De komende dagen gaan we het hebben over dieetshakes:
- Vandaag gaan we de invloed van dieetshakes op je spijsvertering bespreken.
- Morgen gaan we de invloed van dieetshakes op je stofwisseling en hormoonbalans bespreken.
- Overmorgen gaan we vervolgens nog de invloed van dieetshakes op je lichaamsvetpercentage bespreken.
Lees je mee?
Claims
Een dieetshake is een product welke claimt:
- Bij te dragen aan gewichtsbeheersing.
- Een uitgebalanceerde, volwaardige maaltijd te kunnen vervangen.
- Voedzaam te zijn.
Dieetshakes bevatten namelijk de ingrediënten:
- Proteïnes (eiwitten).
- Vitamines en mineralen.
Sporadisch bevatten dieetshakes ook:
- Voedingsvezels (vaak in de vorm van cichoreiwortel of inuline).
Volgens het etiket van vele shakes bieden bovenstaande ingrediënten alle essentiële (meest noodzakelijke) voedingsstoffen en is dat de reden dat ze als maaltijdvervanger ingezet kunnen worden en volwaardig genoemd kunnen worden.
Dieetshakes bevatten (naast bovenstaande voedzame ingrediënten) tevens:
- Zoetstof (in de meeste gevallen).
- Suiker of suikerstroop (in sommige gevallen).
- Additieven, zoals verdikkingsmiddelen, aroma’s, kleurstoffen, conserveringsmiddelen etc. (in zowat alle gevallen).
Dit zijn stoffen die niet essentieel (niet noodzakelijk) en ook niet bepaald voedzaam zijn.
Vraag:
- Kloppen bovenstaande claims en beweringen wel?
Dat gaan we de komende dagen onderzoeken, wanneer we de invloed van dieetshakes op je stofwisseling, spijsvertering, hormoonbalans en je lichaamsvetpercentage gaan bespreken!
Spijsvertering
In je spijsverteringskanaal vindt de vertering van je voeding plaats.
Vertering betekent:
- Het splitsen van voedingsstof-molecuul-verbindingen tot enkelvoudige voedingsstof-moleculen.
Het splitsen van voedingsstof-molecuul-verbindingen kan enkel uitgevoerd worden d.m.v. hydrolyse.
Hydrolyse is een bio-chemische reactie waarbij vocht nodig is en welke uitgevoerd wordt m.b.v. spijsverterings-enzymen en hun co-enzymen.
Spijsverterings-enzymen functioneren enkel bij een optimale zuurtegraad.
In de maag is deze optimale zuurtegraad hoog, maar in je mondholte en darmen is deze neutraal tot licht basisch.
Dit betekent dat:
- Zuur vocht in je maag aanwezig moet zijn om spijsverterings-enzymen aldaar goed te laten functioneren .
- Neutraal tot licht basisch vocht in je mondholte en darmen aanwezig moet zijn om de spijsverterings-enzymen aldaar goed te laten functioneren.
Spijsverterings-sappen
Vocht, enzymen en een optimale zuurtegraad zijn nodig in je spijsverteringskanaal om de vertering van je voeding mogelijk te kunnen maken (las je zojuist).
Vocht, enzymen en een optimale zuurtegraad zijn enkel voldoende aanwezig in je spijsverteringskanaal, wanneer er een goede productie van spijsverterings-sappen plaatsvindt in je spijsverteringskanaal.
Spijsverterings-sappen zorgen namelijk voor de aanwezigheid van vocht en enzymen en zorgen tevens voor het behoud van de optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal.
Spijsverterings-sappen zijn:
- Speeksel.
- Slijm (mucus).
- Maagzuur.
- Maagsap.
- Bicarbonaat (darmsap).
- Alvleeskliersap.
- Galsap.
De productie van deze sappen kan enkel goed plaatsvinden, wanneer de hormoon-receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal goed kunnen functioneren (prikkels kunnen ontvangen en verwerken):
- De aanwezigheid van ATP (energie), een goede doorbloeding en vooral ook vocht (met een licht basische zuurtegraad) is hiervoor nodig (in de wand van je spijsverteringskanaal).
Dit (ATP, een goede doorbloeding en een licht basische zuurtegraad) zal enkel aanwezig zijn (in de wand van je spijsverteringskanaal), wanneer voldoende vocht, fermenteerbare voedingsvezels en omega 3 en 6 vetzuren (de bouwstoffen voor prostaglandines) aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.
Kortom:
- Je voeding moet regelmatig vocht, fermenteerbare voedingsvezels en de bouwstoffen voor prostaglandines (intacte omega 3 en 6 vetzuren) bezitten om de wand van je spijsverteringskanaal te kunnen voorzien in ATP, een goede bloed-toevoer en een licht basische zuurtegraad.
- Je voeding moet regelmatig vocht, fermenteerbare voedingsvezels en de bouwstoffen voor prostaglandines (intacte omega 3 en 6 vetzuren) bezitten om de hormoon-receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal goed te laten functioneren.
- Je voeding moet regelmatig vocht, fermenteerbare voedingsvezels en de bouwstoffen voor prostaglandines (intacte omega 3 en 6 vetzuren) bezitten om een goede productie van spijsverterings-sappen te kunnen behouden.
- Je voeding moet regelmatig vocht, fermenteerbare voedingsvezels en de bouwstoffen voor prostaglandines (intacte omega 3 en 6 vetzuren) bezitten om een goede spijsvertering te kunnen behouden.
Vele dieetshakes bevatten echter geen tot nauwelijks vet, laat staan omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand).
Conclusie:
- Wanneer je dieetshakes gebruikt zonder omega 3 en 6 vetzuren, dan kunnen de hormoon-receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal op termijn niet goed meer functioneren en zal de productie van spijsverterings-sappen op den duur gaan verslechteren.
- Wanneer je dieetshakes gebruikt zonder omega 3 en 6 vetzuren, dan zal de optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal (welke nodig is om enzymen goed te laten functioneren) op den duur verstoord raken.
- Wanneer je dieetshakes gebruikt zonder omega 3 en 6 vetzuren, dan zullen de voedingsstoffen (vooral eiwitten) in deze shakes op den duur niet meer goed verteerd kunnen worden.
Alvleeskliersap
In alvleeskliersap zitten enzymen om koolhydraten, eiwitten en vetten te verteren.
Koolhydraten en vetten bevatten dieetshakes vaak niet of nauwelijks, maar eiwitten des te meer.
De productie van alvleeskliersap is zeer belangrijk om een goede vertering van de eiwitten in je dieetshake mogelijk te kunnen maken.
Alvleeskliersap wordt enkel geproduceerd, wanneer de receptoren van het hormoon CCK (in de wand van je dunne darm) geprikkeld worden.
Om deze receptoren te kunnen prikkelen, moeten vetten aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.
Kortom:
- Wanneer je dieetshakes nauwelijks tot geen vetten bevatten, dan zal alvleeskliersap onvoldoende geproduceerd worden, zullen verteringsenzymen (waaronder eiwit-verterings-enzymen) ontbreken en kunnen de eiwitten in je shakes niet goed verteerd worden.
Conclusie:
- Wanneer je dieetshakes geen vet bevatten, dan zal de vertering van de eiwitten in je shakes slecht verlopen en zullen deze slecht verteerd in je darmen belanden.
Een slecht verlopende spijsvertering
Wanneer de voedingsstoffen (met name eiwitten) in je dieetshakes niet goed verteerd worden (door de afwezigheid van vetten), wat is dan het gevolg?
- Een verstoorde darmflora.
- Schade aan je maag- en darmwand.
- Een slechte afvoer van afvalstoffen uit je lijf.
- Een slechte opname (resorptie) van voedingsstoffen in je lijf.
Conclusie:
- Dieetshakes kunnen niet een uitgebalanceerde, volwaardige maaltijd vervangen, kunnen niet voorzien in alle essentiële voedingsstoffen en ook niet op een gezonde manier aan gewichtsbeheersing bijdragen, wanneer de voedingsstoffen in deze shakes (vooral eiwitten) niet goed verteerd kunnen worden.
- Dieetshakes kunnen niet een uitgebalanceerde, volwaardige maaltijd vervangen, kunnen niet voorzien in alle essentiële voedingsstoffen en ook niet op een gezonde manier aan gewichtsbeheersing bijdragen, wanneer essentiële vetzuren in deze shakes ontbreken.
Wist je dat…
- Wist je dat slechte darmbacteriën toxines produceren?
- Wist je dat de groei van slechte darmbacteriën gestimuleerd wordt, wanneer je dieetshakes gebruikt en de eiwitten in deze shakes slecht verteerd in je darmen belanden?
- Wist je dat dieetshakes de aanwezigheid en toename van toxische stoffen in je darmen doet veroorzaken, wanneer ze geen vetten, laar staan intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten?
Add comment