De maag
De maag
Vandaag gaan we het hebben over de werking van de maag.

Het functioneren van de maag schiet in menig lichaam namelijk tekort!

Deze verslechterde werking van de maag wordt helaas vaak NIET herkend en vaak ook NIET onderkend.

Door het NIET herkennen van de slechte werking van de maag kunnen gezondheidsklachten welke hieruit voort kunnen komen zeer makkelijk blijven bestaan en ook zeer makkelijk uitbreiden.

Deze gezondheidsklachten (welke voort kunnen komen uit een slechte maagwerking) zijn zeker NIET gering (zul je straks lezen)!

  • Ligt dit slechte functioneren van de maag aan de maag zelf?
  • Is de maagwerking in menig lijf ZOMAAR INEENS verslechterd?

 

Nee, de gemiddelde maag is NIET zomaar uit zichzelf slechter gaan werken!

  • De samenstelling van de voeding welke wij tegenwoordig eten is hetgeen dit slechte functioneren van de maag veroorzaakt!
  • De samenstelling van de voeding welke wij tegenwoordig eten is sterk van invloed op dit verslechterde functioneren van onze maag!

 

Maar helaas wordt het slechte functioneren van de maag veelal NIET herkend.

Waar menigeen zich echter WEL in herkent tegenwoordig zijn gezondheidsklachten welke veelal terug te leiden zijn naar een slechte werking van de maag!

Menigeen ervaart tegenwoordig dus WEL gezondheidsklachten welke veroorzaakt zijn of veroorzaakt kunnen worden door een slechte maagwerking!

Vandaar dat we het vandaag gaan hebben over:

  • De werking van de maag.
  • De invloed van de hedendaagse voeding op de werking van de maag.
  • Klachten welke zoal voort kunnen komen uit een verslechterde werking van de maag.

 

Lees je mee?

De rol van de maag

Om gezond door het leven te kunnen gaan is een optimale voeding van je lichaam nodig.

  • Enkel met een optimaal gevoed lichaam kan de balans in het lijf bewaard worden.
  • Enkel met een optimaal gevoed lichaam kunnen alle lichaamscellen voldoende voorzien worden van voedingsstoffen. 
  • Enkel met een optimaal gevoed lichaam kunnen optimale stofwisselingsprocessen in alle lichaamscellen uitgevoerd worden.

 

Optimaal gevoed betekent dat het lichaam voorzien moet zijn van alle essentiële bouwstoffen.

De essentiële bouwstoffen betreffen:

  • Vitamines uit ALLE voedingsstoffen
  • Mineralen uit ALLE voedingsstoffen
  • Een aantal aminozuren uit eiwitten
  • Een aantal vetzuren uit vetten

 

Voeding welke deze essentiële bouwstoffen bezit betreft:

  • Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten)
  • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten)
  • Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)

 

Om deze essentiële bouwstoffen in het lichaam te kunnen verkrijgen is echter eerst nog een goede vertering van deze stoffen nodig!

De maag speelt een ZEER belangrijke rol bij deze vertering.

Met name de vertering van eiwitten tot aminozuren is hetgeen de werking van de maag STERK beïnvloedt.

Wat betekent dit?

Zodra de maag NIET optimaal functioneert zal al snel de eiwitvertering NIET optimaal verlopen.

Gevolg:

  • Stress (disbalans) zal in je lijf ontstaan wegens tekorten in eiwitten en vooral tekorten in essentiële aminozuren!
  • Spierafbraak zal nodig zijn in het lijf om het lijf van deze aminozuren te kunnen blijven voorzien.
  • Aftakeling en verzuring van  het lijf zal optreden.
  • Gezondheidsklachten en ziekte zullen ontstaan en uitbreiden.

 

Deze slechte eiwitvertering zal helaas OOK je darmflora ZEER NADELIG beïnvloeden, waardoor OOK de overige essentiële bouwstoffen NIET optimaal opgenomen zullen worden in je lijf en ook in DIE essentiële stoffen tekorten zullen en kunnen ontstaan, welke de stress (disbalans) in het lijf NOG MEER zullen vergroten.

Om een goede gezondheid te kunnen behouden is het dus ERG belangrijk om WEL een optimaal functionerende maag te bezitten!

De maag en het hormoon gastrine

De maag kan en zal pas goed functioneren, wanneer er een optimale productie van maagsap plaatsvindt.

De voedingsstoffen welke in de maag terecht komen kunnen ook pas optimaal verwerkt worden
, wanneer er een optimale productie van maagsap plaatsvindt.

  • Verloopt de maagsap-productie NIET optimaal, dan zal de werking van de maag STERK verslechteren.
  • Verloopt de maagsap-productie NIET optimaal, dan zal de verwerking en vertering van voedingsstoffen (met name de verwerking en vertering van eiwitten) tevens STERK verslechteren.

 

Het hormoon gastrine regelt en reguleert de productie van maagsap.

  • Wanneer het hormoon gastrine ONVOLDOENDE wordt geproduceerd, dan zal ook ONVOLDOENDE maagsap geproduceerd worden en zal de maag uiteindelijk NIET optimaal kunnen functioneren.
  • Wanneer het hormoon gastrine ONVOLDOENDE wordt geproduceerd, dan zal ook ONVOLDOENDE maagsap geproduceerd worden en zal OOK de voedselverwerking en voedselvertering (van met name de eiwitten) NIET optimaal verlopen.

 

Een optimale productie van het hormoon gastrine is dus ZEER belangrijk om een goed functionerende maag te kunnen behouden EN om de voeding welke je eet (met name de eiwitten daarin aanwezig) WEL optimaal te kunnen verteren en verwerken!

  • Waardoor worden receptor-cellen (welke het hormoon gastrine produceren) geprikkeld?
  • Wanneer (als gevolg van welke prikkels) zal het hormoon gastrine geproduceerd worden?

 

Gastrine wordt geproduceerd als reactie op:

  • Het oprekken van de maagwand.
  • Eiwitten en aminozuren welke in de maag gesignaleerd worden.
  • Het stijgen van de pH-waarde (zuurtegraad) in de maag.

 

Dit betekent dat er geen of weinig gastrine geproduceerd zal worden, wanneer:

  • De maagwand NIET of NAUWELIJKS opgerekt wordt.
  • Eiwitten en aminozuren NIET of NAUWELIJKS in de maag herkend, ontdekt en gesignaleerd worden door receptoren.
  • De pH-waarde (zuurtegraad) in de maag laag is en laag blijft.

 

De hedendaagse voeding

Voeding welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt, bevat de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Bewerkte voeding (door de voedingsmiddelenindustrie geproduceerde voeding) welke NIET rechtstreeks uit de natuur afkomstig is (maar al een bewerkingsproces heeft ondergaan), bevat OOK de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten.

  • Wat voeding (welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt) naast koolhydraten, eiwitten en vetten ook nog VOLOP bezit is VOCHT!
  • Ook bevat voeding (welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt) zeer veel vezels!
  • Tevens bevat voeding (welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt) VOLOP vitamines en mineralen.
  • Bronnen van vetten (wanneer deze RECHTSTREEKS uit de natuur komen) zijn grotendeels INTACT, zijn veelal NIET geoxideerd en bezitten daardoor VOLOP ontstekingsremmende capaciteiten!

 

Bewerkte voeding (door de voedingsmiddelenindustrie geproduceerde voeding) bevat t.o.v. voeding welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt:

  • Veel minder vocht.
  • Veel minder vezels.
  • Veel minder vitamines en mineralen.
  • Veel beschadigde en geoxideerde vetten welke i.p.v. ontstekingsremmende capaciteiten, ontstekingsbevorderende capaciteiten bezitten.
  • Veel meer toegevoegde voedingsstof-isolaten.
  • Veel meer toegevoegde voedingsstof-concentraten.
  • Veel meer toegevoegde chemische stoffen.

 

De hedendaagse voeding en de productie van gastrine

Het gebrek aan vezels en vocht in de hedendaagse voeding is één van de oorzaken van een slechte maagwerking.

Lees maar eens!

Vezels zwellen op wanneer deze in een vochtrijke omgeving verkeren hè!

Voeding welke veel vocht en veel vezels bezit is daardoor volumineuzer dan voeding met weinig vocht en vezels daarin aanwezig!

  • Hedendaagse voeding bevat ZEER WEINIG vocht en ook ZEER WEINIG vezels.
  • Hedendaagse voeding is daardoor FLINK compact, FLINK geconcentreerd en NIET BEPAALD volumineus.

 

Er zullen daardoor VEEL MEER koolhydraten, VEEL MEER eiwitten en VEEL MEER vetten zich in de maag kunnen concentreren VOORDAT de maagwand een keer geprikkeld en opgerekt wordt (en VOORDAT een keer gastrine geproduceerd zal worden) t.o.v. voeding welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt, welke de maagwand VEEL EERDER prikkelt en oprekt!

Gevolg:

  • Gastrine zal pas veel later geproduceerd worden.
  • Maagsap zal pas veel later geproduceerd worden.
  • Bacteriedoding en voedselvertering zal pas veel later goed plaats kunnen vinden.

 

Mogelijke effecten welke uit deze vertraagde en verlate productie van gastrine voort kunnen komen:

  • Voedingsstoffen zullen op sommige momenten zonder in aanraking te hebben gestaan met maagsap de maag via de sluitspier v.d. maag alweer verlaten.
  • Voedingsstoffen zullen op andere momenten juist te lang onverteerd in de maag moeten verblijven door het ontbreken van een optimale maagwerking en maagsap-productie.
  • De maag-bacterie-flora kan makkelijk verstoord raken.
  • De maag-inhoud zal door de samenstelling van de hedendaagse voeding (bij langdurig verblijf van deze voeding in de maag) verzuurd raken.

 

Dit kan leiden tot:

  • Het gisten van koolhydraten in de maag.
  • Het rotten van eiwitten in de maag.
  • Bacteriële overgroei in de maag.
  • Ontstekingen in het maagslijmvlies.

 

Ook de vermindering van kwalitatief hoogwaardige eiwitten in de hedendaagse voeding is één van de oorzaken van een slechte maagwerking.

Lees maar eens!

Eiwit-moleculen bezitten een bepaalde bio-chemische samenstelling en een specifieke structuur waardoor ze herkend kunnen worden als zijnde eiwitten in ons spijsverteringskanaal door de receptoren aldaar.

Eiwitten dragen in hun herkenbare structuur vitamines en mineralen met zich mee welke specifiek zijn voor eiwitten en weinig tot niet voorkomen in de structuur van koolhydraat- en vet-moleculen.

Ook door de aanwezigheid van deze specifieke vitamines en mineralen kan de aanwezigheid van eiwitten in de maag herkend worden.

Voeding welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt bevat eiwit-moleculen in hun oorspronkelijke hoedanigheid.

Deze eiwit-moleculen bezitten hun oorspronkelijke structuur, hun oorspronkelijke vitamines en mineralen en zijn veelal nog INTACT.

Door de voedingsmiddelenindustrie bewerkte eiwitten zijn veelal:

  • Niet meer INTACT.
  • Al gedenatureerd (van ruimtelijke structuur veranderd).
  • NIET MEER in het bezit van al hun vitamines en mineralen.
  • Versuikerd (veranderd van samenstelling), doordat ze al (voor)bereid zijn samen met toegevoegde suikers.

 

Gevolg na het eten van deze bewerkte voeding:

  • Gastrine zal ONVOLDOENDE geproduceerd worden.
  • Maagsap zal ONVOLDOENDE geproduceerd worden.
  • Bacteriedoding en eiwitvertering zal NIET GOED plaats kunnen vinden.

 

Dit kan leiden tot:

  • Bacteriële overgroei niet alleen in de maag, maar ook in de darmen.
  • Onverteerde eiwitten zullen namelijk gaan opstapelen in de darmen en aldaar de bacterieflora gaan verstoren.
  • Onverteerde eiwitten kunnen NIET opgenomen worden in het lijf.
  • Door rotting van onverteerde eiwitten in de darmen en een verstoorde darmflora zullen ook ANDERE voedingsstoffen NIET optimaal opgenomen worden in het lijf.
  • Tekorten in essentiële bouwstoffen in het lijf.
  • Stress door een verstoorde hormoonbalans in het lijf.

 

Ook de verlaging van de pH-waarde in de maag (welke door de samenstelling van de hedendaagse voeding veroorzaakt wordt) vormt één van de oorzaken van een slechte maagwerking.

Lees maar eens!

De aanwezigheid van vocht in voeding doet zure stoffen verdunnen hè!

Vochtrijke voeding doet DAARDOOR de pH (zuurtegraad) van de maag-inhoud verhogen, wanneer deze in de maag terecht komt!

Vocht is in de hedendaagse bewerkte voeding helaas AMPER nog aanwezig.

Deze bewerkte voeding doet de pH waarde van de maag-inhoud flink verlagen t.o.v. vochtrijke voeding welke RECHTSTREEKS uit de natuur komt.

Hedendaagse voeding krijgt door producenten helaas ook vaak vele additieven (kunstmatige stoffen, stof-concentraten en stof-isolaten) toegevoegd.

Veel van deze additieven zijn HELAAS ook weer geconcentreerde voedingsstoffen ZONDER vocht!

De bewerkte voeding welke deze additieven VOLOP bezit doet de pH-waarde van de maag-inhoud ook STERK verlagen, wanneer deze voeding in de maag terecht komt!

Gevolg WEDEROM:

  • Gastrine zal ONVOLDOENDE geproduceerd worden.
  • Maagsap zal ONVOLDOENDE geproduceerd worden.
  • Bacteriedoding en eiwitvertering zal NIET GOED plaats kunnen vinden.

 

Mogelijke effecten WEDEROM:

  • Bacteriële overgroei niet alleen in de maag, maar ook in de darmen.
  • Onverteerde eiwitten zullen namelijk gaan opstapelen in de darmen en aldaar de bacterieflora gaan verstoren.
  • Onverteerde eiwitten kunnen NIET opgenomen worden in het lijf.
  • Door rotting van onverteerde eiwitten in de darmen en een verstoorde darmflora zullen ook ANDERE voedingsstoffen NIET optimaal opgenomen worden in het lijf.
  • Tekorten in essentiële bouwstoffen in het lijf.
  • Stress door een verstoorde hormoonbalans in het lijf.
  • ook ANDERE voedingsstoffen NIET optimaal opgenomen worden in het lijf.

 

Kortom:

De samenstelling van de hedendaagse voeding veroorzaakt een VERMINDERDE productie van GASTRINE.

Hierdoor veroorzaakt de hedendaagse voeding een VERMINDERDE maagwerking.

Hierdoor veroorzaakt de hedendaagse voeding onder andere:

  • Bacteriële overgroei in maag en darmen.
  • Een slechte eiwitvertering.
  • Tekorten in essentiële bouwstoffen in het lichaam.
  • Disbalans in het lijf.
  • Een niet optimaal functionerende stofwisseling in het lijf.
  • Stress, uitputting en afbraak in het lijf.

 

En uiteindelijk:

Een STERK verslechterde gezondheid door voedingsstoffentekorten in het lijf, welke kan zijn ontstaan vanuit een SLECHTE maagwerking, welke dan weer veroorzaakt wordt door de hedendaagse, BEWERKTE voeding!

Conclusie:

Wil jij graag een optimale maagwerking behouden en tevens een goede gezondheid behouden, dan dien je jezelf te voeden met voeding uit de natuur welke ZO MIN MOGELIJK bewerkingsprocessen en (voor)bereidingsprocessen heeft ondergaan!

Wil jij een eetpatroon aanleren gebaseerd op zo min mogelijk (voor)bewerkte en (voor)bereide voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen levert en je maagwerking doet ondersteunen in plaats van tegenwerken, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!