De aminozuren aanwezig in het aminozurenzwembad

 Aminozurenzwembad?aminozuur

Wat is dat nou voor gekke naam?!

Veelal wordt de term aminozuren-pool gebruikt hiervoor, maar ik heb vandaag i.p.v. “pool” (de Engelse naam voor zwembad) gewoon het Nederlandse woord “zwembad” gebruikt, want tja, we leven niet in Engeland hè en ook niet in Amerika, maar in Nederland.

De naam doet er ook helemaal niet toe, wel de betekenis van die naam!
Daar gaan we het vandaag over hebben.

Ik had dit aminozurenzwembad namelijk ook de naam ” het aminozuren-voorraadje in je lijf” kunnen noemen.
Daar staat het namelijk voor.

Waar het zwembadje met aminozuren goed voor is.

Eiwitten zitten in onze voeding.
Die zitten in vlees, vis, eieren en zuivel.
Echter ook in plantaardige voeding (zoals granen en peulvruchten) zijn eiwitten aanwezig en in sommige groentensoorten zitten ook best nog heel wat eiwitten.

Eiwitten hebben we ook in ons lichaam aanwezig.

Dan bedoel ik niet de aminozuren (delen van eiwitten) als voedingsstof los in onze bloedbaan aanwezig, maar de eiwitten als stevig en ZEER belangrijk onderdeel van onze weefsels en lichaams-structuren die ons MENS maakt!
Ons spierweefsel bestaat namelijk uit eiwitten en ook vele andere “structuren” in ons lichaam, zoals ons DNA bevat eiwitten.

Ook de structuren die voedingsstoffen vervoeren doorheen ons lijf (onze bloedcellen, maar ook lipo-proteïnen) EN de stoffen die bepalen welke processen er allemaal plaats moeten vinden in het lijf om de balans in het lijf te bewaren (hormonen) bevatten ALLEN eiwitten.

Menselijke, lichaam-eigen eiwitten (moleculen), zoals de hierboven genoemde structuren, zijn opgebouwd uit losse aminozuren.
Dat zijn niet zomaar willekeurige aminozuren een beetje aan elkaar geplakt en op elkaar gestapeld, nee, dat zijn ALLE aminozuren die er bestaan ALLEN met elkaar verbonden tot een zeer stevige structuur specifiek voor eiwitten.

Het lichaam (of eigenlijk de lever) heeft dan ook ALLE aminozuren nodig om lichaamseigen eiwitten (dus een heel nieuw eiwit-molecuul met zo’n bijzondere opbouw en structuur), weer te kunnen vormen.
En ja, dat moet ons lichaam (onze lever) wel doen (nieuwe eiwitmoleculen vormen), want stoffen als hormonen, bloed en ook spiercellen kunnen gedurende onze dagen beschadigen en die moeten dan natuurlijk wel tijdig ververst en vervangen worden, want met blijvend afgebroken spierweefsel, blijvende vermindering van bloedcellen door beschadiging en blijvende vermindering van hormonen door beschadiging in je lijf (wat aan de orde zou zijn wanneer onze lever NIET in staat zou zijn die opnieuw te vormen) zou ons lijf toch echt niet door kunnen gaan met functioneren op den duur en kan de stofwisseling in ons lijf ook helemaal niet goed verlopen!

DAAR draagt het aminozurenzwembad aan bij!
DAAR is het aminozurenzwembad voor nodig!
DAAR is het aminozurenzwembad voor bedoeld!

Althans, wanneer deze VOLLEDIG en COMPLEET gevuld is op ELK moment van de dag!

Hoe wordt dit zwembadje gevuld met voldoende aminozuren?

De eiwitten in onze voeding aanwezig worden (wanneer de spijsvertering hiervan goed verloopt) in ons spijsverteringskanaal “opgeknipt” in losse aminozuren.
Enkel losse aminozuren namelijk kunnen doorheen onze darmwand geraken en in ons bloed opgenomen worden.
Dit betekent dat hele eiwitmoleculen (zoals die in de voeding ook best aanwezig kunnen zijn), niet in zijn geheel meteen in ons lichaam belanden.
Jammer, want had DAT gekund, had onze lever deze natuurlijk niet opnieuw zelf hoeven vormen!

Helaas door bewerkingsprocessen (welke onze hedendaagse voeding vaak al heeft ondergaan VOOR we het kopen en gaan bereiden en vervolgens ook opeten) en het gemis in die bewerkte voeding aan voedingsstoffen die de gezonde maagzuurproductie doen ondersteunen, verloopt onder andere onze maagzuurproductie veelal NIET vlotjes en ook NIET optimaal, worden de eiwitten in onze voeding aanwezig ook helaas vaak NIET optimaal verteerd (dit valt of staat namelijk met een gezonde maagwerking en gezonde maagzuurproductie) en komen de eiwitten uit de voeding bij veel mensen tegenwoordig voor een deel onverteerd in onze darmen aan.
Wanneer eiwitten (deels) on verteerd in onze darmen aan komen, kunnen ze daar in die darmen gaan rotten en darmklachten gaan geven.
De zuurtegraad in de darmen zal als gevolg NIET optimaal zijn, waardoor de eiwitten in de darmen uiteindelijk NIET optimaal “opgeknipt” worden in losse aminozuren en ook NIET optimaal in ons lichaam (in ons bloed en bij de lever in het aminozurenzwembadje) kunnen of zullen belanden.

DAT vormt een groot probleem heden ten dage die we eigenlijk wel moeten gaan aanpakken (we moeten de bewerkingsprocessen losgelaten op onze voeding gaan aanpakken die een optimale spijsvertering FLINK belemmeren).
Straks zul je wel lezen waarom.

Straks zul je namelijk lezen hoe belangrijk het is dat de eiwitten in je voeding WEL goed verteerd worden en het zwembadjemet aminozuren daardoor dan ook WEL constant goed gevuld kan worden met ALLE essentiële aminozuren.
Straks zul je OOK lezen wat er gebeurt wanneer dat NIET het geval zou zijn en het aminozuurzwembadje NIET goed gevuld zou zijn.

Gaat de vertering van de eiwitten in onze voeding aanwezig WEL goed, dan belanden de losse aminozuren daaruit WEL in ons bloed.
Nee, niet direct in onze bloedbaan (die ons hele lijf door stroomt en ons lijf doet voorzien van voedingsstoffen), maar in een stukje bloedbaan dat ENKEL naar de lever loopt; de poortader.

Onze lever moet er namelijk voor zorgen dat voedingsstoffen nadat wij die hebben gegeten en nadat deze verteerd zijn (zoals glucose en aminozuren) komend uit de darmen, gedoseerd onze bloedbaan in kunnen en mogen.
Zou de lever namelijk NIET tussenbeide komen en dus NIET de voedingsstoffen EERST “ontvangen”, dan zou er heel wat spaak lopen in ons lijf.
Dan zouden namelijk veel te hoge concentraties verzurende stoffen tegelijkertijd in onze bloedbaan aan kunnen belanden en zou je dat niet eens overleven!
Al die stoffen zouden dan ook nog eens met elkaar kunnen reageren in de bloedbaan wanneer deze onvoldoende verdund zouden worden (glycatie heet dat).
NEEEEE, dat zou niet goed komen!

Laat het dus maar lekker zo en laat de lever de voedingsstoffen dus maar lekker eerst “ontvangen” die vanuit de darmen het lijf in komen!

Onze lever kan dat namelijk allemaal veel beter reguleren (samen met hormonen) dan wij dat kunnen (het lijf GEDOCEERD voeden met voedingsstoffen).

Een deel van die voedingsstoffen (die na vertering vanuit de darmen bij de lever aanbelanden) zijn dus aminozuren die voortkomen uit de eiwitten in ons eten.

We hebben echter verschillende bronnen van eiwitten in onze voeding aanwezig (las je net al).
Niet al deze eiwitbronnen bevatten COMPLETE eiwitten die ALLE aminozuren bezitten.
Enkel dierlijke eiwitten bevatten ALLE aminozuren COMPLEET en zijn in bezit van ALLE essentiële aminozuren.
Dierlijke eiwitten hebben dan ook een hoge biologische waarde.
Eiwitten, zoals plantaardige eiwitten, die NIET in bezit zijn van ALLE essentiële aminozuren hebben een lage biologische waarde.
De biologische waarde geeft dan ook weer of het eiwit meer of minder goed benut kan worden om nieuwe eiwit-structuren mee te kunnen vormen.

Onze lever is in staat om missende aminozuren ZELF te vormen vanuit andere aminozuren, maar daarvoor moet de lever dan wel de ESSENTIËLE aminozuren aanwezig hebben in zijn “zwembadje”.
Heeft de lever namelijk de ESSENTIËLE aminozuren WEL in zijn badje, dan kan de lever er eigenhandig voor zorgen dat uit DIE aminozuren ook de overige, ontbrekende (niet-essentiële) aminozuren gevormd kunnen worden die de aminozurenvoorraad COMPLEET doet maken.

Is het aminozurenzwembadje gedurende je dag NIET compleet gevuld met ALLE essentiële aminozuren, zal de lever NIET in staat zijn nieuwe eiwit-structuren te vormen!
Hormonen kunnen dan bijvoorbeeld niet gevormd worden, bloedcellen niet, lipo-proteïnen niet en ook niet de eiwitten bedoeld voor spierherstel en spieropbouw!
Dat gaat niet goed dan!

Wat wil dat zeggen?

Op elk willekeurig moment van je dag dat eigenlijk een hormoon, een bloedcel of spierweefsel ververst, hersteld en dus opnieuw gevormd moet worden (en de lever een signaal vanuit het lichaam krijgt om dit te doen), moet dit WEL mogelijk zijn en moet dus WEL het aminozurenzwembadje bij de lever op DAT moment ook volledig en COMPLEET gevuld zijn met ALLE aminozuren!

Dit vereist dat wij dan ook WEL regelmatig voeding MOETEN eten met daarin dan ook WEL alle essentiële aminozuren aanwezig (welke enkel allemaal in dierlijke eiwitten aanwezig zijn, maar onvolledig aanwezig zijn in granen, noten, peulvruchten of groenten), want anders is het zwembadje op de momenten de lever nieuwe eiwit-structuren MOET vormen NIET optimaal gevuld en gaat er van alles mis in je lijf.

Kunnen die bronnen van essentiële aminozuren in je voeding vervolgens alsnog NIET goed verteerd worden, dan komen ze alsnog NIET aan in het zwembadje en ontstaat er ALSNOG een probleem, ook al heb je ze dan misschien WEL gegeten!

Dan is er nog een lastige bijkomstigheid!

Aminozuren worden NIET alleen benut en gebruikt om nieuwe eiwit-structuren mee te vormen!

Ook glucose (wanneer daarvan even te weinig in de bloedbaan voorradig zou zijn), neurotransmitters en enzymen worden namelijk gevormd uit aminozuren.
Het vormen van DIE stoffen vindt net zo goed OOK gedurende al je dagen de hele dag door wel in enige mate plaats.
Ook de aminozuren DAARVOOR worden dan natuurlijk door de lever uit dit zelfde zwembadje gehaald!
Hierdoor kunnen al spoedig de essentiële aminozuren gaan ontbreken doorheen je dag, waardoor dan alsnog weer niet nieuwe eiwitstructuren gevormd kunnen worden wanneer dat nodig is, want dan is het zwembadje weer NIET compleet!
Het aminozurenzwembadje CONSTANT vullen met alle ESSENTIËLE aminozuren door bronnen DAARVAN gedurende je dag ALTIJD WEL in enige mate in je voeding aanwezig te hebben is dan ook wel ERG belangrijk!

Echter…

Denk je slim te zijn, nu wetende dat ons lichaam dat zwembadje toch absoluut wel CONSTANT gevuld moet hebben met VOORAL de essentiële aminozuren (zodat de lever op ELK moment van de dag nieuwe ZEER BELANGRIJKE eiwitstructuren kan gaan vormen METEEN wanneer het daar de opdracht voor krijgt) en besluit je vervolgens heel veel dierlijke eiwitten in één keer te gaan eten (om dat badje maar goed te vullen), dan zou dat helaas NIET werken om meerdere redenen:

  • Teveel eiwitten in één keer moeten verteren dat trekt je spijsverteringskanaal niet en is TE belastend en TE verzurend voor je darmen. Daardoor zullen deze eiwitten dan ook alsnog NIET goed in “het zwembadje” geraken, maar onverteerd in de darmen verblijven, dus heeft het weinig zin.
  • Veel aminozuren in één keer (in een kort tijdsbestek) aanwezig in het zwembadje zullen en moeten door je lijf afgebroken worden soms nog VOOR ze benut zijn of nog VOOR ze benut kunnen worden. Deze aminozuren kunnen namelijk (wanneer deze niet allemaal benut kunnen worden om glucose of neurotransmitters o.i.d. mee te vormen) het bloed gaan verzuren wanneer ze daar bij de lever te lang in dat badje zouden blijven “rondzwemmen” en DAT is natuurlijk ook NIET de bedoeling!

Ja, het aminozurenzwembadje optimaal en COMPLEET gevuld houden is dus ZEER belangrijk, maar heel veel (en dan dus ook TEVEEL) eiwitbronnen in één keer gaan eten, zou daar helaas dus NIET aan bijdragen en zou het zwembadje OVER-VULLEN met allerlei verzuringsnadelen voor je lijf tot gevolg.
Je kan dit zwembadje dus ENKEL maar optimaal en COMPLEET gevuld houden door elke keer je iets eet bijvoorbeeld WEL altijd ook IETSJES van qua bron van essentiële aminozuren in je voeding erbij aanwezig te hebben.

Een bron van essentiële aminozuren in al je hapjes en gerechten gaan integreren en deze niet zomaar volop gaan eten zonder iets anders daar ook bij te eten heeft overigens OOK voordelen voor de uiteindelijke spijsvertering van deze eiwitten.

Voor een optimale spijsvertering zijn namelijk onder andere vocht, vezels, vitamines en mineralen nodig.
Vocht, vezels, vitamines en mineralen zijn ZEER belangrijk om in de spijsbrij aanwezig te hebben die doorheen je spijsverteringskanaal “reist” nadat jij iets hebt gegeten.

Voor de gezonde maagzuurproductie bijvoorbeeld zijn de vitamines B1 en zink nodig.

  • Vitamine B1 en zink zitten vaak wel in je eiwitbronnen zelf, maar kunnen verloren gaan door en bij bereiding. Je bereide eiwitten aanvullen met andere bronnen van vitamine B1 en zink (en deze dan vers, rauw en onbewerkt eten) kan dan de optimale spijsvertering (maagzuurproductie) ondersteunen.
  • Vocht, tja, dat zit niet veel in dierlijke eiwitbronnen hè, dus ga je eiwitbronnen nou niet NOG MEER concentreren door ze vochtarm en op hoge temperaturen te bakken of grillen en vul het ontbrekende vocht aan uit andere voeding (die je er bij naast eet) om een goede spijsvertering van de eiwitten te stimuleren (zoals het eten van (vochtrijke) groenten bij je eiwitten).
  • Vezels, nee, die heb ik ook nog nooit aanwezig gezien in dierlijke eiwitbronnen, dus moet je ook DIE uit andere voeding (die je er bij naast eet) verkrijgen om een goede spijsvertering van de eiwitten te stimuleren (ook kan groenten DAARIN voorzien).
  • Tevens is het slim je dierlijke eiwitten vervolgens niet te zouten met een geraffineerd zout (welke de verhoudingen tussen natrium en kalium scheef trekt), want ook DAT kan ten koste gaan van een optimale spijsvertering en vooral ten koste gaan van een geleidelijke en goede opname van aminozuren in je lijf (de natrium-kaliumpomp welke we een aantal dagen geleden hebben besproken zou dan namelijk NIET optimaal functioneren).

Wat gebeurt er wanneer je zwembadje met aminozuren NIET optimaal gevuld is met ALLE aminozuren (welke nodig zijn om een hele eiwit-molecuul nieuw te vormen)?

Stress en disbalans zou ontstaan in je lijf vanuit deze tekorten.
Stresshormonen zullen dan geproduceerd worden in je lijf.
Wat stimuleren die?
Spierweefsel afbraak!

Door het afbreken van je spierweefsel kan namelijk het zwembadje aangevuld worden met aminozuren, wanneer jij dat met je voeding niet goed zou doen!

DAT WIL JE ECHT NIET!

Wist je dat spierafbraak (onder invloed van stresshormonen) veelal gepaard gaat met vetopslag (wanneer je voeding ondertussen WEL voldoende (niet-essentiële) brandstoffen bezit)?

NEE, DAT WIL JE ECHT NIET!

Ja, vetopslag kan dus ook zomaar ontstaan uit een tekort aan essentiële aminozuren, hoe gek dat misschien ook klinkt.
Wanneer vindt vetopslag namelijk vooral plaats?
Wanneer ons lichaam NIET in balans is en stresshormonen geproduceerd moeten worden.

En nee, je lichaam is duidelijk NIET in balans wanneer het niet goed in staat is stoffen als hormonen en bloed te vormen!
Je lichaam is sowieso NIET in balans wanneer het essentiële voedingsstoffen (dus naast essentiële delen uit eiwitten OOK de essentiële delen uit koolhydraten en vetten) mist!

En dan zijn we ons met z’n allen aan het richten tegenwoordig op het weglaten van stoffen waarvan we horen dat deze belastend zijn voor het lichaam!
Wat schiet je daarmee op wanneer je voeding (na het weglaten van deze belastende stoffen) ALSNOG NIET voorzien is van ALLE essentiële voedingsstoffen!
Dan is gezondheid alsnog niet gegarandeerd hoor!

  • Snap je nu hoe belangrijk het is om je eiwitten WEL binnen te krijgen, niet zomaar af en toe, maar behoorlijk regelmatig?
  • Snap je nu ook dat dat niet zomaar eiwitten kunnen zijn, maar dat dit bronnen van essentiële aminozuren zouden moeten betreffen?
  • Snap je dan nu ook dat het geen nut of zin heeft in een programma bij te houden of er wel eiwitten in je maaltijden zitten, aangezien dergelijke programma’s wel het totaal aan eiwitten kan aangeven, maar niet aangeeft of je daarmee alle essentiële aminozuren wel binnen hebt gekregen?

Een tekort en een NIET goed gevuld aminozuurzwembadje kan namelijk zomaar heel goed ontstaan tegenwoordig wanneer je uitsluitend let op de totaal-inname van eiwitten.
Vooral nu men tegenwoordig steeds minder dierlijke voeding tracht te eten en men daardoor met name eiwitten binnen krijgt uit groenten en granen (plantaardige eiwitten met een lage biologische waarde).
Eet je peulvruchten daarbij, dan zou je wel “per ongeluk” alle aminozuren alsnog in je badje kunnen verkrijgen, maar ja, die worden niet veelvuldig gegeten door de Nederlander tegenwoordig en vast ook nog niet voldoende nu de Gezondheidsraad deze in diens adviezen heeft opgenomen afgelopen week.

Wil jij ondersteuning bij het ontwikkelen van een eetpatroon welke ALLE essentiële bouwstoffen (waaronder de essentiële aminozuren) aan je lever aanbiedt, mail je me dan of kom je een keer langs?
DAAROP richt Personal Weightloss zich namelijk:
Er wordt bij Personal Weightloss gericht NIET op hetgeen je beter NIET kan eten, maar hetgeen WEL gegeten moet worden om de balans in je lijf te ondersteunen: ESSENTIËLE VOEDINGSSTOFFEN!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!