De darmwand
Vandaag gaan we het hebben over je darmwand.
Vandaag gaan we het VOORAL hebben over de invloed van voeding op de gezondheid van je darmwand.
Receptoren
In je darmwand bevinden zich vele receptor-cellen van neuro-transmitters en hormonen.
Deze receptor-cellen staan in verbinding met je hersenen.
De stoffen aanwezig in de voeding welke je eet prikkelen deze receptoren, zodra je voeding rustig en goed verteerd in je darmen terecht komt.
Enkele van deze receptor-cellen zijn receptoren van hormonen welke het verzadigings-centrum in je hersenen prikkelen.
- De afgifte van deze hormonen kan en zal een gevoel van verzadiging teweeg brengen.
De afgifte van deze verzadigings-hormonen zal plaatsvinden, zodra en wanneer je voeding rustig en goed verteerd in je darmen terecht komt.
De afgifte van deze verzadigings-hormonen zal plaatsvinden, zodra en wanneer er voeding in je darmen terecht komt welke de receptor-cellen van deze hormonen doet prikkelen.
- Welke (goed verteerde) voedingsstoffen de receptor-cellen van deze hormonen VOORAL prikkelen, lees je vandaag.
- Welke verzadigings-hormonen zoal in je darmwand geproduceerd worden, lees je OOK vandaag.
- Welke voeding je darmwand-cellen doet schaden en welke voeding helaas ook de afgifte van verzadigings-hormonen doet belemmeren, zal je vooral OOK lezen vandaag.
Dit soort voeding eet helaas MENIGEEN tegenwoordig.
Wellicht jij ook wel.
Gevolg:
- Menigeen is NIET verzadigd na het eten.
Lees je mee?
De verzadigingshormonen CCK en PYY
Zodra, als en wanneer je voeding je maag heeft gepasseerd en in je darmen belandt, belandt dit als eerste in je twaalf-vingerige darm.
De twaalfvingerige darm is het eerste deel van je dunne darm.
In de wand van dit deel van je darm bevinden zich receptor-cellen van het hormoon CCK.
CCK is een afkorting voor cholecystokinine.
Door de aanwezigheid van welke voedingsstoffen zullen de CCK-receptoren geprikkeld worden?
- Met name door de aanwezigheid van INTACTE vetten.
Conclusie:
- Met name de INTACTE vetten in je voeding dragen bij aan verzadiging.
- Vet-arme voeding zal NIET verzadigen.
- Maaltijden zonder vet zullen NIET verzadigen.
Zodra, als en wanneer je voeding verder door je darmen stroomt, belandt dit in de kronkeldarm en vervolgens je dikke darm.
In de wand van deze twee delen van je darmen bevinden zich receptor-cellen van het hormoon PYY.
PYY is een afkorting voor Peptide YY.
Door de aanwezigheid van welke voedingsstoffen zullen de PYY-receptoren geprikkeld worden?
- Met name door de aanwezigheid van goed te verteren eiwitten (gehydroliseerde aminozuren).
Conclusie:
- De INTACTE eiwitten in je voeding dragen bij aan verzadiging.
- Maaltijden met geen tot weinig eiwitten daarin aanwezig zullen NIET verzadigen.
- Je voeding moet WEL goed te verteren zijn om te kunnen verzadigen.
Welk soort voeding zal uiteindelijk dan ook het meest verzadigen?
- Goed te verteren eiwit- en vetrijke voeding.
Waarmee kan je je maaltijden dan ook het best samenstellen om verzadigd te raken?
- Goed te verteren eiwitten en vetten.
De gezondheid van je darmwand-cellen
Om je darmwand-cellen gezond te houden is het zeer belangrijk dat:
- Je voeding voldoende vocht, oplosbare vezels, vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren bevat.
- Je voeding geen overdaad aan koolhydraten of eiwitten bevat.
- Je voeding niet teveel onoplosbare vezels bevat.
- Je voeding niet teveel dierlijke (verzadigde) en omega-6-vetzuren bevat.
- Je voeding niet teveel verzurende voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten bevat.
- Je voeding niet teveel kunstmatige stoffen, bestrijdingsmiddelen en anti-biotica bevat.
- Je voeding nog INTACT (onbeschadigd) is.
Wat zal er al snel kunnen gebeuren, wanneer je eiwit- en vetrijke voeding gaat eten en wanneer je maaltijden zijn samengesteld uit ENKEL eiwitten en vetten?
- Je darmflora zal verstoord raken.
- Je darmwand-cellen zullen geschaad raken.
- Je spijsvertering zal NIET GOED verlopen.
- Je zult alsnog NIET verzadigd raken.
Wat bevatten eiwitten en vetten namelijk NIET (of maar minimaal)?
- Vocht en oplosbare vezels!
Wat bevatten eiwitten en vetten WEL?
- Een hoge concentratie aan eiwitten.
- Teveel verzadigde vetzuren en omega-6-vetzuren.
Hoe kan je verzadigd raken (door de aanwezigheid van eiwitten en vetten in je maaltijden) ZONDER daarbij schade aan je darmwand te verkrijgen?
- Door het VOLOP toevoegen van groente aan de eiwitten en vetten in je maaltijden!
- Groente vult de vocht-arme en vezel-arme vetten en eiwitten namelijk aan met vocht en oplosbare vezels!
- Het toevoegen van groente zal DAARDOOR schade aan je darmwand voorkomen!
- Het toevoegen van groente zal DAARDOOR de spijsvertering verbeteren!
- Het toevoegen van groente zal DAARDOOR een optimale prikkeling van verzadigings-hormonen in je darmwand helpen bewerkstelligen!
- Het toevoegen van groente zal DAARDOOR een optimale verzadiging van je maaltijden helpen bewerkstelligen!
Wat kan je nog meer doen?
- Kiezen voor magere eiwitbronnen om de hoeveelheid verzadigd vet in je maaltijden te beperken.
- Kiezen voor een kleine porties eiwit per maaltijd om een overdaad aan eiwitten in je maaltijden te voorkomen.
- Kiezen voor onbewerkte bronnen van eiwitten (en deze niet te sterk verhitten), zodat zoveel mogelijk vocht, vitamines en mineralen bewaard blijven.
- Kiezen voor aangezuurde eiwitbronnen (aangezuurd in azijn of citroensap), zodat deze eiwitten makkelijker en beter verteerd zullen worden.
- Kiezen voor bronnen van omega-3-vetzuren i.p.v. bronnen van verzadigde of omega-6-vetzuren in je maaltijden.
- Kiezen voor vette vis, noten, zaden, pitten, wieren en algen in je maaltijden (bronnen van omega-3-vetzuren).
- Kiezen voor koud geperste olin uit vette vis, noten, zaden en pitten voor over en door je maaltijden.
- Kiezen voor koud gebruik van deze bronnen van omega-3-vetzuren in, door en over je maaltijden.
Conclusie:
- Bevatten je maaltijden weinig eiwitten, weinig vetten, weinig oplosbare vezels, weinig vocht en weinig vitamines en mineralen, dan zullen je maaltijden NIET verzadigen.
- Bestaan je maaltijden uit overwegend bewerkte, vocht-arme ingredinten, dan zullen je maaltijden NIET verzadigen.
- Bevatten je maaltijden een overdaad aan koolhydraten of een overdaad aan eiwitten, dan zullen je maaltijden NIET verzadigen.
- Bevatten je maaltijden teveel sterk verhitte, verzadigde en omega-6-vetzuren en GEEN (koud gebruikte) omega-3-vetzuren, dan zullen je maaltijden NIET verzadigen.
- Bestaan je maaltijden uit een GROTE hoeveelheid groente, een kleine hoeveelheid van een aangezuurde bron van magere eiwitten (welke niet te sterk verhit is geweest) en een klein beetje (rauwe) vette vis, noten, zaden, pitten, wieren of algen (of de koud geperste olin daarvan), dan zullen je maaltijden OPTIMAAL verzadigen.
En weet je wat het mooie is?
Weet je wat de verzadigings-hormonen in je darmwand nog meer kunnen bewerkstelligen, wanneer deze OPTIMAAL geproduceerd worden na het eten van dit soort ZEER VERZADIGENDE maaltijden?
- Een optimale spijsvertering in je lijf.
- Hormoonbalans in je lijf.
- Verminderde insuline-resistentie in je lijf.
En weet je wat zoal het gevolg DAARVAN is?
- Een optimale gezondheid.
- Rust en ontspanning in je hoofd en lijf.
- Gewichtscontrole!
Vraag:
- Zijn jouw maaltijden dusdanig samengesteld dat ze OPTIMAAL kunnen verzadigen?
- Zijn jouw maaltijden dusdanig samengesteld dat ze je darmwand NIET schaden?
Add comment