De komkommer-eters
komkommer
We willen afvallen of “even weer wat opletten” aangezien we wat zijn aangekomen of bewust zijn van een periode van niet-zo-voedzaam eten en het maken van makkelijke keuzes in eten.
We voelen ons daar niet helemaal happy bij en onder en dus willen we EVEN weer wat meer aandacht aan onze voedingskeuzes besteden.

Wanneer we denken aan gezondheid en aan afvallen, denken we aan groente.

Groente namelijk is laag in calorieën en ja, dat willen we en is HEEL belangrijk, zeggen we tegen onszelf, zo niet HET belangrijkste, wanneer je wil afvallen.
Groente staat OOK bol van de vezels en vitamines en mineralen, waarvan we weten dat DIE belangrijk zijn, wil je afvallen EN je fit of fitter voelen!
Groente bevat veel vocht en we weten dat ook DAT belangrijk is.
Groente komt uit de natuur en ja, als iets uit de natuur komt, dan zitten we ALTIJD goed, zo zeggen we tegen onszelf.
Groente bevat geen vet en OH, wat zijn we bang voor vet, want we voelen ons vet, vinden onszelf vet, dus moeten we VOORAL, wanneer we van dat gevoel af willen geen vet meer eten!

En tja, komkommer valt onder de groente; vochtrijke, calorie-arme, vetarme (helaas ook wel van de brede keus aan groente een zeer smakeloze en eentonige) GROENTE!

Dus wat doen we?

– We vervangen ons minder voedzame beleg door komkommer of doen er komkommer bij op of eten dit erbij.
– We stoppen een stuk komkommer of plakjes komkommer altijd in onze tas ter vervanging van de anders minder voedzame snack; om het grijpen DAARNAAR te voorkomen.
– We hebben  het behoorlijk koud in de winter, en maken onszelf nog kouder wanneer we willen afvallen en ervaren daardoor het afvallen in de zomer als veel makkelijker en aangenamer, want wat doen we zomer EN winter; onszelf dwingen koude komkommer en/of andere rauwkost te eten wat we toch eigenlijk helemaal niet als aangenaam ervaren in de winter, waar we meer behoefte hebben aan warme groenten en groenten met meer en een intensere smaak.
– Wanneer andere gezinsleden iets eten wat niet in ons plaatje past van een voedzame maaltijd, maken we voor onszelf een salade met onder andere KOMKOMMER!
– In de koelkast, wanneer we die open trekken hebben we altijd KOMKOMMER, mochten we snaai-neigingen krijgen, want DAT zou dan maar moeten bevredigen en op elke behoefte welke je maar zou kunnen hebben, moeten aansluiten.
– Wanneer we ’s avonds neerploffen op de bank en weten dat we zin hebben om iets te knabbelen, wat nemen we voor onszelf om op te knabbelen; komkommer.
– Wanneer je lekkere dingen op tafel zet voor het gezin op een weekendavond, dan denk je uiteraard ook aan jezelf, dus wat zet je erbij: komkommer.
– Wanneer je visite krijgt en voor hen van alles in huis haalt, aanbiedt en op tafel zet, waar zorg je voor dat er ook altijd wel bij tussen ligt; komkommer.
– Wanneer je weg gaat van huis en je hebt een lange rit voor de boeg en je pakt allerlei dingen in je tas voor je kinderen om onderweg te kunnen eten, wat stop je er voor jezelf in; komkommer.
– Wanneer je weet dat je visite krijgt, waarvan je weet dat één van hen ofwel wil afvallen of een zeer bewuste eter is, wat zorg je dat er altijd is: komkommer.
– Wanneer jijzelf op visite gaat of een verjaardag hebt, waarvan de gastvrouw weet dat je graag wat af wilt vallen, tikt ze je bij binnenkomst even aan, knipoogt naar je en zegt dat ze ook die avond wel aan jou heeft gedacht hoor, want wat heeft ze gehaald: komkommer.
– Vaak gaat men er heden ten dage bij visites en feestjes sowieso wel van uit dat enkele van de gasten, voedzame keuzes willen maken of willen afvallen, dus waar zorgt men altijd voor dat OOK bij op tafel staat; komkommer.
– Wanneer je een BBQ hebt, zijn er vaak allerlei aangemaakte en voorbewerkte salades sowieso aanwezig, maar heeft men altijd ook aan de pure/gezonde eter gedacht, dus wat heeft men OOK altijd: komkommer.
– Ook wanneer je zelf een BBQ organiseert, waar zorg je altijd voor, zodat jij en anderen ook die dag je portie groenten wel binnen krijgt: komkommer.

Komkommer, komkommer, komkommer.

Komkommer lijkt wel HET wondermiddel te zijn ofzo?
Wanneer we aan gezondheid, afvallen en groente denken, denken we METEEN kennelijk aan rauwkost en dan ook METEEN aan komkommer!
Komkommer is DE groente om bij af te vallen ofzo of hetgeen je je opeens gezonder door of bij gaat voelen ofzo?
Is Komkommer nou echt het meest smakelijke je je maar kan bedenken, wanneer je aan groente of voedzame voeding denkt?
Eten we met name komkommer, omdat fitte, gezond ogende bewuste eters, constant komkommer eten ofzo; is mij nog nooit opgevallen!?
Met komkommer moet je het maar kunnen doen en deze moet je maar alles kunnen bieden qua verzadiging en geestelijke bevrediging, wanneer je af wil vallen; daar zou je je dagen mee door kunnen komen en is “genoeg” zo lijkt wel, aangezien we onze dagen, wanneer we willen afvallen behoorlijk volstoppen met en concentreren op met name komkommer!

Waarom komkommer en dan ook ALLEEN of MET NAME komkommer?!
Wat hebben we toch met komkommer?!

Groente is toch veel breder dan enkel komkommer!
Groente bestaat toch uit zoveel meer soorten en maten en kleuren en smaken dan enkel komkommer!
Voedzame voeding bestaat toch uit zoveel meer dan enkel komkommer en ook uit nog zoveel meer voedingsstoffen dan komkommer die kan bieden!
Je hebt toch OOK als je af wil vallen en JUIST, wanneer je je fitter wilt voelen nog veel meer opties en OOK veel meer nodig (geestelijk EN lichamelijk om een voldaan gevoel te krijgen); meer variatie, meer essentiële voedingsstoffen, dan enkel komkommer je kan geven en bieden?!

Oh, maar we weten ook wel dat er meer groenten bestaan, maar dat zijn groenten welke je niet mee kan nemen (vinden of denken we), welke je enkel ’s avonds eet bij of door de avondmaaltijd (vinden of denken we), daar kan je toch niks mee overdag (vinden of denken we)?!
Oh nee?

Andere groenten kan je toch niet zo makkelijk rauw eten en meenemen, zoals dat kan met komkommer?!
Wie heeft gezegd dat je groenten alleen maar rauw kan of moet eten?!

Andere groenten, daar kan je toch niet zomaar een hap uit nemen, zoals je dat kan met komkommer?
Oh nee; kan best, maar DOEN we over het algemeen niet veel, maar DAT is heel iets anders!

Andere groenten vergen toch bereiding en zijn toch niet zo praktisch?
Oh ja, is dit zo?
En zo ja; is dat erg?
Is wat meer inspanning de fitheid en smakelijkheid en het uiteindelijk aangenamer en beter afvallen je niet waard?

Andere groenten of andere hapjes, vergen toch EN veel meer werk EN bevatten veel meer calorieën, dus willen we die niet of stoppen we daar liever geen tijd of moeite in?!
Calorieën betekenen VOEDINGSSTOFFEN; hetgeen ons lichaam het “mee doet”; wil je als je wil afvallen en je fit wil voelen niet OOK een GOED functionerend lichaam en heb je daarvoor niet CALORIEËN, dus VOEDINGSSTOFFEN nodig?

Hihi…gekke wij met onze beperkingen, welke we onszelf en elkaar aanleren en aanpraten, met name wanneer we willen afvallen: ZO ONNODIG!

Weet je dat afvallen  en je fit voelen, dus gezondheid en daar bewust mee bezig zijn ook te maken heeft met goed voor jezelf zorgen?
Lichaam en geest?
Dat dit OOK te maken heeft met (smaak) variatie.
Een compleet aanbod aan essentiële voedingsstoffen.
Dat dit te maken heeft met lange en niet enkel korte termijn.
En dat DAT dan weer heel veel te maken heeft met zowel smakelijk eten als ook bevrediging vinden in eten, zowel geestelijk en lichamelijk, wil je het iets laten zijn en worden wat bij JOU en in JOUW leven en gewoontes gaat passen en dus iets kan gaan zijn en betekenen voor die lange termijn?

Eentonig, makkelijk, praktisch, beperkend (iets wat komkommer op deze steeds maar terugkerende manier uitstraalt) getuigt hier NIET van en kan je op den duur ENORM gaan tegenstaan, wanneer je zelf al de hele dag komkommer eet en overal mee naar toe neemt EN tegen jezelf zegt op elk moment dat een ander iets met meer en andere smaken eet dan komkommer jij het dan WEER met komkommer moet doen EN wanneer je het DAARNAAST en DAARBUITEN ook nog eens OVERAL voorgeschoteld krijgt: ALWEER komkommer, want wil je afvallen, weet men dat je af wilt vallen, dan heb je kennelijk genoeg aan komkommer, dan eet je komkommer EN word je blij van komkommer, wanneer een ander iets anders eet?!

Nee, alsjeblieft wees creatiever en varieer meer dan dat!
– Durf te variëren tussen verschillende groenten, maar ook verschillende toepassingen met een specifieke groente!
– Nee, groenten hoeft niet enkel rauw, want sommige groenten, zoals tomaat, daarvan worden bepaalde gunstige stoffen zelfs na verhitting beter opgenomen door je lijf!
– Durf te variëren in hoe en wanneer je groenten tot je neemt; bereidingen hiervan en de momenten je de groenten of de bereidingen hiervan nuttigt!
– Durf af te wijken en hapjes en gerechten mee te nemen en op te eten met groenten, welke wellicht niet gebruikelijk zijn of door anderen op die manier of op dat moment zo gedaan of gegeten worden om zelf WEL meer smaak en variatie te ervaren!
– Durf OOK maar meer calorieën te eten, zolang deze calorieën OOK maar boordevol essentiële voedingsstoffen zitten; echt, daar worden zowel jij ALS OOK je lichaam veel blijer van!
– Durf smakelijk te eten; er bestaan zoveel groenten, maar ook hapjes en kruiden om meer smaak te ervaren dan de smaak welke enkel komkommer je kan verschaffen!
– Groenten, welke je bij de avondmaaltijd eet, kunnen OOK echt wel overdag en op de bank ’s avonds nog gegeten worden hoor, warm koud, afgekoeld, ergens door verwerkt, gevuld…you name it!
– Naast groenten, ook mooie bronnen (essentiële) eiwitten en (essentiële) vetten binnen krijgen, daar is ook helemaal niks mis mee hoor en niet eng; sterker nog..je lichaam heeft ook die zelfs nodig, dus vul die komkommer toch maar liever WEL aan!

Ja, groenten zijn voedzaam en gezond en IEDEREEN zou die best meer mogen eten, dus niet enkel mensen die willen afvallen en ja, ook overdag, maar denk en kijk breder dan enkel komkommer!
VOORAL, wanneer je dit niet eens lekker zou vinden; met tegenzin eten, wie is daar op lange termijn ooit goed bij afgevallen of vrolijker van geworden?!

Duik bijvoorbeeld in de recepten, typ je favoriete groentesoort in en doe inspiratie op wat je nog meer met DIE groente kan doen en in welke vorm je dit dan nog MEER kan gieten, welke je OOK mee kan nemen, welke je OOK als snack kan inzetten, welke je OOK op tafel kan zetten, welke je OOK standaard in de koelkast kan leggen om te snaaien!

Mocht je echter naast een groenteliefhebber ZELFS een ECHTE komkommerliefhebber zijn en vind jij dit dus wel ECHT lekker, dan is er ook niks “mis” met komkommer hoor (kies bij voorkeur wel biologisch), dus eet dit prima, als ÉÉN van de groentes, welke je eet weliswaar, maar wellicht dan WEL een idee om niet ENKEL losse komkommer in huis te hebben, mee te nemen, op tafel te zetten en weg te eten, maar toch OOK EENS te ontdekken welke wereld er nog meer te ontdekken valt m.b.v. de komkommer?
Door eens te kijken naar wat je allemaal nog meer kan met die groente, dus met komkommer, want er is ZOVEEL MEER!

Beperk jezelf alsjeblieft niet teveel, qua smaak, bereidingswijze, calorieën en voedingsstoffen, wanneer je wil afvallen!
Ja, prima om komkommer te eten, maar houd het wel leuk en varieer en experimenteer!

Hieronder een paar inspirerende ANDERE toepassingen met komkommer, wanneer je komkommer “gewoon lekker” vindt en dus NIET komkommer eet, enkel omdat je  wil afvallen en dan METEEN aan VERPLICHTE groente en rauwkost denkt en dan AUTOMATISCH denkt aan KOMKOMMER!

Tonijn komkommermuffins

Ideaal om meerdere porties van te maken en afgekoeld als snack of lunch mee te kunnen nemen, wanneer je een visliefhebber bent, maar geen
voorstander van steeds maar een koude salade met vis erdoor en/of de bewerklijkheid daarvan.
Dit recept vermenigvuldigen, het “beslag” in een met bakpapier bekleed cakeblik doen om vervolgens in portie-plakken komkommer-tonijnbrood mee te kunnen nemen, kan ook!

Ingrediënten:
Max. 1 ei, los geklopt
Max. 10 g fijngemalen lijnzaad, al onder een laagje water op laten zwellen
Max. 60 g tonijn op waterbasis
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Max. 200 g komkommer , in stukjes gesneden
(Pittige) kruiden/specerijen naar eigen smaak en voorkeur
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Doe alle ingrediënten, behalve de komkommer, welke je handmatig snijdt) in een keukenmachine en pureer deze tot een gladde massa/beslag. Roer hier vervolgens je komkommerblokjes doorheen en verdeel dit over je muffinvormpjes (niet helemaal tot aan de rand). Bak deze in zo’n 25 minuten in de voor verwarmde oven gaar. Laat ze in de oven afkoelen, voor je ze uit de vormpjes haalt
om inzakking zoveel mogelijk te voorkomen.

Sushi in a bowl

Ingrediënten:
Max. 120 g (gerookte)zalmfilet (kijk goed na of er verder geen
ingrediënten zijn toegevoegd en het dus wel pure vis is)
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus
Max. 10 g sesamzaad
Max. 150 g peultjes
Max. 100 g prei, gesneden
Max. 200 g komkommer, gesneden

Bereiding:
Breng water aan de kook en blancheer hierin de peultjes beetgaar. Snijd de zalm in reepjes, de prei in dunne ringetjes en de komkommer met een dunschiller of julliennesnijder/spiralslicer in dunne lengteslierten. Rooster de sesamzaadjes eventueel kort in een droge pan. Vermeng alle ingrediënten in
een kom; strooi hierover het sesamzaad en als laatste besprenkelen met de sojasaus.

Komkommersoep met tuinkers

Soep kan je bij elk weer eten.
Je kan het, wanneer deze voedzaam en rijkgevuld is als volledige maaltijd eten, maar ook als pittige, warme lunch of snack; in dit geval overigens ook afgekoeld, koud prima als “gazpacho” te eten; fris!
Bereid je dan ook meteen slim meerdere porties, zodat je ook later hier nog van kan profiteren en zo makkelijk een portie te voorschijn kan halen, welke je dan ENKEL nog maar op hoeft te warmen?

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10  ui, gesnipperd
Max. 2 komkommers, in blokjes gesneden
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken groentenbouillon (zie receptenbestand)
Tuinkers, fijn gesneden
Max. 150 ml naturel kwark, (Griekse)yoghurt of hüttenkäse

Bereiding:
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de uisnippers zo’n 3 minuten. Voeg 3/4 deel vd komkommerblokjes toe en bak ook deze 2-3 minuten mee met de deksel op de pan. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit zo’n 3 minuten koken en pureer de soep vervolgens tot een gladde massa. Roer peper en zout door de kwark/yoghurt/huttenkase en roer er de tuinkers door. Vermeng de overgebleven komkommerblokjes ook met wat tuinkers. Schep de kruidige kwark/yoghurt/huttenkase vervolgens op je soep, wanneer je deze in een kom of bord hebt geschept en trek met een lepel een cirkel van binnen naar buiten, om een leuke ronde sierlijke vorm “wit” in je groene soep te krijgen. Verdeel vervolgens de overgebleven komkommerblokjes met tuinkers over je soep.

Bloemkooltabouleh

Dit gerecht kan je als koude hoofdmaaltijd of lunch eten thuis, maar kan ook prima meegenomen worden; zelfs naar iets als een
picknick wanneer je dit goed verpakt! Aanvulling met een magere eiwitbron naar keuze is wel een vereiste. Zo zou je met dezelfde
kruiden mager kippen/lamsvlees kunnen kruiden, aan een spies rijgen en grillen en deze er bij eten/meenemen of stukjes kaas
erdoor verwerken!

Ingrediënten:
Voor de tabouleh:
Max. 300 g bloemkool, grof gesneden
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie, geschikt om te verhitten
Zout
Mint, fijngehakt
Peterselie, fijngehakt
Max. 250 g gehalveerde cherrytomaatjes (optioneel)
Max. 200 g komkommer, in kleine blokjes gesneden
Voor de vinaigrette:
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Mint, fijngehakt
Zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermaal de bloemkool in een keukenmachine tot  couscousstructuur. Verspreid deze vermalen bloemkool over een bakplaat en verspreid hier de olie en het zout over en schud het geheel even goed door elkaar. Schuif de bakplaat in de oven, maar laat de
deur met een thee/handdoek ertussen lichtelijk open staan om de stoom te kunnen laten vervliegen. Bak dit zo’n 30-40 minuten, tot wat geroosterd en bruin van kleur, met om de 10 minuten doorroeren, in de voor verwarmde oven. Laat het buiten de oven afkoelen. Maak in de tussentijd de vinaigrette
door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen. Vermeng de vermalen, gebakken bloemkool met de mint, peterselie, tomatenstukjes en komkommerstukjes, voeg de vinaigrette toe en schud dit goed door elkaar.

Pittige tonijn-komkommerrolletjes

Leuk als hapje op tafel ’s avonds, maar wanneer je hier meteen wat meer van maakt ook prima als snack overdag!

Ingrediënten:
Max. 1 komkommer
Max. 120 g tonijn, op waterbasis
Max. 15 g avocado
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel pure mosterd
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Zout en peper
Cayennepeper
Chilipepervlokjes/poeder/paprikapoeder
Max. 1 fijn gehakt chilipepertje

Bereiding:
Snijd mbv een kaasschaaf dunne lengteplakken van de komkommer. Laat de tonijn uitlekken. Doe dit in een kom en voeg hier de avocado, olie, mosterd, citroensap, chilivlokjes, fijn gehakt pepertje en zout en peper aan toe. Prak dit alles met een vork en meng dit goed door elkaar. Leg je plakken komkommer naast elkaar op je werkbank en plaats een lepel vol van je pittige tonijnsalade op het uiteinde van elke plak. Rol deze vervolgens
op en zet deze rechtop op een bord of schaal; herhaal dit met de rest van je tonijnsalade en komkommerplakken. Dek de schaal af en laat deze minstens 10 minuten in de koelkast afkoelen voor serveren. Bestrooi voor serveren met cayennepeper.

Kip-komkommer-aubergine

Ja..nog eens warme komkommer. Ook afgekoeld, mits koel bewaard is dit de volgende dag, meegenomen als lunch in een afgesloten bakje een lekker,
smaakvol hapje (wanneer je wel bestek ter beschikking hebt) 🙂

Ingrediënten:
Max. 1 aubergine, in grove stukken gesneden
Max. 1 komkommer, in grove stukken gesneden
Max. 200 g champignons, in kwarten gesneden
Max. 120 g kipfilet, in stukjes gesneden
Eventueel. Max. 100 g bladspinazie
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus
Peper en zout
Knoflookpoeder
Max. 0.5 eetlepel azijn

Bereiding:
Bestrooi de auberginestukken met zout en laat dit zo’n 5 minuten intrekken. Verhit de helft van de olie in een pan en bak hierin je kipstukjes samen met knoflookpoeder, sojasaus en azijn zo’n 7-10 minuten tot deze bijna gaar is. Voeg de champignons en peper toe en bak dit zo’n 2-3 minuten mee tot de champignons bruin beginnen te worden. Verhit de andere helft vd olie in een ander pannetje en bak hierin de aubergine en komkommerstukken tot deze lichtelijk bruin beginnen te kleuren. Voeg dit vervolgens toe aan de pan met kip en champignons. Roer kort de spinazie erdoor (zo’n 2-3 minuten) tot de spinazie begint te slinken.

Roerbakgerecht met komkommer

Komkommer kan ook geroerbakt worden. Dit kennen we veelal niet en denken we ook vaak niet aan, maar weet je wel dat dit een verrassende smaaksensatie oplevert anders dan je zou verwachten (en je het waarschijnlijk ook niet snel zou bedenken)? Het proberen waard, wanneer je dit nog nooit hebt geprobeerd en toch voor rauwkost bedoelingen al komkommer in huis hebt?

Ingrediënten:
Max. 120 g mager varkensvlees
Max. 1 grote komkommer, in plakjes gesneden
Max. 100 g bleekselderij, in stukjes gesneden
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 0.5 eetlepel azijn
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (tamari)
Zout en peper
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Max. 50 g prei, fijngesneden
Max. 1 rood chilipepertje, fijngehakt

Bereiding:
Snijd je vlees in stukjes en marineer dit minstens 15 minuten in peper, azijn, gember- en knoflookpoeder. Verhit olie in een pan of wok en strooi ook hier voor aroma wat knoflook- en gemberpoeder in. Voeg je vleesreepjes toe en roer. Giet de sojasaus erbij, roer, vervolgens nog wat azijn roer, wanneer het vlees van kleur is veranderd, haal het uit de pan en zet apart. Verhit de wok/pan wederom en voeg vervolgens de komkommer toe en roer.
Voeg de bleekselderij toe en roer. Vervolgens de prei en het chilipepertje en roer. Voeg zout toe naar smaak en vermeng vervolgens het vlees met deze groenten en verhit het geheel nog even, roer goed door elkaar en klaar!

Komkommerrolletjes met forel en tuinkers

Je staat toch al in de keuken en hebt de ingrediënten in huis (gehaald)?
Meteen een paar porties van deze rolletjes voorbereiden wellicht?
Zo kan je deze namelijk EN als makkelijke snack pakken ’s avonds om op tafel te zetten; voor jezelf en/of visite/gezinsleden, maar deze ook meenemen als snack de dag erna; mits je in staat bent dit koel te bewaren.

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 citroen, uitgeperst
Max. 1 komkommer, mbv een kaasschaaf in dunne lengteplakken gesneden
Max. 120 g forelfilet, gerookt (kijk ingrediënten na op puurheid), in dunne plakjes gesneden
Max. 1 eetlepel mosterd, puur (ingrediënten nakijken)
Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie
Tuinkers

Bereiding:
Leg de komkommerplakken een half uur te marineren in het citroensap. Vermeng de mosterd met de olie en smeer je forel hiermee in. Snijd je komkommerplakken na marineren op dezelfde lengte als je forelplakken. Leg deze op elkaar, rol deze op en houd bij elkaar met een satéprikker. Zet de rolletjes vervolgens rechtop en garneer elk rolletje met een plukje tuinkers. Herhaal dit tot alle forel en gemarineerde komkommerplakken op zijn.

Kruidige Griekse hüttenkäse salade

Wanneer het zonnetje schijnt is vaak de behoefte aan salades groter.
Je kan deze salade dan ook als avondmaaltijd, maar OOK uiteraard als lunch of snack kunnen nuttigen.
Handig en verstandig om meteen een dubbele portie te maken wellicht om voor later ook nog iets te hebben/mee te kunnen nemen?

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 komkommer, in blokjes gesneden
Max. 200 g tomaten, in blokjes gesneden of gehalveerde snoep/cherrytomaatjes
Max. 50 g prei, zeer fijn gesneden
Max. 0.5 eetlepel koud geperste olijfolie
Max. 25 g olijven, puur (kijk ingrediënten na), fijn gesneden
Mediterraanse (tuin)kruiden naar eigen smaak en voorkeur
Max. 150 g hüttenkäse

Bereiding:
Doe de gesneden groenten en olijven in een kom. Vermeng de hüttenkäse met de olie en de kruiden en meng dit door de gesneden groenten. Bewaar koel tot het moment van eten.

Pesto-garnalen-rolletjes

Een leuke avondsnack? ’s Avonds heb je wellicht geen zin meer van de bank te komen en dit te maken, staat dit echter al klaar, heb je echter vast wel
zin dit op te eten, dus maak je dit ten tijde van het bereiden van de avondmaaltijd alvast klaar?
Dit als snack/hapje meenemen, mits je het koel kan bewaren, in een bakje kan en mag natuurlijk ook!

Ingrediënten:
Max. 120 g gepelde garnalen
Zout
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Knoflookpoeder
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Max. 1 komkommer
Basilicum-avocado-pesto: Basilicum, 20 g avocado, knoflookpoeder, max. 0.5 eetlepel citroensap en zout

Bereiding:
Vermeng de gepelde garnalen met zout en schud dit goed door elkaar. Verhit de olie in een pan, voeg knoflookpoeder toe en verhit dit even mee en voeg vervolgens de garnalen toe. Bak deze zo’n 2 minuten tot ze roze kleuren. Besprenkel ze met citroensap en laat ze vervolgens afkoelen. doe ze vervolgens in een keukenmachine samen met de ingrediënten voor de pesto en maal dit tot een puree van gewenste consistentie. Snijd de uiteinden van de komkommer en gebruik vervolgens een kaasschaaf om de komkommer in dunne lengteplakken te snijden. Leg deze plakken op je werkblad. Gebruik vervolgens een mes om je komkommerplakken te “besmeren” met de pesto. Wanneer je ze besmeerd hebt, rol je ze op en houd je ze vervolgens bij elkaar met een prikker. Dit zet je in de koelkast tot het moment van serveren.

Hüttenkäse en avocadosalade

Heel makkelijk te maken salade.

Ingrediënten:
Max. 150 g hüttenkäse
Max. 35 g avocado
Max. 250 g snoeptomaatjes
Max. 200 g komkommer
Knoflookpoeder
Italiaanse tuinkruiden
Zout en peper
Max. 0.5 eetlepel citroensap

Bereiding:
Snijd de komkommer aan grove partjes, de snoeptomaatjes laat je ofwel heel of snijd je door midden. De avocado snijd je in kleine blokjes ofwel schaaf je in dunnen plakjes met een kaasschaaf. De hüttenkäse roer je even goed door en vervolgens meng je alles door elkaar en breng je het op smaak
met de kruiden en zout en peper en besprenkel je het geheel met citroensap.

Gevulde komkommer

Het is avond en je zet wat lekkers op tafel. Voor jou zet je komkommer op tafel. Daar moet jij het mee doen, want jij wilt afvallen en DENKT dat je dan niet veel meer of anders kan of mag eten dan komkommer. Daar valt echter geen lol aan te beleven! Daar zit je dan, gestrest met je saaie komkommertje!
Weet echter dat jij echt wel lekkerder kan en mag eten en je lichaam dit ook helemaal prima vindt, wanneer dit maar uit mooie voedingsstoffen bestaat!
Zo kan je je komkommer bijvoorbeeld vullen met allerlei lekkers wat het voor jou EN je lichaam al veel aangenamer maakt!
Dat nog maken, wanneer je al op je bank bent geploft, DAAR heb je geen zin in, dus wees zo slim, wanneer je toch in de keuken staat eerder op de avond, dit alvast klaar te maken en in de koelkast te zetten om ’s avonds dus voor jou ook ZO wat lekkers te kunnen pakken en op tafel te kunnen zetten? Wellicht trouwens niet alleen voor jou, maar ook anderen; dat je dit gewoon HET lekkers laat zijn wat zo’n avond op tafel wordt gezet, dus VOEDZAAM lekkers?

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 komkommer
Max. 1 tomaat
Max. 20 g avocado
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete mosterd (ingrediënten nakijken)
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Max. 80 g gepelde garnalen
Max. 3 eetlepels kwark naturel of hüttenkäse
Paprikapoeder
Cayennepeper
Peper en zout

Bereiding:
Snijd de komkommer in de lengte door midden. Schep met een lepeltje de zaden uit de komkommer, zodat je een mooie holling krijgt. Snijd de helften vervolgens in grove stukken. Snijd de avocado (bijv. mbv een kaasschaaf) in kleine stukjes om straks mee te garneren en besprenkel deze met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Vermeng de olie met de kwark, de tomaatstukjes, citroensap en 2/3 van je garnalen en breng dit mengsel op smaak met paprikapoeder, cayennepeper en peper en zout. Schep dit mengsel (de vulling) vervolgens in je grove, uitgeholde stukken komkommer, garneer dit met de stukjes avocado en de achter gehouden garnalen. Bestrooi met wat extra paprikapoeder en bewaar dit in de koelkast tot het moment van serveren/eten.

Komkommer met eiersalade

Heb je nou toevallig hiervoor de ingrediënten in huis, is het handig hiervan gewoon maar eens 2 porties te maken; zo heb je vanavond wanneer je op
de bank ploft een snack en tevens morgen een tussendoortje of lunch om mee te nemen! (In de tussentijd wel koel bewaren uiteraard)

Ingrediënten:
Max. 2 hardgekookte eieren, fijngehakt
Dille
Zout
Max. 1 eetlepel koudgeperste olie
Max. 0.5 eetlepel azijn
Max. 0.5 eetlepel pure mosterd
Paprikapoeder
Max. 1 komkommer, in de lengte door midden gesneden en uitgehold

Bereiding:
Vermeng de fijngehakte/geprakte eieren met zout, paprikapoeder, olie, azijn, mosterd en dille. Snijd de uitgeholde komkommerhelften in stukken van gewenste grootte en vul het uitgeholde deel met de eiersalade.

Gehakt kan ook door een salade-salade

Eet je vanavond een gerecht met gehakt? Ik stel voor dat je dat moment dan meteen benut door een dubbele portie gehakt te
braden en meteen een salade voor je lunch voor morgen te bereiden, zoals deze! Prima vooraf te bereiden salade, welke je in
een bakje, mits koel bewaard, prima mee kan nemen als lunch!

Ingrediënten:
Max. 150 g veldsla, waterkers of bladspinazie
Max. 200 g tomaten, in grove stukken gesneden
Max. 200 g komkommer, in grove stukken gesneden
Max. 120 g mager (biologisch) rundergehakt
Max. 1 eetlepel (kokos)olie
Zout en peper
Knoflookpoeder
Voor de dressing:
Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Max. 0.5 eetlepel citroensap/azijn

Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Bak hierin je gehakt rul samen met de knoflookpoeder, peper en zout. Snijd in de tussentijd je groenten. Vermeng de dressing-ingrediënten goed. Vermeng vervolgens de groenten goed met je gehakt en dressing en klaar is je salade!

Avocado-komkommersalade met gerookte zalm


Ingrediënten:

Max. 200 g kropsla
Max. 20 g avocado
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Max. 1 eetlepel (biologische)magere kwark
Max. 200 g komkommer
Max. 10 g ui, gesnipperd
Zout en peper
Max. 120 g gerookte zalm (kijk wanneer dit in een verpakking zit, na of er verder geen toegevoegde
ingrediënten zijn)

Bereiding:
Scheur de sla in grove stukken en leg deze op je bord. Prak je avocado. Snijd je komkommer in kleine blokjes. Snipper je ui. Meng de avocadopuree met je komkommerblokjes en uisnippers en vermeng dit vervolgens met je olie, citroensap, kwark, peper en zout en desgewenst wat knoflookpoeder en/of
mosterd. Schep dit mengsel op je sla.

Koude komkommer-kip-sesamsalade

Deze salade is het lekkerst wanneer je het ruim in het voren maakt, zodat de kruiden goed kunnen inwerken

Ingrediënten:
Voor de gescheurde kip:
Max. 120 g kipfilet
Max. 1 eetlepel azijn
Voor de komkommer:
Max. 1 komkommer, in grove stukken gesneden
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste sesamolie
Max. 5 g sesamzaadjes
Klein theelepeltje bouillonpoeder kip, zonder toevoegingen of dashi (japanse bouillonpoeder)
Knoflookpoeder
Zout en peper
Max. 1 eetlepel ongezoete sojasaus of citroensap

Bereiding:
Breng water aan de kook met daarin je azijn en kook hierin je kip. Zet vervolgens het gas uit en laat het zo nog zo’n 10 minuten staan. Haal de kip uit het water, laat het rusten/afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens in de koelkast. Vermeng in een kommetje knoflookpoeder , bouillonpoeder en sesamolie. Haal de kip uit de koelkast en scheur deze aan flinters. Vermeng vervolgens in een grote kom alle ingrediënten met elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel dit met sojasaus of citroensap. Eet dit direct op of zet dit nog in de koelkast tot het moment van eten. In het voren bereiden om later mee te nemen, indien koel bewaard kan ook!

Komkommer-feta-salade

Wanneer je hier meerdere porties van, afgesloten weliswaar, in de koelkast bewaard en de smaken zo goed op elkaar in kunnen werken, heb je zo een makkelijke lunch of snack, klaar om mee te nemen of op te eten, wanneer drukke dagen hebt met weinig zin of tijd om je eten te bereiden of hierover na te denken.

Ingrediënten:
Max. 1 komkommer, in grove stukken gesneden
Max. 35 g avocado, in blokjes gesneden
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 75 g verkruimelde feta
Dille, fijn gehakt
Zout en peper

Bereiding:
Vermeng alle ingrediënten met elkaar in een kom! Hoe makkelijk kan het zijn!

Komkommer-avocadosoep

We willen afvallen, dus gaan we met z’n allen aan de komkommers! Maar komkommers zijn hartstikke koud! Eet je die, word JIJ koud! Ook levert enkel een komkommer ECHT NIET voldoende voedingsstoffen, dus met het eten van een koude komkommer, ervaren zowel jij ALS OOK je lichaam stress. Nee, dan ga je op termijn echt niet lekker afvallen!
Echter, komkommer kan je ook warm eten hoor. Vul je deze dan aan met eiwitten en vetten is het ook nog eens wat completer qua voedingsstoffen en DAT is dan minder stressvol voor zowel jij als je lijf!
Deze warme komkommersoep eens proberen? Wanneer je meerdere porties maakt, heb je zo lekker makkelijk iets warms EN voedzaams bij de hand, welke je enkel nog maar op hoeft te warmen (koud eten kan overigens ook hoor), wanneer je moe en koud bent; op welk moment van de dag dan ook; ’s middags, ’s avonds, maakt niet uit, dus soepen hoef je ECHT niet enkel bij een hoofdmaaltijd te eten hoor!

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 komkommer, in kleine stukjes gesneden
Max. 1 stengel bleekselderij, fijn gehakt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel citroensap
Een gewenste hoeveelheid water of zelf getrokken bouillon
Zout en peper
Max. 20 g avocado, fijn gesneden
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Cayennepeper
Peterselie, fijn gehakt
Max. 150 g hüttenkäse/magere Griekse yoghurt/magere naturel kwark

Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers met knoflookpoeder. Voeg de bleekselderij en citroensap toe en bak deze een minuutje mee. Voeg 3/4 deel van de gesneden komkommer toe, bestrooi met zout, peper en cayennepeper en vul dit vervolgens aan met een gewenste hoeveelheid water of bouillon. Breng dit aan de kook, zet het vuur lager en laat dit vervolgens zo’n 6-8 minuten pruttelen tot de komkommer gaar/zacht is geworden. Doe de soep vervolgens in een keukenmachine, voeg de avocado en peterselie toe en pureer dit tot een gladde soep. Giet dit vervolgens in een kom of bord en roer er vervolgens de hüttenkäse/yoghurt of kwark door. Eet het warm OF zet het in de koelkast om af te laten koelen, wanneer je deze soep koud wil eten. Garneer met 1/4 achtergehouden komkommerblokjes.

Lieve snack

Voedzaam eten, zelfs snacks kunnen positiviteit en liefde uitstralen en lekker worden bevonden voor lichaam EN geest op deze manier!

Ingrediënten:
Max. 300 g bloemkool, in roosjes gesneden
Max. 1 rode paprika
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 5 g rauwe tahini (sesampasta_(of 5 g zelf gemalen sesamzaad)
Knoflookpoeder
Zout
Komijn
Cayennepeper
Aanvullende rauwkost: nog een paprika in reepjes en in een hartje gesneden, staafjes komkommer etc. (zie afbeelding)

Bereiding:
Kook je bloemkool gaar. Giet af en zet apart. Houd je rode paprika boven de waakvlam van je gasfornuis. Laat deze rondom zwart blakeren/rooster deze. Doe deze in een afgesloten zak (zo’n 10 minuten) en laat hem hierin afkoelen. Het zwart geblakerde velletje komt dan los van het vruchtvlees en na afkoeling kan je deze dan zo van de paprika af trekken. Verwijder de zaadjes uit de geroosterde paprika en snijd deze vervolgens in kleine stukjes en doe deze bij je bloemkool. Doe de gekookte (inmiddels afgekoelde) bloemkool en de gesneden geroosterde (inmiddels afgekoelde) paprika samen in een blender/keukenmachine, voeg de overige ingrediënten (behalve de rauwkost) toe en maal dit alles tot een gladde puree/dip. Doe deze in een glaasje of meerdere glaasjes en plaats dit tot het moment van gebruik in de koelkast. Snijd reepjes van overige rauwkost welke je lekker vindt om mee te dippen (zie afbeelding) en snijd van een rauwe paprika ook één of meerdere hartjes (zie afbeelding), waar je een prikker in steekt, welke je naast en bij de rauwkoststengels in je glaasje met geroosterde paprikadip kan steken: lief toch!

Komkommerdip

Een snack, waar je lekker lang over kan doen: iets wat veel mensen prettig vinden ’s avonds. Maak je dit alvast eerder op de avond, zodat je wanneer je
eenmaal komt te zitten, dit enkel uit de koelkast hoeft te halen en met je mee kan nemen wanneer je eenmaal op de bank ploft? Dan nog gaan
maken komt men namelijk vaak niet aan toe! Minimaal 1 uur in de koelkast laten koelen, maakt het sowieso ook lekkerder!

Ingrediënten:
Max. 75 g magere griekse yoghurt/kwark/hüttenkäse
Max. 35 g verkruimelde feta
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie
Dille, fijngehakt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Peper en zout
Max. 1 komkommer, in plakjes gesneden

Bereiding:
Doe alle ingrediënten, behalve de komkommer in een kom en meng dit goed door elkaar. Zet dit mengsel minimaal een uur in de koelkast. Snijd de komkommer in plakjes. Serveer dit samen met de dip; roer deze bij het uit de koelkast halen echter nog wel even goed door!

Komkommer-feta-hapjes

Je kan deze hapjes lekker voor jezelf als avondsnack maken, voor jezelf en/of visite op tafel zetten op een weekendavond, maar natuurlijk ook als snack meenemen!

Ingrediënten:
Max. 1 komkommer, in de lengte gehalveerd en zaadjes met een lepeltje eruit gelepeld
Max. 50 g kwark
Max. 50 g hüttenkäse
Max. 25 g feta
Max. 10 g walnoten, verkruimeld

Bereiding:
Vermeng de drie kaassoorten met elkaar, verdeel dit over de uitgeholde komkommerstukken en bestrooi dit met het walnotenkruim. Gekoeld bewaren tot gebruik.

Komkommerhapjes

Leuk om puur voor jezelf of met visite ’s avonds op tafel te zetten als avondsnack?

Ingrediënten:
Max. 1 komkommer, in dikke plakken gesneden
Max. 200 g snoeptomaatjes, gehalveerd
Max. 150 g hüttenkäse
Bieslook, fijn gehakt
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie
Zout en peper
Max. 0.5 eetlepel mosterd, puur (kijk ingrediënten na)
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Knoflookpoeder
Uipoeder
Peterselie
Dille

Bereiding:
Gebruik een klein lepeltje om een kuiltje te maken in je komkommerplakken. Doe alle ingrediënten, behalve de komkommer en tomaatjes, in een keukenmachine en meng dit alles door elkaar tot een kruidige kaas. Doe dit, hoeft niet, want kan ook gewoon lekker slordig met een lepel, in een spuitzak en spuit je kruidige kaas in de holletjes van de komkommer. Steek je gehalveerde tomaatjes hierin en klaar ben je!

Komkommer met zalmsalade

Dit kan je als hapje ’s avonds nuttigen of meenemen als lunch of snack, maar de zalmsalade kan je ook gebruiken om een uitgeholde tomaat,
komkommer of bleekselderijstengel mee te vullen; wees creatief!

Ingrediënten:
Max. 120 g gerookte zalmfilet (kijk naar de ingrediënten; je wil behalve zalm geen toegevoegde ingrediënten:
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel azijn
Max. 0.5 eetlepel pure mosterd (kijk naar de ingrediënten, je wil geen onnodig toegevoegde ingrediënten zoals
suiker)
Max. 0.5 eetlepel kappertje (controleer of er geen onnodige ingrediënten zijn toegevoegd)
Dille, fijngehakt
Max. 1 komkommer, in grove plakken gesneden
Zout en peper

Bereiding:
Vermeng in een kom de uisnippers met de dille, kappertjes, olie, azijn en mosterd. Snijd de gerookte zalm aan stukjes en vermeng ook dit met de rest vd ingrediënten in de kom. Hol de dikke komkommerplakken met een lepeltje wat uit en vul deze holte met je zalmmengsel. Herhaal dit met andere plakjes komkommer tot je zalmmengsel op is. Garneer met dille en bestrooi met zout en peper. Koud bewaard tot het moment van serveren of meenemen is aan te raden!

Gevulde komkommer

Een pittige variant met “rode” specerijen en een fijn gesneden paprika door de kaas kan natuurlijk ook. Bedenk jij zelf je eigen variatie?
Leuk als avondsnack, maar ook prima, mits je een koelkast hebt, mee te nemen als “dagsnack”.
Ook kan je uitgeholde tomaten of paprika’s op een soortgelijke manier vullen! Leef je uit!

Ingrediënten:
Max. 1 komkommer, in de de lengte gehalveerd en uitgehold
Max. 150 g hüttenkäse of magere kwark
Max. 10 g fijn gehakte walnoten
Basilicum, fijn gehakt
Koriander, fijn gehakt
Zout en peper

Bereiding:
Doe de verse kruiden en walnoten in een keukenmachine en maal deze fijn (gewoon met een mes fijn snijden/hakken kan natuurlijk ook). Vermeng dit met de hüttenkäse of kwark. Vul je uitgeholde komkommer hiermee en bestrooi met zout en peper. Bewaar afgedekt gekoeld in de koelkast tot het moment van nuttigen.

Hierna gaan we wel weer kauwen-smoothie

Voor een optimale spijsvertering is kauwen erg goed en de enzymen in je spijsverteringssappen gelegenheid geven hun werk te doen. Belangrijk is dan ook dat je overwegend je voedingsstoffen uit kauwbare gerechten haalt. Af en toe “even niet”, zoals met deze smoothie kan natuurlijk wel, dus wellicht af en toe een leuke afwisseling? Deze bevat uiteraard wel weer EN eiwit EN groente EN vet, want dat is en blijft sowieso een voorwaarde om stofwisseling optimaal te houden: je lichaam een breed scala aan voedingsstoffen bieden, welke elkaar gunstig kunnen beinvloeden!

Ingrediënten:
Een handje bladspinazie
Een handje boerenkool
Max. 35 g avocado
Max. 200 g komkommer
Max. 100 g bleekselderij, gesneden
Max. 1 eetlepel citroensap
Gemberpoeder
Max. 150 g magere kwark/hüttenkäse
(Verdunnen met water indien gewenst)

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een blender, pureer het en drink na bereiding lekker op!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!