Vandaag een antwoord op de vraag van Thomas:
- Ik heb een verantwoordelijke baan. De keuzes die ik maak gedurende mijn werkzaamheden, hebben invloed op heel het bedrijf. Mijn functie vereist dan ook een optimale concentratie. Helaas daalt mijn concentratievermogen sterk in de loop van de middag, terwijl ik bewust mijn volkoren boterhammen zeer regelmatig over mijn werkdag verdeel. Waardoor daalt mijn concentratievermogen?
Concentratie
Concentreren op je werkzaamheden kan je enkel wanneer er op dat moment een stabiele bloedsuikerspiegel in je lijf heerst.
Glucose is namelijk nodig in je bloedbaan om de dopamine-receptoren in je lijf te kunnen prikkelen en de prikkelverwerking van dopamine (de neurotransmitter welke voor concentratie zorgt) mogelijk te kunnen maken.
We leren dat de glucose uit vezelrijke graanproducten zeer geleidelijk opgenomen wordt in onze bloedbaan en daardoor bijdraagt aan het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel.
Dat is dan ook de reden dat Thomas zijn volkoren boterhammen regelmatig over diens werkdag verdeelt:
- Hij wil zijn concentratievermogen graag optimaal houden gedurende zijn werkdag.
Concentratieverlies
Concentratieverlies zal optreden wanneer de glucose in je bloedbaan niet (meer) goed opgenomen kan worden in je hersencellen en de prikkelverwerking van dopamine in je hersenen (daardoor) niet goed mogelijk is.
Dit is aan de orde wanneer er teveel afvalstoffen opstapelen in je hersenweefsel gedurende de dag.
De opstapeling van afvalstoffen in je hersenen gedurende de dag
Wanneer je werk veel geestelijke inspanning vereist, dan zijn je hersenen voortdurend actief en moet er voortdurend energieproductie in je hersencellen plaatsvinden.
Bij de productie van energie komen afvalstoffen vrij.
Wanneer deze afvalstoffen na vorming onvoldoende verdund, geneutraliseerd en afgevoerd kunnen worden, dan zullen ze gedurende dag opstapelen in je hersenweefsel.
Gevolg:
- De opname van glucose in je hersencellen zal verslechteren.
- De prikkelverwerking in je hersenen zal verslechteren.
- Concentratieverlies.
De verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen
Thomas eet gedurende zijn werkdag regelmatig een aantal volkoren boterhammen.
Hij eet twee boterhammen bij zijn ontbijt, twee tussendoor, twee gedurende zijn lunch en twee in de loop van de middag.
Hij voorziet zijn lijf op die manier regelmatig in nieuwe brandstoffen en prikkelt zijn hersenen op die manier regelmatig om nieuwe energie te produceren.
Een tijdige verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen vereist echter een regelmatige aanvoer van vocht en alle essentiële bouwstoffen.
Ook een goede prikkelverwerking in je hersencellen vereist een regelmatige aanvoer van vocht en alle essentiële bouwstoffen.
Helaas schiet de voeding van Thomas flink tekort in essentiële bouwstoffen.
Hierdoor stapelen afvalstoffen op in zijn hersenen gedurende de dag, verslechtert de opname van glucose in zijn hersencellen in de loop van de dag en daalt zijn concentratievermogen in de loop de dag (ook al is er in de loop van de dag nog wel degelijk glucose aanwezig in zijn bloedbaan).
Conclusie en antwoord op de vraag van Thomas:
- Om je concentratievermogen in de loop van de dag te kunnen behouden, moeten alle essentiële bouwstoffen heel de dag door in je lijf aanwezig zijn. Je regelmatig verdeelde volkoren boterhammen leveren deze bouwstoffen lang niet allemaal, waardoor je concentratievermogen in de loop van de dag daalt.
Lees en leer meer
Morgen zal ik een vraag beantwoorden van iemand die elke middag een dip ervaart.
Deze persoon wordt elke middag opnieuw overvallen door geestelijke uitputting en raakt hierdoor zeer negatief gestemd.
Overmorgen zal ik het uitgebreid gaan hebben over je psychische gezondheid.
Ik zal bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn om heel de dag geestelijke energie en een gezonde hersenwerking te kunnen behouden.
Lees je ook de komende dagen mee wanneer je iemand bent die (net als Thomas) een verantwoordelijke baan heeft en erg gebaat is bij het behoud van een goede hersenwerking?
Ervaar jij (net als Thomas) regelmatig concentratieverlies en wil je weten hoe je voeding hierop van invloed is?
Vraag een voedingsanalyse aan!
Add comment