De hedendaagse uitputtingsslag
Aan de hand van ons hedendaagse leef- en eetpatroon zijn we onszelf behoorlijk aan het uitputten.
Dit beseffen we ons vaak niet (tijdig genoeg), want dit merk je eigenlijk ook niet op het moment van uitputting.
Hieronder leg ik graag aan je uit, waardoor wij onder andere uitgeput raken.
Lees je mee en probeer je ook je omgeving hier meer bewust van te maken (uiteraard niet op een dwingende, maar zo positief mogelijke, gezamenlijke manier, waar ik je GRAAG bij wil helpen en ondersteunen!)?
Het menselijk lichaam en hoe het “functioneert”; hoe de stofwisseling functioneert.
Dag in dag uit.
Elk minuut van de dag; of je nu jong of oud bent, dik of dun, ziek of gezond.
CONSTANT vinden er processen plaats in je lichaam en vindt er “stofwisseling” plaats.
Dit vindt plaats in AL je lichaamscellen.
Deze stofwisseling houdt JOU in leven.
Dit is dus NIET alleen, wanneer we ons DUIDELIJK inspannen, dus wanneer we fysiek actief zijn, maar OOK wanneer we voor ons gevoel HELEMAAL NIKS doen.
Zelfs DAN vinden er stofwisselingsprocessen plaats.
Dit zijn verbrandingsreacties en opbouw/herstel/vernieuwingsreacties en -processen.
Hetgeen je lichaam hiervoor nodig heeft, zijn uiteraard stoffen!
Niet zomaar stoffen, nee: VOEDINGSSTOFFEN!
Alle ANDERE stoffen, welke niet onder voedingsstoffen vallen, staan dit proces wat in de weg en zijn dan ook belastend voor je lichaam.
Ze geven je lichaam stress.
Ze halen je lichaam uit balans.
Wanneer is je of ons lichaam namelijk in balans?
Wanneer het PRECIES op tijd PRECIES DIE voedingsstoffen krijgt aangereikt, welke deze voor al deze processen en reacties nodig heeft, vanuit onze voeding, zodat ons lichaam deze NIET uit het lichaam zelf hoeft te putten.
Zodat het dus niet het lichaam zelf hoeft UIT TE PUTTEN!.
UITPUTTEN is namelijk stress.
Stress betekent afbraak, disbalans, beschadiging EN een overschot aan belastende stoffen in het lichaam welke kunnen opstapelen.
Wanneer is er sowieso al vaak wat sprake van stress in de vorm van een “verhoogde verbranding”?
Wanneer er energievergende processen (dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn) gaande zijn in ons lichaam en de voeding hier maar moeilijk aan tegemoet kan komen middels het aanleveren van de juiste stoffen op tijd en voldoende.
Tijdens DIE energievergende, stressvolle momenten MOET en GAAT ons lichaam zichzelf dan ook WEL uitputten.
Daaruit ontstaat dan wederom stress.
Niet alleen fysieke inspanning kost namelijk EXTRA energie, waarbij je lichaam EVEN een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen heeft, ook ANDERE inspannende processen kosten energie en maken dat je lichaam tijdens die processen OOK een verhoogde behoefte heeft aan voedingsstoffen.
Veel geestelijke prikkels te verwerken krijgen; emoties, aandachtsvergend denkwerk, zorgen etc. vereisen energie en dus ook even MEER voedingsstoffen, maar ook de voedselvertering vereist energie en dus even MEER voedingsstoffen, het bestrijden van “kwaadwillende” bacteriën en virussen, het ontgiften van toxische stoffen (welke je binnen krijgt via voeding, medicatie, maar ook huid en lucht) en ook het tegengaan van ontstekingen vereisen onder andere ALLEMAAL even meer energie en voedingsstoffen.
Deze processen, welke meer of minder aan de orde kunnen zijn, zijn dus EXTRA energievergend.
Maar dus OOK daar tussendoor, wanneer dat niet gaande is of gaande zou zijn of aan de orde zou zijn, zijn er dus CONSTANT processen gaande en vinden er reacties plaats, welke voedingsstoffen vereisen.
Welke voedingsstoffen vereist ons lichaam?
Welke heeft het hiervoor nodig?
Koolhydraten, eiwitten en vetten in de kleinste vormen “glucose”, “aminozuren” en “vetzuren”.
Ja, dus ALLE voedingsstoffen.
NIET enkel brandstoffen, zoals we vaak denken, nee, koolhydraten, eiwitten EN vetten.
ALLEMAAL!
Allemaal heb je ze nodig, heeft je lichaam ze nodig, want deze hebben elkaar ook weer nodig en kunnen en moeten elkaar beïnvloeden en samenwerken.
Ons lichaam is namelijk niet alleen maar bezig met verbranden (dat zou ook niet goed zijn, want verbranden is schade, dus wanneer het enkel aan het verbranden zou zijn, zou je beschadigen!), maar OOK met herstellen, vernieuwen en opbouwen (gelukkig maar!!)
Althans..dat hoop je…
Dat willen we…
Zo zou dat horen…
Zo zou dat moeten.
DAN is er namelijk balans en een optimale stofwisseling.
Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn echter nog niet genoeg.
Koolhydraten, eiwitten en vetten hebben en bezitten namelijk ook ALLE hun eigen vitamines en mineralen.
Zonder deze, zijn ze eigenlijk niks waard en kunnen ze niet goed benut worden!
Deze moeten er dus degelijk wel bij geleverd worden en dus nog wel aanwezig zijn.
Deze moeten er dan ook nog wel in zitten.
Uit alle drie, dus niet enkel de vitamines en mineralen uit koolhydraten of enkel die uit de eiwitten of vetten, nee, uit alle drie de voedingsstoffen, anders is het niet compleet en gaat er iets niet goed.
Je lichaam is dus CONSTANT bezig met het VERWERKEN van de voedingsstoffen welke WIJ eten.
Nee, niet constant met de vertering ervan (hoop je althans, wanneer je niet de hele dag aan één stuk door aan het eten bent OF de voedselvertering niet goed verloopt), maar dus WEL met de verwerking (wisseling) ervan.
Echter, niet op ELK moment van de dag KAN of ZAL je precies op tijd de koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen aanleveren, precies wanneer je lichaam deze nodig heeft, want je lichaam heeft ze dus CONSTANT nodig, maar jij eet niet constant…toch?!
Wat betekent dit?
Op de momenten dat de voedingsstoffen welke jij hebt gegeten niet of nog niet beschikbaar zijn voor je lichaam om deze te kunnen benutten, zullen toch alle processen en reacties doorgaan en door moeten gaan en gaat en zal je lichaam in de tussentijd deze stoffen UITPUTTEN uit je lichaam.
En nee, dat voel je niet en besef je niet, maar ook dit vindt veelvuldig plaats.
In het geval van koolhydraatuitputting uit je lichaam, wanneer de voeding hierin niet toereikend is, vindt er niet zo snel stress, ofwel beschadiging plaats.
Glucose, ofwel koolhydraten in DIE vorm, welke ons lichaam benut als brandstof, kunnen wij ook als “glycogeen” bewaren voor later in onze lever en spieren, waardoor er in onze lever en spieren vaak wel een voorraadje, ofwel een overschot aan koolhydraten aanwezig is om uit te putten, waardoor er geen waardevol weefsel hoeft worden afgebroken om tekorten in de voeding aan te vullen!
Bij een tekort aan koolhydraten in je voeding, raakt waardevol weefsel dus niet snel beschadigd en raakt je lichaam niet zo snel uitgeput.
Dan is het OOK nog eens zo dat wanneer DIE voorraden zijn uitgeput, dus de glycogeenvoorraden (de voorraden in je lichaam bewaard glucose) er dan alsnog niet meteen beschadiging of stress hoeft plaats te vinden, want brandstof kan je lichaam OOK zelf vormen uit andere voedingsstoffen, zoals eiwitten en vetten; door deze af te breken tot stoffen die energie leveren.
Nu is vetweefsel, ook al vinden WIJ van niet, OOK heel waardevol weefsel, bijvoorbeeld het vetweefsel waar ons hersenweefsel grotendeels uit bestaat, maar dat waardevolle weefsel is enkel je normale lichaamsvetgehalte, welke waardevol is en niet afgebroken moet worden.
Tegenwoordig hebben we echter vaak meer vetweefsel dan dat waardevolle vetweefsel ontwikkelt, dus is ook de afbraak DAARVAN om in brandstoffen te voorzien niet meteen beschadiging van waardeviol weefsel, welke we niet kunnen missen, wanneer we een periode lang veel te weinig koolhydraten uit onze voeding binnen zouden krijgen.
Aangezien magere mensen (en dus kinderen ook vaak nog) niet veel vetten MEER/OVERSCHOT hebben dan dat waardevolle vetgehalte, is het van belang voor hen dat ze dus niet al te vaak en al te lang veel te weinig koolhydraten binnen krijgen.
Maar zelfs dan, voor hen ook, zou er niet meteen een hele grote vorm van stress voor het lichaam ontstaan, wanneer je toch een keer weinig koolhydraten middels je voeding binnen zou krijgen, want ja, er vindt DAN WEL enige beschadiging en afbraak plaats van waardevol weefsel, maar alsnog kan je lichaam daaruit dan wel nog de brandstoffen putten en deze uiteindelijk wel benutten als brandstof, dus stofwisselingsprocessen kunnen en zullen dan HOE DAN OOK wel doorgaan bij een tekort aan koolhydraten in de voeding.
Wanneer de voeding tekortschiet in (bepaalde) eiwitten en vetten echter, DAN is er een groter probleem!
Vetten die hebben we soms (wanneer we overgewicht hebben) in overschot en daarvan hebben we dan ook wel wat “op reserve”, dus ook het UITPUTTEN van je vetreserve is NIET METEEN een probleem, maar eiwitten bijvoorbeeld, die hebben we nergens teveel of zozeer in overschot of op reserve liggen!
Dit betekent dat wanneer je tekort schiet in eiwitten in je voeding je lichaam het lichaamsweefsel (welke bestaat uit eiwitten), met name het spierweefsel (onthoud dat je hart ook een spier is hè!) wel UIT MOET PUTTEN om stofwisseling gaande te houden.
En ja..stofwisseling is dus CONSTANT GAANDE!
Er is dus CONSTANT behoefte aan enige aanvoer van eiwitten uit de voeding, wil je je lichaam niet gaan uitputten en dus beschadigen ofwel stress bezorgen!
Daar komt nog eens bij dat je lichaam WEL glucose en brandstof uit afbraak van ander weefsel kan maken, maar bouwstoffen; BEPAALDE aminozuren (delen van eiwitten) en BEPAALDE vetzuren (delen van vetten) NIET zelf kan vormen en creëren vanuit de afbraak van ander (lichaams)weefsel!
Deze worden dan ook ESSENTIEEL genoemd!
Ik zei dan ook net dat er NIET METEEN stress ontstaat, wanneer je tekort zou schieten met de vetten in je voeding, aangezien je lichaam dan je overtollig vetweefsel gaat afbreken om in vetten te voorzien en zolang dit het “overtollige” is en niet het waardevolle vetweefsel betreft, er dus niet zozeer beschadiging van waardevol weefsel plaatsvindt, maar dit geldt dus HELAAS niet voor ALLE vetzuren!
Wanneer je dan ook in deze ESSENTIËLE vetten tekort schiet met de voeding welke JIJ eet dan vindt er dus eigenlijk net als bij de eiwitten toch OOK WEL directe stress en beschadiging van waardevol weefsel plaats, want de vetzuren, welke je lichaam niet zelf kan vormen, deze kunnen NIET uit je waardevolle weefsel geput worden.
Deze uitputting van het lichaam en deze stress vindt dus plaats, wanneer de voeding hierin tekort schiet.
Aan jou de schone taak, wanneer je iets eet (wat dus niet CONSTANT is) om dan ABSOLUUT WEL die stoffen aan te leveren, welke ons lichaam NIET zelf kan vormen en welke uitputting van het lichaam en waardevol weefsel moet voorkomen.
Dit betreffen dus SOWIESO essentiële vetzuren en aminozuren, dus is het aan jou om je maaltijden/eetmomenten SOWIESO uit eiwitten en vetten , welke deze leveren, te laten bestaan, wil je je lichaam niet uitputten, beschadigen en onnodige stress bezorgen, daar waar het altijd wel enige mate van stress kan en zal ervaren, want ja, je eet EN niet de hele dag door EN je kan niet voorkomen (via je voeding wel voor een groot deel, maar verder niet) dat er af en toe wat belastende stoffen je lijf in komen.
Met het eten en dus aanleveren van deze eiwitten en vetten ben je er echter nog niet, want je lichaam kan dus eventueel wel (als het zou moeten) de koolhydraten of brandstoffen er zelf bij creëren of maken hoor, maar dat is dan koolhydraten in de vorm van glucose, dus enkel de brandstof!
Wat je lichaam toch ECHT NIET zelf kan aanmaken en welke niet, zoals glucose ergens op reserve en op voorraad liggen, zijn de vezels, maar met name de vitamines en mineralen, welke koolhydraten leveren en bevatten, welke weer andere vitamines en mineralen zijn dan die in eiwitten en vetten zitten!
Lever je deze dan ook niet of niet voldoende middels je voeding, bij en naast de waardevolle eiwitten en vetten (welke je uiteraard ook in DIE vorm moet aanleveren, dat zij ook nog wel hun vitamines en mineralen bevatten, dus zo min mogelijk bewerkt) aan, OOK DAN raakt je lichaam uitgeput en beschadigd.
Uitgeput van bepaalde OOK ESSENTIËLE vitamines en mineralen.
OEPS!
Net als bij en met eiwitten het geval is en bepaalde vetzuren: vitamines (in heel beperkte voorraad), maar met name mineralen liggen ook NAUWELIJKS en in het geval van mineralen zelf niet opgeslagen in je lichaam!
Dit betekent dat wanneer de voeding ontoereikend is, ook HIERVOOR waardevol weefsel wordt leeggeroofd van de mineralen die daar zijn ingbouwd en de vitamines en mineralen aldaar, welke DAAR al een waardevolle functie bekleden, worden UITGEPUT!
Dit levert dan ook weer beschadiging en stress.
Aan jou dan ook de schone taak om op elk moment JIJ iets eet SOWIESO eiwitten, vetten en deze vitamines en mineralen aan te leveren en ten tijde van verhoogde behoefte en stress dus nog veel meer en veel regelmatiger ook!
Met name groenten leveren deze variatie aan vezels, vitamines en mineralen uit koolhydraten wel, wanneer je verschillende groenten goed varieert.
Leer je jezelf dan ook aan om ALTIJD en SOWIESO gevarieerd en ruim groenten naast kwalitatief hoogwaardige eiwitten en vetten te nuttigen, wanneer je iets eet, dan ben je verstandig bezig; rekening houdend met en inspelen op het voorkomen van stress in je lichaam namelijk.
Waar ben je dan namelijk mee bezig, wanneer je dat doet en daaraan denkt bij elk moment je iets eet?
Tegemoetkomen aan de behoeftes van je lichaam.
Zoveel mogelijk voorkomen van stress.
Het voorkomen van uitputting van je lichaam om deze stoffen te bemachtigen.
Het weer snel aanvullen van deze stoffen, wanneer uitputting daarvoor wel EVEN het geval is geweest.
Het beperken van de beschadiging van waardevol weefsel.
Wanneer waardevol weefsel namelijk WEL beschadigd en uitgeput raakt, kan er lange termijnsschade, welke niet te herstellen is plaatsvinden, kunnen hele organen, waarvan cellen of weefsels beschadigd zijn geraakt op den duur niet goed meer functioneren etc. met als gevolg: een vertraagde stofwisseling.
Je lichaam is in dat geval NIET goed meer in staat stoffen te wisselen door die beschadiging, welke te vaak en teveel uitputting van waardevol weefsel met zich mee kan brengen.
Maar nu moeten we NOG even verder denken en verder gaan in de bespreking.
Heeft je lichaam namelijk eenmaal DIE koolhydraten, eiwitten en vetten, welke deze nodig heeft om stofwisselingsprocessen mee uit te voeren (en dus OOK alle vitamines en mineralen), even terzijde of je lichaam deze dan heeft verkregen uit de voeding welke jij goed hebt aangeleverd OF uit uitputting van je lichaamsweefsel, waaronder wellicht waardevol weefsel, wanneer jij dit NIET goed hebt aangeleverd.
DAN vinden er dus ONDER ANDERE verbrandingsreacties plaats in je lichaam.
Bij ALLE verbrandingsreacties, worden er echter afbraakproducten en afvalstoffen gevormd, waaronder “vrije radicalen” en “zuren”.
Deze afbraakproducten en afvalstoffen, wanneer deze niet tijdig geneutraliseerd worden, onschadelijk worden gemaakt, afgevoerd en afgedreven, dus “opgeruimd” worden OOK DIE kunnen dan teveel gaan opstapelen EN in al je cellen schade gaan aanrichten.
Deze schade kan berokkend worden in je cel en aan je celwanden, maar OOK je genetische materiaal, welke in je cellen zit!!
DIT MOET TOCH ECHT NIET!!!
DIT LEVERT STRESS!
OOK DIT IS AFBRAAK EN BESCHADIGING VAN WAARDEVOL WEEFSEL!
Ook DAT moet dus voorkomen worden!
Je bent er dus nog HELEMAAL NIET, wanneer je ENKEL de juist koolhydraten, eiwitten en vetten voor verbranding aanlevert, nee, je moet OOK nog extra eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen leveren welke DIT moeten voorkomen, deze beschadiging en opstapeling van afvalstoffen moeten voorkomen en afvalstoffen moeten helpen neutraliseren en afdrijven!
DAARVOOR heb je dus wederom NIET zozeer koolhydraten nodig, maar DES TE MEER eiwitten en vetten en vezels, maar met name: vitamines en mineralen!
Lever je deze NIET EXTRA middels je voeding, zal waardevol weefsel ALSNOG beschadigd raken, op den duur onherstelbaar EN zullen afvalstoffen gaan opstapelen EN zal je lichaam dus uitgeput raken en stofwisseling vertragen, doordat stofwisseling niet goed kan verlopen door beschadiging van bepaalde weefsels en organen.
Wat betekent dit?
HEEEEEEEL belangrijk.
SUPERÂ belangrijk.
Is het dus eigenlijk dat elk moment dat JIJ iets eet en dus deze beschadiging EN uitputting kan helpen voorkomen, jij dat moment benut en dus ECHT WEL bezig bent deze HOOGST NOODZAKELIJKE eiwitten, vetten, vezels en heel veel vitamines en mineralen SOWIESO altijd te leveren.
DAT is dus echt wel prioriteit!!!
Doe je dit niet, ben jij helaas lekker en behoorlijk aan het meewerken aan uitputting van je lichaam.
Zijn we echter, wanneer we aan het eten zijn ons bewust van onze voeding en hetgeen daarmee gebeurt later in ons lichaam?
Ja, wellicht de hoofdmaaltijden enigszins, maar op sommige “gezellige” momenten, letten we er niet zo op WAT we eten en wat ons lichaam met die stoffen kan en doet vervolgens.
We willen lekker eten, dus niet bezig zijn met WAT we eten.
De momenten dat we WEL opletten echter dat we WEL voedingsstoffen binnen krijgen, dus met name de hoofdmaaltijden.
Krijgen we dan ook wel voldoende voedingsstoffen binnen?
Krijgen we wel DE JUISTE voedingsstoffen binnen?
Bestaat ons eten, bestaan onze eetmomenten, onze maaltijden EN tussendoortjes MET NAME uit eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen?
Ehhhhhhhhhhh…
NEEEEEEE!!
Onze hedendaagse voeding, bevat MET NAME datgene wat NIET het meest hoogst noodzakelijk is, dus “niet essentieel” wordt genoemd, namelijk koolhydraten.
Dit dan OOK nog eens vaak in een bewerkte vorm, welke niet alle vezels en vitamines en mineralen meer bevat, welke het van nature bevat.
EN onze voeding schiet daarnaast vaak DRASTISCH tekort in eiwitten en vetten, terwijl de behoefte juist TORENHOOG is, gezien het feit dat tegenwoordig wij en ons lichaam ook veel EXTRA stress ervaren door de hoeveelheid prikkels, de frequentie van eten en dus voedselvertering, door belastende stoffen in ons lijf en in ons eten en onze lucht en door ontstekingen, allergieën etc!!!
Onze hedendaagse voeding zelf al, zoals we het kopen, bevat dit al niet en is niet gericht op DIE stoffen.
Dit betekent dat met ELKE HAP van deze hedendaagse voeding, wanneer deze de ZO ESSENTIËLE VOEDINGSstoffen NIET bevat of onvoldoende bevat, je je lichaam UITPUT!!
Snap je het nu?!
Wil je samen met mij je eetpatroon (stap voor stap en op een leuke manier) OMGOOIEN naar een voeding, waarbij je je lichaam tracht NIET uit te putten en dus OM TE GOOIEN naar een voeding die WEL heel lekker en leuk kan zijn, maar tevens DAN WEL tegemoet komt aan de behoeftes van je lichaam aan met name eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen, mail je me dan?
Stuur je dit bericht door aan hen, waarvan je denkt dat ze hier ECHT bewust van gemaakt moeten worden?
PS: Snap je nu waarom toch in alle recepten SOWIESO altijd eiwitten, vetten en met name HEEL VEEL groenten zitten??
Deze recepten zijn dus waardevol voor EEN IEDER om als basis te dienen en vanuit te gaan en verder op te baseren (samen met mij) en dus NIET ALLEEN voor hen die willen afvallen!
Add comment