Composthoop

De darmen van menigeen met een moderne, stressvolle, onregelmatige, bewerkte, op gemak-gebaseerde eet- en leefstijl fungeren tegenwoordig behoorlijk als composthoop.

Signalen, welke de nare gevolgen hiervan op lange, maar ook korte termijn aantonen, zoals darmklachten, intoleranties en allergieën, ontstekingen, geestelijke disbalans, maar ook hormonale disbalans met al diens klachten en gewichtstoename als gevolg, kunnen onder andere signalen vormen dat er sprake is van een composthoopvormin en gevolgen zijn van deze composthoop.

Wanneer we minder nadelig zouden bijdragen aan deze toenemende composthoop in onze darmen, zouden vele van deze klachten dan ook teruggedrongen kunnen worden.

Vaak kijken we bij een deel van deze klachten echter totaal niet naar de rol van onze darmen hierin en zien we de verbanden tussen de aldaar gevormde composthoop en deze klachten vaak niet of over het hoofd.

Ons eet- en leefpatroon draagt heel nadelig bij aan het ontstaan van deze composthoop.
Middels aanpassingen in ons eet- en leefpatroon kunnen we dus echter WEL invloed uitoefenen op het wel of niet en meer of mindere mate ontstaan van deze composthoop en alle klachten welke daar dan weer uit voort kunnen komen.

Deze klachten HOEF je dus (vaak) niet zomaar (allemaal/in die mate) te accepteren: hier kan je (in meer of mindere mate) invloed op uitoefenen!
Werk aan de winkel dus!
Althans, wanneer je graag minder klachten wilt ervaren en ik neem aan dat je dat wilt?

Welke eet- en leefstijlfactoren dragen bij aan het ontstaan van deze composthoop?

Stress:
Bij stress gaat prioriteit uit naar “vluchten of vechten” en dus naar spieren en tevens koolhydraatverbranding; daar is je lichaam dan op gericht.
Hierdoor krijgen darmen veel afbraakproducten opgestapeld, ofwel te verwerken, voortkomend uit deze verbrandingsprocessen, maar helaas tegelijkertijd juist minder mooi verteerde voedingsstoffen, welke kunnen helpen goed om te gaan met deze afvalstoffen.
Dit komt onder andere door de verminderde bloeddoorstroming door het maag- darmkanaal, welke onder invloed van stress minder goed verloopt, maar ook vaak een verminderde enzymactiviteit in dit spijsverteringskanaal.
De spijsvertering verloopt hierdoor moeizaam/minder goed.
Wanneer de spijsvertering (onder invloed van stress) minder goed verloopt komen voedingsstoffen minder goed verteerd in je darmen terecht.
Ook onverteerde of slecht verteerde voeding draagt nadelig bij aan de composthoop en als gevolg van stress stapelt deze zich dan ook lekker op in je darmen BIJ de EXTRA afvalstoffen, welke ook ontstaan uit stressreacties.

Een overmaat aan bewerkte koolhydraten, ofwel suikers EN tekort aan voedingsvezels:
Wanneer koolhydraten een bewerkingsproces hebben ondergaan, bevatten ze vaak niet meer hun gunstige eigenschappen; vezels, vitamines en mineralen.
Juist deze vezels, vitamines en mineralen kunnen bijdragen aan een optimale verbranding van koolhydraten, aangezien enzymen (die verbrandingsprocessen op gang helpen) hier vitamines en mineralen voor nodig hebben.
Ook het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel en hormoonbalans en het voorkomen van stress en onrust; daarvoor zijn JUIST de vezels en vitamines en mineralen uit koolhydraten heel belangrijk.
Onze hedendaagse voeding bevat helaas veelal koolhydraatvormen, welke sterk bewerkt zijn EN we voegen ook nog eens simpele suikers extra toe, waardoor de hoeveelheid suikers/nadelige/vezelarme koolhydraatvormen per keer enorm is.
Deze versimpelde koolhydraten zonder vezels zijn voer voor schimmelvormende en gistvormende bacteriegroepen in je darmen, waardoor schimmel- en gistreacties zich makkelijk over heel je maag- darmkanaal kunnen verspreiden aan de hand van of als gevolg van deze overdaad aan bewerkte koolhydraten, welke OOK NOG EENS erg leuk bijdragen aan de composthoop in je darmen.
Deze composthoop blijft door het gemis aan vezels, welke normaal gesproken kunnen helpen de composthoop te verdrijven uit het lichaam via je darmkanaal en welke tevens kunnen helpen de bacterieflora te herstellen, OOK lekker in stand.

Niet-voedzame, schadelijke, kunstmatige, chemische stoffen in en op voeding of medicatie:
Belastende, niet voedzame stoffen, chemische, onnatuurlijke stoffen belemmeren een optimale spijsvertering door de enzym-substraat-reactie te belemmeren EN de zuurtegraad in de darmen nadelig te beïnvloeden.
Deze belastende stoffen belanden dus EN zelf op de composthoop, wanneer de lever heeft getracht deze onschadelijk te maken (waardoor de lever het ENORM druk heeft tegenwoordig en andere nuttige functies minder goed kan uitvoeren) en ze daarna ook weer de darmen in stuurt, maar daarnaast komen OOK extra onverteerde voedingsstoffen; door slechte spijsvertering, door deze belastende stoffen gecreëerd, bovenop de composthoop.
Dit alles wederom ook weer als voer voor de nadelige bacterie-groepen in je darmen, welke op HUN beurt OOK nog eens stoffen hieruit gaan vormen, welke OOK weer op die composthoop komen, welke maar groter en groter wordt.

Wist je dat bij een steeds groter wordende “composthoop”
– Stress in de darmen ontstaat door een verstoorde darmflora?
– De darmwand beschadigd kan raken?
– Schimmel- en gistreacties zich kunnen uitbreiden?
– Enzymreacties niet goed kunnen verlopen en je steeds uitgebreidere spijsverteringsklachten hieruit voortkomend kan krijgen?
– Mooie voedingsstoffen, vitamines en mineralen niet goed je lichaam in kunnen komen via je darmwand, wanneer je darmen zo gestrest zijn, met nadelige consequenties voor de algehele stofwisseling als gevolg?
– Een lekkende darm kan ontstaan en hierdoor toxische stoffen, welke normaal door darmwand beschermd worden, in je bloedbaan kunnen komen met een verlaagde weerstand, ontstekingen, immuunreacties en een een grotere mogelijkheid voor toxische stoffen om in hersenen te belanden, ontstaat?
– Neurotransmitters, met name serotonine, niet goed gevormd kan worden bij stress in je darmen en als deze al gevormd kan worden ook verhinderd wordt in de hersenen aan te komen om gunstige invloed uit te kunnen oefenen op gemoedstoestand, eetlust, slaappatroon etc.?
– Allergieën en intoleranties kunnen ontstaan en uitbreiden?
– Omliggende weefsels, waaronder met name spierweefsel, wordt “uitgeput” van mooie vitamines en mineralen, wanneer de darmen deze niet meer kunnen aanleveren door de “rotzooi” gecreëerd door de “composthoop”

Wat dacht je?
Zijn dit voldoende klachten, waar niemand blij van wordt, welke reden vormen om stress, bewerkte voeding en belastende stoffen in de voeding zoveel mogelijk te mijden en niet als onschuldig te zien, zolang je geen overgewicht hebt en klachten dan ook niet snel koppelt aan je eet- en leefstijl?

Zijn dit voldoende klachten voor een ieder, ook zij die geen klachten ervaren, maar dit soort klachten wel willen voorkomen om te starten met richten op ontspanning, het eten van regelmatig verdeelde vezelrijke, onbewerkte, voedzame voeding en in discussie te gaan m.b.t. medicijngebruik in gevallen waar deze wellicht heel makkelijk zijn voorgeschreven “omdat men het even niet meer weet, dus dit maar probeert” en welke niet gegeven hoeven worden bij leefstijlaanpassingen, welke wanneer ze onnodig gegeven worden en dan ook GEEN leefstijlaanpassingen plaatsvinden ZEER nadelig bijdraagt aan de “composthoopvorming”?

Heb jij darmklachten OF heb jij geen klachten, maar besef je, kijkend naar je voeding, dat je ook zeker niet gunstig bijdraagt aan de preventie hiervan en wil je hulp en tips bij het integreren van een “darmvriendelijk” eetpatroon; mail je me dan en stuur je dit door naar een ieder, welke hier (volgens jou) baat bij zou hebben?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!