De hedendaagse uitputting en de maskerade der koolhydraten
misleiding
Gisteren las je over de uitputtingsslag, welke we eigenlijk leveren met onze hedendaagse voeding en de stoffen en verhoudingen, waarin deze voeding is samengesteld.

Je las daarin een uitleg over je stofwisseling, dus hetgeen ons lichaam doet met de voedingsstoffen welke wij eten.
Je las daarin dat hetgeen we JUIST moeten eten om onze stofwisseling optimaal te houden en lichaam tegemoet te komen in diens behoeftes, NOU NET hetgeen is we tegenwoordig vaak veel te weinig eten en onze voeding vaak in tekortschiet en OOK las je dat hetgeen ons en ons lichaam gestrest maakt en uitput en waarvan het goed zou zijn juist NIET ZOVEEL, dus MINDER overheersend te eten of bij uitzondering te eten, dat DAT juist de norm vormt: een voeding met bewerkte koolhydraten en veel toegevoegde, niet-natuurlijke stoffen!

Je snapte deze uitleg vast.
Je kon deze logisch beredeneren.

TOCH kan ik me voorstellen dat je met een gek gevoel of twijfelachtig gevoel achter bleef na het lezen hiervan.

Je kwam er vanuit die redenatie namelijk waarschijnlijk achter (wanneer je een behoorlijk regulier, Nederlands eetpatroon aanhoudt, zoals velen) dat waar jij dacht dat je ENKEL bij het snoepen van iets ongezonds je je lichaam wat aan het uitputten en belasten was, je dit OOK al doet ten tijde van je reguliere, gewone maaltijden!
Eerder dacht je dat deze reguliere maaltijden gezond waren in de zin van: tegemoetkomend aan de voedingsstofbehoeftes van je lichaam, maar niks bleek vanuit die redenatie minder waar!
Je concludeerde daaruit wellicht dat de “belastende eetmomenten op je dag en in je week” daardoor geen uitzondering op een gezonde regel vormden, maar dat de regel een toch niet-zo-voedzame en nogal stressvolle was en dat gezonde, optimaal voedzame eetmomenten, welke WEL tegemoetkomen aan de behoeftes van je lichaam aan eiwit-vet-vezels-vitamines-mineralen, eigenlijk hoge uitzondering vormen in je eetpatroon, waarvan jij wellicht dacht dat deze best goed in elkaar zat!
Je vraagt je misschien zelfs af of er wel eens één maaltijd is in je reguliere eetpatroon is en bestaat die WEL mooi tegemoetkomt aan DIE behoeftes; misschien hooguit een enkele keer je avondmaaltijd merk je dan wellicht op en moet je concluderen, wanneer je naar het reguliere Nederlandse eetpatroon kijkt en je eigen eetpatroon DAAR behoorlijk op aansluit!

Dit beseffend, doet NATUURLIJK verwarren!

Want, zul je denken..
– Wanneer ik DAT al jaren eet en mijn lichaam dus kennelijk ongemerkt aan het uitputten ben daarmee, waarom ERVAAR ik dat dan niet zo?!
– Wanneer eiwitten-vetten-vitamines en mineralen juist hetgeen is ons lichaam niet zonder kan en we deze met name zouden moeten eten, waarom doen en eten we dan met z’n allen BEHOORLIJK het tegenovergestelde en schieten we daar MET Z’N ALLEN zo in tekort?!
– Waarom, wanneer koolhydraten dus NIET het belangrijkste deel in onze voeding vormt, en een niet-essentiële voedingsstof wordt genoemd, wat met name opgaat voor mensen met overgewicht, bevat alles wat we kunnen kopen in de supermarkt JUIST die koolhydraten en leren we ook in onze opvoeding dat we met name onze boterhammen (wat een duidelijke bron van koolhydraten vormt) goed moeten eten en worden de eiwitten en vetten nauwelijks hierin ter sprake gebracht?!
– Wanneer die eiwitten en vetten eigenlijk ZO belangrijk zijn (en zelfs daarom “essentiële voedingsstoffen” worden genoemd) in het voorkomen van afbreken van waardevol weefsel, waarom eten en weten we dat met z’n allen niet, wordt DAAR niet de nadruk op gelegd, proberen we met z’n allen dan heel gek zo mager mogelijk te eten en zijn er zoveel voedingsmiddelen die we koppelen aan “gezond” te koop, waar helemaal geen tot weinig van deze eiwitten en vetten in zitten?!

Allemaal vraagtekens, welke je hoogstwaarschijnlijk zal hebben na het lezen van dat alles.
Ook niet zo gek, wanneer de norm ZO AVERECHTS is en blijkt!
Dan ga je haast als vanzelf twijfelen toch?!
Het kan toch niet zo zijn namelijk dat we MET Z’N ALLEN dat aan het doen en eten zijn wat ons lichaam het MINST nodig heeft?!

Dat is namelijk zo verwarrend!
Dat zou namelijk zo STOM zijn!
Waarom zouden we dat met z’n allen doen?!
Wanneer de werking van ons lichaam en hetgeen ons lichaam nodig heeft eigenlijk zo duidelijk is, waarom eten we dan in vredesnaam PRECIES het tegenovergestelde haast en zijn we met z’n allen juist DAT aan het eten wat de optimale en RUSTIGE werking van ons lichaam bemoeilijkt!
Waarom is haast ALLE voeding op dit tegenovergestelde gebaseerd?!
Waarom, wanneer je WEL die eiwitten en vetten, vitamines, mineralen en vezels zou willen trachten binnen te krijgen, zoals je lichaam dus kennelijk wil en nodig heeft, is DAT zo lastig te doen, kijkend naar het aanbod welke we hebben in de supermarkt!
Dit alles is toch totaal onlogisch!

Ja, behoorlijk!
En daardoor ook heel verwarrend inderdaad, wanneer je dit eenmaal beseft.

Betekent dit dan dat we met z’n allen gek en onverstandig bezig zijn en aan het eten zijn en ons lichaam aan het uitputten zijn of betekent het dat die redenatie niet klopt (zul je gaan denken)?
Die uitputting namelijk, die klinkt best ernstig, die uitputting die kennelijk dagelijks wel in enige mate voor komt, maar eigenlijk niet zozeer merkt; zal die redenatie dan wel kloppen (zul je gaan denken)?!

En zo blijf je wellicht aan het twijfelen.

Het twijfelen aan deze uitputting, doordat we er niks tot weinig van lijken te merken, waar je verwacht uitputting toch te moeten opmerken

Op het moment deze uitputting plaatsvindt en je het verwacht te merken, dus door je dag heen, wanneer je van alles eet en niet eet wat kennelijk uitput, zoals je gisteren las.
Nee, DAT merk je niet zozeer (direct).
DAT komt door de maskerade der koolhydraten, welke ik hieronder zal toelichten en welke je constant aan het twijfelen brengt, zal brengen en zal blijven brengen.
Echter, merken we ECHT, wanneer we er even GOED bij stilstaan, niks van deze uitputting van ons lichaam?

EIGENLIJK als je het breed bekijkt stiekem wel hè:
– Is de toenemende mate van overgewicht OOK bij mensen die calorieën tellen, niet veel calorieën binnen krijgen en weinig snoepen hier niet al een voorbeeld van en een teken dat ons lichaam van meer “last” ervaart dan enkel van teveel of ongezond eten tegenwoordig?
– Is de toename van ouderdomsdiabetes ZELFS bij kinderen, dus op ZEER jonge leeftijd niet al een teken dat onze hormonen al jong uit balans zijn, ons lichaam al jong uit balans is EN onze alvleesklier aan de hand van ons hedendaagse eetpatroon al uitgeput is geraakt op jonge leeftijd?
– Het feit dat we ons allemaal geestelijk veel minder krachtig voelen, psychische stoornissen veel voorkomen, veel mensen op jonge leeftijd overspannen raken en onze emoties soms alle kanten op kunnen vliegen en veel eetstoornissen heersen; zijn dat niet ook tekenen dat we met z’n allen zeer uitputtende en averechts werkende dingen aan het doen EN ook eten zijn, zowel fysiek als ook geestelijk en ons lichaam en geest flink tekort doen en totaal niet aansluiten of zowel lichamelijke ALS geestelijke behoeftes?
– De toename van verteringsproblemen, darmklachten, voedselintoleranties en allergieën is dat niet OOK een teken dat ons spijsverteringskanaal niet goed om kan gaan met hetgeen wij eten tegenwoordig en hierop protesteert? Is dit niet al een teken van de opstapeling der afvalstoffen en afbraakproducten EN slecht verteerde voeding, gecreëerd door dit hedendaagse eetpatroon?
– Dat we allemaal maar weinig krachtig zijn t.o.v. vroeger en het werk wat opa de hele dag door op het land kon doen; dat de jeugd van tegenwoordig bij dit soort werkzaamheden bij voorbaat al moe wordt en we met z’n allen ’s middags en ’s avonds een dip ervaren, terwijl we niet eens de hele dag op het land zware werkzaamheden hebben uitgevoerd; zijn dit ook geen tekenen van uitputting en een moe lichaam met weinig kracht en spieren, welke door uitputting afgebroken worden en beschadigd raken?
– Is de toename in spier- en gewrichtsziektes en -klachten niet ook een gevolg van opstapeling van afvalstoffen en spierafbraak, welke beide door uitputting van het lichaam en stressvolle voeding verklaard kan worden?
– Celwoekering en verstoorde celdeling, ontstekingen her en der in het lichaam, verslechterde vaten en vaatwanden; zijn dit niet ook voorbeelden van TEVEEL beschadigende en belastende stoffen welke TE lang in ons lichaam, onze cellen en vaten kunnen blijven ronddolen als gevolg van de hedendaagse uitputting en stress door ons leef- en eetpatroon?

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ja..EIGENLIJK zijn er LEGIO tekenen tegenwoordig dat ons lichaam iets op jonge leeftijd vaak al als uitputtend ervaart en DAN AL moe is geworden en “het niet zo goed meer doet of wil doen” wat vroeger pas op latere leeftijd tot uiting kwam.

ZOU DIT WELLICHT MET DE UITPUTTING VANUIT ONZE AVERECHTSE VOEDING TE MAKEN KUNNEN HEBBEN?
Averechts in de zin van: tegenstrijdig met de behoeftes en werking van ons lichaam en wat het nodig heeft voor een goede werking en stofwisseling?

Het verhaal gisteren lezend; ja, dat zouden best logische gevolgtrekkingen en verklaringen kunnen zijn hè.

En TOCH..
JUIST doordat en omdat we met z’n allen zo PRECIES het averechtse doen en aanhouden, kan je blijven twijfelen.
OOK doordat je het gedurende de dag dus niet tot nauwelijks tot weinig merkt, deze uitputting, en DAT komt dus door de maskerade der koolhydraten.

De maskerade der koolhydraten

Waardoor merken we de uitputting, welke wel degelijk plaatsvindt onder invloed van een voeding met tekorten in bouwstoffen en overschotten in brandstoffen EN teveel belastende niet-voedzame stoffen in ons lichaam nou niet of niet zozeer?

DAT heeft te maken met het verbloemende, vertekende effect van koolhydraten en dan met name de bewerkte, geraffineerde variant met geen tot weinig vitamines en mineralen en met name ook geen tot weinig vezels.

DEZE koolhydraten, welke je lichaam, ALLEMAAL ervaart als pure suiker, dus een hoge dosis glucose (dus ook de tarwebloem welke voortkomt uit granen en het vruchtensapje welke voortkomt uit fruit, waarvan we denken dat dit “natuurlijk en dus gezond” is) VLIEGEN en SCHIETEN namelijk ALLEMAAL je bloedbaan in, wanneer je dit hebt gegeten en gedronken.

En DIE koolhydraten zijn het dus welke we allemaal hoofdzakelijk eten en WEL binnen krijgen bij haast elke maaltijd of elk hapje of elke snack.

Dit stijgen van onze bloedsuikerspiegel met name in DIE mate (en dat is een flinke mate, doordat het vaak veel in één keer is en door afwezigheid van vezels je bloedsuikerspiegel HEEL snel doet pieken) geeft onze hersenen EEN BOOST aan energie en stimulatie van energiegevende, genotsverschaffende, vrolijk-makende neurotransmitters.

Door en bij deze BOOST, ervaren we energie en zul je dus NIKS merken van weefsels, welke in de tussentijd in de loop van je dag door tekorten in eiwitten en vetten en vitamines en mineralen, worden uitgeput van deze vitamines, mineralen en daarbij komende afbraak en beschadiging van waardevol lichaamsweefsel, waaronder met name spierweefsel.
Je ERVAART (want een ervaring is geestelijk), namelijk WEL energie.
Deze energie is echter verbloemend en misleidend en tevens verslavend.
Op het moment je bloedsuikerspiegel namelijk (als een razende) weer daalt en is gedaald, ervaren we vaak WEL een uitputting, ofwel een dip.
DAN komt de uitputting wel tot uiting, maar zijn we daar op tijd bij en eten we al VOOR die dip plaatsvindt weer snel iets (met wederom dergelijke koolhydraten) en dit zo steeds gedurende je dag VOOR die dip plaatsvindt, weer een nieuwe dosis of eigenlijk “shot” aan suikers, dan ben je deze dip voor en merk je totaal niks van de dip.

WEL merk je die dip op de momenten je deze koolhydraten NIET eet of drinkt.
DAN des te meer, waardoor je dan ook het gevoel hebt of kan krijgen niet zonder deze koolhydraten te kunnen.
Je LEEFT dan op en van die suikers, ofwel koolhydraten.
Eet je die niet, ervaar je totaal geen energie of lol.
Eet je ze echter wel, is er weinig aan de hand; “Uitputting?! WAAR HEB JE HET OVER!” Zul je dan in eerste instantie nog denken EN ervaren.
WEL merk je echter dat je hiervan wel steeds sneller, steeds meer nodig hebt om die dip voor te zijn en blijven.
DAT is de verslavende EN misleidende werking van deze suikers en EIGENLIJK dus ook een teken dat ons lichaam steeds meer uitgeput raakt en deze suikers dit enkel kortstondig “verbloemen”.

Deze zelfde koolhydraten verstoren onze hormoonbalans.
Hormonen zijn de stoffen welke ook invloed hebben op ons gewicht en onze vetverbranding, maar OOK op ons verzadigingsgevoel, ofwel ons verzadigingsmechanisme.
Wanneer je hormoonbalans NIET verstoord raakt door deze koolhydraten en je WEL voeding zou eten, welke je lichaam het hardst nodig heeft, zou je betrouwbaar kunnen voelen en ervaren wanneer je lichaam ECHT weer nieuwe voeding nodig heeft, dus nieuwe eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.
Wanneer je hormoonbalans echter door teveel en te bewerkte koolhydraten ontregeld is geraakt, is dit een heel ander verhaal en is dit alles TOTAAL niet meer betrouwbaar, deze signalen van je lichaam, welke aangeeft wanneer je toch ECHT weer iets moet eten.

Wanneer we onze koolhydraten net hebben gegeten, kunnen we EVEN ons verzadigd voelen, maar al snel niet meer, door de daarop volgende dip.
We gaan dan al snel weer iets eten, voelend en denkend dat ons lichaam dit nodig heeft.
Wanneer dit punt van WEER en MEER te moeten eten echter steeds eerder en heftiger wordt en je merkt dat je zo snel alweer zulke hoeveelheden aan het eten bent, welke logischerwijs ECHT NOG NIET verbrand hadden kunnen worden en je lichaam toch eigenlijk ECHT nog niet nodig kan hebben DAN merk je wel dat je eigenlijk door je lichaam en diens signalen, welke door deze koolhydraten en onze hormonen verstoord raken, voor de gek wordt gehouden en in de war wordt gebracht.

Dan VOEL en ERVAAR je het bewijs eigenlijk wel, als je je eetgedrag met steeds vaker en steeds meer koolhydraten eten en het gevoel hebbend dat dit MOET en ABSOLUUT nodig is en dat je anders zowat dood neer valt, dat DEZE koolhydraten dus de uitputtingsslag, welke je dan echt ook wel ervaart en vermoedt, maskeren, maar hier dus OOK NOG EENS aan bijdragen.
Dat deze koolhydraten helemaal niet goed verwerkt worden en kunnen worden zonder al die andere voedingsstoffen merk je DAN ook uiteindelijk wel.
Zouden ze namelijk WEL goed verwerkt kunnen worden, zou je toch zeker wel op lange termijn energie moeten ervaren en langer verzadigd moeten kunnen blijven dan dat kleine momentje dat je nu maar verzadigd bent?!

Zit je eenmaal op DAT punt echter, dat je al “geleefd” wordt door deze koolhydraten, wordt het behoorlijk “afkicken”, wanneer je dan alsnog je lichaam eens ECHT wilt gaan geven wat het nodig heeft en NIET meer wil toegeven aan de schijnbehoefte, welke koolhydraten creëren en opwekken.

Dit alles moet dus, lees je al wel, flink MAATSCHAPPELIJK voorkomen en aangepakt en omgedraaid worden.
Hoe lastig is dit echter, wanneer de norm zo averechts is, wanneer de norm JUIST dit verslavende, maskerende gedrag aanmoedigt!

Besef je je na dit alles dat haast ALLES wat we tegenwoordig kopen en kunnen kopen al uit balans is qua samenstelling alleen al, nog VOOR dat je het hebt gegeten?
Dat haast ALLES wat we tegenwoordig kopen en kunnen kopen en we tegenwoordig mee opgevoed zijn en onze kinderen mee opvoeden, bijdraagt aan de uitputting en snelle veroudering van ons lichaam en stress in ons lichaam (en uiteindelijk ook bij onszelf), maar OOK aan de verslavende werking van koolhydraten in verhouding tot de andere stoffen en de effecten hiervan op de hormoonbalans?

Snap je nu, waarom ik laatst onze supermarkten “drugstores” noemde?

Als we eerlijk zijn namelijk wel.
Nee, niet zozeer heel bewust door onze dag heen, maar wel als je naar het grote geheel kijkt toch?
Dan zul je dit alles HELAAS beseffen; dat we met z’n allen behoorlijk AVERECHTS bezig zijn en we NIET GOED meer weten hoe onszelf en elkaar te voeden.

Wil jij stapsgewijs je lichaam wel weer leren geven wat het ECHT nodig heeft en een eetpatroon gaan creëren, welke WEL de essentiële voedingsstoffen voldoende biedt en een wellicht al heersende maskerade en verslaving aan koolhydraten, de NIET-ESSENTIËLE voedingsstof, doorbreken, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!