De voedingswaardetabel
Vandaag gaan we het hebben over de voedingswaardetabel:
- We gaan het hebben over het feit dat deze tabel je helemaal geen nuttige informatie verschaft over de waarde van je voeding!
Waar zal je vandaag achter komen?
- Dat het totaal geen zin heeft de voedende waarde van een voedingsmiddel te bepalen aan de hand van de informatie welke de voedingswaardetabel je verschaft.
Lees je mee?
De informatie
Welke informatie verkrijg je over de voedingswaarde van een product, wanneer je de voedingswaardetabel op de verpakking van dit product bekijkt?
- Het aantal kilocalorieën per 100 g van het product.
- De hoeveelheid eiwitten (in grammen) per 100 g van het product.
- De hoeveelheid vetten (in grammen) per 100 g van het product.
- De hoeveelheid koolhydraten (in grammen) per 100 g van het product.
Soms is de tabel wat meer uitgebreid en krijg je behalve informatie over de totale hoeveelheid vetten ook nog informatie over de hoeveelheden van verschillende vet-soorten in het product:
- De hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren (in grammen) per 100 g van het product.
- De hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren (in grammen) per 100 g van het product.
- De hoeveelheid verzadigde vetzuren (in grammen) per 100 g van het product.
Ook informatie over de hoeveelheid suiker en vezels in het product wordt vaak (naast de totale hoeveelheid koolhydraten) nog specifiek benoemd in de tabel.
Af en toe wordt ook de hoeveelheid vitamines en mineralen nog weergegeven in de voedingswaardetabel (uitgedrukt in een percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden), maar dit is niet heel vaak het geval.
Conclusie:
- Wanneer je de hoeveelheden van voedingsstoffen in een product allemaal kan achterhalen door op de verpakking van dit product te kijken, kan je de voedende waarde van dit product goed bepalen en beoordelen.
Vraag:
- Is dat wel zo?
Het bepalen van de voedende waarde
Wanneer kunnen de koolhydraten in je voeding je lijf pas van voeding voorzien?
- Wanneer ze een spijsverteringsproces hebben doorlopen en vervolgens een stofwisselingsproces hebben doorlopen, maar niet eerder dan dat.
Wanneer kunnen de eiwitten in je voeding je lijf pas van voeding voorzien?
- Wanneer ze een spijsverteringsproces hebben doorlopen en vervolgens een stofwisselingsproces hebben doorlopen, maar niet eerder dan dat.
Wanneer kunnen de vetten in je voeding je lijf pas van voeding voorzien?
- Wanneer ze een spijsverteringsproces hebben doorlopen en vervolgens een stofwisselingsproces hebben doorlopen, maar niet eerder dan dat.
Conclusie:
- Enkel wanneer de koolhydraten, eiwitten en vetten in je voeding goed verteerd worden in je spijsverteringskanaal en vervolgens in de cellen van je lijf aan de stofwisseling deel kunnen nemen, kunnen deze voedingsstoffen je lijf daadwerkelijk voeden en hebben ze een voedende waarde voor je lijf.
Spijsverteringsenzymen
Wanneer er voeding in je spijsverteringskanaal belandt, dan zal je lichaam spijsverterings-sappen gaan produceren met daarin soort-specifieke spijsverteringsenzymen:
- Enzymen welke de koolhydraten in je voeding kunnen splitsen (afbreken).
- Enzymen welke de eiwitten in je voeding kunnen splitsen (afbreken).
- Enzymen welke de vetten in je voeding kunnen splitsen (afbreken).
Dit verteringsproces (afbraakproces) vindt echter niet vanzelfsprekend plaats:
- Het substraat (de voedingsstof) welke gesplitst moet worden moet intact zijn.
- Er moeten voldoende co-enzymen (vitamines) aanwezig zijn.
- De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal moet optimaal zijn.
- Je maag- en darmwand moet gezond zijn.
De aanwezigheid van welke stoffen draagt bij aan een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal en een gezonde maag- darmwand?
- De aanwezigheid van vocht in je voeding.
- De aanwezigheid van onbeschadigde, essentiële vetzuren in je voeding.
- De aanwezigheid van oplosbare vezels in je voeding.
Kan jij zien in de voedingswaardetabel op de verpakking van een product:
- Of de koolhydraten, eiwitten en vetten welke in het product aanwezig zijn wel intact zijn?
- Of het product voldoende vitamines bevat welke kunnen dienen als co-enzymen?
- Of het product vocht bevat?
- Of het product essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) bevat en of deze onbeschadigd zijn?
- Of het product oplosbare vezels bevat?
Nee!
Conclusie:
- De voedingswaardetabel verschaft je geen informatie over de aanwezigheid van stoffen die (naast koolhydraten, eiwitten en vetten) nodig zijn om de aanwezige voedingsstoffen in het product goed te kunnen verteren.
- De voedingswaardetabel verschaft je dus eigenlijk helemaal geen informatie over de voedende waarde van het product, want voedingsstoffen hebben geen voedende waarde voor je lijf, wanneer ze niet verteerd kunnen worden.
Hormonen bepalen de stofwisselingsprocessen in je lijf
Wanneer voedingsstoffen in je lijf worden opgenomen, dan zal je lichaam hormonen gaan produceren.
Deze hormonen bepalen uiteindelijk:
- Of er stofwisselingsprocessen uitgevoerd gaan worden met de zojuist opgenomen voedingsstoffen.
- Welke stofwisselingsprocessen uitgevoerd gaan worden met de zojuist opgenomen voedingsstoffen.
Kortom:
- De hormonen in je lijf zullen uiteindelijk bepalen of de voedingsstoffen uit je voeding van waarde gaan zijn voor je lijf.
Wanneer kunnen koolhydraten pas volledig als brandstof benut worden in alle cellen van je lijf en zijn ze pas van waarde voor je lijf?
- Wanneer er geen stress-hormonen worden geproduceerd in je lijf en je cellen gevoelig zijn voor het hormoon insuline.
Wanneer kunnen vetten en eiwitten pas als bouwstof benut worden in alle weefsels van je lijf en zijn ze pas van waarde voor je lijf?
- Wanneer er geen stress-hormonen worden geproduceerd in je lijf en je weefsels gevoelig zijn voor het hormoon insuline.
Wanneer hoeven er geen stress-hormonen geproduceerd te worden in je lijf en zijn al je lichaamscellen en weefsels gevoelig voor het hormoon insuline?
- Wanneer je lijf in balans is, doordat het voldoende gevoed is met essentiële bouwstoffen.
Welke bouwstoffen zijn essentieel?
- Vocht.
- ALLE vitamines.
- ALLE mineralen.
- ENKELE specifieke aminozuren uit eiwitten.
- ENKELE specifieke vetzuren uit vetten.
Vraag:
Kan jij zien in de voedingswaardetabel op de verpakking van een product:
- Of het product vocht bezit?
- Of het product alle essentiële vitamines bezit?
- Of het product alle essentiële mineralen bezit?
- Of het product de essentiële aminozuren bezit?
- Of het product de essentiële vetzuren bezit?
Nee!
Conclusie:
- De voedingswaardetabel verschaft je geen informatie over de aanwezigheid van stoffen die essentieel zijn voor je lijf (en de hormoonbalans in je lijf ondersteunen).
- De voedingswaardetabel verschaft je dus eigenlijk helemaal geen informatie over de voedende waarde van het product, want voedingsstoffen hebben geen voedende waarde voor je lijf, wanneer ze de hormoonbalans in je lijf verstoren.
Vraag:
- Kijk jij wel eens naar de voedingswaardetabel op verpakkingen van producten?
- Waar kijk je dan naar?
- Wat tracht je te bepalen en beoordelen op basis van de informatie welke je daar aantreft?
Add comment