen waar je achteraf van baalt en niet gezonder door wordt, kom je dan de Goede Voornemens Waardebon inwisselen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!