Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over de overgang:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) je overgangsklachten kunnen helpen verminderen.

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten je overgangsklachten kunnen helpen verminderen.

Lees je mee?

Hormoonbalans

In elk lijf vindt stofwisseling plaats.

Deze stofwisseling bestaat uit afbrekende en opbouwende processen en wordt gereguleerd door hormonen:

  • Katabole hormonen.
  • Anabole hormonen.

Er is hormoonbalans nodig in je lijf om alle afbrekende en opbouwende stofwisselingsprocessen goed uit te kunnen voeren.

Wanneer er geen hormoonbalans heerst in je lijf, dan zal een beperkte stofwisseling in je lijf het gevolg zijn.

Feit:

  • Vanaf de overgang (doordat twee hormonen verminderd geproduceerd worden) zal hormonale disbalans in  je lijf ontstaan, kan (door die disbalans) schade in je lijf maar moeilijk voorkomen worden en zal (door die disbalans) een beperkt stofwisseling in je lijf ontstaan.

Oestrogeen en progesteron

In de vruchtbare jaren van een vrouw worden de hormonen oestrogeen en progesteron volop geproduceerd.

Deze hormonen worden in de vruchtbare jaren van een vrouw vooral geproduceerd door de eierstokken.

Deze beide hormonen hebben veel invloed op:

  • De vruchtbaarheid van de vrouw.

Naast invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw hebben deze hormonen ook invloed op:

  • De vocht- en brandstofvoorziening in je lijf.
  • De afbraak en het herstel van vetweefsel.
  • De afbraak en het herstel van hersenweefsel.
  • Demineralisatie en remineralisatie van botten.

Oestrogeen is een anabool hormoon:

  • Dit hormoon stimuleert de opslag van vet in je vetweefsel.

Progesteron is een katabool hormoon:

  • Dit hormoon stimuleert de afbraak van vet in je vetweefsel.

Oestrogeen en progesteron tekort

Vanaf de overgang worden in het lijf van de vrouw opeens veel minder hormonen geproduceerd:

  • De productie van oestrogeen en progesteron door de eierstokken van de vrouw neemt vanaf dat moment af.
  • De bijnieren en het vetweefsel van de vrouw nemen de productie van deze hormonen vanaf dat moment over.

Hierdoor kan makkelijk een dominantie van oestrogeen t.o.v. progesteron ontstaan, waardoor de gevoeligheid van je weefsels voor oestrogeen af zal nemen.

Het gevolg:

  • Hormonale disbalans.

Niet alleen de vruchtbaarheid van de vrouw daalt (door deze verandering) vanaf de overgang, maar het lichaam van de vrouw zal vanaf dat moment (door de hormonale disbalans) ook meer moeite krijgen met onder andere:

  • De brandstof- en vochtvoorziening in het lijf.
  • De vet-verdeling in het lijf.
  • Het voorkomen van schade aan bot- en hersenweefsel.
  • Het herstel van bot- en hersenweefsel.

Gevolg (wanneer er tekorten ontstaan in vocht- en brandstoffen):

  • Zowel geestelijke als lichamelijke overgangsklachten.

Voeding

Gelukkig kun je met je voeding invloed uitoefenen op de hormoonbalans in je lijf:

  • Je kan de balans in je lijf met je voeding ondersteunen (door vocht- en brandstoftekorten in je lijf zoveel mogelijk te voorkomen).
  • Je kan de balans in je lijf met je voeding verstoren (door  vocht- en brandstoftekorten regelmatig te veroorzaken).

Met je voeding kan je indirect dus ook invloed uit-oefenen op:

  • De brandstof- en vochtvoorziening in je lijf.
  • De vet-verdeling in je lijf.
  • De gezondheid van je bot- en hersenweefsel.

Het voorkomen van vet-vorming en vet-opslag

Wanneer zal je lichaam snel geneigd zijn vetten te vormen en op te slaan?

  • Wanneer er een verhoogde bloedsuikerspiegel heerst in je lijf.

Feit:

  • Vanaf de overgang zal (door de hormonale disbalans in je lijf) bij een vocht- en brandstoftekort in je lijf een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf (onder invloed van het stress-hormoon cortisol) ontstaan en zal dit extra snel leiden tot vet-vorming en vet-opslag in je lijf.

Conclusie:

  • Om ongewenste vet-vorming en vet-opslag vanaf de overgang zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke de opname van glucose in je cellen mogelijk maakt, je bloedsuikerspiegel laag houdt en de productie van cortisol voorkomt.
  • Om ongewenste vet-vorming en vet-opslag vanaf de overgang zoveel mogelijk te voorkomen, moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke een vocht- en brandstoftekort in je lijf helpen voorkomen.

De gezondheid van je hersenweefsel

Wanneer zal je hersenweefsel beschadigen?

  • Wanneer er een verhoogde bloedsuikerspiegel heerst in je lijf.

Feit:

  • Vanaf de overgang zal (door de hormonale disbalans in je lijf) bij een vocht- en brandstoftekort in je lijf een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf (onder invloed van het stress-hormoon cortisol) ontstaan en zal dit extra snel leiden tot schade aan je hersenweefsel.

Conclusie:

  • Om schade aan je hersenweefsel vanaf de overgang zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke de opname van glucose in je cellen mogelijk maakt, je bloedsuikerspiegel laag houdt en de productie van cortisol voorkomt.
  • Om schade aan je hersenweefsel vanaf de overgang zoveel mogelijk te voorkomen, moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke een vocht- en brandstoftekort in je lijf helpen voorkomen.

De gezondheid van je botweefsel

Wanneer zal je botweefsel beschadigen?

  • Wanneer er een verhoogde bloedsuikerspiegel heerst in je lijf.

Feit:

  • Vanaf de overgang zal (door de hormonale disbalans in je lijf) bij een vocht- en brandstoftekort in je lijf een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf (onder invloed van het stress-hormoon cortisol) ontstaan en zal dit extra snel leiden tot schade aan je botweefsel (demineralisatie).

Conclusie:

  • Om schade aan je botweefsel (demineralisatie) vanaf de overgang zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke de opname van glucose in je cellen mogelijk maakt, je bloedsuikerspiegel laag houdt en de productie van cortisol voorkomt.
  • Om schade aan je botweefsel (demineralisatie) vanaf de overgang zoveel mogelijk te voorkomen, moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke een vocht- en brandstoftekort in je lijf helpen voorkomen.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Wanneer zal je bloedsuikerspiegel door je voeding verhoogd raken, kan glucose niet goed opgenomen worden in je cellen en zal de productie van cortisol plaatsvinden in je lijf?

  • Wanneer je voeding veel koolhydraten, maar weinig vocht en bouwstoffen bevat.
  • Wanneer je voeding sterk bewerkt en sterk geconcentreerd is.
  • Wanneer je voeding de optimale zuurtegraad in je darmen verstoort en vocht onttrekt aan je lijf.

Wanneer zal je (als gevolg van hetgeen je eet) onnodig veel overgangsklachten ervaren?

  • Wanneer je voeding veel koolhydraten, maar weinig vocht en bouwstoffen bevat.
  • Wanneer je voeding sterk bewerkt en sterk geconcentreerd is.
  • Wanneer je voeding de optimale zuurtegraad in je darmen verstoort en vocht onttrekt aan je lijf.

Conclusie:

  • Wanneer je zo min mogelijk overgangsklachten wilt ervaren, dan moet je voeding niet al teveel bewerkte en geconcentreerde voedingsstoffen of geconcentreerde koolhydraten bevatten vanaf de overgang.
  • Wanneer je zo min mogelijk overgangsklachten wilt ervaren, dan moet je voeding regelmatig voorzien in vocht en essentiële bouwstoffen vanaf de overgang.
  • Wanneer je zo min mogelijk overgangsklachten wilt ervaren, dan moet je voeding de optimale zuurtegraad in je darmen niet verstoren vanaf de overgang.

Vetten

Vetten bevatten vetzuren.

Niet alle vetten bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Enkel met deze essentiële vetzuren in je lijf kunnen prostaglandines (weefselhormonen) gevormd worden.

Deze prostaglandines zorgen voor een gezonde slijmvlieslaag in je maag en darmen en tevens een gezonde maag- en darmwand.

Deze prostaglandines zorgen tevens voor het behoud van intacte celmembranen.

Vanaf de overgang kan schade aan de slijmvlieslaag in je darmen, je darmwand en je celmembranen extra snel ontstaan en minder makkelijk hersteld worden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding vanaf de overgang geen of onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen overgangsklachten niet geminimaliseerd worden en zullen ze zelfs verergeren.

Het behoud van een gezonde slijmvlieslaag, gezonde maag- en darmwand en gezonde celmembranen is namelijk nodig om:

  • Voedingsstoffen op te kunnen nemen in je lijf en de cellen van je lijf.
  • Afvalstoffen af te kunnen voeren uit je lijf en de cellen van je lijf.
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel te voorkomen.
  • De opname van glucose in je cellen mogelijk te kunnen maken.
  • Een optimale zuurtegraad in je darmen en lijf te kunnen behouden.
  • Schade in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
  • Herstelprocessen in je lijf mogelijk te maken.

Kortom:

  • De regelmatige consumptie van vetten met omega 3 en 6 vetzuren helpt overgangsklachten minimaal te houden.

Nou ja, niet zomaar en altijd.

Dit is enkel het geval, wanneer de vetzuren in je voeding nog wel intact zijn.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

Helaas raken vele vrouwen in paniek, wanneer ze merken dat ze vanaf de overgang in gewicht aankomen en ze een buikje beginnen te krijgen.

Vanuit deze paniek gaan ze vaak zo mager mogelijk eten met averechtse gevolgen:

  • Tekorten in omega 3 en 6 vetzuren in hun voeding.
  • Schade aan hun darmwand en celmembranen.
  • Een sterk verslechterde stofwisseling in hun lijf.
  • Een sterk vergrote hormonale disbalans in hun lijf.
  • Verergering van hun overgangsklachten.

Conclusie:

  • Wanneer je zo min mogelijk overgangsklachten wilt ervaren, dan moet je vanaf de overgang regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) naast verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten(zie de mails van de afgelopen dagen) ook voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren consumeren.

Vraag:

  • Ben jij in de overgang?
  • Ervaar jij veel klachten?
  • Bevat jouw voeding voldoende stoffen welke je overgangsklachten helpen verminderen?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!