De startende ondernemer: wat, hoeveel en wanneer te leveren aan je bedrijf?
Vandaag weer een vergelijk tussen een startende ondernemer (een nieuwe bezitter van een bedrijf, die alles moet gaan regelen) en “de mens” die zichzelf moet gaan voeden en eigen voedingskeuzes gaat maken na diens opvoeding!
Spannend, spannend; gaat dat goed?
Is er in de opvoeding voldoende geleerd om dit “zelf voeden” tot een goed resultaat te laten leiden en zelf ook goed je lijf te blijven door voeden na de opvoeding?!
Ja, het is zover.
Jij als startende ondernemer van je eigen bedrijf, welke je zo in je schoot geworpen hebt gekregen mag nu zelf je bedrijf gaan aansturen.
Jij als werkgever zal de materialen, waar binnen je bedrijf mee gewerkt gaat en moet worden nu toch echt zelf moeten gaan aanleveren!
Welke materialen dit zijn; dat heb je al een BEETJE gezien en geleerd tijdens de rondleiding binnen je bedrijf.
Je weet dan ook dat je kwalitatief hoogwaardig, grof, dus nog onbewerkte grondstoffen moet gaan leveren en je hebt ook geleerd en gezien dat om dit grove materiaal te verwerken, daar gereedschap voor nodig is, want dit grove materiaal kan en gaat zo, zoals jij het inkoopt en aanlevert, namelijk nog niet de productievloer op!
WAT je zoal moet leveren, daar heb je dus een beeld van en bij, maar hoe frequent en hoeveel, dat weet je nog niet precies.
Sommige nieuwbakken werkgevers worden hierbij nog wel een poosje geholpen door hun voorgangers en worden eerst nog door hen meegenomen bij de inkoop en bij hen wordt de frequentie en hoeveelheid van materiaal-inkoop en -levering dan ook wat aangeleerd, maar dit is niet altijd het geval.
Soms worden startende ondernemers hierbij ook zomaar in het diepe gegooid.
Ook is het soms het geval dat de hoeveelheden en frequentie verkeerd aangeleerd worden door de voorgangers: niet erg handig, wanneer dit bij het starten van je onderneming al plaatsvindt, want dan gaat er METEEN al iets niet goed!
Gelukkig communiceer je goed met je contactpersonen.
Deze zijn NOG erg meedenkend en vriendelijk; jullie hebben een goede band EN goede afspraken gemaakt.
Zij hebben beloofd namelijk aan te geven, wanneer er meer of minder geleverd kan of moet gaan worden, wanneer er tekorten of overschotten zouden heersen binnen het bedrijf aan grondstoffen.
Hoe handig en fijn!
Zo hoef je dus als werkgever niet alles zelf nog uit te vinden en uit te zoeken, maar wordt je hierbij geholpen door je contactpersonen binnen je bedrijf, welke je zullen waarschuwen en op de hoogte zullen houden!
Deze contactpersonen op hun beurt echter, moeten weer op de hoogte gehouden worden van eventueel heersende onrust binnen het bedrijf door hun “mannetjes”, hun controleurs, welke ze her en der door het bedrijf verspreiden en welke op HUN beurt hebben beloofd dat ze, wanneer er onrust zou heersen op de werkvloer, dit tijdig zullen doorgeven aan de contactpersonen, zodat ZIJ dit dan weer kunnen doorgeven aan jou als werkgever, zodat jij als werkgever hier qua levering weer op in kan spelen!
Wat een geweldig systeem!
Het wordt nog leuker en beter, want jouw bedrijf is niet zomaar een bedrijf, maar een net startende onderneming met fijne technische snufjes.
De controleurs, welke her en der in het bedrijf namelijk alles in de gaten houden en onrust moeten signaleren, hebben namelijk op hun beurt OOK weer hulp!
Hulp van werknemers bij machines die HEEL belangrijk zijn binnen het bedrijf en dag en nacht moeten draaien, welke hebben beloofd meteen aan de controleurs door te geven, wanneer ZIJ een tekort aan grondstoffen ervaren/aangeleverd krijgen EN de controleurs hebben OOK nog eens heel slim her en der over het pand “sensoren” verspreid, welke de hoeveelheid grondstoffen op de “afdeling” waar die sensor is geplaatst kan tellen.
Deze sensoren zijn heel handig ZO ingesteld dat ze een boven- en ondergrens hanteren.
Wanneer de hoeveelheid grondstof op de gemeten afdeling dan ook boven de bovengrens of onder de ondergrens komt, wordt er alarm geslagen, welke de controleurs dan zo door kunnen geven aan de controlekamer waar de contactpersonen zitten, welke dat dan weer door kunnen en zullen geven aan jou als werkgever!
Verloopt dit alles dus vlekkeloos: verloopt de communicatie tussen al deze partijen prima, werken de sensoren goed etc. dan wordt jij als werkgever PRIMA op de hoogte gehouden van tekorten en overschotten van de grondstof, welke jij levert.
LET OP: Je wordt dus met name direct en zorgvuldig op de hoogte gehouden van de aanwezigheid van voldoende GRONDSTOF op de werkvloer!
Deze regeling geldt dus niet zozeer voor de hoeveelheid (goed werkend) gereedschap welke op de werkvloer en bij de machines aanwezig is!!
Ah…een mankement in dit mooi ontwikkelde systeem lees je al, waardoor het dus heel makkelijk zo kan zijn en kan gaan voorkomen dat je als startende werkgever prima aanleert op tijd grondstoffen te leveren (zolang dit systeem intact is en communicatie goed verloopt), maar dat je tegelijkertijd het aanleveren van nieuw of extra en voldoende gereedschap om deze grondstoffen ook mee te kunnen verwerken, zelf moet gaan inschatten!
De vraag is dan ook of je dit als startende ondernemer goed kan inschatten?!
Of wij als startende ondernemers dus wel goed inschatten hoeveel en welk gereedschap toch steeds nodig is, wanneer we enkel EVEN een rondleiding hebben gehad en niet eens alle werkzaamheden en al het gereedschap ten tijde van die rondleiding hebben gezien en kunnen zien!
Met DIE afspraken en middels dat SYSTEEM gaan wij als startende werknemers dan ook onze inkopen doen!
Morgen zal ik beschrijven, welke inkopen we dan vaak doen en wat er met deze levering aan materialen allemaal voor, maar ook achter de schermen plaatsvindt en goed gaat, maar ook heel makkelijk fout kan gaan al vanaf het begin van je carrière als werkgever!
Eerst zal ik de beschrijving van dit systeem in een bedrijf echter gaan vergelijken met een systeem werkzaam in je lijf.
De beschrijving van dit systeem dus doortrekken naar “je lichaam” en jij die na je opvoeding ZELF je lichaam zal moeten gaan voeden en gebruik maakt van dit systeem, welke je moet leren hoe jezelf goed en tijdig en compleet te voeden!
Ja, want ook voor jou is het na je opvoeding zover dat je zelf je eten mag en kan gaan kiezen!
De voeding moet gaan kiezen, waar jij je lijf mee moet en zal gaan voeden en welke JOUW gezondheid en stofwisseling uiteindelijk zal gaan bepalen!
Welke soort voeding en welk soort voedingsstoffen je lichaam nodig heeft en “mee kan en moet werken” en welke jou dus gezond helpen houden en je lichaam stofwisselingsprocessen mee kan en zal en moet uitvoeren, daarvan heb je tijdens je opvoeding al een BEETJE een beeld gekregen gelukkig.
Je hebt dan ook vaak wel na je opvoeding een beeld van welke voeding de basis-brandstof (koolhydraten) voor je lichaam kan leveren om je lichaam van energie te voorzien om stofwisselingsprocessen mee uit te kunnen voeren; deze ogen natuurlijk, grof, vezelig vaak en daarvan heb je begrepen van je opvoeders dat je ze ook zomaar buiten in de natuur zou kunnen vinden, wanneer je goed zou zoeken.
DIE voeding is gezond namelijk en heeft je lichaam nodig; voeding welke je OOK in de natuur kan vinden!
DIE natuurlijke voeding, natuurlijke grondstoffen (koolhydraten) bevatten in die onbewerkte vorm dan OOK meteen wat essentiële bouwstoffen (wat eiwitten, vezels, vitamines en mineralen) die nodig zijn in je spijsverteringskanaal om de grove grondstof tot te hanteren brandstoffen (glucose) voor je verdere lijf te kunnen verwerken en deze in gedoceerde porties glucose in je lijf te laten belanden, want deze grove grondstof kan niet zo direct je lijf in; deze gaat eerst een heel spijsverteringskanaal door zo weet je en leer je vaak wel in je opvoeding!
WAT je zoal moet blijven eten om jezelf goed te blijven voeden na je opvoeding, wanneer je zelf je eten mag gaan kiezen, daar heb je dan ook wel een beetje een beeld van en bij gekregen in je opvoeding, maar hoeveel en hoe vaak je dit moet eten, dat weet je niet precies en is best lastig in te schatten, wanneer je dat allemaal opeens zelf moet gaan beslissen en bepalen!
Soms leren ouders DIT echter hun kinderen OOK al wel een beetje aan; ze vertellen OF doen dit zelf voor, hoeveel en hoe vaak je ongeveer moet eten van deze natuurlijke, gezonde brandstoffen om je lichaam van voldoende energie te voorzien en dit kun je vaak ook nog wel een poosje MET hen samen mee doen en mee-eten.
Soms echter leren ouders dit niet aan of doen ze dit niet voor en vinden er geen vaste, gezamenlijke eetmomenten plaats en moet je dit echter WEL allemaal zelf gaan ervaren en leren uit die ervaring.
Ook is het soms HELAAS het geval dat ouders dit wel voor doen of wel over vertellen, over hoeveelheden en tijden van eten en je dit ook wel met hen mee kan doen een poosje, maar dat dit HELAAS een verkeerd voorbeeld betreft, aangezien de ouders dit zelf al niet goed doen, voordoen of kunnen inschatten: niet heel handig, wanneer je, jong als je bent, meteen al de verkeerde dosering van voeding krijgt aangeleerd, wanneer je nog een heel leven te gaan hebt en je lichaam van DIE dosering afhankelijk zal zijn om jou gezond te houden!
Gelukkig zit je lichaam echter, wanneer je jong bent en je lichaam dan nog PRIMA functioneert heel mooi in elkaar!
Zenuw- en hersencellen, kunnen namelijk jou signalen geven, in de vorm van trek en verzadiging, dus rust en onrust, welke jij kan “voelen” en “opmerken” in en aan je lijf, welke aangeven dat er teveel of te weinig energie uit glucose aanwezig is in je lijf (welke dan ook direct aan komt in de hersenen) om stofwisselingsprocessen mee uit te voeren!
Dit is handig!
Wanneer je dit dan ook niet echt goed krijgt aangeleerd in je opvoeding, zou je het regelmatig eten van natuurlijke koolhydraten dus via dit mechanisme, wanneer je je lijf goed “aanvoelt” ook ZELF nog wel kunnen aanleren!
Deze zenuw- en hersencellen op HUN beurt, zijn hiervan weer afhankelijk van signalen, welke ze uit het lijf zelf moeten ontvangen EN van het bereiken van glucose in de hersenen, dus bij deze hersencellen.
Neurotransmitters, maar ook hormonen zijn stoffen, welke aan de hersenen signalen kunnen doorgeven van rust of onrust al heersend verderop in het lijf.
Wanneer er te weinig of een onregelmatige (wisselend teveel en te weinig) aanvoer is van glucose, zal er stress heersen in je lijf en stofwisselingsprocessen niet goed kunnen verlopen, aangezien er te weinig constante energie voorradig is.
Neurotransmitters en hormonen zullen in dat geval, dus bij wisselende mate glucose, de hersencellen niet goed kunnen prikkelen en stimuleren, waardoor hersencellen deze stress “oppikken” en zelf ook stress zullen ervaren.
Maar wanneer er WEL voldoende en regelmatig glucose (maar ook weer niet te veel) in de bloedbaan belanden, zullen deze neurotransmitters en hormonen signalen aan de hersencellen doorgeven dat er rust heerst in het lichaam en zullen hersencellen ook rustig zijn.
Wanneer de hersencellen rust ervaren, zullen ze naar jou toe het “verzadigingssignaal” uitzenden, maar wanneer ze onrust ervaren, zullen ze het “treksignaal” uitzenden.
Wat een goed in elkaar stekend systeem in je lichaam hè!
Zo krijg je, wanneer je maar goed naar deze signalen luistert en deze opmerkt, dus tijdig door wanneer je teveel of te weinig koolhydraten hebt gegeten!
Maar dan is er zelfs NOG een prachtig mooi mechanisme werkzaam in je lichaam die hieraan mee helpt!
Er zijn namelijk bepaalde hormoon-producerende organen aanwezig in je lijf, welke heel belangrijk zijn en OOK het stressniveau in je lijf aan de hand van onder andere de aanwezigheid van glucose in je bloedbaan in de gaten houden.
Ontstaat er stress in je lichaam en gaan er als gevolg bepaalde processen niet goed in je lichaam, vergt dit energie, waardoor je bloedsuikerspiegel (dus de aanwezigheid van glucose/brandstoffen in je bloedbaan) sterk verlaagd wordt maar ook flink kan gaan schommelen en zullen als gevolg door deze hormoon-producerende organen (stress)hormonen worden afgegeven welke OOK op hun beurt weer signalen kunnen door sturen naar je hersenen, ten teken dat er stress heerst.
Ook als gevolg dus van die hormonen EN schommelende bloedsuikerspiegel, krijgen hersencellen “door” dat er stress heerst EN krijgen zij zelf ook helaas vaak wat een onregelmatige aanvoer van koolhydraten en kan en zal jij wisselend en heftig trek kunnen gaan ervaren.
OOK zitten er (in een jong nog gezond lichaam althans NOG wel) “receptoren” verspreid in je lichaam op de cellen in je weefsels/organen, welke het gehalte aan stoffen, de aanwezigheid van bepaalde stoffen kunnen “opmeten” (doordat ze hier “contact” mee maken.
Ook die receptoren staan weer in verband met zenuwbanen en het hormoonstelsel, waardoor signalen bij het orgaan waar ze zitten dus de informatie over de aanwezigheid van bepaalde stoffen, doorgestuurd kunnen worden en het orgaan zelf, maar ook de hersenen hiervan op de hoogte worden gebracht en naar kunnen gaan handelen.
Deze receptoren, wanneer deze goed werken, kunnen op hun beurt weer contact maken met bijvoorbeeld hormoonproducerende organen (zoals de alvleesklier), welke, wanneer een stofgehalte (bijvoorbeeld glucose in de bloedbaan) boven een bovengrens of onder een ondergrens komt, in werking treden en hormonen gaan produceren en afgeven in de bloedbaan, welke weer kunnen bijdragen aan normalisatie van dit gehalte in DIE ruimte (zoals met de hormonen insuline en glucagon de bloedsuikerspiegel, dus de glucose in je bloedbaan gecontroleerd kan worden).
Deze hormonen, geven als gevolg van dit contact met de receptoren dan ook weer een boodschap door aan de hersenen, wanneer er een gehalte boven of onder deze grens heeft plaatsgevonden, waarna de hersenen dit door signalen van trek en verzadiging weer door kunnen geven aan jou, die dit zou kunnen voelen!
Verlopen DEZE mechanismes, dus de communicatie tussen hersenen, neurotransmitters, receptoren en hormonen vlekkeloos, wat in EERSTE instantie bij een jong lichaam, welke nog geen stress heeft ervaren en beschadiging heeft opgelopen, het geval is, zal jij dus goed af kunnen leiden van die “signalen” van trek en verzadiging, welke je lichaam afgeeft om de hoeveelheid en frequentie van GLUCOSE, dus brandstoffen in de bloedbaan te bepalen en aan te leren!
LET OP: Door dit systeem en mechanisme in je lijf, word je dus met name op de hoogte gehouden van het glucosegehalte in je lijf of eigenlijk enkel je bloedbaan en of er dus voldoende MOGELIJKE energie aanwezig is in je bloedbaan om stofwisselingsreacties (in je cellen) mee uit te kunnen gaan voeren!
Dit mechanisme kan en zal je dus niet zozeer of tijdig kunnen leren of je wel voldoende bouwstoffen levert en OOK wel in je lijf, bloedbaan of cellen hebt om vervolgens deze aanwezige MOGELIJKE energie ook wel te kunnen benutten om stofwisselingsprocessen mee uit te kunnen voeren!
Dit betekent dat je middels dit honger- en verzadigingsmechanisme met name aanleert wanneer je koolhydraten moet eten, aangezien het gehalte daarvan in de BLOEDBAAN lager is geworden, maar NIET zozeer kan leren en aanvoelen of, hoeveel en welke essentiële bouwstoffen je OOK moet eten om je stofwisseling optimaal te houden en je dit zelf op de goede gok moet gaan leren, maar niemand tegenwoordig die DAAR eigenlijk mee bezig is of jou aan helpt herinneren DAT je ook EXTRA ESSENTIËLE bouwstoffen moet eten en al zeker niet hoeveel, welke en hoe vaak!
De vraag is dan ook OF wij dit goed kunnen inschatten als “etende mens”.
Of wij dit goed kunnen inschatten na onze opvoeding, waar OOK al niet veel nadruk wordt gelegd of aandacht wordt besteed aan het eten van eiwitten en vetten als aanvulling op de benadrukte koolhydraten en zelfs de vetten vaak beperkt worden EN onze samenleving en supermarkten OOK met name richten op koolhydraten en de eiwitten en vetten daardoor een onbelangrijk goedje en vergeten goedje, vergeten voedingsstoffen gaan vormen of kunnen vormen!
Middels DAT mechanisme en met die kennis uit onze opvoeding en middels hetgeen we om ons heen zien wat te koop is en wat anderen eten, wederom met name gericht op de koolhydraten, maar NIET de eiwitten en vetten, moeten wij ons dus leren voeden en gaan wij vervolgens onze voedingskeus bepalen!
Welke voeding we dan vaak gaan kiezen als gevolg hiervan en welke gevolgen deze voedingskeuze vervolgens heeft voor je stofwisseling, waarvan je sommige gevolgen zelf niet of niet tijdig zult hoeven merken, zal ik morgen gaan beschrijven.
Deze gevolgen van je voedingskeus op de stofwisseling binnenin je lichaam, werkend met DIT mechanisme en de kennis uit je opvoeding, vindt namelijk haast bij een ieder plaats, dus lijkt me ERG goed om hiervan op de hoogte gebracht te worden, denk je niet?!
Add comment