Dan maar groente overal bij eten

Vroeger, toen we nog voeding aten, zoals het voortkomt in de natuur, hadden we koolhydraten, eiwitten en vetten (nu ook nog wel hoor, maar NU is daar al van alles mee gebeurt wat invloed heeft op structuren, eigenschappen en wat je lichaam hier vervolgens mee kan en doet!)
De koolhydraatbronnen, bevatten TOEN nog vezels EN vitamines en mineralen, welke specifiek bij koolhydraten horen en vaak ZELFS ook nog wel kleine beetje plantaardige eiwitten en soms zelfs wat plantaardig vet.
De eiwitbronnen kwamen ofwel uit plantaardige bronnen (noten, zaden peulvruchten, eiwitrijke granen), welke dan op hun beurt OOK nog wel wat koolhydraten en diens vezels en vitamines en mineralen bevatten als ook mooie vetzuren OF haalden we uit vlees of vis (dierlijke bronnen), waarmee we dan tegelijkertijd ook vetten vaak wel binnenkregen als ook de vitamines en mineralen, welke specifiek bij eiwitten horen.
Zo kregen we alle aminozuren wel binnen, wanneer we een beetje gevarieerd aten zonder dat daar dan allerlei bestrijdingsmiddelen, hormonen, anti-biotica en E-nummers of andere kunstmatige toevoegingen bij mee kwamen.
Vetten kregen we binnen middels de vette delen van de dieren die we aten, waar dan ook tegelijkertijd de mooie eiwitten bij mee kwamen, zonder dat we daar moeite voor hoefden doen, want dat zat allemaal al in-één OF we verkregen de vetten uit plantaardige bron, waarvan sommigen dan weer ook wat koolhydraten en vezels bevatten (zaden en noten bijvoorbeeld en diens olieën).

Zo kregen we van alles zeer gevarieerd wat binnen.
Alles kwam samen met vitamines en mineralen en haast nooit ENKEL, dus geïsoleerd koolhydraten of ENKEL en dus geïsoleerd eiwitten of ENKEL en dus geïsoleerd vet.
Eén van de drie was vaak wel in de overhand, wanneer je iets at, maar vaak leverde een voedingsmiddel ook wel wat van de andere mooie stoffen.

Zo bevatten noten bijvoorbeeld overwegend vetten, maar toch ook wel wat koolhydraten, vezels en eiwitten dus nooit ENKEL vetten en zo bevatten granen en groenten overwegend koolhydraten met diens vezels en vitamines, maar toch ook wel wat eiwitten en soms ook kleine beetjes vetten, maar ook deze dus weer nooit ENKEL koolhydraten.

Dit is echt niet voor niks!
Dit promoot een optimale stofwisseling!

Koolhydraten zijn namelijk brandstoffen, maar om deze je cellen in te krijgen om aldaar pas als brandstof benut te kunnen worden, heb je wel hormonen nodig.
Hormonen zijn opgebouwd uit eiwitten en vetten. Dit wil zeggen dat je niks hebt aan koolhydraten, zonder eiwitten en vetten.
Eenmaal in de cel kan enkel m.b.v. enzymen en vitamines en mineralen het verbrandingsproces goed in werking worden gezet; kunnen koolhydraten omgezet worden in energie.
Enzymen worden gevormd uit eiwitten, dus ook hieruit weet je dat je aan enkel koolhydraten nog niks hebt.
Koolhydraten zonder vitamines en mineralen heb je dus ook weinig aan, want deze heb je nodig voor de enzymreacties.
Na elk verbrandingsproces, blijven er afbraakproducten achter, welke via je darmen het liefst afgevoerd moeten worden en niet zomaar in je lichaam moeten gaan opstapelen.
Zitten er echter geen vezels in je darmen (komen deze niet (meer) mee met onze hedendaagse voeding), kan het zijn dat deze afbraakproducten veel te lang daar opgestapeld blijven liggen en niet goed afgevoerd worden EN dat de vetstofwisseling mankementen gaat vertonen, aangezien vezels ook een gunstige rol spelen in de vetstofwisseling.
Dat wil zeggen dat koolhydraten zonder vezels de stofwisseling niet ten goede komen.
Daar komt nog bij dat wanneer koolhydraten geen vezels “meer” bevatten (want de natuurlijke bronnen bevatten deze dus WEL), de bloedsuikerspiegel dermate snel stijgt, dat onze hormonen hiervan uit balans raken en onze alvleesklier als gevolg heel snel overprikkelt raakt.
Je wil dus absoluut koolhydraten in hun natuurlijke vorm, inclusief vezels en inclusief de vitamines en mineralen, welke deze oorspronkelijk bevatten en liefst gecombineerd met eiwitten en vetten wil je dat alles goed verloopt in je lichaam.

Maar ach, wij mensen denken dat elke koolhydraat een koolhydraat is en dat wanneer we bepaalde stoffen uit de natuurlijke varianten van koolhydraten halen of andere stoffen er in stoppen, welke er niet in horen en de natuurlijke koolhydraten dermate bewerken dat vezels, vitamines en mineralen worden verpest/verloren gaan, dat 1 gram van onze sterk bewerkte koolhydraten ook gewoon 1 gram aan brandstof is en op die manier verwerkt en benut kan worden door je lichaam.

NIET DUS lees je hierboven al wel!

Helaas komen geïsoleerde koolhydraatvormen, zonder vezels, zonder vitamines en mineralen, zonder eiwitten en vetten en MET extra kunstmatige toevoegingen maar al te vaak en veel voor in de voeding welke we tegenwoordig kunnen kopen en met z’n allen (onbewust) opeten met alle nadelen van dien.

Groente overal dan maar bij eten (dan wel biologische), zodat je daaruit dan op z’n minst nog wel wat vezels en vitamines en mineralen binnenkrijgt om de koolhydraten dan toch maar te helpen verbranden EN de afbraakproducten te helpen afdrijven is dan zeker geen gek idee, hoewel het uiteraard beter is enkel natuurlijke, onbewerkte  koolhydraatbronnen te gaan of blijven eten!

Vetten kunnen zowel als brandstof als ook als bouwstof dienen.
Aangezien we tegenwoordig echter MEER dan voldoende brandstoffen uit koolhydraten binnenkrijgen, zal en hoeft je lichaam niet snel vetten als brandstof te gaan gebruiken, aangezien je lichaam altijd veel liever en eerder koolhydraten verbrandt.
Dan houd je dus vetten met name over als bouwstof.
Bouwstof bijvoorbeeld van cholesterol, andere lipo-proteïnen en hormonen.
Bouwstoffen welke moeten helpen schade, aangericht door verbrandingsreacties en schadelijke stoffen, weer te repareren.
Om deze vetten echter als bouwstof te kunnen benutten moet je lever wel tijd en zin hebben de vetstofwisseling goed gaande te houden m.b.v. galzure zouten, welke weer baat hebben bij koolhydraten, althans, koolhydraten met vezels.
Enzymen en vitamines en mineralen heb je dan ook weer nodig om vetten en eiwitten aan elkaar te koppelen tot hormoon (lipo-proteïne), dus ook hier merk en lees je dat je aan vetten zelf, in geïsoleerde vorm, nog weinig hebt en deze niet als bouwstof optimaal benut kunnen worden, wanneer de andere natuurlijke stoffen niet aanwezig zijn OF wanneer de lever het te druk heeft.

Maar ach, wij mensen denken sowieso dat je vetten niet nodig hebt en proberen de helft van de tijd zelfs vetten uit onze voeding te mijden (oeps..hormonen kunnen dan niet goed gevormd worden, cholesterolgehalte kan niet goed gecontroleerd worden, schade aan weefsels kan niet goed herstelt worden, ontstekingen kunnen niet goed geremd worden) en ALS we vetten al nuttigen, hebben deze vaak al dermate veel bewerkingsprocessen en verhittingsprocessen door gemaakt, dat de ontstekingsremmende eigenschappen en anti-oxidanten verloren zijn gegaan als ook benodigde vitamines en mineralen en tegelijkertijd door deze bewerking schadelijke stoffen kunnen zijn ontstaan, waardoor onze lever dermate belast raakt met het moeten zuiveren en filteren van al deze stoffen dat het moeizaam toekomt aan het benutten van de vetten als bouwstof: onze lever kan toch niet alles tegelijk!
Doordat we helaas ook nog eens deze schadelijke vetten geïsoleerd binnen krijgen tegenwoordig, zonder eiwitten of koolhydraten, verloopt alles sowieso al moeizaam qua vetstofwisseling en stapelen de belastende stoffen door de afwezigheid van vezels ook weer lekker op in je darmen, daar waar de restproducten van de bewerkte koolhydraten ook al lagen: een leuke warboel wordt het daar en oh, wat een feest voor de slechte darmbacterieën.
Reden om ontstekingen te vormen en darmwand te beschadigen, wat vervolgens weer moeizaam verholpen kan worden, want ja, daar hadden we dus onstekingsremmende vetten voor nodig met diens anti-oxidanten als OOK vezels en anti-oxidanten uit natuurlijke koolhydraatbronnen en uiteraard ook eiwitten om als katalysator, middels enzymen, herstelreacties te kunnen bewerkstelligen.
Stoffen welke wij dus allemaal doodleuk uit onze voeding hebben gehaald, denkend dat dat zomaar kan!

Groente overal dan maar bij eten (dan wel biologische), zodat je van daaruit dan op z’n minst nog wel wat vezels en vitamines en mineralen binnenkrijgt om de vetstofwisseling op gang te houden en belastende stoffen sneller af te voeren en het tekort aan anti-oxidanten wat op te vangen, waar deze bewerkte vetten deze niet meer bevatten, is dan geen gek idee, hoewel het uiteraard beter is gewoon weer onbewerkte natuurlijke bronnen van verscheidene, plantaardige en dierlijke vetten binnen te krijgen, want DAN krijg je deze stoffen via daar vanzelf wel weer binnen!

Eiwitten dienen als bouwstof.
Enzymen bestaan uit eiwitten, neurotransmitters worden van eiwitten/aminozuren gevormd, hormonen worden gevormd uit onder andere eiwitten (maar ook vetten) en alle lichaamscellen bestaan uit eiwitten!
Eiwitten zijn dan ook ERG noodzakelijk.
Zeker wanneer we met ons stressvolle en belastende eet- en leefpatroon gericht op verbranding ons lichaam veel schade/last berokkenen en dit wel gerepareerd moet kunnen worden en dit zonder eiwitten toch echt niet gaat!
Zeker niet wanneer je weet dat je lichaam bepaalde eiwitten, althans, bepaalde aminozuren, zelf niet kan vormen.
Wil je deze echter kunnen vormen tot hormonen, heb je ook nog niks aan enkel eiwitten, maar heb je ook vetten nodig en om bepaalde neurotransmitters te vormen heb je bijvoorbeeld bepaalde vitamines uit koolhydraten nodig, dus wil je dat het in je hersenen goed gaat, ben je nergens met geïsoleerde eiwitten.

Maar ach, hier zien we de ernst niet van in.
We creëren allemaal magere varianten van eiwitten, want we zijn door ons overgewicht onterecht bang voor vet, waardoor hormonen dus al moeizaam gevormd worden en waardoor, door de bewerking, welke de eiwitten dan hebben ondergaan, ook veel nuttige vitamines verloren zijn gegaan om enzymreacties mee uit te kunnen voeren.
Daarnaast vermindert tegenwoordig ook onze eiwit-inname, doordat we allemaal nare dingen (niet zo vredig) met dieren doen tegenwoordig en men daarom de op die manier behandelde dieren niet meer wil eten EN eten juist nog wel koolhydraten, maar niet meer die varianten, welke vitamines en mineralen en vezels leveren, welke kunnen helpen de eiwitten ook te kunnen benutten als bouwstof, dus belandt ook een groot deel van deze ook weer geïsoleerde en verpeste/bewerkte eiwitten (welke we in minimale vorm nog maar nuttigen) niet optimaal benut, onverteerd in de darmen, waar dan ondertussen de warboel en opstapeling ECHT  compleet is geworden.

HOERA! Wat zijn wij toch slim door aan voeding te zitten knutselen en te denken dat het zomaar kan en “ok” is er dingen uit te halen en aan toe te voegen!
NEE we kunnen het niet winnen van de natuur; weet dat toch!
We verpesten de mooie wisselwerking van stoffen uit de natuur alleen maar en daarmee ons lichaam, want ook al krijgen we alsnog wel koolhydraten, eiwitten en vetten binnen; in deze verhoudingen en vormen en in bewerkte en geïsoleerde toestand en samen met belastende stoffen kan het lichaam deze toch helemaal niet benutten als brandstof en bouwstof: snap dat dan!

Ook in dit geval is het dan ook maar weer aan te raden, wetende dat we toch deze verpeste voeding tegenwoordig met z’n allen eten, overal groente bij te eten, zodat de vezels hierin dan op z’n minst kunnen helpen alle opgestapelde belastende, niet erg benutte slecht verteerde stoffen, voedingsstoffen en afbraakproducten, af te voeren, zodat ons lichaam hier niet al te snel door beschadigd en “vermoeid” raakt.

Tip 1 is dus, voeding in zijn natuurlijke staat te kopen en eten.
Tip 2 is, hierbij ook de verhoudingen, zoals ze in de natuur voorkomen aan te blijven houden, want die zijn er niet voor niks.
Tip 3 is, wanneer je toch wat andere stoffen of verhoudingen binnenkrijgt, daar dan maar standaard groenten bij te eten.
Tip 4 is, jezelf en je omgeving van dit alles bewust te maken, zodat we met z’n allen minder ons lijf gaan belasten en beschadigen met al deze belastende stoffen, welke niet goed benut kunnen worden; meer natuurlijke voeding gaan kopen en wanneer we dit met z’n allen doen, de producenten en supermarkten daar hopelijk op in gaan springen, door DAT aanbod te vergroten, waar deze nu in de minderheid is, zodat het wellicht ook makkelijker wordt dit met z’n allen te BLIJVEN doen en DAT de (voedings)norm wordt!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!