De darmwand
Vandaag gaan we het hebben over de darmwand:
- De slechte conditie waarin menig darmwand verkeert.
- Voeding welke een slechte conditie van de darmwand doet veroorzaken.
Lees je mee?
De bouwstenen van je darmwand
Je darmwand is (net als de rest van je lichaam) opgebouwd uit eiwitten en vetten.
Deze eiwitten en vetten zijn kwetsbaar en kunnen (net als de eiwitten en vetten waaruit andere lichaamsweefsels zijn opgebouwd):
- Beschadigd raken.
- Ontstoken raken.
Waardoor kunnen eiwitten en vetten zoal beschadigd en ontstoken raken?
- Toxines.
- Pathogenen.
- Sterke zuren voortkomend uit je voeding.
- Sterke basen voortkomend uit je voeding.
- Zure afvalstoffen.
Helaas zijn al deze belastende stoffen regelmatig in menig spijsverteringskanaal aanwezig en kan de conditie van de darmwand razendsnel afnemen, wanneer de darmwand meteen in aanraking zou komen met deze belastende stoffen op het moment ze aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.
Wanneer je darmwand beschadigd of ontstoken raakt door bovenstaande belastende stoffen, dan heeft dat al snel dramatische gevolgen voor je gezondheid:
- Essentiële voedingsstoffen kunnen niet goed opgenomen worden in je lijf, wanneer je darmwand aangetast wordt en in slechte conditie verkeert.
- Belastende stoffen kunnen niet goed geweerd worden uit je lijf, wanneer je darmwand aangetast wordt en in slechte conditie verkeert.
Kortom:
- Je gezondheid zal zienderogen afnemen, wanneer je darmwand aangetast wordt en in slechte conditie verkeert.
Conclusie:
- Toxines, pathogenen, sterke zuren, sterke basen en zure afvalstoffen moeten zoveel mogelijk geweerd, bestreden en afgevoerd worden (wanneer deze in je spijsverteringskanaal aanwezig zijn), wanneer je je darmwand in een goede conditie wilt houden.
- Toxines, pathogenen, sterke zuren, sterke basen en zure afvalstoffen moeten zoveel mogelijk geweerd, bestreden en afgevoerd worden (wanneer deze in je spijsverteringskanaal aanwezig zijn), wanneer je een goede algehele gezondheid wilt behouden.
De beschermende slijmvlieslaag
De best kwetsbare vetten en eiwitten waaruit je darmwand is opgebouwd worden gelukkig beschermd.
Belastende stoffen in je spijsverteringskanaal kunnen daardoor niet meteen je darmwand-cellen aantasten.
Je darmwand-cellen worden beschermd tegen de belastende invloed van:
- Toxines.
- Pathogenen.
- Sterke zuren voortkomend uit je voeding.
- Sterke basen voortkomend uit je voeding.
- Zure afvalstoffen.
Ze worden beschermd door een water-oplosbare, bufferende slijmvlieslaag!
Je gehele maag-darmwand bezit namelijk slijm-producerende bekercellen (gobletcellen).
Wanneer deze bekercellen geprikkeld worden produceren ze slijm (een viskeuze vloeistof).
M.b.v. dit geproduceerde slijm wordt een water-oplosbare, bufferende slijmvlieslaag tegenaan je maag- en darmwand gevormd welke je maag- en darmwand-cellen beschermt.
Deze slijmvlieslaag bevat:
- pH-neutraliserende, bufferende stoffen.
- Anti-bacteriële stoffen.
- Anti-stoffen.
Met behulp van deze laag worden:
- Toxines en pathogenen tijdig geweerd en bestreden.
- Sterke zuren en sterke basen tijdig geneutraliseerd en onschadelijk gemaakt.
- Zure afvalstoffen tijdig afgedreven.
Met behulp van deze slijmvlieslaag kunnen de kwetsbare eiwitten en vetten waaruit je darmwand is opgebouwd gelukkig in goede conditie blijven en is je darmwand in staat:
- Essentiële voedingsstoffen goed op te nemen in je lijf.
- Belastende stoffen en pathogenen goed te weren uit je lijf.
Conclusie:
Het hebben van een dikke slijmvlieslaag tegenaan je maag- en darmwand is essentieel om:
- Je maag- en darmwand in een goede conditie te houden.
- Je lichaam gezond te houden.
De sterk verdunde slijmvlieslaag
Helaas kan ook de beschermende slijmvlieslaag aftakelen.
Deze laag kan sterk verdund raken, wanneer de slijm-producerende cellen in je darmwand:
- Beschadigd raken en niet hersteld kunnen worden.
- Ontstoken raken en niet hersteld kunnen worden.
- Onvoldoende geprikkeld worden om slijm te produceren.
Welke stoffen in je voeding bevorderen de slijm-productie in deze cellen?
- Oplosbare vezels.
Welke stoffen in je voeding creëren ontstekingen aan deze cellen?
- Ontstekingsbevorderende vetzuren (omega-6-vetzuren, verzadigde vetzuren en transvetzuren).
Welke stoffen beschadigen deze slijm-producerende cellen?
- Sterk geconcentreerde koolhydraten.
- Sterk geconcentreerde eiwitten.
- Slecht verteerde (graan en melk) eiwitten (exorfines).
Conclusie:
- Vochtarme (koolhydraatrijke en eiwitrijke) voeding, voeding met veel ontstekingsbevorderende (omega 6) vetzuren en voeding arm aan oplosbare vezels veroorzaakt de aftakeling van je maag- darmslijmvlies.
- De voeding van de gemiddelde Nederlander (welke rijk is aan geconcentreerde koolhydraten en eiwitten (rijk aan granen en rijk aan zuivel), rijk aan omega-6-vetzuren en arm aan oplosbare vezels) veroorzaakt de aftakeling van het maag- darmslijmvlies van menig Nederlander.
Het herstel van een sterk verdunde slijmvlieslaag
Wanneer de beschermende slijmvlieslaag van je maag en darmen aftakelt en sterk verdund raakt, dan kan de conditie van je darmwand razendsnel gaan afnemen en uiteindelijk je algehele gezondheid ook, wanneer de verdunde slijmlaag niet hersteld kan worden.
Gelukkig is het aftakelen en verdunnen van je slijmvliezen niet on-omkeerbaar:
- Slijmvliezen kunnen herstellen!
Slijmvliezen kunnen herstellen met behulp van weefselhormonen:
- Prostaglandines.
Prostaglandines kan je lichaam echter enkel vormen uit essentiële vetzuren:
- Omega-3-vetzuren.
- Omega-6-vetzuren.
Wanneer je lichaam deze vetzuren:
- Niet ontvangt.
- In beschadigde (geoxideerde) toestand ontvangt.
- In nadelige verhoudingen ontvangt.
Dan kunnen sterk verdunde slijmvliezen helaas niet herstellen.
Wanneer je lichaam deze vetzuren:
- Wel ontvangt.
- In onbeschadigde toestand ontvangt.
- In gunstige verhoudingen ontvangt.
Dan kunnen sterk verdunde slijmvliezen herstellen, kan je darmwand weer herstellen en beschermd worden en kan ook je gezondheid weer verbeteren!
Conclusie:
- Voeding met weinig omega-3-vetzuren of met vetzuren welke flink bloot hebben gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen, belemmert het herstel van sterk verdunde slijmvliezen.
- De voeding van de gemiddelde Nederlander (welke rijk is aan geoxideerde (geraffineerde en verhitte) omega-6-vetzuren en arm aan onverhitte, ongeraffineerde omega-3-vetzuren) belemmert het herstel van de sterk verdunde slijmvliezen van deze Nederlanders.
Vraag:
- Behoud jij met je voeding een goede conditie van je darmwand?
- Bevorder jij met je voeding de slijm-productie in je maag en darmen voldoende?
- Voorkom jij met je voeding de verdunning van je slijmvliezen voldoende?
- Bevorder jij met je voeding het herstel van je slijmvliezen voldoende?
Add comment