De planteneterde-planteneter

Vandaag gaan we het hebben over planteneters:

  • We gaan het hebben over mensen die zich uitsluitend met plantaardige voeding voeden.
  • We gaan het hebben over herbivoren.

 

Wat gaan we doen?

  • We gaan eerst bespreken hoe een goede gezondheid bereikt kan worden middels het eten van volwaardige voeding bestaand uit uitsluitend plantaardige voeding.
  • Vervolgens gaan we valkuilen bespreken waar planteneters regelmatig in trappen, waardoor hun voeding niet volwaardig is en het eten van uitsluitend plantaardige voeding je gezondheid kan doen verslechteren.

 

Kortom:

  • We zullen er vandaag achter komen dat het eten van uitsluitend plantaardige voeding een goede gezondheid zeker niet garandeert, wanneer deze voeding niet volwaardig is.

 

Lees je mee?

 

Je gezondheid

De gezondheid van je lijf is een direct gevolg van de voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan welke gereguleerd wordt door de hormonen in je lijf:

  • Heerst er een ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan, dan kunnen alle spijsverterings- en stofwisselingsprocessen in je lijf goed uitgevoerd worden.
  • Heerst er geen ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan, dan kunnen lang niet alle spijsverterings- en stofwisselingsprocessen in je lijf goed uitgevoerd worden.

 

De hormonen in je lijf kunnen de ideale voedingsstof-samenstelling in je lijf enkel bewaken, wanneer jij je lijf regelmatig voedt met voldoende vocht en alle essentiële bouwstoffen:

  • Alle essentiële vitamines.
  • Alle essentiële mineralen.
  • Alle essentiële aminozuren.
  • Alle essentiële vetzuren.

 

Pas wanneer je voeding bovengenoemde stoffen allemaal bevat, dan is je voeding volwaardig te noemen.

 

Conclusie:

  • Wanneer je voeding tekortschiet in bovengenoemde bouwstoffen, dan is deze niet volwaardig en zal je gezondheid verslechteren.
  • Wanneer je uitsluitend plantaardige voeding tekortschiet in bovengenoemde bouwstoffen, dan is deze niet volwaardig en zal je gezondheid verslechteren.
  • Pas wanneer je uitsluitend plantaardige voeding bovengenoemde bouwstoffen allemaal bevat, dan is je plantaardige voeding volwaardig te noemen en kan je een goede gezondheid behouden.

 

Plantaardige voeding

Planteneters (herbivoren) eten uitsluitend plantaardige voeding:

  • Groenten
  • Fruit
  • Noten, zaden en pitten
  • Granen
  • Peulvruchten

 

Dierlijke voeding eten zij niet.

Afgelopen week zijn twee groen-georiënteerde meisjes (diëtistes) flink in het nieuws geweest welke een uitsluitend plantaardige voeding promoten:

  • Hun geadviseerde plantaardige voeding levert namelijk tekorten.
  • Hun geadviseerde plantaardige voeding is niet volwaardig.

 

Vandaag zul je kunnen nagaan waarin hun geadviseerde voeding tekortschiet, waardoor deze voeding niet volwaardig te noemen is en dus ook niet in staat is je lichaam gezond te houden.

 

Volwaardige voeding

Wanneer je uitsluitend plantaardige voeding eet, dan kan je prima een volwaardige voeding bereiken en gezond door het leven gaan:

  • Groenten en fruit bevatten veel vocht en alle essentiële vitamines en mineralen, wanneer je deze goed varieert.
  • Groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel oplosbare vezels, waaruit je darmbacteriën alle essentiële B-vitamines kunnen vormen inclusief de B-vitamines die normaal gesproken enkel uit dierlijke voeding te verkrijgen zijn.
  • Wanneer je granen en peulvruchten goed combineert en varieert dan kunnen ze gezamenlijk alle essentiële aminozuren leveren.
  • Noten, zaden en pitten kunnen alle essentiële vetzuren en vitamine E leveren, mits ook deze regelmatig en gevarieerd worden gegeten.
  • Zonlicht kan de onmisbare vitamine D leveren (een vitamine welke verder enkel in dierlijke voeding vertegenwoordigd is), mits je regelmatig even in de zon komt.

 

Conclusie:

  • Planteneters kunnen hun lichaam best heel goed volwaardig voeden en van alle essentiële bouwstoffen voorzien, wanneer ze hun plantaardige voeding maar wel zeer bewust kiezen.
  • Planteneters kunnen een goede gezondheid bereiken en behouden, mits ze hun voeding zeer bewust kiezen, samenstellen en combineren.

 

De valkuilen

Veel mensen besluiten tegenwoordig van de ene op de andere dag dat ze geen dierlijke voeding meer willen eten.

Wat doen ze:

  • Ze laten simpelweg alle dierlijke voeding vanaf dat moment weg uit hun eetpatroon en worden zeer abrupt planten-eters.

 

Vervolgens gaan ze hun plantaardige voeding natuurlijk wel zo lekker en aantrekkelijk mogelijk maken:

  • Ze maken zoete baksels (cakes, koekjes, taarten) met uitsluitend plantaardige ingrediënten.
  • Ze maken rijkgevulde maaltijden (quiches, ovenschotels) met uitsluitend plantaardige ingrediënten.

 

Hierbij maken ze volop gebruik van plantaardige voedingsstof-concentraten en plantaardige voedingsstof-isolaten welke ze ook nog eens flink verhitten gedurende het bereidingsproces.

Ze maken volop gebruik van:

  • Natuurlijke suikerstropen.
  • Gedroogd fruit en gepureerd fruit.
  • Notenmeel.
  • Granenmeel.
  • Cacaopoeder.

 

Wat wordt door hen regelmatig vergeten of wordt vertikt om op te nemen in het nieuw aangeleerde eetpatroon?

  • Het eten van peulvruchten (naast granen).

 

Wat gaat door het gebruik van concentraten en isolaten en door verhitting veelal verloren in het nieuw aangeleerde eetpatroon:

  • Vocht.
  • Fermenteerbare vezels.
  • Intacte essentiële vetzuren.

 

Conclusie:

  • Planteneters kunnen een flink onvolwaardig eetpatroon ontwikkelen, wanneer ze abrupt dierlijke voeding schrappen en vergeten (of vertikken) peulvruchten in hun eetpatroon te integreren.
  • Planteneters kunnen een flink onvolwaardig eetpatroon ontwikkelen, wanneer ze hun plantaardige voeding sterk verhitten, sterk vermalen en gaan werken met concentraten en isolaten.

 

Schade door bewerking

Je hebt het vast al begrepen:

  • Alle handelingen om plantaardige voeding extra lekker en aantrekkelijk te maken levert helaas een onvolwaardige voeding op.

 

Het levert een voeding op welke:

  • Tekortschiet in essentiële bouwstoffen.
  • Hoge concentraties niet-essentiële brandstoffen en beschadigde voedingsstoffen bevat.

 

Kortom:

  • Het bewerken, concentreren, isoleren en sterk verhitten van plantaardige voeding kan een onvolwaardige en zelfs gezondheids-belastende voeding veroorzaken.

 

Voorbeelden:

  • Vocht gaat veelal verloren in de voeding gedurende het bereidingsproces, waardoor een sterk verzurende voeding ontstaat.
  • Vitamines en anti-oxidanten gaan veelvuldig verloren in de voeding gedurende het bereidingsproces, waardoor een onvolwaardige voeding ontstaat.
  • Essentiële vetzuren raken volop beschadigd en geoxideerd in de voeding gedurende het bereidingsproces, waardoor een gezondheids-belastende voeding ontstaat.
  • Hoge concentraties niet-essentiële brandstoffen (suiker en vet concentraten) ontstaan in de voeding gedurende het bewerkingsproces,
    waardoor een gezondheids-belastende voeding ontstaat.
  • Glycatie (versuikering van eiwittten en vetten) vindt plaats in de voeding gedurende het bereidingsproces, waardoor een gezondheids-belastende voeding ontstaat.
  • Hoge concentraties anti-nutriënten (welke de opname van zeer belangrijke mineralen belemmeren) ontstaan in de voeding gedurende het bewerkingsproces, waardoor een onvolwaardige voeding ontstaat.
  • Toxines (zoals acrylamides) worden volop gevormd in de voeding gedurende het bereidingsproces, waardoor een gezondheids-belastende voeding ontstaat.

 

Conclusie:

  • Planteneters kunnen een onvolwaardig eetpatroon en zelfs een gezondheids-belastend eetpatroon ontwikkelen, wanneer ze hun plantaardige voeding gaan bewerken.
  • Het eten van uitsluitend plantaardige voeding biedt geen garantie op het behoud van een goede gezondheid.

 

De buitenwereld

Wanneer een omnivoor (een alles-eter) het eetpatroon van een planteneter bekijkt en beoordeelt, zal deze veelal concluderen:

  • “Zo zeg, wat eet jij gezond”.

 

Bij het zien en proeven van de zoete baksels (op basis van enkel plantaardige ingrediënten), wordt door omnivoren regelmatig vol lof gereageerd:

  • “Wow, ik wist niet dat je zo gezond en tegelijkertijd zo lekker kon eten!”

 

Ook wanneer een omnivoor bij een planteneter gaat eten en een rijkgevulde en verzadigende groentenquiche voorgeschoteld krijgt met een chocoladetoetje als dessert, worden enkel positieve reacties ge-uit:

  • “Ik heb behalve gezond ook heerlijk gegeten vanavond!”.

 

Kortom:

  • De gemiddelde Nederlander (omnivoor) ziet en beoordeeld plantaardige voeding vanzelfsprekend als gezonde voeding OOK wanneer deze voeding een onvolwaardige en belastende voeding betreft.
  • De gemiddelde Nederlander zal zich heel gezond voelen, wanneer deze de voedingsadviezen gaat opvolgen welke door de meisjes die afgelopen week in het nieuws waren geadviseerd wordt.

 

Conclusie:

  • Ook veel planteneters eten regelmatig ongezond, maar worden alsnog gezien als gezonde eters door de buitenwereld.

 

Vraag:

  • Eet jij wel eens uitsluitend plantaardig met als doel een goede gezondheid na te streven?
  • Wat doe jij vervolgens met deze plantaardige voeding qua bewerking en verhitting van de ingrediënten?
  • Bevat jouw plantaardige voeding wel alle essentiële bouwstoffen?
  • Bevat jouw plantaardige voeding wel alle essentiële aminozuren?
  • Eet jij regelmatig peulvruchten bij naast granen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!