Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over diabetes type 2 en hoe je deze ziekte m.b.v. je voeding kan terugdringen:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten de gevoeligheid van je cellen voor het hormoon insuline helpen verhogen en ook de verdere uitputting van je alvleesklier helpen voorkomen.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten de gevoeligheid van je cellen voor het hormoon insuline helpen verhogen en de uitputting van je alvleesklier helpen voorkomen.
Lees je mee?
Een kortstondig verhoogde bloedsuikerspiegel
Een kortstondig verhoogde bloedsuikerspiegel heeft iedereen wel eens:
- Wanneer je voeding veel koolhydraten bevat, dan stijgt je bloedsuikerspiegel als reactie op hetgeen je eet.
- Wanneer je gespannen bent, dan stijgt je bloedsuikerspiegel als reactie op de uitputting (verzuring en beschadiging) van je weefsels en de productie van stress-hormonen in je lijf.
Gelukkig kan je bloedsuikerspiegel na een kortstondige verhoging wel weer verlaagd worden:
- Het hormoon insuline maakt de verlaging van een kortstondig verhoogde bloedsuikerspiegel mogelijk.
Dit is maar goed ook, want een hoge bloedsuikerspiegel kan schade in je lijf berokkenen en allerhande klachten veroorzaken.
Dat betekent dat je (suiker)ziek zal worden, wanneer je bloedsuikerspiegel na verhoging niet goed verlaagd wordt.
Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel
Bij heel veel mensen wordt tegenwoordig een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel vastgesteld:
- Hun bloedsuikerspiegel blijkt bij herhaaldelijke bloedmetingen te hoog te zijn en niet te dalen.
Deze mensen zullen (suiker)ziek worden (zij zullen de vele complicaties ervaren welke diabetes type 2 kenmerken), wanneer deze langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel na ontdekking niet behandeld wordt.
Wanneer ook bij jou een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel is vastgesteld, dan duidt dit op het feit dat:
- Je alvleesklier niet meer goed in staat is om voldoende insuline te produceren.
- Je alvleesklier uitgeput is geraakt.
- Je lichaamscellen niet meer goed in staat zijn om op het signaal van insuline te reageren.
- Je lichaamscellen niet meer goed in staat zijn de glucose (welke aanwezig is in je bloedbaan) op te nemen.
Je hebt (als gevolg van deze constatering in je bloed) dan diabetes type 2:
- Je lichaam wordt ziek van de grote hoeveelheid suiker (glucose) in je bloedbaan.
- Je lichaam takelt af door de grote hoeveelheid suiker (glucose) in je bloedbaan.
- Je lichaam kan niet goed meer functioneren door de grote hoeveelheid suiker (glucose) in je bloedbaan.
De behandeling
Wanneer diabetes type 2 wordt vastgesteld, dan krijg je in eerste instantie vaak voedingsadviezen mee:
- Je krijgt voedingsadviezen mee welke je leren wat gezonde (voedzame) voeding is welke je alvleesklier niet teveel doet belasten en uitputten (welke je bloedsuikerspiegel niet extreem doet stijgen).
Je wordt geacht om deze adviezen goed na te leven en ongezonde voeding zoveel mogelijk uit je eetpatroon te elimineren om je uitgeputte alvleesklier te kunnen ontlasten.
Wanneer bij een vervolgmeting je bloedsuikerspiegel met succes (als gevolg van de voedingsaanpassingen) is gedaald, dan zal er geen medicatie voorgeschreven hoeven worden.
Wanneer bij een vervolgmeting je bloedsuikerspiegel echter niet is gedaald, dan wordt er vaak overgegaan op het voorschrijven van medicatie welke je bloedsuikerspiegel moet helpen verlagen.
Aangenomen wordt in dat geval namelijk dat:
- De voedingsadviezen niet goed nageleefd werden.
- De voedingsadviezen niet aanslaan.
Men doet het vervolgens voorkomen dat het slikken van de voorgeschreven diabetes-medicatie in dat geval de enige optie is om je bloedsuikerspiegel nog naar beneden te kunnen krijgen en de complicaties van diabetes type 2 zo minimaal mogelijk te kunnen houden.
Het koolhydraatarme dieet
Veel mensen gaan (wanneer ze de diagnose diabetes type 2 hebben verkregen) een koolhydraatarm dieet volgen.
Ze doen dit, omdat ze op die manier alsnog eigenhandig willen proberen hun verhoogde bloedsuikerspiegel te laten dalen (en de complicaties van diabetes type 2 zo minimaal mogelijk te houden) zonder medicijnen te hoeven slikken.
Er wordt namelijk beweerd dat dit mogelijk is door het volgen van een koolhydraatarm dieet.
Klopt deze bewering?
Dat onderzoeken we deze dagen.
Lees maar verder en leer meer!
De productie van stress-hormonen
Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, dan zal er weinig glucose in je voeding aanwezig zijn welke je bloedsuikerspiegel kan laten stijgen.
Dit betekent echter niet dat je bloedsuikerspiegel niet verhoogd zal kunnen raken wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt.
Je bloedsuikerspiegel kan namelijk ook verhoogd raken als gevolg van de productie van stress-hormonen in je lijf.
Een verhoging van je bloedsuikerspiegel als reactie op de productie van stress-hormonen in je lijf kan je helaas niet voorkomen wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt.
Wanneer je alvleesklier vervolgens niet in staat is om voldoende insuline te produceren (als reactie op deze bloedsuikerspiegelverhoging), dan zal je als gevolg van stress in je lijf (ondanks je koolhydraatarme dieet) alsnog een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf verkrijgen en kan je alsnog (ondanks je koolhydraatarme dieet) last houden van één van de vele complicaties van diabetes type 2.
De productie en afgifte van insuline
De bèta cellen van je alvleesklier produceren insuline.
Wanneer deze insuline niet goed afgegeven kan worden aan het extra-cellulaire milieu van je bèta cellen (en daardoor niet in je bloed terecht kan komen), dan zal:
- Een insuline-tekort in je bloed ontstaan.
- De glucose welke aanwezig is in je bloedbaan niet goed (veel te traag) opgenomen worden in je cellen.
Een proces genaamd exocytose moet uitgevoerd kunnen worden in je bèta-cellen om insuline-tekorten in je bloed te kunnen voorkomen en de opname van bloed-glucose in je cellen goed mogelijk te kunnen maken.
Het volgen van een koolhydraat-arm dieet kan helaas de productie en de exocytose (afgifte) van insuline door je bèta-cellen niet garanderen.
Dit betekent dat het volgen van een koolhydraat-arm dieet niet de verlaging van je bloedsuikerspiegel kan garanderen.
Om de productie en exocytose van insuline mogelijk te kunnen maken moeten je bèta-cellen namelijk transportblaasjes kunnen vormen welke de exocytose van insuline mogelijk helpen maken.
Deze transportblaasjes bestaan uit dezelfde bouwstoffen als de bouwstoffen waaruit je celmembranen zijn opgebouwd.
Deze transportblaasjes moeten namelijk kunnen versmelten met de celmembranen van je bèta-cellen om de afgifte van insuline mogelijk te kunnen maken.
Dit betekent dat je voeding deze bouwstoffen (de bouwstoffen waaruit transportblaasjes en celmembranen zijn opgebouwd) regelmatig moet bevatten om:
- Een goede productie en afgifte van insuline mogelijk te kunnen maken.
- Een insuline-tekort in je bloed te kunnen voorkomen.
- De opname van bloed-glucose in je cellen goed mogelijk te kunnen maken.
- Je bloedsuikerspiegel te laten dalen.
Conclusie:
- Om een goede productie en afgifte van insuline mogelijk te kunnen maken, moet je voeding de bouwstoffen waaruit transportblaasjes en celmembranen zijn opgebouwd regelmatig bevatten.
- Om diabetes type 2 terug te kunnen dringen, moet je voeding de bouwstoffen waaruit transportblaasjes en celmembranen zijn opgebouwd regelmatig bevatten.
De insuline-gevoeligheid van je cellen
Wanneer je al geruime tijd een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf bezit (en de diagnose diabetes type 2 hebt verkregen), dan heeft deze verhoogde bloedsuikerspiegel vaak al heel wat schade aangericht:
- Vaak zijn de insuline-receptoren op de cellen van mensen met diabetes type 2 al dusdanig overprikkeld (beschadigd) geraakt dat ze niet goed meer kunnen functioneren.
Hierdoor zijn de cellen van veel mensen met diabetes type 2 ongevoelig geworden voor het signaal van het hormoon insuline.
Wanneer dit aan de orde is, dan betekent dit dat de glucose welke aanwezig is in je bloedbaan niet goed in je cellen opgenomen kan worden.
Het volgen van een koolhydraat-arm dieet kan helaas deze schade niet helpen herstellen en kan de gevoeligheid van je cellen voor het signaal van het hormoon insuline dus ook niet verhogen.
Dit bevestigt wederom dat het volgen van een koolhydraat-arm dieet niet de verlaging van je bloedsuikerspiegel kan garanderen.
Om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen moeten je cellen namelijk hun celmembranen (inclusief de insuline-receptoren op die celmembranen) kunnen herstellen.
Hiertoe zijn je cellen enkel in staat, wanneer ze in het bezit zijn van voldoende bouwstoffen.
Dit betekent dat je voeding deze bouwstoffen (de bouwstoffen waaruit celmembranen zijn opgebouwd) regelmatig moet bevatten om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen.
Conclusie:
- Om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen, moet je voeding de bouwstoffen waaruit celmembranen zijn opgebouwd regelmatig bevatten.
- Om diabetes type 2 terug te kunnen dringen, moet je voeding de bouwstoffen waaruit celmembranen zijn opgebouwd regelmatig bevatten.
Je celmembranen
Je celmembranen (en dus ook de celmembranen van je bèta-cellen) bestaan uit:
- Proteïnes.
- Glyco-proteïnes.
- Lipiden.
- Glyco-lipiden.
Glyco-proteïnes en glyco-lipiden zijn membraan-eiwitten en membraan-vetten welke glycanen (suiker-antennes) bevatten.
Deze suiker-antennes dragen bij aan het behoud van een intacte water-oplosbare beschermlaag van slijmstoffen op je celmembranen welke je cellen helpt behoeden tegen schadelijke stoffen of pathogenen aanwezig in hun omgeving.
Deze suiker-antennes dragen tevens bij aan het behoud van intacte, prikkelbare, goed functionerende insuline-receptoren op je cellen.
Conclusie:
- Wanneer je een goede productie en afgifte (exocytose) van insuline door je bèta-cellen mogelijk wilt maken, dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes, proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Wanneer je de insuline-gevoeligheid van je lichaamscellen wilt verhogen, dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes, proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Wanneer je je bloedsuikerspiegel m.b.v. je voeding onder controle wil krijgen (wil verlagen), dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes, proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Wanneer je diabetes type 2 zoveel mogelijk terug wilt dringen, je uitgeputte alvleesklier zoveel mogelijk wilt ontlasten en je diabetesmedicatie zoveel mogelijk wilt kunnen afbouwen, dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes, proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
Eiwitten
Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe proteïnes en nieuwe glyco-proteïnes te kunnen vormen en je celmembranen (inclusief de insuline-receptoren op je celmembranen) te kunnen herstellen na schade.
De dierlijke eiwitten in je voeding bevatten alle essentiële aminozuren.
De plantaardige eiwitten in je voeding (zoals graan-eiwitten) bevatten niet alle essentiële aminozuren.
Dat wil zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van je celmembranen en ook niet bijdraagt aan een goede productie, exocytose en werking van insuline in je lijf.
Dat wil tevens zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen verlagen en diabetes type 2 terug te kunnen dringen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van je celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een goede productie en exocytose van insuline door je bèta-cellen.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een hoge insuline-gevoeligheid van je cellen.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het verlagen van je bloedsuikerspiegel.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor een goede productie en afgifte van insuline in hun lijf alsnog niet goed mogelijk is, de insuline-gevoeligheid van hun cellen alsnog laag zal blijven en hun bloedsuikerspiegel alsnog niet goed verlaagd kan worden.
Conclusie:
- Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen verlagen en diabetes type 2 terug te kunnen dringen, moet je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten (zie de mail van gisteren) en intacte dierlijke eiwitten bevatten.
Er is nog meer
De regelmatige consumptie van groenten en intacte dierlijke eiwitten is nodig om de schade aan je celmembranen (welke ten grondslag ligt aan je langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel) te kunnen herstellen en diabetes type 2 terug te kunnen dringen.
Groenten en intacte dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter alsnog niet alle stoffen welke nodig zijn om deze schade te kunnen herstellen.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke diabetes type 2 terug helpt dringen.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Heb jij diabetes type 2?
- Gebruik jij diabetes-medicatie?
- Volg jij een koolhydraatarm dieet?
- Ben je bereid om regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten te gaan consumeren om je langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel naar beneden te kunnen krijgen, je medicatie af te kunnen bouwen en diabetes type 2 terug te kunnen dringen?
Add comment