Diabetes preventie
diabetes-preventie-e
Gisteren ben ik begonnen met een reeks over diabetes preventie:

  • Over het zoveel mogelijk trachten te voorkomen van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf middels hetgeen je eet.

 

Vandaag gaan we het hebben over:

  • De bijdrage welke eiwitten kunnen leveren ter preventie van diabetes.

 

Lees je mee?

 

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Wanneer je diabetes hebt, dan:

  • Heerst er een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf.
  • Wordt je bloedsuikerspiegel onvoldoende gereguleerd door de hormonen in je lijf.
  • Kan de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen worden in je lichaamscellen.
  • Verloopt de stofwisseling in je lichaamscellen niet optimaal.

 

Koolhydraten

Je voeding bestaat uit:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Enkel de koolhydraten uit dit rijtje bevatten de voedingsstof welke in je bloedbaan je bloedsuikerspiegel bepaalt:

  • Glucose.

 

Wat leren we wat we moeten doen ter preventie van diabetes?

  • Dat we de koolhydraten in onze voeding moeten beperken, aangezien de glucose in die koolhydraten je bloedsuikerspiegel doet verhogen.

 

Is dit echter het enige wat je kan doen ter preventie van diabetes?

  • Nee.

 

Je lichaam kan namelijk ook uit delen van eiwitten en delen van vetten glucose vormen en met die glucose je bloedsuikerspiegel verhogen.

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat het beperken van de koolhydraten in je voeding nog helemaal niet een lage bloedsuikerspiegel in je lijf garandeert en een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel helpt voorkomen.

 

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel is:

  • Het beetje glucose dat (m.b.v. de hormonen in je lijf) altijd in je bloedbaan aanwezig zal zijn.

 

Wanneer kan je bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd worden door de hormonen in je lijf en kan het makkelijk verhoogd raken?

  • Onder andere wanneer de glucose in je bloedbaan onvoldoende verdund wordt.

 

Wat moet bij naast glucose in je bloedbaan aanwezig zijn om glucose voldoende te kunnen verdunnen?

  • Vocht natuurlijk!

 

Is het drinken van voldoende water en waterhoudende dranken echter voldoende om de glucose in je bloedbaan de hele dag door voldoende te verdunnen?

Nee, helaas niet.

Daar zijn nog meer stoffen voor nodig, namelijk:

  • Natrium.
  • Albumine.

 

Albumine

Albumine is een plasma-eiwit.

Dit plasma-eiwit zorgt voor:

  • Het vasthouden van voldoende vocht in je bloedbaan.
  • Het voorkomen van het wegstromen van vocht uit je bloedbaan richting je weefsels.
  • Een optimale osmolariteit in je bloedbaan.

 

Kortom:

Albumine zorgt voor:

  • De voortdurende verdunning van glucose in je bloedbaan.

 

Conclusie:

  • Om de verdunning van de glucose in je bloedbaan mogelijk te maken moet voldoende albumine in je bloedbaan aanwezig zijn.
  • Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen voorkomen moet voldoende albumine in je bloedbaan aanwezig zijn.
  • Ter preventie van diabetes moet voldoende albumine in je bloedbaan aanwezig zijn.

 

Eiwitten

Je lever is de hele dag door actief:

  • Je lever moet de hele dag door stoffen opnieuw vormen (verversen) welke in je bloedbaan rond moeten circuleren om je lichaam in balans te houden.
  • Je lever moet onder andere dagelijks plasma-eiwitten (waaronder albumine) vormen om een goede  vochtbalans in je lijf in stand te kunnen houden.

 

Om plasma-eiwitten (zoals albumine) te kunnen vormen heeft je lever echter stoffen nodig welke deze enkel uit je voeding kan verkrijgen:

  • Essentiële aminozuren.

 

Essentiële aminozuren zijn aanwezig in:

  • Intacte dierlijke eiwitten.

 

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

 

De aminozuren in deze eiwitten blijven echter niet voldoende intact wanneer je deze:

  • Sterk verhit zonder vocht in een bak- en braadproduct (of marinade) welke suikers bevat.

 

Conclusie:

  • Om de verdunning van je bloed-glucose voldoende mogelijk te maken is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) ook wel iets te eten wat intacte dierlijke eiwitten bevat.
  • Om een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel te voorkomen is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) ook wel iets te eten wat intacte dierlijke eiwitten bevat.
  • Ter preventie van diabetes is het verstandig om (elke keer dat je iets eet) ook wel iets te eten wat intacte dierlijke eiwitten bevat.

 

Is het consumeren van groenten (zie de mail van gisteren) en intacte dierlijke eiwitten bij al je maaltijden het enige wat je kan doen ter preventie van diabetes?

  • Nee.

 

Dat is dan ook de reden dat we morgen nog een mail besteden aan voeding welke bij kan dragen aan de preventie van diabetes!

Lees je dan ook weer mee?

 

Vraag:

  • Ben jij middels hetgeen je eet diabetes voldoende aan het voorkomen?
  • Ben jij middels hetgeen je eet een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf voldoende aan het voorkomen?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) wel iets wat intacte dierlijke eiwitten bevat?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!