De Personal Weightloss groenterijke kerstdagen.
Zolang je bij hetgeen je de komende dagen doet, eet en drinkt uitgaat van hetgeen JOUW hart (gevuld met positieve, liefdevolle intenties) je ingeeft en je bij het maken van keuzes luistert naar je EIGEN (onderbuik)gevoel (en NIET zozeer of enkel naar ANDERMANS mening en ANDERMANS oordeel luistert en ook NIET enkel of zomaar ANDERMANS voorbeeld volgt), bestaat er GEEN foute of slechte keuze OOK achteraf niet!
Laat dan ook NIKS of NIEMAND je van iets anders overtuigen (de komende dagen) en dus OOK de weegschaal (achteraf) niet!
De afgelopen dagen heb je kunnen lezen dat het niet zozeer de porties zijn welke we gedurende de kerstdagen eten welke maag- en darmklachten, onrust in lijf en hoofd, moeheid en gewichtsschommelingen kunnen veroorzaken, maar dat deze klachten veelal voortkomen uit een optelsom van spanningen welke je lijf gedurende die dagen ervaart.
- Spanningen en onrust voortkomend uit de onregelmatige aanvoer van voedingsstoffen welke heel anders verloopt dan op andere dagen en welke tevens vaak wat beïnvloed wordt door het gezelschap we die dagen in verkeren.
- Spanningen en onrust voortkomend uit de alertheid welke in ons hoofd en lijf vaak heerst door het langdurig verkeren in een groot gezelschap waarin we met een ieder wel enigszins rekening trachten te houden (om de “lieve vrede” te bewaren) gedurende deze dagen.
- Spanningen en onrust voorkomend uit veel voorkomende tekorten in rustgevende, ontstekingsremmende en ontzurende voeding welke ESSENTIËLE BOUWSTOFFEN leveren (met name tekorten in groenten met diens pre-biotische eigenschappen) gedurende deze dagen.
- Spanningen en onrust voortkomend uit een overschot aan voeding grotendeels bestaand uit NIET-ESSENTIËLE BRANDSTOFFEN (bewerkte, geconcentreerde bronnen van koolhydraten) met hun onrustige, ontstekingsbevorderende, verzurende en darmflora-verstorende eigenschappen gedurende deze dagen.
Onrust in ons lijf en hoofd door een verstoorde darmflora, een verstoorde hormoonbalans en vervolgens een niet-optimaal verlopende stofwisseling, willen we uiteraard liever niet.
Aan een kersttafel gaan zitten (welke vaak toch wel ingericht is en zal zijn op de smaak van de meeste mensen in het gezelschap en vaak dan ook vol staat met bewerkte zoetigheden en geconcentreerde bronnen van koolhydraten) en vervolgens jezelf voornemen WEL aan die tafel te gaan zitten, maar zo min mogelijk tot niks van deze voeding aanwezig op tafel te gaan eten (aangezien je de bovengenoemde onrust liever NIET wil ervaren) is voor NIEMAND een aantrekkelijk vooruitzicht en wil ik ook NIEMAND aanraden en NIEMAND in aanmoedigen de komende dagen.
Trachten invloed uit te oefenen op de inrichting van je kersttafel door deze kerst (tussen alle kerst-zoetigheden en bewerkte “onrustvoeding” in) OOK allerlei aantrekkelijke en smakelijke gerechten en hapjes te gaan plaatsen welke WEL “rustgevende” essentiële bouwstoffen bevatten en welke vooral het groentengehalte van je kersttafel zal gaan verhogen, kan ik WEL een ieder aanraden en wil ik bij deze jullie dan ook WEL in aanmoedigen!
Groenten namelijk hebben rustgevende eigenschappen en kunnen onder andere onrust in je spijsverteringskanaal en een verstoorde darmflora helpen uitbalanceren wanneer ook jij flinke spanningen gedurende je kerstdagen zou ervaren (welke deze onrust kan veroorzaken) OF wanneer ook jij wel wat van de voeding zal gaan eten de komende dagen welke een verstoring van je darmflora en onrust in je hoofd en lijf kan veroorzaken.
Vandaag dan ook in deze mail (op de valreep voor morgen) een aantal tips om dit te bewerkstelligen:
- Tips om voeding met rustgevende, essentiële bouwstoffen OOK op JOUW kersttafel terug te gaan vinden de komende dagen.
- Tips om het groentengehalte OOK op JOUW kersttafel de komende dagen te verhogen.
- Tips om groenterijke hapjes en groenterijke gerechten een nog wat meer “kerstig” karakter mee te geven.
De kerst ontbijt-, brunch-, en lunchtafel.
Bij velen ligt de nadruk bij deze tafels op koolhydraten.
Op tafel staat namelijk hoofdzakelijk en grotendeels brood, broodjes (vooral ook zoete varianten met spijs), maar ook koekjes, kransjes, bladerdeeg-baksels en andere zoetigheden zoals schuimpjes, fondant en andere hapjes met een hoog “high tea-gehalte”.
Groenten zijn op deze tafels vaak ver te zoeken helaas (bij ontbijt, brunch en lunch) en pure, mooie bronnen van eiwitten (zoals onbewerkte vlees en vissoorten) zijn helaas ook vaak in de minderheid, aangezien het vlees en de vis WEL aanwezig op deze tafels vaak onder een laag (zoete) saus ligt, in de vorm van vleeswaar geserveerd wordt of een (zoet) marinade- , paneerlaagje of deegverpakking bezit.
Zorg jij echter de komende dagen ZELF en WEL op JOUW (ontbijt, brunch of lunch)tafel voor bronnen van puur vlees en pure vis of pure ei-bereidingen (gekookt ei, roerei, gebakken ei, ei-muffins, frittata;s etc.), gecombineerd met groenten, dan zit je helemaal goed wanneer JIJZELF met name stukjes DAARVAN zult gaan kiezen en eten die dagen!
DAN krijg je namelijk WEL je rustgevende, verzadigende essentiële voedingsstoffen binnen OOK die dagen en hoeft je lijf NIET op z’n kop te staan en je hoofd NIET onrustig te worden!
Hieronder 3 voorbeeldrecepten voor op de ontbijt-, brunch-, of lunchtafel:
- Een groenten-gehaktbrood
- Een groenten-ei-brood
- Een groenten-frittata
Alternatieven hierop (andere gehaktbroden, groentenbroden en frittata’s) met ANDERE groenten kan je in je receptenbestanden vinden, dus duik daar ook maar eens in!
Zoek tussen de recepten dan ook naar hetgeen (qua smaak) bij JOU en JOUW gezelschap past en haal hier inspiratie uit.
Tip:
Zorg voor een kerstige sfeer en uitstraling (van deze gehaktbroden, groentenbroden en frittata’s) door punten hiervan te snijden in de vorm van een kerstboom of stukken te snijden in de vorm van een kerstster of deze recepten te bereiden in een tulband-vorm, zodat ze een kerstkrans-vorm zullen verkrijgen.
Vormpjes hiervoor gebruiken, zoals kerstboom-uitstekers of ster-vormige uitstekers (zoals op de afbeelding hiernaast kan ook!)
Ontbijt/lunch/brunch-tafel inspiratie-recepten:
Paprika gehaktbrood
Wanneer je dit recept vermenigvuldigd met het aantal personen er aanwezig zijn en deze bereid in een tulband-vorm, heb je in plaats van een gehaktbrood een grote groenten-gehakt-kerstkrans waar een ieder een stuk/portie van af kan snijden!
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 rode paprika
Max. 1 groene paprika
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Peterselie
Max. 60 g mager rundergehakt
Max. 1 ei
Max. 10 g fijn gemalen lijnzaad
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree (controleer ingrediënten op puurheid)
Een paar druppels tabasco
Peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de paprika’s zeer fijn. Doe het gehakt, de paprika’s, de uisnippers, peterselie, de lijnzaad, het ei, de tomatenpuree, tabasco en peper in een kom. Bestrooi met knoflookpoeder en kneed dit alles tot een goed gemengd geheel. Bekleed een cakeblik/tulbandvorm met bakpapier en druk je mengsel daar goed in aan. Bak je gehaktbrood ongeveer een uur in de voor verwarmde oven. Laat koelen en rusten alvorens je hem uit de vorm haalt (en eventueel alvast in portie-plakken snijdt).
Rijkgevulde groentencake
Wanneer je dit recept vermenigvuldigd met het aantal personen er aanwezig zijn en deze bereid in een tulband-vorm, heb je in plaats van een groenten-ei-brood een grote groenten-ei-kerstkrans waar een ieder een stuk/portie van af kan snijden!
Ingrediënten (per portie-plak):
Max. 100 g broccoli
Max. 100 g courgette
Max. 100 g bloemkool
Max. 1 gegrilde paprika, van het velletje ontdaan
Max. 100 g cherrytomaten
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Peterselie, fijn gehakt
Max. 2 eieren OF max. 1 ei en max. 75 g kwark/hüttenkäse
Cayennepeper
Ongeraffineerd mineraalzout
Bereiding:
Blaker de paprika rondom zwart boven de vlam van je fornuis. Doe deze in een afgesloten zak en laat deze afkoelen. Het velletje is dan los gestoomd en kan je makkelijk verwijderen. Stoom de broccoli en bloemkool in zo’n 10 minuten gaar en laat afkoelen. Verhit de olie in een pan en bak hierin de in schijfjes gesneden courgette en laat ook dit afkoelen. Snijd de gegrilde paprika in reepjes. Bekleed je cake/tulband-vorm met bakpapier. Snijd de tomaatjes door midden. Breek de eieren los en klop deze of vermeng het ei met de kwark/huttenkase. Roer hier kruiden naar smaak en voorkeur doorheen. Voeg vervolgens de voorbereide en grof gesneden groenten als ook de peterselie aan toe en meng dit goed door elkaar. Giet dit in je cakevorm en zet deze zo’n 45 minuten in een voor verwarmde oven op zo’n 210 graden. Wanneer deze te snel bruint, dek dan eerder af met folie. Controleer op gaarheid en is deze gaar, laat deze dan in de vorm op een rooster afkoelen alvorens de cake uit de vorm te halen (en eventueel alvast in portie-plakken te snijden).
Olijven paddenstoelenfrittata
Wanneer je dit recept vermenigvuldigd met het aantal personen er aanwezig zijn en deze bereid in een tulband-vorm, heb je in plaats van een dichte, ronde frittata een grote kerstkrans-frittata waar een ieder een stuk/portie van af kan snijden!
Je kan echter ook de frittata (net als anders) in een ronde schaal of ovenvaste pan bereiden en deze alvorens het serveren in portie-punten snijden, want deze driehoeks-punten zijn toch eigenlijk ook net kerstbomen!
Ingrediënten (per portie):
Max. 2 eieren
Max. 2 eetlepels kwark
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 paprika, fijn gesneden
Max. 100 g paddenstoelen, fijn gehakt
Max. 50 g pure olijven (controleer ingrediënten op puurheid), fijn gehakt
Peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng de eieren met de kwark. Meng de fijngehakte groenten vervolgens door dit mengsel en voeg peper en zout toe naar wens. Leg wat bakpapier op de bodem van een ovenschaal of tulband-vorm en giet hier je mengsel/beslag op. Bak vervolgens je frittata in zo’n 30 minuten in de voor verwarmde oven gaar.
Hapjes voor tussendoor.
Vaak wanneer we de hele dag met elkaar doorbrengen wordt er ook nog van alles op tafel gezet om de momenten tussen de gezamenlijke maaltijden door te voorzien van een hapje en drankje.
Wederom ligt dan vaak de nadruk op flink bewerkte bronnen van geconcentreerde koolhydraten met daarin nog maar weinig waardevolle voedingsstoffen aanwezig (zoals chipjes, zoutjes, stokbroodjes en crackertjes (allemaal van witmeel) en allerhande door de industrie gefabriceerde salades).
Ook deze hapjes zou je dan weer kunnen scharen onder de voeding welke onrust in je spijsverteringskanaal, hoofd en lijf kan veroorzaken of deze onrust kan doen uitvergroten.
Je voornemen deze hapjes NIET te eten kan en zal ik ook weer NIEMAND aan raden, want DAT vooruitzicht en het ervaren van beperkingen is voor NIEMAND leuk.
Invloed uitoefenen op het soort hapjes ook tussen de maaltijden door aanwezig zijn de komende dagen kan en wil ik bij deze WEL WEER een ieder aanraden.
Hieronder heb ik een aantal hapjes-recepten uitgezocht welke allemaal groenterijke RONDE hapjes weergeven.
Nou, deze kun je leuk in de vorm van een kerstboom of kerstkrans presenteren namelijk (zie de afbeelding hiernaast)!
Welke hapjes zou jij aantrekkelijk vinden om tussen de maaltijden door te kunnen kiezen en zou ook JOUW gezelschap kunnen waarderen?
Ronde hapjes voor bij op de kersttafel of voor tussen de maaltijden door, welke je in een kerstboom- of kerstkrans opstelling kan presenteren!
Pittige olijf-gehaktballen
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 120 g mager rundergehakt
Max. 1 rode paprika, fijn gehakt OF max. 1 rood pepertje, fijn gehakt (afhankelijk van je “pit” voorkeur)
Knoflookpoeder
Max. 60 g olijven, puur (kijk of vraag ingrediënten; je wil behalve olijven, zout en koudgeperste olijfolie geen toevoegingen), fijn gehakt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op zo’n 200 graden. Doe het gehakt in een kom samen met de knoflookpoeder, fijn gehakte olijven en de fijn gehakte paprika of het fijngehakte pepertje. Vorm hiervan balletjes met je handen en druk deze goed stevig aan. Plaats deze in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak deze vervolgens in zo’n 16-18 minuten gaar in de voor verwarmde oven.
Pittige bloemkoolballen
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 300 g bloemkool, gestoomd en vervolgens (eerst droog deppen) zeer fijn gehakt/gemalen
Max. 1 ei
Max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas of max. 25 g fijn gesneden mozzarella
Peterselie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 0.5 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 10 g fijn gemalen kokos
Ongeraffineerd mineraalzout en peper
Knoflookpoeder
Een fijn gemalen chilipepertje
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Vermeng alle ingrediënten met elkaar in een kom. Gebruik vochtige koele handen om hier vervolgens balletjes van te vormen. Leg deze balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat of in de holtes van muffinvormpjes. Bak de balletjes in zo’n 22-24 minuten gaar en lichtelijk bruin.
Champignon-gehaktballen
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten per portie:
Max. 120 g mager rundergehakt
Max. 200 g champignons
Knoflookpoeder
Roosmarijn, fijn gehakt
Basilicum, fijn gehakt
Oregano, fijn gehakt
Zout en peper
Max. 20 g fijngemalen lijnzaad
3 eetlepels water
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op een bakplaat. Laat je lijnzaad even (een minuutje) opzwellen in het water. Doe de champignons, knoflookpoeder en verse kruiden in een keukenmachine en maal dit tot zeer kleine kruimels. Doe deze champignon-kruidenmix in een kom en voeg je eieren, zout en peper en de opgezwollen/geweekte lijnzaad toe. Meng dit goed met je handen. Vorm vervolgens balletjes van je mengsel en plaats deze op je bakplaat. Plaats deze in de voor verwarmde oven en bak je champignongehaktballen in zo’n 10-15 minuten gaar.
Komkommer-omelet-hapjes
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 200 g courgette, geraspt
Max. 1 komkommer, in dikke plakken gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 ei
Max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g kokosmelk (puur en ongezoet)
Knoflookpoeder
Ongeraffineerd mineraalzout
Bereiding:
Bestrooi de courgetterasp met zout en laat dit even intrekken. Knijp het vocht na een poosje zo goed mogelijk uit de rasp. Verhit de olie in een pan en bak de uisnippers met de uitgeknepen courgetterasp vluchtig. Klopt je ei los met de kokosmelk, knoflookpoeder en parmezaanse kaas. Meng je gebakken courgette-uirasp hierdoor en doe dit “beslag” gezamenlijk in de pan. Gebruik een kookringetje om je omelet, wanneer deze aan beide kanten gaar is gebakken, na afkoelen in rondjes ter grootte van een komkommerplak te snijden. Maak torentjes van een plak komkommer, met daarop een rondje kruidige courgette-omelet en daarop wederom een komkommerplak en herhaal dit met de rest vd ingrediënten.
Aubergine-pizza-hapjes
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree (controleer ingrediënten op puurheid)
Italiaanse (tuin)kruiden
Max. 75 g feta, verkruimeld
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in plakken van 1 cm. Bestrooi deze met zout en laat dit 15 minuten in trekken. Knijp en veeg het vocht er vervolgens zoveel mogelijk uit, spoel ze af en dep ze droog. Smeer ze aan beide kanten in met de helft vd olie. Leg ze op een rooster in het midden van de oven en rooster ze zo’n 25-30 minuten (in een grilpan kan ook). Laat de plakken uitlekken op keukenpapier. Maak de saus door de andere helft vd olie te verhitten en de ui in te fruiten. voeg knoflookpoeder toe. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en -puree toe en bestrooi dit met zout en peper en de Italiaanse kruiden. Bak dit al roerend en voeg wat water toe (een paar eetlepels) tot er een dikke saus ontstaat. Haal de aubergineplakken na roosteren uit de oven en besmeer deze met de kruidige saus en bestrooi deze met de feta. Basilicum hierover strooien is ook een smakelijke optie. Plaats deze nog zo’n 5-7 minuten onder de grilstand van de oven om de kaas te laten smelten en klaar ben je.
Eirolletjes met bloemkool
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 2 eieren
Max. 300 g bloemkool
Een reepje komkommer
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Koriander
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)
Bereiding:
Klop je eieren los. Verhit de helft vd olie in een pan en bak hierin een dunne omelet. Maal of rasp je bloemkool tot kleine korrels. Smelt de andere helft vd olie en meng dit door de korrels, zodat (wanneer de olie wat verhardt door afkoeling) de korrels beter aan elkaar blijven plakken. Meng ook de koriander en sojasaus door de bloemkoolkorrels. Leg je omelet op je werkblad. Schep de bloemkoolkorrels er aan een kant in een streep op, leg hier een lentereep komkommer op en rol de omelet hier strak omheen op. Rol deze omeletrol strak in folie en laat dit afkoelen in de koelkast. Snijd de lange rol vlak voor het eten in gelijke, dunnere ringen.
Auberginerolletjes
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Max. 10 g (rode) ui, gesnipperd
Max. 60 g mager rundergehakt (controleer op puurheid)
Max. 75 g hüttenkäse
Komijnzaad
Kaneel
Cayennepeper
Ongeraffineerd mineraalzout
Peterselie
Bereiding:
Snijd de aubergine in lengterepen van een halve cm dik. Bestrijk ze met de olie en gril ze aan beide kanten lichtbruin van kleur. Bak in de tussentijd het gehakt met de uisnippers rul in een ander pannetje. Roer er vervolgens de kruiden bij door. Leg de aubergineplakken na het grillen op je werkblad en schep op elke plak een klodder hüttenkäse met vervolgens een deel van je gehaktmengsel daar weer op. Herhaal dit bij elke plak. Rol de plak omheen dit bergje vulling op en leg het rolletje op het uiteinde, zodat deze niet weer open kan rollen OF houdt het rolletje bij elkaar met een prikker.
Courgetterolletjes met paling
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 courgette
Max. 120 g palingfilet
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Knoflookpoeder
Peper en zout
Bereiding:
Gebruik een kaasschaaf om de courgette in dunne lengteplakken te snijden. Bestrijk deze met de olie en bestrooi met de kruiden. Verhit een grilpan en gril ze hierin tot ze zacht en vormbaar zijn geworden. Laat ze afkoelen. Snijd in de tussentijd de paling in stukjes. Leg op het uiteinde van elke plak vervolgens een paar reepjes paling en rol de courgetteplak hieromheen op.
Zalmsushi
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 komkommer
Max. 75 g hüttenkäse
Max. 70 g (zelf) gerookte zalm (controleer ingrediënten op puurheid)
Bieslook
Max. 25 g avocado
Max. 5 g rauw sesamzaad
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete, gefermenteerde sojasaus (Tamari)
Bereiding:
Schaaf mbv een kaasschaaf lengteplakken van de komkommer en laat deze zo goed mogelijk uitlekken. Snijd de avocado in zeer dunne plakjes. Lek een plak komkommer op een bord of werkblad. Leg op het eind wat avocado en een stukje zalm. Doe daar een klodder hüttenkäse bovenop en bestrooi met stengeltjes bieslook en wat peper naar wens. Rol de komkommerplak hieromheen op (zo stevig mogelijk) en leg dit op een bord waarop je het wil serveren, liggend op het uiteinde (zodat deze niet weer open kan rollen). Vastzetten met een prikker kan ook. Herhaal dit met de overige komkommerplakken en overige ingrediënten. Bestrooi de rolletjes vervolgens met het sesamzaad en doe de sojasaus in een klein schaaltje om je “sushi” desgewenst in te dippen of mee te besprenkelen.
Met ei en pesto gevulde tomaten
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie/persoon):
Max. 2 grote tomaten
Max. 2 eieren
Max. 1 eetlepel olijfolie (geschikt voor verhitting)
Basilicumblaadjes
Knoflookpoeder
Peterselie
Zout en peper
Bereiding:
Maak eerst de pesto door de basilicumblaadjes fijn te snijden en te combineren met knoflookpoeder, peterselie, zout en peper en de olie (in een blender/keukenmachine). Maal dit tot een gewenste (meer of minder gladde) consistentie/puree. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hol je tomaten uit door het kapje eraf te snijden en het vruchtvlees met een lepeltje eruit te scheppen. Plaats de uitgeholde tomaten vervolgens met de open kant omhoog op de bakplaat of in een ovenschaal. Verdeel je pesto over de tomaten en breek een ei los boven elke tomaat. Bestrooi dit vervolgens (naar wens) met eventueel meer zout en/of peper/knoflookpoeder en plaats deze vervolgens zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven.
Met kruidig gehakt gevulde tomaten
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie/persoon):
Max. 4 (grote) tomaten
Max. 120 g mager rundergehakt, gekruid met pure kruiden naar eigen smaak en voorkeur
Max. 150 g champignons, zeer fijn gesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Basilicum, fijn gehakt
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit de olie in een pan en fruit hierin je uisnippers. Voeg je champignons en gehakt (en kruiden) toe en bak dit gaar en bruin. Snijd in de tussentijd de kapjes van je tomaten en lepel de inhoud uit de tomaten. Voeg deze inhoud toe aan je pan en bak dit mee. Wanneer de inhoud van je pan gaar en bruin is en de meeste vocht verdampt is, lepel je dit in en verdeel je dit over je uitgeholde tomaten. Bak deze vervolgens zo’n 10-15 minuten in de voor verwarmde oven en garneer met basilicum.
Gevulde champignons met mozzarella
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 250 g champignons, steeltjes verwijderd
Max. 0.5 eetlepel koud geperste olijfolie
Max. 5 g pijnboompitjes
Max. 55 g mozzarella, geraspt OF max. 25 g mozzarella EN max. 40 g feta, verkruimeld
Basilicum
Zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden en maak een pesto door de olie samen met de pijnboompitten en basilicum in een keukenmachine te malen en pureren. Plaats je champignons eerst al z’n 10 minuten met de open kant naar boven in een ovenschaal in de voor verwarmde oven. Vul ze vervolgens met de kaas of kazen en bak deze dan alsnog zo’n 4 minuten (tot de kaas gesmolten is). Verdeel je pesto over de gesmolten kaas en dus over je champignons en garneer desgewenst nog met extra basilicum.
Gevulde tomaten met broccolipuree
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 2 flink grote tomaten
Max. 300 g broccoli, in roosjes gesneden
Max. 55 g geraspte 30+-kaas (kijk ingrediënten na op puurheid) OF max. 35 g geraspte Parmezaanse kaas
Basilicum
Max. 0.5 eetlepel olijfolie
Max. 5 g pijnboompitjes
Zout en peper
Bereiding:
Maak een pesto door de olie, basilicum, zout en peper, pijnboompitjes en de kaas in een keukenmachine of vijzel met elkaar te vermengen tot een puree. Breng water aan de kook en blancheer hierin de broccoliroosjes in zo’n 3 minuten wat zachter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de broccoli af en laat goed uitlekken. Doe de broccoli vervolgens in een kom en schep de pesto erdoor. Pureer dit alles vervolgens in een keukenmachine, met een staafmixer of met een stamper tot een homogene massa/puree. Snijd de “kapjes” van de tomaten en lepel de zachte inhoud eruit. Vul de tomaten met de broccolipuree en plaats ze vervolgens zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven: klaar!
Met roerei gevulde tomaten
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 2 grote tomaten
Max. 2 eieren
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 1 eetlepel (20 g) kokosmelk
Bieslook
Peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op grilstand (bovenwarmte). Snijd het kapje van de tomaten en schep het vruchtvlees er uit. Snijd dit vruchtvlees fijn. Klop de eieren los en vermeng dit met de kokosmelk, het fijngesneden vruchtvlees, peper en zout. Verhit de olie in een pannetje, giet hierin je ei-tomaat-mengsel en roerbak deze tot korrels in zo’n 3-4 minuten. Gril in de tussentijd de “ontkapte” holle tomaten zo’n 2 minuten onder de gril. Wanneer deze licht gegrild zijn, haal ze uit de oven en schep er het roerei-mengsel in en bestrooi met bieslook.
Met spinazie en kaas gevulde tomaten
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 2 grote vleestomaten
Zout en peper
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Knoflookpoeder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 5 g pijnboompitjes
Max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas
Max. 75 g kwark/hüttenkäse
Max. 300 g bladspinazie, fijn gehakt
Paprikapoeder of kerriepoeder
Bereiding:
Snijd de kapjes van de tomaten en hol deze uit. Houd het vruchtvlees apart. Bestrooi de binnenkant met zout en peper en zet ze omgekeerd weg. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers met knoflookpoeder. Schep de spinazie en het vruchtvlees vd tomaten bij in de pan en bak dit al roerend mee tot de spinazie geslonken is en het vocht is verdampt. Vul de tomaten met dit mengsel. Verwarm de oven op grilstand/bovenwarmte. Vermeng de kwark/hüttenkäse met de parmezaanse kaas en verdeel dit over de tomaten. Bestrooi dit met paprika- of kerriepoeder en zet de tomaten onder de gril tot het kaaslaagje mooi goudbruin is gekleurd.
Kruidig gevulde champignons met garnalen
Ga je deze snack in kerstboomvorm of in kerstkransvorm presenteren?
Ingrediënten (per portie):
Max. 250 g champignons
Max. 60 g gepelde garnalen (controleer ingrediënten op puurheid)
Max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas
Koriander
Max. 1 rood pepertje, fijn gehakt
Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete gefermenteerde sojasaus (Tamari)
Peper
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de steeltjes uit de hoedjes van de champignons. Doe alle overige ingrediënten (behalve de olie) in een keukenmachine en hak deze zeer fijn. Stop dit mengsel in de hoedjes van je champignons. Leg deze in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met de olie. Zet dit zo’n 15-20 minuten in de voor verwarmde oven. Wanneer de vulling helder wit is gekleurd, zijn de garnalen gaar. Bestrooi op het laatst met de kaas.
Het kerstdiner.
Vaak vinden we bij het kerstdiner WEL wat essentiële bouwstoffen terug en zijn vaak WEL bronnen van eiwit (vlees en vis) EN wel wat groenten aanwezig.
Helaas is de bereidingswijze hiervan en zijn de additieven, dressings, sauzen etc. welke gebruikt worden NIET altijd even puur en alsnog ERG suiker- en vetrijk.
Tip is dan ook (wanneer je voorziet dat er geen PUUR gehouden vlees en vissoorten aanwezig zullen zijn en ook geen PUUR gehouden groenten aanwezig zullen zijn) jezelf op te werpen als “degene die het vlees of de groenten verzorgd”.
Jij kan de vleessoorten, vissoorten en groenten (rauw, gekookt, gestoomd, gegrild, aan een spies geregen of in de oven geroosterd) dan namelijk zelf WEL puur houden en eventueel voor (eigen gemaakte) sauzen en dressings apart hier bij naast zorgen, zodat een ieder zelf kan kiezen of bepalen welke combinaties deze hiervan kiest.
Dit geldt ook voor gourmetten.
Tip bij het gourmetten of tafelgrillen is ook (naast pure stukjes vlees en vis en gesneden groenten) bakjes te maken gevuld met losgeklopte eieren vermengd met kruiden en fijn gesneden groenten, zodat je in je eigen kleine pannetje ook kleine groenten-omeletjes kan bakken gedurende het gourmetten, behalve enkel vlees, vis en groenten te bakken in die pannetjes.
Wil of ga je een gangen-diner verzorgen wil ik je als tip meegeven in de recepten van je receptenbestanden te duiken en een hapje daaruit als voorgerecht te kiezen en een gerecht daaruit als hoofdgerecht, zodat OOK je kerstdiner en de gangen van je kerstdiner deze dagen opgebouwd zullen zijn uit SOWIESO pure voeding, SOWIESO voeding met allerhande bouwstoffen en voeding welke SOWIESO rijk  is aan groenten!
Zou je heel graag OOK NOG een nagerecht willen eten de komende dagen, zou je ook daarbij voor een voedzaam alternatief op de standaard ijs-soorten, ijstaarten en kerstpuddings kunnen zorgen op basis van ingrediënten die (in tegenstelling tot de meeste puddingen en ijssoorten of ijstaarten) nog WEL voedingsstoffen bezitten, zoals de ijs-recepten hieronder vermeld, maar deze dan bijvoorbeeld ook weer te bereiden in een tulband-vorm (zoals hiernaast afgebeeld in een ster-vormige kerstige variant) en het ijs DAARIN in te vriezen bijvoorbeeld, zodat je een ijs-kerstkrans/kerst-ster-taart verkrijgt!
Het nagerecht.
Citroen-sesam-kwarkijs
Eet je hieromheen nog wel voldoende groenten/rauwkost en drink je voldoende voor het behoud van een goede vochthuishouding en hormoonbalans aangezien dit ijs GEEN groenten (en de mooie stoffen daaruit) levert?
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 eetlepel citroensap
Rasp van een (biologische) citroen
Max. 150 g magere naturelkwark (liefst biologisch)
Ongeraffineerd mineraalzout
Max. 20 g rauw sesamzaad OF rauwe tahin
Bereiding:
Wanneer je geen rauwe tahin hebt; doe de sesam met het citroensap en een eetlepel kwark in de blender en pureer dit. Meng dit door de rest van je kwark en lepel dit in een ijsvormpje. Vries dit zo’n 3 uur in en lik ze!
Pompoen-kwark-ijs
Ingrediënten (per portie):
Max. 200 g pompoen, zacht geroosterd/gestoomd/gekookt en vervolgens gepureerd
max. 150 g magere naturelkwark/Skyr/Griekse yoghurt
Kaneel
Gemberpoeder
Nootmuskaat
Piment
Kruidnagel
Max. 1 eetlepel koud geperste kokos/olijfolie
Desgewenst wat rasp van een vanillestokje
Bereiding:
Vermeng alle ingrediënten goed met elkaar. Giet dit in ijslolly-vormpjes en druk dit goed aan om bellen hierin te voorkomen. Vries deze gedurende een nacht of minimaal 3 uur in.
Feedback:
- Wil jij graag feedback op je eigen bedachte recepten, hapjes, maaltijden en gangenmenu’s, mail je me dan?
- Zul je sowieso VAN TE VOREN AL jezelf NIKS kwalijk nemen van hetgeen wellicht anders gedaan of gegeten wordt dan anders de komende dagen wanneer je daarbij WEL uit bent gegaan van de beste haalbare keuze ter plekke EN uit bent gegaan van je eigen hart en keuze?
Add comment