Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over depressiviteit:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten depressieve klachten helpen verminderen.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten depressieve klachten helpen verminderen.
Lees je mee?
Cortisol en serotonine
Bij stress (geestelijk of lichamelijk) is je lichaam volop actief en alert en raakt deze flink uitgeput van vocht en voedingsstoffen.
Na deze uitputtings-slag moet je lichaam altijd eerst tot rust komen, herstellen en weer goed aangevuld worden met vocht en voedingsstoffen, voordat de reguliere stofwisseling weer optimaal plaats kan vinden.
De productie van het anti-stress-hormoon cortisol vindt in je lichaam na een stress-volle gebeurtenis altijd plaats om dit alles weer zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen in je lijf:
- Rust.
- Herstel.
- Een optimale stofwisseling.
Dit hormoon (cortisol) zal net zo lang geproduceerd worden in je lijf, totdat je lijf weer in een goede voedingstoestand verkeert.
In die tijd (tot je lichaam weer in een goede voedingstoestand verkeert) zal dit hormoon de productie en de opname van het stofje serotonine in je hersenen belemmeren.
Wat wil dit zeggen?
- Dat wil zeggen dat je na een stress-volle gebeurtenis depressieve klachten kan gaan ervaren, aangezien cortisol een serotonine-tekort in je hersenen doet veroorzaken na een stress-volle gebeurtenis.
Serotonine is namelijk de neurotransmitter welke bijdraagt aan het ervaren van geestelijke energie en een goede gemoedstoestand:
- Heerst er een tekort in serotonine in je hersenen (als gevolg van stress en de productie van cortisol in je lijf), dan zal je weinig zin, puf en positieve emoties ervaren en zal elke inspanning (met name alle geestelijke prikkels welke verwerkt moeten worden) je uitputten.
Conclusie:
- De consumptie van voeding welke stress (verzuring door een versnelde opstapeling van afvalstoffen) in je lijf helpt terugdringen en de productie van cortisol in je lijf helpt verminderen is nodig om depressieve klachten te kunnen verminderen.
- De consumptie van voeding welke zowel de productie van serotonine in je lijf, maar ook de opname van serotonine in je hersenen stimuleert is nodig om depressieve klachten te kunnen verminderen.
Tryptofaan
Tryptofaan is het aminozuur waar je lichaam serotonine uit kan vormen.
Enkel het consumeren van voeding welke dit essentiële aminozuur bevat is echter niet voldoende om serotonine ook daadwerkelijk te kunnen vormen in je lijf en vervolgens ook op te kunnen nemen in je hersenen.
Cortisol steekt daar namelijk een stokje voor op het moment dat dit stress-hormoon langdurig geproduceerd wordt in je lijf:
- Cortisol doet de wand van je spijsverteringskanaal gespannen maken.
- Cortisol doet de cellen in de wand van je spijsverteringskanaal verzuren.
- Cortisol doet de enzym-werking van eiwit-splitsende enzymen gelegen in de darmwand verminderen.
- Cortisol doet de volledige vertering van eiwitten tot losse aminozuren zoals tryptofaan in de weg staan.
- Cortisol doet een goede opname van losse aminozuren zoals tryptofaan in de weg staan.
Wat wil dat zeggen?
- Dat wil zeggen dat eiwitten welke het aminozuur tryptofaan bevatten niet goed verteerd zullen worden, wanneer cortisol langdurig geproduceerd wordt in je lijf.
- Dat wil zeggen dat het losse aminozuur tryptofaan niet goed opgenomen zal worden in je lijf, wanneer cortisol langdurig geproduceerd wordt in je lijf.
- Dat wil zeggen dat een serotonine-tekort in je hersenen makkelijk kan ontstaan en zal blijven bestaan, wanneer cortisol langdurig geproduceerd wordt in je lijf.
- Dat wil zeggen dat een serotonine-tekort in je hersenen dus ook zal ontstaan en blijven bestaan, wanneer je voeding verzuring van je maag- en darmwand veroorzaakt.
Conclusie:
- Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding welke je darmwand gezond (goed bevochtigd) helpt houden is nodig om een goede eiwit-vertering, een goede opname van tryptofaan en uiteindelijk een goede productie van serotonine in je lijf te kunnen bewerkstelligen.
- Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding welke je darmwand gezond (goed bevochtigd) helpt houden is nodig om een vermindering van depressieve klachten te kunnen bewerkstelligen.
Je darmflora
In je darmen huizen twee groepen bacteriën:
- Goede darmbacteriën.
- Slechte darmbacteriën.
Je goede darmbacteriën produceren stoffen welke de zuurtegraad in je darmen (en daardoor ook je lijf) optimaal helpen houden en welke je darmwand gezond (goed bevochtigd) helpen houden.
Je goede darmbacteriën produceren deze stoffen, wanneer ze fermenteerbare vezels vanuit je voeding verkrijgen.
Fermenteerbare vezels zijn niet de vezels welke aanwezig zijn in volkoren granen (welke bij depressieve klachten vaak geadviseerd worden om uitputting van je hersenen te voorkomen), maar de vezels aanwezig in groenten, fruit en peulvruchten.
Bij depressiviteit zou dan ook niet de nadruk op de consumptie van volkoren granen, maar de nadruk op de consumptie van groenten en fruit moeten liggen.
Conclusie:
- Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels is nodig om een goede opname van tryptofaan en uiteindelijk een goede productie van serotonine te kunnen bewerkstelligen.
- Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan, maar ook de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels is nodig om een vermindering van depressieve klachten te kunnen bewerkstelligen.
De beschermlaag van je darmwand
Je darmwand bezit een beschermlaag:
- Een dikke slijmlaag welke basische slijmstoffen bevat en de verzurende stoffen in je darmen op afstand houdt, zodat je darmwand niet kan beschadigen (verzuren).
Deze dikke slijmlaag zal verdunnen onder invloed van cortisol (en zal dus verdunnen na een stress-volle gebeurtenis), maar kan gelukkig ook wel weer opgebouwd worden.
Deze dikke slijmlaag kan opgebouwd worden met behulp van prostaglandines (weefselhormonen) welke je lichaam kan vormen uit de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Prostaglandines kunnen deze slijmlaag enkel opbouwen, wanneer voldoende slijmstoffen (glyco-proteïnes) geproduceerd kunnen worden in je darmwand.
Slijmstoffen (glyco-proteïnes) kunnen in je darmwand gevormd worden uit essentiële suikers en essentiële aminozuren
Conclusie:
- Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan en de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels, maar ook de consumptie van voeding met de essentiële vetzuren omega 3 en 6, essentiële suikers en essentiële aminozuren is nodig om een goede opname van tryptofaan en uiteindelijk een goede productie van serotonine te kunnen bewerkstelligen.
- Niet alleen de consumptie van voeding met het essentiële aminozuur tryptofaan en de consumptie van voeding met fermenteerbare vezels, maar ook de consumptie van voeding met de essentiële vetzuren omega 3 en 6, essentiële suikers en essentiële aminozuren is nodig om een vermindering van depressieve klachten te kunnen bewerkstelligen.
Eiwitten
Sommige (maar niet alle) eiwitten bevatten het essentiële aminozuur tryptofaan.
Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren (inclusief tryptofaan).
- De consumptie van dierlijke eiwitten draagt daardoor bij aan de vorming van serotonine in je lijf.
Wanneer je lichaam regelmatig over alle essentiële aminozuren kan beschikken, dan kan je lichaam het plasma-eiwit albumine ook goed vormen en kunnen tevens de kanaal-eiwitten in je darmen (welke voor de opname van vocht en elektrolyten zorgen) goed intact gehouden worden en goed functioneren.
Albumine is het plasma-eiwit welke een optimale zuurtegraad en een optimaal vocht-gehalte in je bloedbaan kan helpen behouden.
- De consumptie van dierlijke eiwitten draagt daardoor bij aan de ontzuring van je lijf (de verdunning van afvalstoffen in je lijf) en een verminderde productie van cortisol in je lijf.
Kortom:
- De consumptie van dierlijke eiwitten kan helpen depressieve klachten te verminderen.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
Echter…
De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven niet intact en zullen versuikeren, wanneer je deze:
- Sterk verhit zonder vocht in een bak- en braadproduct (of marinade) welke suikers bevat.
Conclusie:
- Wanneer je depressieve klachten ervaart, dan is het aan te raden om (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten (zie de mail van gisteren) en intacte dierlijke eiwitten te consumeren.
Er is nog meer dat je kan doen.
De regelmatige consumptie van groenten en intacte dierlijke eiwitten helpt depressieve klachten te verminderen, maar er bestaan (zo heb je zojuist kunnen lezen) nog meer voedingsstoffen welke bijdragen aan een vermindering van depressieve klachten!
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke bijdraagt aan vermindering van depressieve klachten.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Ervaar jij regelmatig depressieve klachten?
- Eet jij (elk moment dat je iets eet) groenten en een bron van intacte dierlijke eiwitten?
- Ben je er toe bereid aanpassingen in je eetpatroon te doen om het effect na te kunnen gaan op je klachten?
Add comment