Diabetes preventiediabetes-preventie-v

Eergisteren ben ik begonnen met een reeks over diabetes preventie:

  • Over het zoveel mogelijk trachten te voorkomen van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf middels hetgeen je eet.

 

Vandaag gaan we het hebben over:

  • De bijdrage welke vetten kunnen leveren ter preventie van diabetes.

 

Lees je mee?

 

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Wanneer je diabetes hebt, dan:

  • Heerst er een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf.
  • Wordt je bloedsuikerspiegel onvoldoende gereguleerd door de hormonen in je lijf.
  • Kan de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen worden in je lichaamscellen.
  • Verloopt de stofwisseling in je lichaamscellen niet optimaal.

 

Koolhydraten

Je voeding bestaat uit:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Enkel de koolhydraten uit dit rijtje bevatten de voedingsstof welke in je bloedbaan je bloedsuikerspiegel bepaalt:

  • Glucose.

 

Wat leren we wat we moeten doen ter preventie van diabetes?

  • Dat we de koolhydraten in onze voeding moeten beperken, aangezien de glucose in die koolhydraten je bloedsuikerspiegel doet verhogen.

 

Is dit echter het enige wat je kan doen ter preventie van diabetes?

  • Nee.

 

Je lichaam kan namelijk ook uit delen van eiwitten en delen van vetten glucose vormen en met die glucose je bloedsuikerspiegel verhogen.

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat het beperken van de koolhydraten in je voeding nog helemaal niet een lage bloedsuikerspiegel in je lijf garandeert en een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel helpt voorkomen.

 

Glucose transport

Je bloedsuikerspiegel is:

  • Het beetje glucose dat (m.b.v. de hormonen in je lijf) altijd in je bloedbaan aanwezig zal zijn.

 

Dit beetje glucose welke altijd wel aanwezig is in je bloedbaan staat los van de glucose welke aanwezig is in je voeding:

  • Je hoeft geen koolhydraten te eten om glucose in je bloedbaan te kunnen verkrijgen.

 

Je lichaam vormt namelijk zelf glucose voor in je bloedbaan onder invloed van het hormoon cortisol welke overdag (met name ’s ochtends vroeg) wordt geproduceerd!

Wanneer kan je bloedsuikerspiegel niet goed laag gehouden worden door de hormonen in je lijf en kan het makkelijk verhoogd raken?

  • Wanneer je bloed-glucose niet goed over je actieve weefsels verdeeld kan worden.
Wanneer is dat het geval?

  • Wanneer je vaatwanden beschadigd zijn.
  • Wanneer je celwanden beschadigd zijn.

 

Waar bestaan je vaat- en vet-wanden uit?

  • Flexibele, vloeibare, onverzadigde vetzuren.

 

Wanneer raken de flexibele vetzuren in je vaat- en celwanden beschadigd en zullen ze oxideren?

  • De hele dag door wel een beetje door de vrije radicalen waar deze dagelijks mee in aanraking komen.

 

Welke stoffen moeten bij naast glucose in je bloedbaan aanwezig zijn om:

  • Schade aan je vaatwanden zoveel mogelijk te voorkomen en tijdig te kunnen herstellen.
  • Schade aan je celwanden zoveel mogelijk te voorkomen en tijdig te kunnen herstellen.

 

Dat zijn:

  • Vetten.

 

Niet alle vetten kunnen je vaat- en celwanden echter op een goede manier herstellen:

  • Niet alle vetten kunnen je vaat- en celwanden flexibel en vloeibaar houden.

 

Over welke vetzuren moet je lever kunnen beschikken om vetten te kunnen vormen welke je vaat- en celwanden wel vloeibaar en flexibel helpen houden?

  • Essentiële vetzuren.

 

Conclusie:

  • Om een goede verdeling van bloed-glucose over alle actieve weefsels in je lijf mogelijk te kunnen maken moet je lever over voldoende essentiële vetzuren kunnen beschikken.
  • Om schade aan je vaat- en celwanden zoveel mogelijk te kunnen voorkomen en tijdig te kunnen herstellen moet je lever over voldoende essentiële vetzuren kunnen beschikken.
  • Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen moet je lever over voldoende essentiële vetzuren kunnen beschikken.
  • Ter preventie van diabetes moet moet je lever over voldoende essentiële vetzuren kunnen beschikken.

 

Essentiële vetzuren

Welke vetzuren zijn essentieel?

  • Omega-3 vetzuren.
  • Omega-6 vetzuren.

 

In welke voeding kan je deze vetzuren vinden?

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

 

Deze voedingsmiddelen moeten niet al te veel worden blootgesteld aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Vocht.
  • Hoge temperaturen.

 

Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn namelijk zeer kwetsbaar en instabiel en kunnen na blootstelling hieraan oxideren.

Wanneer onverzadigde, flexibele, vloeibare vetzuren oxideren, dan:

  • Zijn ze niet meer flexibel.
  • Zijn ze niet meer vloeibaar.
  • Kunnen ze schade aan je vaat- en celwanden niet goed helpen voorkomen en kunnen ze je vaat- en celwanden niet goed helpen herstellen en flexibel houden.
  • Kunnen ze je vaat- en celwanden schaden.

 

Conclusie:

  • Om een goede verdeling van bloed-glucose over alle actieve weefsels van je lijf mogelijk te kunnen maken is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) een bron van essentiële vetzuren te eten zonder dat deze lang blootgesteld heeft gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.
  • Om schade aan je vaat- en celwanden zoveel mogelijk te voorkomen en tijdig te kunnen herstellen is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) een bron van essentiële vetzuren te eten zonder dat deze lang blootgesteld heeft gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.
  • Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te voorkomen is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) een bron van essentiële vetzuren te eten zonder dat deze lang blootgesteld heeft gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.
  • Ter preventie van diabetes is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) een bron van essentiële vetzuren te eten zonder dat deze lang blootgesteld heeft gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.

 

Vraag:

  • Ben jij middels hetgeen je eet diabetes voldoende aan het voorkomen?
  • Ben jij middels hetgeen je eet een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf voldoende aan het voorkomen?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) iets wat essentiële vetzuren bevat en niet al te lang blootgesteld heeft gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!