De bodemloze put
verzadiging
Een bodemloze put, zo voel je je regelmatig.
Je kan de hele dag wel door blijven eten voor je gevoel!
Dit doe je maar niet, want je gewicht, welke nou niet echt heel laag is, geeft aan dat DAT nou ook weer niet kan of de bedoeling is, maar toch lijkt je lichaam wel steeds om meer eten te vragen.

Je raakt maar niet verzadigd!

Je hebt er dan ook nog nooit iets van begrepen, kan het niet begrijpen en zal het naar jouw idee ook nooit begrijpen, wanneer mensen om je heen zeggen “pfff..ik zit vol, ik hoef niet meer hoor” en op de helft van hun bord hun eten kunnen wegschuiven.
DAT is JOU nou daadwerkelijk nog NOOIT overkomen!

Je moet er echt met je volle verstand bij blijven en op basis van dat verstand jezelf een halt toe roepen, want als jij net als zij pas zou stoppen, wanneer jij VOL zou zitten en je verzadiging zou voelen, nou, volgens jou zou DAT punt en DAT gevoel niet komen, dus dan zou het niet goed komen!

Eten met je verstand doe je dan ook maar.

Gek vind je het wel hoor, wanneer je kijkt naar de porties, welke je achtereenvolgens wel op kan en NOG niet verzadigd bij en door voelt en zo een half uur, nadat je 2 volle borden hebt weggegeten, wel WEER zou lusten.
Zo groot is een maag toch helemaal niet?
Zo snel kan een lichaam toch al DIE voeding niet eens verbranden en al verwerkt hebben?
Hier klopt iets niet, vermoed je, maar wat dan niet?!

Minder eten dan je lijf aangeeft te willen;  de hoeveelheden dan maar aanhouden, welke de ander ook eet doe je en probeer je dan ook maar meestal, op geleide van je verstand en dus niet op geleide van je gevoel en de behoefte.
Maar dit, deze aanpak, dus het NIET toegeven aan de behoefte, doet je lijf enkel NOG meer om MEER en VAKER eten schreeuwen zo lijkt wel.

Heb jij dan wellicht zo’n grote maag t.o.v. anderen of zo’n snelle verbranding t.o.v. anderen?
Nee, dat kan haast niet en zal ook wel niet, gezien je gewicht, want mensen met een snelle verbranding, daarvan zeggen ze toch dat ze mager zijn, en dat ben jij alles behalve, zo besef je helaas, al zou je dat best wel willen.

De wens om mager(der) te worden heb je onder andere DAARDOOR ook al wat opgegeven.
Nou ja, die wens niet, maar de hoop dat dat je ooit zal lukken eigenlijk wel; die is al flink vervlogen.
De trek die je namelijk ervaart, wanneer je probeert af te vallen door minder te eten, deze is werkelijk waar gewoon niet leuk meer.
Nee, dan maar iets voller, steviger en zwaarder; die strijd met jezelf en het vechten tegen de eetlust, ga je toch nooit winnen!

Goh, als geen enkele portie-grootte lijkt te verzadigen, zou verzadiging dan ergens anders uit voortkomen?
Ergens anders uit dan uit de hoeveelheid die je eet, dus de hoeveelheid aan stoffen die je binnen krijgt?

Het feit dat anderen WEL en ook EERDER verzadigd lijken te raken en zeggen te raken, zou ook dat wellicht niks of in ieder geval niet veel met portie-grootte te maken hebben, maar met het SOORT voeding wellicht welke gegeten wordt en wellicht de kwaliteit hiervan en hoe je lichaam deze verwerkt en kan verwerken wellicht?!

Hmm..DAT zou wellicht een logische verklaring kunnen zijn?

Laten we de theorie er eens op nagaan..

Wanneer doet eten namelijk verzadigen?
Onder welke voorwaarden vindt verzadiging pas plaats en kan deze pas plaatsvinden?

Je las namelijk eerder al in mijn stukken, dat sowieso niet al je eten ook echt wel even voedzaam is en even goed herkend en verteerd en verwerkt kan worden.
Geraffineerde, dus bewerkte voeding, welke we tegenwoordig veelal eten, bevat bijvoorbeeld veel stoffen, welke helaas niet zo voedzaam meer zijn en welke een optimale verzadiging en ook optimale opname van voedingsstoffen in de weg staan, las je eerder al.

Alles wat we namelijk eten tegenwoordig bevat sowieso wel “stoffen”, maar lang al deze “stoffen” welke we tegenwoordig in onze mond stoppen vallen ook onder de noemer “voedingsstoffen” en het zijn toch echt enkel en alleen “voedingsstoffen”, welke ons lichaam nodig heeft en goed kan verwerken en dan ook enkel DIE stoffen, welke dan ook kunnen verzadigen!

Wanneer jij met je eten namelijk stoffen binnen krijgt, welke je lichaam WEL kan herkennen (dit betreffen voedingsstoffen welke nog zo min mogelijk bewerking hebben ondergaan), welke RUSTIG je spijsverteringskanaal door gaan en daar WEL goed verteerd kunnen worden, welke GEEN ontstekingen aldaar veroorzaken en de darmflora NIET verstoren of de zuurtegraad aldaar te sterk doen wijzigen en als gevolg GOED verteerd allen de bloedbaan in kunnen komen via de darmwand, vervolgens door hormonen GOED onze cellen in geloodst kunnen worden en daar PRIMA deel kunnen gaan nemen aan stofwisselingsreacties, wanneer de omstandigheden DAAR gunstig zijn (wanneer er geen stress heerst, zuurtegraad optimaal is en alle nodige voedingsstoffen aanwezig zijn) DAN zal door JOUW eten, je lichaam en diens cellen gevuld en verzadigd kunnen raken met alle nodige voedingsstoffen en zal als gevolg JIJ ook verzadiging moeten kunnen ervaren!

Eten wij echter tegenwoordig nog wel voeding, welke in ons spijsverteringskanaal goed herkend en verteerd kan worden door enzymen, welke ons spijsverteringskanaal NIET doet belasten of beschadigen, die weinig ontstekingen in ons spijsverteringskanaal teweegbrengt en darmflora NIET verstoort en onze zuurtegraad WEL optimaal kan houden en welke dus prima tot kleine voedingsstoffen verwerkt kan worden en vervolgens goed in onze bloedbaan kan belanden?

Dit is namelijk ENKEL het geval bij voeding, welke niet tot weinig bewerkt is, diens vitamines en mineralen nog bevat, gevarieerd wordt gegeten in niet al te grote porties, grotendeels ontstekingsremmende, plantaardige, vezelrijke, anti-oxidantrijke, vochtrijke, basische voeding betreft EN op een rustige manier, zittend, zonder al te veel haast en stress, goed kauwend wordt gegeten!

Eten wij nog wel voeding met voedingsstoffen, welke als het eenmaal verteerd zou zijn en vervolgens in onze bloedbaan is beland, onze hormonen (welke moeten sturen waar onze voedingsstoffen belanden) NIET uit balans doen halen en dus nadat deze de bloedbaan in zijn gekomen ook wel goed in onze cellen belandt en benut kan worden?
Dat wil zeggen voeding, welke alle essentiële bouwstoffen wel bevat en niet onnodig veel of wisselende hoeveelheden koolhydraten bevat of naar verhouding ook teveel andere niet-essentiële  stoffen?
ENKEL voeding met ALLE essentiële stoffen WEL ruim aanwezig met niet-essentiële stoffen, waaronder glucose, in de minderheid, kan onze bloedsuikerspiegel en hormoonbalans namelijk garanderen en goed reguleren.

Eten wij nog wel voeding met voedingsstoffen, welke eenmaal in de cel aan beland, ook daadwerkelijk deel kan nemen aan de stofwisselingsprocessen aldaar en de enzymwerking aldaar niet verstoort?
Dat wil zeggen; voeding welke ruim voldoende vocht en vitamine- en mineralenrijk is en dan ook RUIMSCHOOTS alle essentiële bouwstoffen levert, welke de zuurtegraad in onze cellen basisch doet houden EN co-enzymen kunnen leveren om enzymreacties plaats te laten vinden EN afvalstoffen ontstaan uit verbrandingsprocessen tijdig kan doen afdrijven?

Oftewel:
Bevat JOUW voeding (wanneer jij iemand bent, welke maar niet verzadigd raakt en het “bodemloze put” gevoel niet vreemd voorkomt) WEL alle essentiële bouwstoffen (ALLE essentiële vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren) ruimschoots en bestaat JOUW voeding WEL overwegend uit onbewerkte en puur natuurlijke stoffen (welke deze essentiële stoffen enkel maar kunnen leveren) in verhoudingen, waarbij de plantaardige, vochtrijke, anti-oxidantrijke, ontstekingsremmende voedingsstoffen (groenten, fruit, omega-3-vetten) overheersen t.o.v. de omega-6-vetten en eiwitten en andere niet-essentiële en bewerkte en onnatuurlijke stoffen?

NIET?!

Zou DAT dan misschien de reden kunnen zijn dat je maar niet verzadigd raakt?!
Aangezien voeding, welke deze essentiële voedingsstoffen NIET of ONVOLDOENDE bevat vaak al niet eens goed verteerd kan worden, vervolgens niet altijd optimaal in je bloedbaan kan belanden, hormonen zal verstoren, bloedsuikerspiegel doet fluctueren EN eenmaal in de cellen niet goed verwerkt kan worden en dus NIET gunstig kan bijdragen aan onze stofwisseling, processen DAARMEE dan ook niet goed kunnen en zullen verlopen en je lichaam DAAROM blijft schreeuwen om meer of eigenlijk ANDERE stoffen, niet eens zozeer meer, maar dus ANDERE stoffen?

Wellicht dat jij dan ook om af te kunnen vallen niet zozeer MINDER moet proberen te eten of hoeft te gaan eten, maar met name ANDERS moet gaan eten (gericht op het optimaliseren van het gehalte aan essentiële voedingsstoffen in je voeding) en je dan WEL ook nog eens verzadigd zou kunnen raken NAAST dat je dan ook nog eens meer kans hebt om af te kunnen vallen?

Wil jij een eetpatroon aanleren, gericht op verzadiging en hetgeen ENKEL goed kan verzadigen, namelijk een voeding gebaseerd en opgebouwd uit ALLE essentiële voedingsstoffen?
Mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!