De komende dagen gaan we het hebben over depressiviteit:

  • We gaan bespreken welke stoffen je voeding moet bevatten om depressieve klachten zo minimaal mogelijk te kunnen houden.

Vandaag gaan we het hebben over groenten:

  • We gaan bespreken hoe de stoffen aanwezig in groenten depressieve klachten helpen verminderen.

Lees je mee?

Cortisol en serotonine

Bij stress (geestelijk of lichamelijk) is je lichaam volop actief en alert en raakt deze flink uitgeput van vocht en voedingsstoffen.

Na deze uitputtings-slag moet je lichaam altijd eerst tot rust komen, herstellen en weer goed aangevuld worden met vocht en voedingsstoffen, voordat de reguliere stofwisseling weer optimaal plaats kan vinden.

De productie van het anti-stress-hormoon cortisol vindt in je lichaam na een stress-volle gebeurtenis altijd plaats om dit alles weer zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen in je lijf:

  • Rust.
  • Herstel.
  • Een optimale stofwisseling.

Dit hormoon (cortisol) zal net zo lang geproduceerd worden in je lijf, totdat je lijf weer in een goede voedingstoestand verkeert.

In die tijd (tot je lichaam weer in een goede voedingstoestand verkeert) zal dit hormoon de productie en de opname van het stofje serotonine in je hersenen belemmeren.

Wat wil dit zeggen?

  • Dat wil zeggen dat je na een stress-volle gebeurtenis depressieve klachten kan gaan ervaren, aangezien cortisol  een serotonine-tekort in  je hersenen doet veroorzaken na een stress-volle gebeurtenis.

Serotonine is namelijk de neurotransmitter welke bijdraagt aan het ervaren van geestelijke energie en een goede gemoedstoestand:

  • Heerst er een tekort in serotonine in je hersenen (als gevolg van stress en de productie van cortisol in je lijf), dan zal je weinig zin, puf en positieve emoties ervaren en zal elke inspanning (met name alle geestelijke prikkels welke verwerkt moeten worden) je uitputten.

Conclusie:

  • De consumptie van voeding welke stress (verzuring door een versnelde opstapeling van afvalstoffen) in je lijf helpt terugdringen en de productie van cortisol in je lijf helpt verminderen is nodig om depressieve klachten te kunnen verminderen.
  • De consumptie van voeding welke zowel de productie van serotonine in je lijf, maar ook de opname van serotonine in je hersenen stimuleert is nodig om depressieve klachten te kunnen verminderen.

Tryptofaan

Tryptofaan is het aminozuur waar je lichaam serotonine uit kan vormen.

Enkel het consumeren van voeding welke dit essentiële aminozuur bevat is echter niet voldoende om serotonine ook daadwerkelijk te kunnen vormen in je lijf en vervolgens ook op te kunnen nemen in je hersenen.

Cortisol steekt daar namelijk een stokje voor op het moment dat dit stress-hormoon langdurig geproduceerd wordt in je lijf:

  • Cortisol doet de wand van je spijsverteringskanaal gespannen maken.
  • Cortisol doet de cellen in de wand van je spijsverteringskanaal verzuren.
  • Cortisol doet de enzym-werking van eiwit-splitsende enzymen gelegen in de darmwand verminderen.
  • Cortisol doet de volledige vertering van eiwitten tot losse aminozuren zoals tryptofaan in de weg staan.
  • Cortisol doet een goede opname van losse aminozuren zoals tryptofaan in de weg staan.

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat eiwitten welke het aminozuur tryptofaan bevatten niet goed verteerd zullen worden, wanneer cortisol langdurig geproduceerd wordt in je lijf.
  • Dat wil zeggen dat het losse aminozuur tryptofaan niet goed opgenomen zal worden in je lijf, wanneer cortisol langdurig geproduceerd wordt in je lijf.
  • Dat wil zeggen dat een serotonine-tekort in je hersenen makkelijk kan ontstaan en zal blijven bestaan, wanneer cortisol langdurig geproduceerd wordt in je lijf.
  • Dat wil zeggen dat een serotonine-tekort in je hersenen dus ook zal ontstaan en blijven bestaan, wanneer je voeding regelmatig verzuring van je maag- en darmwand veroorzaakt.

Conclusie:

  • Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding welke je maag- en darmwand gezond (goed bevochtigd) helpt houden is nodig om een goede eiwit-vertering, een goede opname van tryptofaan en uiteindelijk een goede productie van serotonine in je lijf te kunnen bewerkstelligen.
  • Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding welke je maag- en darmwand gezond (goed bevochtigd) helpt houden is nodig om een vermindering van depressieve klachten te kunnen bewerkstelligen.

Je darmflora

In je darmen huizen twee groepen bacteriën:

  • Goede darmbacteriën.
  • Slechte darmbacteriën.

Je goede darmbacteriën produceren stoffen welke de zuurtegraad in je darmen (en daardoor ook je lijf) optimaal helpen houden en welke je darmwand gezond (goed bevochtigd) helpen houden.

Je goede darmbacteriën produceren deze stoffen, wanneer ze fermenteerbare vezels vanuit je voeding verkrijgen.

Fermenteerbare vezels zijn niet de vezels welke aanwezig zijn in volkoren granen (welke bij depressieve klachten vaak geadviseerd worden om uitputting van je hersenen zoveel mogelijk te voorkomen), maar de vezels aanwezig in groenten, fruit en peulvruchten.

Bij depressiviteit zou dan ook niet de nadruk op de consumptie van volkoren granen, maar de nadruk op de consumptie van groenten en fruit moeten liggen.

Conclusie:

  • Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels is nodig om een goede opname van tryptofaan en uiteindelijk een goede productie van serotonine te kunnen bewerkstelligen.
  • Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels is nodig om een vermindering van depressieve klachten te kunnen bewerkstelligen.

De beschermlaag van je darmwand

Je darmwand bezit een beschermlaag:

  • Een dikke slijmlaag welke basische slijmstoffen bevat en de verzurende stoffen in je darmen op afstand houdt, zodat je darmwand niet kan beschadigen (verzuren).

Deze dikke slijmlaag zal verdunnen onder invloed van cortisol (en zal dus verdunnen na een stress-volle gebeurtenis), maar kan gelukkig ook wel weer opgebouwd worden.

Deze dikke slijmlaag kan opgebouwd worden met behulp van prostaglandines (weefselhormonen) welke je lichaam kan vormen uit de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Prostaglandines kunnen deze slijmlaag enkel opbouwen, wanneer voldoende slijmstoffen (glyco-proteïnes) geproduceerd kunnen worden in je darmwand.

Slijmstoffen (glyco-proteïnes) kunnen in je darmwand gevormd worden uit essentiële suikers en essentiële aminozuren

Conclusie:

  • Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan en de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels, maar ook de consumptie van voeding met de essentiële vetzuren omega 3 en 6, essentiële suikers en essentiële aminozuren is nodig om een goede opname van tryptofaan en uiteindelijk een goede productie van serotonine te kunnen bewerkstelligen.
  • Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan en de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels, maar ook de consumptie van voeding met de essentiële vetzuren omega 3 en 6, essentiële suikers en essentiële aminozuren is nodig om een vermindering van depressieve klachten te kunnen bewerkstelligen.

Groenten

Groenten bevatten veel vocht en basische mineralen.

  • Groenten dragen daardoor bij aan de ontzuring van je lijf (de afvoer van afvalstoffen uit je lijf) en een verminderde productie van cortisol in je lijf.

Groenten bevatten tevens fermenteerbare vezels en essentiële suikers.

  • Groenten dragen daardoor bij aan het gezond (bevochtigd) houden van je darmwand, de productie van slijmstoffen door je darmwand en een verbeterde opname van tryptofaan in je lijf.

Kortom:

  • Groenten kunnen helpen depressieve klachten te verminderen.

Conclusie:

  • Wanneer je depressieve klachten ervaart, dan is het aan te raden om (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten te eten.

Er is nog meer dat je kan doen.

De regelmatige consumptie van groenten helpt om depressieve klachten te verminderen, maar er bestaan (zo heb je zojuist kunnen lezen) nog meer voedingsstoffen welke bij kunnen dragen aan een vermindering van depressieve klachten!

Dat is dan ook de reden dat ik de komende twee dagen ook mijn mails nog zal besteden aan voeding welke bijdraagt aan vermindering van depressieve klachten.

Lees je dan ook weer mee?

Vraag:

  • Ervaar jij regelmatig depressieve klachten?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) groenten?
  • Ben je er toe bereid wat aanpassingen in je eetpatroon te doen om het effect na te kunnen gaan op je klachten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!