De rondleiding binnen je eigen bedrijf
Als werkgever, ofwel baas van je eigen bedrijf (je lichaam), HOEF je in principe niet PRECIES te weten of EXACT te begrijpen tot in detail, wat er allemaal op de werkvloer binnen je bedrijf (dus in je lichaam) plaatsvindt en gebeurt.
Een globaal beeld hebben van met welke materialen er gewerkt wordt binnen je bedrijf en wat er zoal mee gebeurt en moet gebeuren is wel handig en hebben de meeste werkgevers (mensen) ook wel, dus “enige/globale” kennis over wat gezonde voeding is en wat met deze voeding gebeurt in je lijf, maar de details weten we vaak niet en kunnen we ook niet precies weten, want het is een groot en niet te overzien bedrijf met behoorlijk veel werknemers (organen met diens vele cellen), welke op hun beurt dagelijks ENORM veel processen aan het uitvoeren zijn met de noodzakelijke materialen (voedingsstoffen).
Dit KAN je ook niet eens allemaal overzien; ZOVEEL is het.
Die werknemers (organen), daarvan ben JIJ als werkgever afhankelijk om het overzicht VOOR JOU te houden en handhaven en de processen gaande te houden en werkzaamheden binnen je bedrijf uit te voeren en draaiende te houden en om JOUW bedrijf dan ook gezond te houden.
Aan jou, als werkgever echter om de noodzakelijke materialen hier TIJDIG voor te leveren: DE GOEDE MATERIALEN VAN HOGE KWALITEIT!
Van DIE aanvoer van materialen zijn je werknemers namelijk dan weer afhankelijk van JOU als werkgever, dus het één kan niet zonder het ander; jij hebt hen ZEKER nodig, maar zij jou ook (tot op zekere hoogte).
Zoveel mogelijk weten van wat er allemaal plaatsvindt op de werkvloer helpt vaak wel, als ook interesse hierin tonen en in blijven tonen en je hierin blijven verdiepen, samen met het regelmatig communiceren en overleggen met je werknemers.
Vaak is het afhankelijk van de interesse van de werkgever in het reilen en zeilen binnen zijn eigen bedrijf en de communicatie met diens werknemers en zijn eigen investering qua tijd en aandacht in zijn bedrijf OF deze goed in staat is aan te sluiten, qua levering van materialen, op hetgeen het bedrijf nodig heeft om goed te blijven “draaien”.
De rondleiding, welke elke werkgever vaak wel krijgt binnen zijn bedrijf, ofwel de kennis welke je mee krijgt in je opvoeding, kan BEHOORLIJK cruciaal zijn in de latere meer of minder soepel (ver)lopende communicatie tussen werkgever en werknemers.
Verloopt die latere communicatie prima en is de kennis van de werkgever compleet en up-to-date, kan de werkgever ook prima alles (zelfs vanaf afstand) regelen later, maar heeft de werkgever ten tijde van de rondleiding niet goed of TE globaal of incompleet mee gekregen wat er precies allemaal gebeurt binnen het bedrijf en wat allemaal nodig is, dan is het later op afstand van alles regelen voor het bedrijf iets wat al snel fout kan lopen en kan er snel miscommunicatie gaan plaatsvinden!
Helaas vindt DIT heel vaak plaats!
Vandaag zal ik beschrijven, welk globale beeld werkgevers vaak krijgen tijdens hun rondleiding, dus welke kennis de meeste mensen mee krijgen ten tijde van hun opvoeding.
Morgen zal ik uitdiepen wat het latere gevaar of de latere valkuil kan zijn en vaak ook is van dit globale beeld, waardoor en waaruit miscommunicatie kan gaan ontstaan en helaas ook vaak ontstaat.
De dag van de rondleiding
De rondleiding binnen je eigen bedrijf vindt UITERAARD vaak overdag plaats op UITERAARD een rustige werkdag, waarop UITERAARD alle werknemers rustig en gecontroleerd bezig zijn en hun beste beentje voor zetten.
Je krijgt dus GEEN beeld van wat er achter de schermen of op drukke dagen of gedurende de nacht plaatsvindt binnen je bedrijf.
Ook dan vindt er namelijk nog van alles plaats, want je hebt een 24-uurs-draaiend-bedrijf.
De rondleiding is ook vaak maar globaal; de grote lijnen worden hierbij geschetst en belicht en ALLE afdelingen krijg je tijdens deze rondleiding dan ook niet te zien, want daar is geen tijd voor.
Daarvoor is je bedrijf te groot.
De afdeling waar DAN, dus overdag, met name wordt gewerkt krijg je te zien en wordt je getoond; dit is de afdeling waar men ook het meest trots op is en waar men wel globaal schetst wat er verder op andere afdelingen nog gebeurt, maar uiteraard is deze schets niet tot in detail.
Dan kan het ook nog eens per werkgever verschillen wat deze dan ziet, opmerkt en onthoudt op en bij deze rondleiding; wat daarvan het meest blijft hangen, waar deze zelf op let en op gefocusd is, hoeveel interesse deze zelf toont en waar deze zelf specifieker naar kijkt en over door vraagt, ten tijde van deze rondleiding, en wat deze zelf als de “hoofdzaak” ziet.
Deze “hoofdzaak” welke de werkgever ziet en onthoudt tijdens de rondleiding, deze onthoudt en herinnert deze zich ook, wanneer deze later bezig gaat met met name het leveren en regelen van de materialen voor zijn bedrijf, maar DAN niet meer zozeer op de werkvloer zelf aanwezig is of zal zijn om te zien wat daar allemaal nou precies op alle afdelingen mee gebeurt.
Krijgt de werkgever tijdens de rondleiding dan ook een vertekend beeld of is de hoofdzaak en de essentie, welke deze ZELF ziet en concludeert misschien onjuist, doordat hij maar een beperkt en beknopt beeld krijgt, kan dit nare consequenties hebben voor later, wanneer deze werkgever alles van op afstand gaat regelen en leveren, uitgaand van DAT beeld, welke deze heeft gekregen tijdens de rondleiding!
VAAK helaas is dit beeld vertekend en incompleet en niet precies aansluitend op de werkelijke essentie en zien wij, als werkgevers en “bazen” van ons lichaam niet goed WAT nu het belangrijkste is binnen ALLE werkzaamheden, welke in ons lijf plaatsvinden en wat WIJ als werkgevers SOWIESO en ALTIJD moeten leveren, willen we het lijf gezond houden helaas.
Hieraan is eigenlijk niemand schuldig hoor.
Iedereen heeft de beste intenties (althans, binnen je eigen bedrijf en lijf wel, maar daar buiten helaas niet) en iedereen doet z’n best alles (of zoveel mogelijk) tijdens de rondleiding en opvoeding uit te leggen en te laten zien, maar het bedrijf is zo groots, dat WIL simpelweg niet, dus is het maar net wat er van blijft hangen en wat herinnerd wordt als belangrijkste, waar je het dan mee doet en moet doen als werkgever of bezitter van je lijf.
Belangrijk is dan eigenlijk ook, daar waar je tijdens de rondleiding (dus tijdens je opvoeding) nog LANG niet alles snapt en mee kan krijgen OF te zien krijgt of te zien hebt gekregen van wat er allemaal gebeurt binnen je bedrijf (dus binnenin je lijf), dat je je hierin wel BLIJFT verdiepen OOK later nog en dus niet enkel blijft bij DAT beeld wat je beknopt hebt gekregen tijdens je opvoeding!
Wat zie je en onthoud je namelijk vaak tijdens en na de rondleiding?
Tijdens de rondleiding krijg je met name te zien wat er gebeurt met de materialen NET na levering.
Je ziet namelijk een levering van materialen en wat dan heel duidelijk wordt en waar men ook trots op is en wat duidelijk wordt benoemd tijdens de rondleiding is het merk “koolhydraten”.
Met DAT merk wordt namelijk gewerkt binnen het bedrijf.
DAT is jullie basis-grondstof waarmee gewerkt wordt.
Alle processen binnen het bedrijf worden uitgevoerd MET deze grondstof van dit merk.
DAT onthoud je dan ook.
Zonder deze grondstof zo merk en hoor je al snel, is je bedrijf nergens.
Werknemers kunnen dan niet (goed) werken en processen kunnen niet goed uitgevoerd worden en sommige afdelingen zouden zonder deze grondstof zelfs stil komen te liggen zo word je verteld! (dit zijn de hersenen).
Deze grondstof heb je in verschillende kwaliteitsklasses.
Jou wordt uitgelegd tijdens de rondleiding dat binnen jouw bedrijf wordt gewerkt met de meest ruwe, onbewerkte grondstof; het beste van het beste.
Deze is wel het duurst, grootst en moeilijk leverbaar (tegenwoordig), maar WEL van de beste kwaliteit.
Je bedrijf beschikt over een speciale afdeling hiervoor om slechte van goede kwaliteit te scheiden: de kwaliteitsafdeling.
Na levering gaat de ruwe grondstof ALTIJD, voordat deze de productiehal (het verdere lichaam) in gaat om VERDER verwerkt te worden EERST de kwaliteitsafdeling in (het spijsverteringskanaal)!
DAAR werken de kenners!
Deze werken dagdiensten normaal gesproken.
Op andere afdelingen, in de productiehal, worden ook andere diensten gedraaid, maar op de kwaliteitsafdeling, daar draait men overwegend dagdiensten, althans, zo zou het moeten zijn bij een gebruikelijke gang van zaken bij een gezond, goed lopend bedrijf.
DAAR controleert men de kwaliteit van de ruwe grondstof ALTIJD zorgvuldig en bereiden ze deze ALTIJD eerst voor, alvorens deze wordt doorgestuurd naar de productiehal voor verdere verwerking.
Zowel het controleren, maar ook het voorbereiden van de ruwe grondstof, zodat de werknemers in de productiehal hier meteen mee kunnen werken en zich niet aan bezeren of zelf nog van alles aan of mee moeten doen, gebeurt allemaal met gereedschap en machines van TOPkwaliteit (eiwitten, vetten, vitamines en mineralen).
Deze ESSENTIËLE voedingsstoffen (dus dit noodzakelijke gereedschap) zie je gebruikt worden en zie je staan tijdens de rondleiding en is men ERG trots op: enkel met DAT gereedschap en DIE machines wil en kan men werken namelijk en de grondstof verwerken.
Alles wat daar op de kwaliteitsafdeling alleen al plaatsvindt, zou men zonder dit materiaal niet of niet goed en zorgvuldig kunnen uitvoeren!
DAT TOPgereedschap is OOK in de productiehal volop nodig en aanwezig en ook DAAR kan men ABSOLUUT niet zonder!
Dit zie je echter allemaal gewoon al staan en al aanwezig, dus zie jij dit als werkgever ten tijde van de rondleiding niet als iets waar jij je zozeer later druk om hoeft te maken.
Dat is er al en dat staat er al.
Hoe het daar komt en is gekomen en hoe snel dit kapot gaat en “verbruikt” wordt en wat er allemaal mee gebeurt etc. DAT wordt ten tijde van die rondleiding niet zozeer benoemd of duidelijk of helemaal helder.
DAT is dan ook niet zozeer iets wat bij jou als werkgever tijdens de rondleiding blijft hangen over het algemeen.
Dat deze echter OOK geleverd moeten worden en deze levering later OOK onder JOUW verantwoordelijkheid valt als baas, krijg je dus niet zozeer mee!
Hoeveel en welke materialen (koolhydraten, eiwitten en vetten, vitamines en mineralen) voor latere processen in de productiehal ook nog eens gebruikt worden en nodig zijn en versleten worden en dus OOK WEER gereedschap en machines bij nodig zijn (bouwstoffen uit eiwitten, vetten, vitamines en mineralen), DAAR krijg en heb je zelfs ten tijde van de rondleiding totaal geen zicht op of beeld van gekregen, want de rondleiding krijg je met name op de kwaliteitsafdeling.
Jij ziet dus ENKEL en begrijpt dus MET NAME dat JIJ als werkgever later de ruwe grondstof (koolhydraten) ABSOLUUT moet gaan leveren en dat ze in je bedrijf DAAR dan van alles mee doen.
De materialen OM dit te doen en kunnen doen (de essentiële bouwstoffen; gereedschap en machines) DIE zijn er al wel (voldoende) naar jouw idee met het beperkte beeld dat je krijgt en kan krijgen tijdens de rondleiding, want DAAR zie je ze mee werken en die zie je ook staan tijdens je rondleiding!
DAT BEELDÂ krijg je, heb je en onthoud je dan ook, sla je op en herinner je je als zijnde belangrijk en de hoofdzaak, ten tijde van je rondleiding.
Wat zie je nog meer?
Eenmaal verwerkt op de kwaliteitsafdeling lijkt het alsof enkel die gecontroleerde en voorbehandelde grondstof (koolhydraten) later in de productiehal nog nodig is en ZO heel makkelijk METEEN verwerkt kan worden en ook daar het gereedschap (de essentiële bouwstoffen) als vanzelfsprekend wel voor aanwezig is en zijn; dus ook weer niet jouw (latere) zorg is of betreft om aan te leveren naar jouw idee.
Op de kwaliteitsafdeling tijdens je rondleiding (dus in het spijsverteringskanaal) zie je ook MET NAME (dus dat onthoud je) dat met de grove grondstof (koolhydraten) wordt gewerkt en dat hieraan gewerkt wordt.
Wederom een bevestiging van het beeld HOE belangrijk die grondstof toch is binnen je bedrijf!
Deze controleert men op kwaliteit en oneffenheden.
Hier schaaft men aan, deze wordt opgedeeld in afzonderlijke onderdelen, welke later naar de productiehal gaan, waar zij vervolgens mee gaan en kunnen werken en verdere processen mee uit zullen voeren.
Zij kunnen aldaar namelijk niet werken met de grove grondstof in zijn geheel zo zie en begrijp je tijdens je rondleiding.
Hier op de kwaliteitsafdeling worden deze grove grondstoffen ontdaan van schadelijke en (voor de latere productie niet-noodzakelijke) delen en oneffenheden en hiervan gescheiden en gezuiverd.
ENKEL delen welke de productie hoeft en kan gebruiken EN door de kwaliteitscontrole zijn gekomen, gaan dan ook de productiehal in (glucose).
Alles wat niet door de kwaliteitscontrole komt of de werknemers in de productiehal niet nodig hebben, blijven op de kwaliteitsafdeling achter en belanden in de grote container (de darmen) aan het eind van deze afdeling.
Je hoort tijdens je rondleiding vertellen dat soms tijdens de werkdag, maar ook daarna nog, vaak wel een leging van deze container plaatsvindt.
Hiervoor is de schoonmaakploeg.
Deze zie je echter niet tijdens je rondleiding en hier wordt ook vaak niet veel aandacht aan besteed.
Het belang van deze schoonmaakploeg krijg je dan ook niet zozeer mee en je hebt dan ook geen weet van het gereedschap ZIJ hiervoor nodig hebben en wat er allemaal moet gebeuren om deze container te legen en WAT er gebeurt wanneer dit niet goed of tijdig plaatsvindt of deze erg vol raakt in drukke tijden, wanneer de kwaliteitsafdeling over-uren draait en de container voller en voller raakt.
Wat je ook niet zozeer ziet op die dag tijdens de rondleiding op de kwaliteitsafdeling is het gereedschap “vet”.
Je was namelijk getuige van het verwerken van een levering met de grove grondstof “koolhydraten”.
Hierbij wordt wel standaard wat gereedschap “eiwit” als ook “vitamines en mineralen” bij geleverd (welke je ook niet zozeer hebt opgemerkt, maar welke je enkel als gereedschap “in uitvoering” hebt waargenomen, welke er gewoon al was), maar niet zozeer het gereedschap “vet”, waarvan de levering OOK wel regelmatig plaatsvindt en plaats MOET vinden, maar wat JIJ dus niet zozeer ziet en mee krijgt tijdens de rondleiding.
DAAR moet je het vaak mee doen tijdens je rondleiding en dus tijdens je opvoeding.
Voordat je weggaat kijk je nog even door de ruit naar de productiehal.
Daar zie je werknemers druk bezig ook weer met TOPgereedschap en dure machines van allemaal vergelijkbaar TOPkwaliteit.
Daar zie je ook nog wat ander gereedschap, waarmee flink gewerkt wordt.
Zal dat dan “vet” zijn kan je je afvragen, maar misschien vraag je jezelf dat ook niet af en denk je daar wellicht niet eens over na, want wat in de productiehal plaatsvindt, daar is die dag niet zoveel aandacht voor en onthoud je ook niet en wordt je ook vaak allemaal te veel met wat je allemaal al te zien en horen krijgt op de kwaliteitsafdeling.
Even wordt nog de deur van het magazijn voor je ge-opend om te laten zien: daar liggen kleine stapeltjes ruw materiaal, al wel gecontroleerd en verwerkt op voorraad, dus een gecontroleerde, bijgeschaafde, ZO te benutten variant van koolhydraten (glycogeen).
Deze liggen er voor drukke tijden, zo legt men vluchtig uit, zodat de productiewerknemers DIE eventueel kunnen pakken, wanneer de kwaliteitsafdeling op eenzelfde tempo ook in de drukke tijden DAN zal controleren en aanleveren (aangezien ze ALTIJD hoge kwaliteit willen garanderen), maar de vraag van de afnemers, waar de productie-medewerkers op in proberen te spelen, meer dan dat vragen of vereisen in die drukke tijden.
In de productiehal, zo zie je nog even vluchtig, dus ook voor en om dat magazijn, liggen wat stapeltjes.
“Dat zijn vetten” zo wordt nog even genoemd, want men ziet je al afvragend kijken wat dat dan nou weer voor gekke stapels zijn, want dat materiaal had je nog niet gezien.
“Deze worden bij zowel een lage afname “bewaard en opgeslagen” op die stapeltjes, maar ook bij een hoge afname, dus in drukke tijden, wanneer het magazijn leeg dreigt te raken, weer benut en gebruikt EN ook weer opnieuw neergelegd en gevormd vaak voorbereidend op nog drukkere tijden”, zo wordt je verteld.
“Dit vindt eigenlijk haast nooit plaats en weten we ook vaak wel te voorkomen, wanneer we voldoende grondstof hebben en alle materialen mooi worden geleverd” wordt er OOK bij vermeld.
Door deze informatie kan en zal je die vetten ten tijde van je rondleiding gaan zien als nutteloos, zolang er maar voldoende grondstof is en materialen zijn en kan je ze zelfs zien als “in de weg liggend”.
Echter het waardevolle “vreemde” gereedschap welke je eerder op de kwaliteitsafdeling zag op de productievloer zag en niet van wist dat het was is OOK vet (je vermoeden klopte dus) en vormt dus zeker geen nutteloos goedje; zelfs een onmisbaar goedje!
Dat wederom, bevestigt voor jou als werkgever tijdens je rondleiding het belang van het altijd voldoende aanwezig zijn van die belangrijke grondstof: koolhydraten, maar niet zozeer het belang van ALLE ANDERE stoffen!
Je gaat weg, afsprekend met de projectleider, goed contact te houden en dat jij zorg zal dragen over de levering der materialen.
JIJ als werkgever verstaat hier dan helaas ENKEL onder: het leveren van met name koolhydraten en ENKEL nieuw gereedschap en machines, wanneer hierom gevraagd wordt of aan herinnerd wordt (wat voor jouw gevoel, aan de hand van het beeld dat je die dag kreeg, niet al te vaak of veel zal zijn).
De werknemers (organen) en projectleiders (stresshormonen) weten echter niet beter dat onder aanvoer van materialen OOK standaard een levering van nieuwe bouwstoffen (gereedschap en machines) verstaan wordt, want DEZE weten en beseffen WEL hoeveel DAARVAN nodig is en versleten wordt bij het verwerken van de ruwe grondstof op een gemiddelde dag.
DAT weet en beseft de werkgever echter vanuit deze rondleiding vaak niet.
OEPS…op basis van DAT beeld en DAT besef, scheiden dan ook de wegen; de werkgever gaat vanaf dat moment vaak vanaf afstand werken en niet of niet al te vaak op de werkvloer aanwezig zijn of hoeven zijn.
DAAR doet de werkgever het mee en DAARMEE zal deze zijn regelingen gaan treffen m.b.t. het inkopen en aanleveren van “materialen”.
Gaat dat later dan wel goed, wanneer beide een verschillend beeld hebben van wat onder “noodzakelijke materialen” verstaan wordt en wat allemaal geleverd moet worden later?!
Wat er (helaas vaak) na deze rondleiding gebeurt op basis van DIT beeld zal ik morgen schetsen!
Add comment