Diabetes preventie
diabetes-preventie
De komende dagen gaan we het hebben over diabetes preventie:

  • Het zoveel mogelijk trachten te voorkomen van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf middels hetgeen je eet.

 

Vandaag gaan we het hebben over:

  • De bijdrage welke groenten kunnen leveren ter preventie van diabetes.

 

Lees je mee?

 

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Wanneer je diabetes hebt, dan:

  • Heerst er een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf.
  • Kan je bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd worden door de hormonen in je lijf.
  • Kan de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen worden in je lichaamscellen.
  • Verloopt de stofwisseling in je lichaamscellen niet optimaal.

 

Koolhydraten

Je voeding bestaat uit:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Enkel de koolhydraten uit dit rijtje bevatten de voedingsstof welke in je bloedbaan je bloedsuikerspiegel bepaalt:

  • Glucose.

 

Wat leren we wat we moeten doen ter preventie van diabetes?

  • Dat we de koolhydraten in onze voeding moeten beperken, aangezien de glucose in die koolhydraten je bloedsuikerspiegel doet verhogen.

 

Is dit echter het enige wat je kan doen ter preventie van diabetes?

  • Nee.

 

Je lichaam kan namelijk ook uit delen van eiwitten en delen van vetten glucose vormen en met die glucose je bloedsuikerspiegel verhogen.

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat het beperken van de koolhydraten in je voeding nog helemaal niet een lage bloedsuikerspiegel in je lijf garandeert en een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel helpt voorkomen.

 

De glucose-opname in je cellen

Of je nu wel of niet iets hebt gegeten met koolhydraten daarin aanwezig, een beetje glucose in je bloedbaan heb je altijd:

  • Iedereen heeft een bloedsuikerspiegel.

 

Je lichaam kan namelijk zelf glucose vormen onder invloed van het hormoon cortisol welke overdag (met name ’s ochtends vroeg) wordt geproduceerd!

Wanneer kan het glucose-gehalte in je bloedbaan niet goed dalen en kan deze makkelijk verhoogd raken en blijven?

  • Wanneer het beetje glucose in je bloedbaan niet goed in je cellen opgenomen kan worden.
  • Wanneer glucose niet goed verbrand kan worden in je lichaamscellen.

 

Welke stoffen moeten bij de glucose in je bloedbaan aanwezig zijn om:

  • De opname van bloed-glucose in je cellen mogelijk te maken?
  • De verbranding van glucose in je lichaamscellen mogelijk te maken?

 

Nodig daarbij is:

  • Vocht.
  • Kalium.
  • Alle B-vitamines.

 

Dit zijn stoffen die je lichaam niet:

  • Zelf kan vormen.
  • Zomaar voorradig heeft.

 

Conclusie:

  • Om de opname van bloed-glucose in je cellen mogelijk te maken moet je middels je voeding regelmatig vocht, kalium en alle B-vitamines aanleveren.
  • Om de verbranding van bloed-glucose in je cellen mogelijk te maken moet je middels je voeding regelmatig vocht, kalium en alle B-vitamines aanleveren.
  • Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen moet je middels je voeding regelmatig vocht, kalium en alle B-vitamines aanleveren.
  • Ter preventie van diabetes is het aan te raden om middels je voeding regelmatig vocht, kalium en alle B-vitamines aan te leveren.

 

Groenten

Verse groenten bevatten veel:

  • Vocht.

 

Verse groenten bevatten tevens (de mate verschilt per groentesoort):

  • Kalium.

 

Bevatten verse groenten alle B-vitamines?

  • Nee.

 

Wat bevatten groenten echter wel?

  • Oplosbare, fermenteerbare vezels.

 

Wat kunnen je goede darmbacteriƫn na fermentatie van deze vezels vormen?

  • Korte keten vetzuren
  • Alle B-vitamines.

 

Wat bevat groenten zeer weinig?

  • Glucose.

 

Kortom:

  • Groenten dragen niet bij aan de verhoging van je bloedsuikerspiegel.
  • Groenten dragen wel bij aan de verlaging van je bloedsuikerspiegel.

 

Conclusie:

  • Om de opname van bloed-glucose in je cellen mogelijk te maken is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) groenten te eten.
  • Om de verbranding van bloed-glucose in je cellen mogelijk te makenĀ is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) groenten te eten.
  • Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomenĀ is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) groenten te eten.
  • Ter preventie van diabetesĀ is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) groenten te eten.

 

Is het consumeren van groenten bij al je maaltijden het enige wat je kan doen ter preventie van diabetes?

  • Nee.

 

Dat is dan ook de reden dat we morgen nog doorgaan over voeding die bij kan dragen aan de preventie van diabetes!

Lees je dan ook weer mee?

 

Vraag:

  • Ben jij middels hetgeen je eet diabetes voldoende aan het voorkomen?
  • Ben jij middels hetgeen je eet een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf voldoende aan het voorkomen?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) wel wat verse groenten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!