De macro’s en de micro’s
Macro is groot.
Micro is klein.
Wist je dat er macro = grote voedingsstoffen bestaan?
Wist je dat er micro = kleine voedingsstoffen bestaan?
De koolhydraten, eiwitten en vetten in onze voeding DAT zijn de macro-voedingsstoffen.
De vitamines en mineralen, welke ELK van deze groepen (dus de macro-voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten) bevat DAT zijn micro-voedingsstoffen.
Bronnen van koolhydraten, leveren bepaalde vitamines en mineralen.
Bronnen van vetten weer andere, maar leveren OOK vitamines en mineralen.
Maar ook eiwitbronnen in onze voeding leveren vitamines en mineralen.
ALLEMAAL dus en allemaal weer verschillende variaties!
Althans, wanneer wij mensen er een beetje met onze tengels vanaf zijn gebleven van deze macro-voedingsstoffen, dus GROTE voedingsstoffen, welke deze KLEINE voedingsstoffen van nature herbergen!
Koolhydraten worden door en in het lichaam in stofwisselingsreacties gebruikt als brandstof.
Vetten worden door en in het lichaam in stofwisselingsreacties gebruikt als brandstof EN bouwstof.
Eiwitten worden door en in het lichaam in stofwisselingsreacties gebruikt met name als bouwstof.
Maar…
Niet als zijnde de GROTE voedingsstoffen, zoals we die eten, dus niet als zijnde HELE koolhydraten HELE eiwitten en HELE vetten.
Die zijn veel te groot!
Eerst moeten de HELE GROTE koolhydraten, vetten en eiwitten met DAARIN macro-voedingsstoffen (glucose, aminozuren en vetzuren) dan ook je spijsverteringskanaal door alwaar ze “opgebroken”, ofwel “verteerd” worden tot kleinere deeltjes, welke klein genoeg zijn om door de darmwand heen te kunnen en door de darmwand heen te mogen je lijf in om “deel te nemen” aan stofwisselingsreacties.
Pas als koolhydraten zijn “opgebroken” tot glucose en als vetten zijn “opgebroken” tot losse vetzuren en als eiwitten zijn “opgebroken” tot aminozuren, zijn ze in je lichaam te benutten als brandstof OF bouwstof.
AL deze voedingsstoffen heeft je lichaam nodig om AL diens stofwisselingsreacties uit te kunnen voeren.
Brandstoffen, wanneer deze uit glucose niet voorradig zouden zijn, kunnen in ons lijf ook uit vetzuren geput worden.
Dat maakt glucose en dus ook koolhydraten, minder essentieel, dus belangrijk, aangezien brandstoftekort niet snel kan en zal ontstaan in je lijf.
Bepaalde bouwstoffen uit vetzuren en aminozuren echter zijn WEL heel essentieel en vitamines en mineralen uit ALLE groepen ook, want die kunnen NIET zomaar door een andere stof vervangen worden in en door je lijf, zoals dat met glucose wel kan, dus die moeten ALTIJD in je voeding aanwezig zijn, wil je je stofwisseling goed “aan de gang” houden.
Wanneer we zijn aangekomen in gewicht, dan denken we te weten dat we teveel calorieën tot ons hebben genomen in de periode ervoor.
Wat doen we dan ook?
We gaan calorieën minderen en dat kan alleen door ze te gaan tellen, dus je gaat wellicht wel calorieën tellen!
Je hebt echter begrepen en gehoord en je snapt dat je lichaam alsnog wel voedingsstoffen nodig heeft, want tja, ook al wil je afvallen, leven en functioneren moet je tegelijkertijd nog steeds hè en ergens zegt een stemmetje in ons dat daarvoor toch echt ook nog wel voedingsstoffen voor nodig zijn.
Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn voedingsstoffen, hebben we geleerd, dus die hebben we alsnog wel (OOK als we willen afvallen en OOK als we calorieën tellen) nodig en DAAR moeten we dan ook onze voeding alsnog, dus ook wanneer we willen afvallen, op baseren.
Deze ga je dan ook maar tellen: je gaat dus je “macro’s” tellen.
Zo’n 40-50 en% koolhydraten, zo’n 20 en% eiwit en zo’n 30 en% vet, zo heb je begrepen en gelezen in grote lijnen.
Je telt je calorieën en probeert dan met verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten ongeveer rond de aangegeven verhoudingen uit te komen.
Nou..dan moet je toch gaan afvallen!
Je hebt namelijk EN je calorieën duidelijk geminderd EN er in de tussentijd WEL voor gezorgd dat je de juiste voedingsstoffen (je hebt daarbij op de “macro’s” gelet, in juiste verhoudingen nog binnen krijgt!
Hmm…toch val je niet af.
Wat zijn en waren we vergeten bij dit alles, dus bij deze methode van calorieën tellen en kijken naar verhoudingen tussen macro-voedingsstoffen?
Dat er nog meer voedingsstoffen bestaan, namelijk de micro-voedingsstoffen!
Wanneer jij calorieën telt en ook je koolhydraten, eiwitten en vetten, weet jij dan of je ook wel al je vitamines hebt binnen gekregen, wanneer je verder nergens op let en DAAROP focust?
Wanneer deze koolhydraten, eiwitten en vetten namelijk uit bewerkte bron kwamen, dus uit een geraffineerd”product”, welke al in een verpakking zit en waar al van alles mee gebeurd is: verhit, fijngemalen, plats gewalst, stoffen uitgehaald of ingestopt etc.
Hoeveel vitamines en mineralen gok je dat deze macro-voedingsstoffen en de voeding, welke deze door jou bijgehouden macro-voedingsstoffen WEL bevat, dan OOK nog zullen en kunnen bezitten en bevatten?
Wist je dat om koolhydraten, eiwitten en vetten te verteren tot de kleinere deeltjes glucose, aminozuren en vetzuren, ze hun vitamines en mineralen nog WEL grotendeels moeten bezitten?
Wist je dat de enzymwerking onder andere anders niet goed en optimaal verloopt?
Wist je dat spijsverteringssappen in hun samenstelling anders nadelig kunnen veranderen, wanneer door bewerking veel vocht, vitamines en mineralen verloren kunnen zijn gegaan?
Wist je dat je bacterieflora in maag en darmen zonder deze vitamines en mineralen nog aanwezig, dus bij het moeten verwerken van bewerkte vormen van koolhydraten, eiwitten en vetten in je spijsverteringskanaal, verstoord kan raken en slechte bacteriën kunnen uitbreiden, deze belastende stoffen kunnen gaan produceren en allerlei ontstekingen kunnen ontstaan in je spijsverteringskanaal?
Wist je dat die macro-voedingsstoffen, welke je dan zo leuk en keurig hebt geteld, dan alsnog niet goed zullen worden opgenomen in je lijf?
Wist je als deze niet in je lijf belanden, je stofwisseling niet goed kan verlopen door tekorten in voedingsstoffen en wist je dat je dan ondanks dat je ZO GOED je calorieën hebt lopen tellen en verminderen NIET af zal vallen?
Wist je namelijk dat je lichaam ENKEL geneigd is vetten goed en optimaal te verbranden, wanneer de stofwisseling goed verloopt en er geen stress door disbalans en tekorten heerst in je lijf?
Stel, er zouden WEL wat van je macro’s echter toevallig WEL goed verteerd zijn en dus in je lijf beland zijn, doordat een aantal van je macro-voedingsstoffen, wellicht wel nog mooi en puur en onbewerkt waren en daardoor OOK nog micro-voedingsstoffen leverden, ook dan helaas zal ik je en moet ik je melden dat op den duur een optimale stofwisseling en dus ook vetverbranding niet al te lang zal kunnen plaatsvinden, aangezien de aangehouden verhoudingen in macro’s met 50 en% uit koolhydraten meer verbrandingsreacties dan opbouwende reacties teweeg brengt en DAARDOOR een opstapeling in afvalstoffen op den duur, welke de stofwisseling kan vertragen, plaats zal vinden, maar OOK doordat je met enkel het tellen van koolhydraten, eiwitten en vetten je nog niet zozeer weet en bezig bent met WELKE eiwitten en vetten je eet en als deze dan de essentiële varianten mist (de varianten, welke ons lichaam NIET zelf kan vormen), je door die tekorten spierafbraak en ontstekingen kan gaan ontwikkelen, welke beide OOK de stofwisseling op den duur zal gaan vertragen of eigenlijk een optimale stofwisseling in de weg zal gaan staan.
Ben jij iemand die probeert af te vallen door calorieën en je “macro’s” te tellen en bij te houden?
Wil je me mailen om na te gaan of je dan wel de essentiële bouwstoffen en dus ook wel voldoende micro-nutriënten in je eetpatroon hebt zitten om optimale spijsvertering EN optimale stofwisseling te blijven behouden en op den duur ook nog te kunnen afvallen EN je gewicht te kunnen behouden en dus niet enkel tijdelijk?
DAT garandeert namelijk het tellen van calorieën en je macro’s niet.
Denk JIJ dus wel aan je micro’s?
Wellicht beter en verstandiger eens te kijken naar de ingrediënten, welke je binnenkrijgt via je voeding en de bewerkingsgraad van je voeding, welke meer zegt over de voedzaamheid van de voeding welke je eet, dan getalletjes, aangezien enkel VOEDZAME, dus vitamine- en mineraalrijke macro-voedingsstoffen je stofwisseling op pijl kunnen houden en macro’s weinig nuttig zijn en weinig benut kunnen worden als brand- en bouwstof, wanneer ze NIET zo voedzaam (meer) zijn en NIET hun micro-voedingsstoffen meer “bij zich dragen”!?
Add comment