Dan denk je gezond(er) en goed bezig te zijn, blijkt het tegendeel het geval!
Gisteren schreef ik over het compensatiedenken en compensatiegedrag.
Het feit dat we het voor onszelf “ok” vinden ongezonde dingen te doen en eten, dus eigenlijk onszelf schade te berokkenen, zolang er maar een balans is: zolang er voldoende gezond eten en gezond gedrag tegenover staat.
Helaas is hetgeen we dan verstaan onder het “gezonde eten” en “gezonde gedrag” onbewust (want wisten we dit, hadden we het niet gedaan of gegeten) helaas vaak uiteindelijk helemaal niet zo gezond als we denken en “men” ons doet laten geloven.
Dit onbewust ongezonde gedrag, welke we DENKEN dat onder gezond gedrag valt, wat velen, de gemiddelde consument eigenlijk wel, in enige mate vertoont helaas, is natuurlijk behoorlijk zorgwekkend.
Ongezond gedrag vertonen is één ding.
Dat is een keuze; daar ben je je bewust van, dus daarvan weet je ook dat je geen positieve consequentie hoeft te verwachten.
Voel je je dan niet gezond, weet je ook heel goed wat hieraan ten grondslag kan liggen en is het aan jou om daar dan ook iets aan of mee te doen.
Echter, wanneer je niet weet dat je ongezond gedrag hebt vertoond.
Sterker nog; wanneer je juist denkt dat je goed en gezond bezig bent geweest, maar je DAN niet gezond voelt of bloedwaardes niet gezond blijken/blijven.
Wat dan?
Je hebt geen idee wat hiervan de oorzaak is en weet dan ook niet wat je hiermee of hier aan kan doen, waardoor je misschien alleen maar verder van huis raakt.
Helaas worden heel veel adviezen gegeven, welke dit onbewust ongezonde gedrag aanwakkeren.
Hieronder dan ook een voorbeeld van een “bewust gezonde aanpak”, welke misschien voor velen (helaas) wel herkenbaar is met de gevolgtrekking beschreven, waardoor je snapt dat dit gezonde gedrag, helemaal zo gezond niet blijkt te zijn.
Sterker nog: het heeft een averechts effect!
Helaas zijn er vele van dit soort voorbeelden te noemen.
Dat beseffende, word je misschien kwaad, want, zo besef je: we worden verkeerd ingelicht en voor de gek gehouden!
Hierdoor denken we goed bezig te zijn, maar raken we qua gezondheid alleen maar verder van huis: dit zou toch niet mogen!
Dan WIL je het goed doen, wordt het je EXTRA moeilijk gemaakt!
Zo KAN je met de beste wil van de wereld het als leek, wanneer je “gewoon” boodschappen wilt doen en je er niet eerst een hele studie van hebt gemaakt, toch ook niet eens goed doen, wanneer hetgeen als goed wordt “neergezet” helemaal niet goed is!
Voorbeeld:
Je bent de 30 gepasseerd.
Je hebt niet schandalig veel overgewicht, maar weet dat je de laatste jaren wel wat bent aangekomen, met name wat een buikje hebt ontwikkeld en nu toch echt wel iets TE zwaar bent.
Aangezien hart- en vaatziekten en diabetes in de familie voorkomen, laat je uit voorzorg eens in de zoveel tijd een bloedonderzoek doen om na te gaan hoe het er bij jou “voor staat” qua bloedwaardes.
Tijdens de laatste meting is wat een te hoog cholesterolgehalte EN een te hoge bloedsuikerspiegel geconstateerd.
Niet meteen een reden tot medicatie, maar naast het buikje dat je hebt ontwikkeld, maar tot nu toe nog niet echt een reden was om bewuster te gaan leven/eten of op je gewicht te gaan letten, nu toch wel een duidelijke reden en een duidelijk signaal voor je dat je hier nu toch echt iets mee moet en ook wel wil.
Dit vind je wel degelijk belangrijk.
Je gezondheid is belangrijk en vind je belangrijk!
Afvallen is in alle opzichten dan ook aan te raden, zo weet je en besef je en raad de huisarts n.a.v. deze meting ook aan, maar m.b.t. je bloedsuikerspiegel en cholesterol weet je, hoor je en lees je dat gezonde, bewuste keuzes gaan maken qua eten, specifiek gericht op meer groenten en fruit, meer vezels, minder suikers en minder vet; vooral minder slecht vet ERG belangrijk is, aangezien die vezels, zowel op cholesterol als ook bloedsuiker gunstig effect heeft en de vetten m.b.t. gewicht EN cholesterol belangrijk is om op te letten.
Ook letten op suiker is EN voor gewicht, maar ook m.b.t. de bloedsuikerspiegel belangrijk.
Dus wat doe je?
Eerder at je behoorlijk lichtbruin (dat grove, daar houd je niet van) brood met hagelslag als ontbijt en om deze aan je boterham vast te “plakken” een laagje boter ook op je brood.
Een willekeurige margarine, welke jullie maar in huis hadden.
Daarbij dronk je vaak 2 koppen sterke koffie om wakker te worden, maar toch wel altijd met flink wat suiker er in, want anders vond je het toch echt niet lekker.
Dit was al jaren je ontbijt. Je had nooit reden gevoeld dit aan te passen, maar nu met deze nieuwe informatie, wil je dit toch wel flink gaan aanpassen met de adviezen in je achterhoofd.
Wat doe je?
Aangezien je niet van grof of donkerbruin brood houdt (je denkt namelijk dat enkel DAT brood vezelrijk is), maar je wel vezelrijker wilt gaan eten, ga je nu ontbijten met 2 van die donkerbruine bakkers beschuiten boordevol van die zaadjes en dus boordevol vezels, dat zie je toch!
Bij zo’n luchtige beschuit vind je dat (die extra grove korrels/zaden/granen) namelijk wel passen, waar je die korrels bij brood niet lekker vindt.
Je hebt nu halvarine (minder vet) gekocht specifiek gericht op het verlagen van je cholesterol, dus met plantensterolen, zodat je ook met deze aanpassing van je ontbijt aan de hoeveelheid EN het soort van je vetten aandacht hebt besteed.
Daarop doe je dan natuurlijk geen vet- en suikerrijke hagelslag meer, want dat weet en begrijp je, zou alles “teniet” doen.
Nee, je koopt nu mager vleeswaar; kipfilet.
Dit doe je op je beschuiten.
Ten opzichte van je hagelslag heel wat bewuster qua vetten en suikers, welke je nu allemaal hebt uitgespaard!
Koffie zonder suiker vind je niet lekker en de suiker, waar je die zo mooi uit je eten hebt gemeden, in je koffie blijven gebruiken, lijkt je niet verstandig t.o.v. je bloedsuikerspiegel, dus drink je nu bij je ontbijt een klein glaasje sinaasappelsap.
Zo…dit is nu je ontbijt.
Vezelrijke beschuitjes, gezonde boter, gezond beleg, fruit erbij.
Goed toch!
Goed hè!
Alle adviezen ter harte genomen!
GEEN suiker meer in je ontbijt!
VEEL MEER vezels in je ontbijt, je proeft ze en ziet ze zitten!
Gezonde vetten nu alleen nog maar en niet al te veel!
En dan ook nog meer vezels en een “shot” vitamines middels je sapje!
Je bent trots:
– Goed bezig!
– Gezond bezig!
TOCH?!
En DIT is dus zo’n leuk voorbeeld van “denken dat je goed bezig bent”, maar dit helaas niet zijn.
Niet dat JIJ dit zelf kan helpen.
Niet dat JIJ hier schuldig aan bent.
Maar helaas krijg je helemaal de stoffen niet binnen, waarvan je dacht dat je ze binnen kreeg met hun gunstige eigenschappen.
Helaas kreeg je wel, zonder dat je het door had, nog redelijk veel stoffen binnen, welke je juist dacht nu niet meer binnen te krijgen met ongunstige eigenschappen.
En dat NU zonder dat je dit weet of wist, waar je dit eerder WEL wist.
Met als gevolg:
Je DACHT met deze aanpassingen gunstig bezig te zijn voor je gewicht.
Je DACHT gunstig bezig te zijn m.b.t. het controleren van je bloedsuikerspiegel.
Je DACHT gunstig bezig te zijn m.b.t. je cholesterolgehalte.
HELAAS..
In alle opzichten, ben je dat NIET.
En nee, dit valt JOU wederom niet kwalijk te nemen, maar de maatschappij en de producent, door alles wat met “onze voeding” is uitgespookt.
Die vezelrijk ogende beschuit namelijk.
Die beschuit is gemaakt van tarwebloem.
Welke ook het hoofdbestanddeel vormt van witbrood.
Hoe vezelrijk is die en hoeveel voedingsstoffen bevat deze nog?
Bar weinig, zo weet je van witbrood.
Daarnaast zijn voor de brosse structuur EN donkere kleur van de beschuit allerlei vormen van suiker in verschillende benamingen gebruikt en toegevoegd.
Suiker welke je juist wilde minderen en ook drastisch dacht te hebben verminderd door deze beschuiten met ander beleg te kiezen en de suiker uit je koffie te laten!
Ook bevat de beschuit gehard plantaardig vet.
Als er één vorm van vet bestaat, welke nadelig is voor je cholesterol dan is het deze vorm van vet wel.
Deze krijg je er dus onbewust “gratis” bij, nu je deze beschuiten eet, daar waar jij juist dacht door andere boter te kiezen en mager beleg, zowel minder, maar ook alleen nog maar GOEDE vetten binnen te krijgen, middels je veranderde ontbijt!
Deze suikers in je beschuiten EN het gebrek aan vezels en natuurlijke voedingsstoffen in deze beschuiten EN dit geharde vet leveren dan ook, waar jij juist dacht gunstig en MINDER belastend bezig te zijn, pieken in je bloedsuikerspiegel, daarmee een belasting van je vaatwanden, reden tot hormonale disbalans, voeding om bacteriële overgroei te creëren in je darmen, bronnen van ontstekingen in vaatwanden, maar ook darmen EN belasting van je lever en alvleesklier.
Daar waar de aanpassing er juist om bedoeld was dit juist te minderen en juist DEZE organen minder te belasten!
Dan de nieuwe soort boter welke je hebt gekocht; halvarine met plantensterolen.
De oliën welke gebruikt worden in je halvarine, zijn helaas ook DIE plantaardige oliën die er om bekend staan dat ze ontstekingsbevorderende eigenschappen bezitten (geraffineerde plantaardige omega-6 olieën namelijk).
Daarnaast bevat de halvarine ook allerlei toegevoegde stoffen, welke je niet kan uitspreken qua naam, welke niet bepaald voedzaam en natuurlijk zijn.
Ook deze zijn belastend voor lever en darmen en bevatten ontstekingsbevorderende eigenschappen.
De sterolen in deze boter maken “contact” met een receptoreiwit in je lichaam.
Eenmaal contact met dit eiwit (welke “boodschappen” door moet geven aan de lever aangevend of deze wel of niet cholesterol moet gaan produceren), wordt je lever geremd in diens cholesterolproductie.
Door zowel de stoffen welke je onbewust middels je beschuiten hebt binnengekregen (suikers en gehard vet), als ook de oliën en toevoegingen in je halvarine, zijn er echter heel wat meer belastende, ontstekingsbevorderende stoffen in je lichaam/bloedbaan aanwezig.
Normaal is dit JUIST een reden voor de lever om dan cholesterol aan te maken, want cholesterol moet helpen de schade ontstaan door ontstekende stoffen weer “op te lappen” en ontstekingen te remmen door slechte vetten uit de bloedbaan terug te voeren naar lever of via de darmen af te voeren!
Dit proces kan niet goed plaatsvinden door de remming, veroorzaakt door de plantensterolen!
Gevolg: jij dacht juist heel bewust en gunstig bezig te zijn m.b.t. je cholesterol, maar de slechte vetten en suikers, welke je onbewust hebt binnengekregen met hun beschadigende eigenschappen hebben nu JUIST vrij baan om schade aan te richten!
Daar waar bij een te hoog cholesterol de angst ontstaat dat je aderen dichtslibben, is deze kans met deze aanpak nu juist groter geworden, aangezien suikers en transvet de vaten doen beschadigen en verharden en stugger maken!
En toen kwam de kipfilet.
De kipfilet welke je had gekocht, aangezien je dacht dat je dan gewoon een mooi stukje mager vlees op je beschuit zou hebben en daarmee iets magers en voedzaams, vrij van belastende stoffen, zoals deze duidelijk in je hagelslag WEL zaten.
Wanneer je kipfilet koopt denk je namelijk en hoop je dat dit “gewoon” kipfilet is, welke een ander voor jou heeft gekookt/gebraden, dus net als jij dat zou doen, wanneer je zelf kip zou braden, misschien wat zout heeft toegevoegd en vervolgens met zo’n mooie machine in plakjes heeft gesneden; niks meer en niks minder: prima toch!
Puur en mager; niet belastend qua suikers of vet!
Helaas, mager vleeswaar, reguliere, verpakte kipfilet is niet zomaar alleen gebraden kipfilet, welke vervolgens in mooie plakjes gesneden is.
Iets wat je zou zien en van zou schrikken, wanneer je de ingrediënten zou lezen, maar waarom zou je dat doen!
Jij denkt, hoopt en vertrouwd erop dat dit gewoon kipfilet is, zo ziet het er ook uit!
Een groot deel is vaak water; dat is nog niet zo’n ramp natuurlijk, maar na water staat behalve een klein deel “kippenvlees” nog enorm veel meer vernoemd qua ingrediënten.
Ook hierbij weer veel onuitspreekbare namen en daarmee ontstekingsbevorderende, onnatuurlijke toevoegingen, maar ook hier helaas vaak gehard plantaardig vet, dus transvet; het meest nadelige vet t.o.v. je cholesterol EN, geloof het of niet, SUIKER, vaak in de vorm van dextrose of glucose-fructosestroop.
Ook deze zijn nadelig en belastend voor je lever en indirect dan ook je cholesterolgehalte, maar tevens nadelig voor je alvleesklier en NOG een reden, naast de suikers in je beschuit, om je bloedsuikerspiegel extra te laten schommelen en pieken, daar waar je dacht juist helemaal geen suiker meer te gebruiken/binnen te krijgen!
Ook kan het zo zijn dat wanneer deze kipfilet van een kip komt, welke helemaal platgespoten is geweest met anti-biotica, dat restanten hiervan ook in JOUW vleeswaar nog resteren wat naast de suikers en vetten in je beschuiten en boter NOG een reden vormt tot verstoring van je darmflora en ontstaan van bacteriële overgroei aldaar.
En dat alles door het onschuldig ogende plakje kipfilet, welke je bewust nam, denkend dat dit JUIST gunstig zou zijn m.b.t. je gewicht, cholesterol en bloedsuikerspiegel!
En toen kwam ook nog de sinaasappelsap.
Jij drinkt deze om de suiker in je koffie weg te kunnen laten EN je fruitinname te verhogen met dus alle goede bedoelingen van de wereld.
Fruit zelf kan een bron van vezels EN fijne vitamines en mineralen vormen, welke allen zeer gunstig zijn m.b.t. je cholesterolgehalte.
Vruchtensap echter, in vaak zeer geconcentreerde vorm, bevat ECHT geen vezels meer en vaak helaas ook nauwelijks nog vitamines in mineralen, dus mis je helaas de gunstige eigenschappen hieruit, welke je dacht dat het leverde.
Wat levert het wel?
De suikers en dan ook nog lekker vloeibaar, welke dus heerlijk snel je bloedsuikerspiegel doen stijgen, wanneer ze in vezelarme toestand worden genuttigd, van een aantal stuks fruit en naar verhouding dan misschien ook nog eens meer dan de hoeveelheid suiker welke je eerder in je koffie deed!
En dan dacht je dat je minder tot geen suikers meer binnenkreeg met je aangepaste ontbijt!
De beschuiten EN de kipfilet en dan nu ook nog eens dit sapje doen echter je bloedsuikerspiegel omhoog vliegen!
Daar waar de aanpassing JUIST was bedoeld dit nu niet meer te willen en te laten gebeuren; dit gebeurt dus nu, onbewust weliswaar, toch!
Zie je wat er gebeurt op basis van wat men denkt dat gezond is?
Wat ook wordt aangeraden en aangepraat en gepromoot?
Dit voorbeeld, daar zijn er legio van te noemen.
Een dergelijke aanpak en dergelijk voorbeeld herken je misschien ook wel als zijnde een aanpak, welke jij zelf zou kunnen hanteren of wel hanteert.
Daar schrik je wellicht van!
Je vindt het fijn dit nu te beseffen, maar wordt tegelijkertijd wellicht ook wel kwaad, want dit had je toch moeten weten!
Je had hier jarenlang zomaar mee door kunnen gaan, zonder dit te beseffen en zonder te beseffen wat er als gevolg van dit ontbijt allemaal gebeurt in je lichaam; bloedsuiker, cholesterol, ontstekingen, warboel in de darmen etc!
Dit is toch erg!
Ja, dit is erg.
En dan nog even terugkomend op gisteren en ons “compensatiegedrag”:
Het voorbeeld van net was een voorbeeld m.b.t. iemand met overgewicht, verhoogd cholesterol en een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar een dergelijk ontbijt had wellicht ook prima gepast binnen het beeld van een gemiddeld gezond ontbijt toch?
DIT had dus zomaar het ontbijt kunnen zijn, welke we als normaal en gezond zien; voedzaam en zonder belastende stoffen.
DIT is het ontbijt dat we in ons hoofd dan ook “gebruiken” als “goedpratertje” van het lekkers, welke je later op de dag kan nemen.
Je mag en kan dat nemen van jezelf, omdat je goed en gezond hebt gegeten met als voorbeeld dit of een soortgelijk ontbijt!
Je neemt dat lekkers dan, denkend dat dat de enige bron van slechte suikers en vetten vormt op je dag en DAT vind je dan wel kunnen.
Nu weet je dat dit helaas NIET de enige bron van suikers en slechte vetten vormt, maar onze gezond ogende, maar onbewust veel ongezondere basisvoeding en basisproducten en dagelijkse basismaaltijden, dit/deze helaas OOK gewoon bevatten!
HIERDOOR klopt het compensatiedenken en compensatiegedrag dus helaas niet meer!
HIERDOOR kan het zomaar zijn dat je als gevolg de hele dag door, op sommige momenten bewust, op andere onbewust, schadelijke/belastende stoffen binnen krijgt: dit kan toch niet de bedoeling zijn!
En toch gebeurt het.
Zie jij door de bomen het bos niet meer, wil je wel gezonde keuzes maken, dacht je dat je dat ook deed, maar twijfel je nu aan alles, mail je me, zodat we samen logisch gaan denken en rust hierin weer kunnen creëren met meer handvatten en overzicht, waar het je nu wellicht duizelt m.b.t. “maar wat dan wel!”?
Add comment