De spijsverteringssappen, de samenstelling hiervan, de enzymen hierin en het evenwicht tussen darmbacterie-groepen in je spijsverteringskanaal
spijsvertering-300x200
Je hebt al lang door waarschijnlijk dat de stofsamenstelling in je lichaam, dus de interactie tussen de voedingsstoffen welke JIJ eet met de stoffen al aanwezig in je lijf, je uiteindelijke stofwisseling en dus de gezondheid van je lijf bepalen.

Dat jij dan ook alle benodigde voedingsstoffen hiervoor nodig (de ESSENTIËLE voedingssstoffen) moet leveren middels je voeding, begrijp je inmiddels, is heel belangrijk, maar of deze voedingsstoffen nou wel of nou juist niet bijdragen aan een al heersende balans of disbalans qua stoffen al aanwezig in je lijf is zeker niet minder belangrijk.

Ook daarop, dus de balans OF disbalans heersend in je lijf, gevormd door de in je lijf aanwezige stoffen, daarop heb jij middels je voeding, de kwaliteit hiervan, hoeveelheden, maar ook de verhoudingen hiertussen, door het nuttigen van voedingsstoffen, welke de interne stofsamenstelling beïnvloedt, invloed.
Die invloed kan dan ook voordelig bijdragen aan de balans qua stoffen in je lijf, wanneer deze uit balans is, maar ook nadelig, wanneer deze in balans was, maar door jouw toevoer qua stoffen uit balans raakt of nog meer uit balans raakt als het wellicht al was!

Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat hormonen in balans zijn in je lijf (dus een goede balans tussen afbrekende en opbouwende “signaalstoffen” in je lijf), maar is het ook belangrijk dat er een goede vitamine- en mineralenbalans heerst in je lijf, een goede vochtbalans binnen en buiten je weefsels EN dat er een goed zuur-basen-evenwicht heerst, waarin alle stofwisselingsreacties, welke je lichaam dagelijks, 24 uur per dag uit te voeren heeft ook optimaal uitgevoerd kunnen worden.
Deze evenwichten en balansen beïnvloeden elkaar.
Is er IETS niet in balans, raakt de balans elders vaak ook zoek en heerst er stress, dus disbalans in je lijf.
Stress en disbalans in je lijf is een toestand, waarin de stofwisseling NIET optimaal kan en zal verlopen.

Qua voeding kan je deze balansen en evenwichten, dus de samenstelling van stoffen in je lijf beïnvloeden.
De stoffen welke jij eet moeten en zullen namelijk OOK weer onderdeel worden van de gehele stofsamenstelling in je lijf, althans, de stoffen welke na het eten in je lijf blijven en “opgenomen” worden en deel kunnen gaan nemen in stofwisselingsreacties, zoals verbrandingsreacties en/of in opbouwende reacties gebruikt kunnen worden en opgebouwd worden tot nieuwe stoffen en daardoor blijvend het lijf weer gaan aanvullen en niet “verloren gaan”.
Deze beïnvloeding m.b.t. de stoffen welke JIJ eet, kan dan ook ten gunste, maar ook ten ongunste van de algehele balans uitpakken.
Jij kan dus met hetgeen je eet je lichaam uit balans halen of weer in balans brengen.

Vandaag wil ik het eerst eens gaan hebben over de (vloei)stoffen, dus spijsverteringssappen, met diens enzymen, maar ook maag- en darmbacteriën, welke nodig zijn voor een balans en evenwicht in je spijsverteringskanaal.
Welke sappen, enzymen en bacteriën dit zoal zijn, hun functie m.b.t. een optimale spijsvertering en de samenstelling hiervan en de balans of het evenwicht tussen deze stoffen.

Je algehele stofwisseling, de balans in je gehele lijf, is namelijk afhankelijk van de balans al dan niet heersend in je spijsverteringskanaal.

Is de balans in je spijsverteringskanaal verstoord, zal de voedingsvertering m.b.v. spijsverteringsenzymen in je spijsverteringssappen namelijk NIET goed of optimaal verlopen en zullen voedingsstoffen, welke jij via je voeding wellicht WEL goed binnenkrijgt NIET goed verteerd en als gevolg ook NIET goed verwerkt en opgenomen kunnen worden in je lijf en als gevolg de balans aldaar en dus de algehele stofwisseling nadelig beïnvloeden en verstoren!

Voedingsstoffen welke JIJ middels je voeding binnenkrijgt namelijk en welke later opgenomen moeten worden in je lijf en later dan ook je stofwisseling KUNNEN gaan beïnvloeden en dus ook de balans in je lijf KUNNEN gaan beïnvloeden, gaan en moeten namelijk eerst dit spijsverteringskanaal door!

Is de balans in je spijsverteringskanaal dan ook al verstoord en verloopt de spijsvertering daardoor NIET goed OF creëren de voedingsstoffen welke JIJ eet een disbalans in je spijsverteringskanaal en zal de latere spijs daardoor niet goed verteerd kunnen worden door een DAARDOOR ontstane disbalans, zal dit hoe dan ook nadelen leveren voor je algehele stofwisseling en ook DEZE niet optimaal kunnen zijn: je lichaam zal dan NIET goed kunnen functioneren en OOK uit balans raken (als het dit al niet was).

Andersom, dus wanneer er al een disbalans en dus stress heerst in je lijf, verlopen daardoor stofwisselingsprocessen in je lijf al niet goed, zijn je hormonen al uit balans etc. en zal ook door DIE disbalans al heersend in je verdere lijf, de balans die wellicht tot dan toe nog wel heerste in je spijsverteringskanaal, helaas OOK wat in disbalans KUNNEN raken, hetzij minder direct of in mindere mate, afhankelijk van de mate van stress in je lijf, de duur ervan en de stresshormonen als gevolg aanwezig in je lijf, welke de spijsvertering kunnen beïnvloeden.

Hormonale disbalans, stress en ontstekingen in je lijf kunnen namelijk (tijdelijk) een opstapeling van afvalstoffen/verbrandingsproducten geven daar, maar vervolgens OOK in je spijsverteringskanaal EN kan de gezonde doorbloeding van je spijsverteringskanaal, welke weer invloed heeft op de zuur-base-balans in je spijsverteringskanaal en bacterieflora nadelig beïnvloeden EN kan tot een verminderde aanmaak van spijsverteringsenzymen leiden, waardoor, ook al is de voeding, welke je eet op dat moment NIET zozeer uit balans deze door DIE beïnvloeding wel minder goed bij stress verderop in je lijf kan en zal worden verteerd en verwerkt en als gevolg DAARVAN dan weer een verstoorde balans kan ontstaan in je spijsverteringskanaal en daarna wederom ook weer je lijf.

Spijsvertering vindt over het algemeen, normaal gesproken, overdag plaats; na het eten van je “spijs”.
Om en nabij de momenten dat jij hebt gegeten, vindt spijsvertering plaats en dus om en nabij de momenten dat jij stoffen hebt aangeleverd (hopelijk te verteren voedingsstoffen), welke vervolgens in je spijsverteringsstelsel verteerd moeten worden, alvorens ze in je lijf kunnen worden opgenomen.

Spijsverteringsenzymen zijn de stoffen, welke deze voedingsstoffen, welke jij hebt gegeten, moeten gaan verwerken en verteren en deze spijsverteringsenzymen zitten in alle vloeistoffen in je spijsverteringskanaal, welke al begint bij en in je mond met de enzymen, welke zitten in je speeksel.

Hoe en of die spijsverteringsenzymen de spijs, dus de stoffen welke jij eet, optimaal en goed kunnen verteren en bewerken en verkleinen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de temperatuur in je spijsverteringskanaal, maar ook de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal of de zuurtegraad in de ruimte waar de enzymen moeten gaan in-werken op de spijsbrij EN ook de aanwezigheid van vitamines en mineralen, welke moeten en zullen fungeren als “co-enzymen” om spijsverteringsreacties op gang te kunnen brengen en versnellen en daardoor “waarschijnlijker” te maken.

Bevat de voeding, dus de voedingsstoffen welke jij levert, dus eet, dan ook ONVOLDOENDE vitamines en mineralen, dan zullen spijsverteringsenzymen deze stoffen niet goed of tijdig “herkennen” als voedingsstof en zullen verteringsreacties en verteringsprocessen niet goed of optimaal kunnen verlopen.
Maar dus OOK NIET, wanneer de zuurtegraad in de ruimte waar de spijsverteringsenzymen zitten niet optimaal, dus ideaal is.

Die zuurtegraad, die wordt dan weer beïnvloed door onder andere de bacterieflora, welke heerst in die ruimte, dus de verhoudingen tussen goede en slechte bacteriegroepen met zuurvormende en base-vormende eigenschappen, welke dan weer invloed hebben op de zuurtegraad aldaar; in dat orgaan (maag of darm), maar ook de aanwezigheid van vocht en dus de concentratie van je voedingsstoffen heeft invloed op deze zuurtegraad EN deze bacteriegroepen.
Ook de voeding welke jij dan weer tot je neemt, dus de samenstelling van stoffen, de concentratie hiervan en de verhoudingen hier tussen, welke jij levert, heeft DAAROP weer invloed: welke bacteriegroepen meer of minder geprikkeld worden en dus meer of minder zuren of basen zullen vormen en de mate vocht aanwezig is om zuren te verdunnen.

OOK heeft de voeding welke JIJ eet, de samenstelling van deze stoffen en de hoeveelheid en frequentie hiervan, invloed op het wel of niet gezond houden en prikkelen of irriteren van de wand van je spijsverteringsstelsel.
Ook DIT heeft dan weer invloed op het wel of niet goed verlopen van je spijsvertering, want wordt de wand van je spijsverteringsstelsel, bijvoorbeeld je maag- of darmwand, onvoldoende geprikkeld met of door de juiste voedingsstoffen of TEveel geprikkeld door irriterende stoffen, zal de spijsvertering niet goed kunnen verlopen, de zuurtegraad nadelig beïnvloed worden, spijsverteringsenzymen niet optimaal hun werk kunnen doen, blijft onverteerde voeding TE lang in je spijsverteringsstelsel (maag of darmen) “stilliggen” en kunnen slechte darmbacteriën als gevolg groeien en gevoed worden en zelf dan ook weer belastende stoffen produceren en op HUN beurt vervolgens de maag- en darmwand ook nog eens gaan irriteren!

De bacterieflora aan het eind van je spijsverteringskanaal, dus in je darmen, kan en zal niet alleen benadeeld of verstoord worden door de stoffen, welke uit je maag komen en welke jij hebt gegeten, maar OOK door stoffen, welke “terug komen” uit je lijf, via de lever, weer in je darmen: de afvalstoffen of andere belastende stoffen,  welke uit je lijf weer via je lever de darmen in gevoerd worden om “naar buiten gevoerd” te kunnen worden, via je darmen middels je ontlasting.

DIE stoffen, afgevoerd uit je lichaam, vallen NIET onder voedingsstoffen, maar vormen belastende niet-voedzame stoffen en hebben de neiging de bacterieflora in je darmen, wanneer deze op een “hoop” komen samen met onverteerde voeding en daardoor niet snel het lijf kan verlaten, te verstoren en darmwand mede te irriteren.

Wanneer DAT gebeurt, ontstaat een disbalans in je darmen en is ook de zuurtegraad aldaar als gevolg NIET optimaal en ideaal en zal de voeding, welke wellicht van prima kwaliteit was en tot dat moment nog prima door je spijsverteringskanaal was gegaan, alsnog NIET goed kunnen verteren op in het laatste deel van je spijsverteringskanaal en dan ook alsnog niet goed opgenomen kunnen worden in je lijf en nadelig bijdragen aan de stofwisseling in je lijf en balans aldaar.

Irritant hè, hoe makkelijk de balans al verstoort kan raken daar in die darmen, die dus niet te maken krijgt met ENKEL de stress of onrust of disbalans uit je spijsverteringskanaal, ontstaan uit teveel belastende stoffen in je voeding of te weinig ontlastende stoffen in je voeding, maar dus OOK beïnvloed wordt door de stress of onrust of disbalans in je verdere lijf!

Dat de balans in je darmen, dus je bacterieflora en zuurtegraad in je darmen, dan ook bij stress waar dan ook in je lijf, dus een disbalans waar dan ook in je lijf, soms samenhangend met de voeding welke je hebt gegeten, maar dus ook los van de voeding, welke jij hebt gegeten, verstoord kan raken; is behoorlijk naar en heeft verstrekkende en aanhoudende effecten voor je gezondheid!

Irritant en vervelend dat daardoor dan ook als gevolg de daarna gegeten voeding, welke wellicht (dan weer) prima voedingsstoffen bevat TOCH alsnog NIET goed verteerd en verwerkt kan worden door niet optimaal werkende spijsverteringsenzymen door die niet optimaal zijnde flora en zuurtegraad!

De darmflora maar NIET trachten te verstoren en dus NIET te makkelijk te denken over de inname van voeding, welke deze kan verstoren, denkend “ach, een keertje moet wel kunnen” is dan ook aan te raden!

Heel veel factoren kunnen dus de balans in je spijsverteringskanaal; het wel of niet goed kunnen functioneren van enzymen, de verhoudingen tussen bacteriegroepen, de zuurtegraad etc. doen beïnvloeden.

Zo ook de kwaliteit, maar dus ook de combinaties en hoeveelheden van voedingsstoffen!

Zo hebben concentratie van dierlijke eiwitten en dierlijke vetten EN geconcentreerde koolhydraten de neiging bacteriegroepen te voeden en uit te doen laten breiden,welke de zuurtegraad nadelig kunnen beïnvloeden en de maag- en darmwand kunnen irriteren en kunnen deze zelf ook gaan rotten, gisten en schimmelen aldaar bij te hoge concentraties en een slechte of te trage vertering, waardoor ook de overige, misschien later gegetene WEL in balans zijnde spijs niet goed verteerd kan worden.

Vezel- en vitamine en mineraalrijke, vochthoudende, volumineuze, plantaardige voeding, zoals volumineuze, vezelrijke, pre-biotica-bevattende groenten en vezelrijke, plantaardige, ontstekingsremmende omega-3-vetzuur-bevattende vetbronnen kunnen dan juist weer de zuurtegraad EN bacterieverhoudingen in balans brengen, wanneer deze TE zuur of TE basisch is geworden EN de darmwand voeden, helen en helpen deze gezond te houden en kunnen dan ook helpen onrust en disbalans in maag- en darmen te helpen herstellen en weer rust en balans te creëren.

Wanneer door een disbalans in je spijsverteringsstelsel voeding niet goed verteerd wordt en daardoor irritaties en ontstekingen in de wand van je spijsverteringsstelsel kunnen ontstaan, kunnen je hersenen dit ook spoedig gaan “oppikken” en uit balans raken en overprikkeld of juist slecht geprikkeld raken of worden aangezien veel zenuwuiteinden uitkomen bij deze darmwand en ook de kalmerende neurotransmitter aldaar moet worden aangemaakt.
Door je hele spijsverteringskanaal liggen namelijk zenuwuiteinden tot in je darmwand; deze beïnvloeden de peristaltische bewegingen van de darmwand namelijk, welke de spijsbrij kan helpen “voortduwen”.
Raken receptoren op en aan die zenuwuiteinden dan ook ontstoken door een uit balans zijnd of spijsverteringsstelsel en daardoor geïrriteerde of ontstoken darmwand en TE sterk verzuurde darmflora, kan en zal de signaaloverdracht naar de hersenen ook meteen onrustig en niet optimaal verlopen.
Mede OOK doordat vitamines en anti-oxidanten, welke HOOGST noodzakelijk zijn om hersenfuncties optimaal te kunnen laten verlopen, bij een verstoorde darmflora en geïrriteerde darmwand, niet optimaal opgenomen worden in het lijf en al zeker niet helemaal tot in de hersenen.
Dit betekent dat onrust en disbalans in je darmen, al dan niet ontstaan door de voeding, welke jij hebt gegeten, behoorlijk direct nadelige invloed kan en zal hebben op de mate van rust of onrust in JOUW hoofd, dus welke je geestelijk wel of niet ervaart en dan dus OOK vervolgens weer op je eetgedrag kan en zal hebben (door onder andere serotonine-tekorten) en mate van verzadiging, welke OOK door die zelfde verstoorde prikkelgeleiding, nadelig beïnvloed wordt.

Verloopt je spijsvertering dan ook niet goed, is je darmflora daardoor verstoord, functioneren je darmen daardoor niet optimaal, worden voedingsstoffen daardoor niet goed verteerd, verwerkt en opgenomen, dan zal je ook geestelijk dus al snel UIT balans zijn!

Later zal ik uiteraard nog toelichten hoe onze voeding voor- en nadelig bijdraagt aan de balans in ons verdere lijf, waaronder dus de oh zo belangrijke balans in ons spijsverteringskanaal!
Laat eerst dit stukje alleen al in je spijsverteringskanaal bezinken en “verteren”!

Blijf je in ieder geval goed bewust bij hetgeen je eet en of dit wel ” te verteren voeding” vormt voor je lichaam, aangezien je dus echt GEEN verstoorde darmflora wilt creëren!
Het grotendeels kiezen voor vochtrijke, vezelrijke, onbewerkte, vitamine en mineralenbevattende plantaardige, ontstekingsremmende voeding, welke de ALLE essentiële voedingsstoffen bevat en levert is daarbij dan erg van belang.
Ga dus met name richten op wat WEL te eten en de kwaliteit DAARVAN in plaats van te richten op wat niet te eten en daardoor wellicht tekorten op te lopen in de ontlastende voeding, welke zo hard nodig is om eventuele disbalansen te herstellen!

Wil je hier hulp en ondersteuning in OF wil je weten of je voeding veel belastende of wel voldoende ontlastende stoffen voor je spijsverteringskanaal bevat, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!