Cliëntervaring: De Chinese Rijsttafel
Afgelopen week mailde een cliënt mij.
Deze cliënt voelt zich erg goed de laatste tijd (en met name ook kalm, rustig en in balans) bij een eetpatroon gevuld met zo puur mogelijke ingrediënten en met mooie verhoudingen tussen met name ESSENTIËLE voedingsstoffen (een ruime hoeveelheid gevarieerde vitamines en mineralen, mooie bronnen van essentiële aminozuren EN prachtige bronnen van essentiële vetzuren).
Ze eet de laatste tijd dan ook maaltijden die bij haar altijd BOL staan van de groenten met daarbij of daardoor zeer pure varianten van vlees, vis of ei.
Ze maakt alles zelf, dus geen pakjes, zakjes en potjes.
Ze maakt gebruik van mooie pure kruiden, waardoor ze ook zeker ZEER smakelijk eet (naast puur, voedzaam en kleurrijk) en vergeet nooit haar vetten, welke ook altijd puur en ongeraffineerd van aard zijn.
Ook hetgeen ze tussendoor eet is altijd vergelijkbaar met dit soort ingrediënten en deze kwaliteit eigenlijk en daardoor heeft ze een regelmatige aanvoer van prachtige (rustgevende) voedingsstoffen gedurende haar dag, welke ze haar lijf biedt.
Het liefst heeft ze dan ook maar gewoon rustige, overzichtelijke dagen waar ze gewoon thuis kan eten, want elders helaas, merkt ze dat het toch lastiger is maaltijden te kiezen of samen te stellen met een dergelijke puurheid en dergelijke samenstelling, welke een vergelijkbare rust en verzadiging kunnen verschaffen.
Ze ontkomt er echter niet aan dat ze ook soms bij en met anderen eet, etentjes, feestjes, visites en borrels heeft en hiervoor regelmatig wordt uitgenodigd.
Waar het niet een drukkende sfeer betreft met verplichtingen en weinig eigen keus omtrent het eten, kiest ze er op dat soort momenten wel eens voor haar eigen voeding mee te nemen, zodat ze zeker weet dat ze alsnog net zo smakelijk en voedzaam eet als thuis (waar ze zich toch altijd maar gewoon het prettigst bij voelt) en nadien dan ook geen klachten hoeft te ervaren.
Klachten ervaart ze HELAAS zowel geestelijk (soms), maar met name lichamelijk (helaas haast altijd) namelijk, meteen wanneer haar voeding van mindere kwaliteit is met meer bewerkte ingrediënten, meer onnodige toevoegingen en ingrediënten en met name wanneer het gehalte koolhydraten naar verhouding hoog ligt in de maaltijd.
Ze ervaart dan (tijdens en vooral na het eten daarvan) met name de onrust voortkomend uit deze overbodige, onnodige, onrustige, belastende stoffen in haar buik, in haar hoofd, in haar gewicht en met name ook haar verzadigingsgevoel.
Dit onrustgevoel blijft dan ook nog eens een flinke tijd aanhouden, voordat die weer uit haar “systeem” verdwijnt; nooit echt een prettige ervaring dus.
Het zelf haar eten verzorgen (om deze vervelende ervaring en klachten te voorkomen) kan en wil echter niet altijd en wil ze zelf ook niet altijd.
Wanneer dit dan ook niet kan en wil probeert ze wel altijd (vanuit het aanbod dat er ter plekke is) hetgeen te kiezen wat dan alsnog het minst bewerklijk is.
Ze probeert dan ook de meeste pure groenten, pure eiwitten en pure vetten alsnog te kiezen, aangezien ze van minder pure voeding EN met name koolhydraten merkt tijdens en nadien zoveel onrustklachten te ervaren en zich veel meer uit balans te voelen.
Helaas is het dan alsnog vaak zo dat ze op basis van zelfs die “beste keus” en zeker nog hele bewuste keus die ze dan maakt, maar welke dan toch kennelijk voor haar lijf niet ideaal van samenstelling blijkt, vaak achteraf alsnog TEVEEL onrust ervaart en heeft ervaren:
- Onrust vanuit het eigenlijk niet eens zo lekker als thuis te hebben gegeten en eigenlijk wat met tegenzin te hebben gegeten, wat niet prettig is
- Onrust vanuit haar buik en lijf en verzadigingsgevoel welke haar elke keer na zo’n ervaring weer te kennen geven dat de gegeten maaltijd, hoe bewust ook maar gekozen vanuit het aanbod, alsnog niet optimaal voedzaam was en het lijf deze als belasting heeft ervaren
- Onrust vanuit het niet ontspannen mee kunnen eten met alles wat er maar te eten viel en wat de omgeving, dus “de rest”, eet. Onrust vanuit het steeds zo bewust moeten nadenken over haar keuze.
- Onrust vanuit een (ondanks niet totaal anders eten dan de omgeving te eten, zoals wanneer ze zelf iets meeneemt) toch alsnog afwijken van de omgeving door de bewuste keuzes welke ze tracht te maken, rekening houdend met haar lijf en de voorkeuren van haar lijf, waardoor ze altijd bepaalde onderdelen niet mee eet en daardoor “opvalt”, waardoor ze soms “blikken” of “gezeur” ontvangt, welke dan onrustig maken (laat me toch lekker eten wat ik wil en let niet zo op me!). Anderen maken er vaak namelijk meer een probleem van dan zijzelf.
Dit maakt dat dergelijke etentjes niet altijd prettige ervaringen vormen voor haar en haar algehele goede gevoel over haar eigen voeding en zorg voor zichzelf (welke haar duidelijk VEEL MEER rust verschaft en waarin ze een balans heeft gevonden) daardoor helaas ook wat in mineur kan raken.
Deze etentjes vallen namelijk dan zo “uit de toon” en vallen vaak lichamelijk en geestelijk tegen en verstoren die balans die ze zelf, gewoon thuis nu gelukkig wel zo fijn ervaart.
Afgelopen week mailde ze me dat ze dit weekend gasten zou krijgen en er een chinese rijsttafel in buffetvorm gepresenteerd zou worden.
Dit was dan weer “zo’n etentje”, waarvan ze al wist en zag aan komen dat ze hierdoor sowieso in ENIGE MATE uit balans zou kunnen raken.
Ze mailde me haar eigen plan als “gulden middenweg”, rekening houdend met eerdere ervaringen in wat haar geest en lijf nadien zoal onrustig maakt, maar ook rekening houdend met de mogelijkheden en omstandigheden en het voorkomen van “blikken en gezeur”.
Haar oorspronkelijke plan (voorafgaand aan het weekend) mailde ze me als volgt:
Ik ga niet voor mezelf koken, maar heb bedacht dat ik i.p.v. de witte rijst van de Chinees bloemkoolrijst neem die ik dan van te voren al heb gemaakt.
Dat is de concessie die ik doe, want ik houd erg van chinees eten en wil er zelf eigenlijk wel wat van mee-eten..
Op tafel zullen dan een heleboel vlees, vis en ei-gerechten staan waar ik dan iets van neem bij de bloemkoolrijst.
Ik weet natuurlijk ook wel dat dit geen optimale maaltijd zal zijn en dit achteraf zal kunnen ervaren en merken aan mijn lijf waarschijnlijk, maar dit vormt mijn “gulden middenweg” waar ik me, zoals ik het nu bekijk, in kan vinden en vooraf niet teveel onrust bij ervaar en verwacht achteraf ook niet teveel klachten van te hoeven hebben.
Ik dacht zelf dan te kiezen dit weekend voor een beetje tjap tjoy (dat is op te scheppen zonder de saus of sap omdat die zo dun is) en een stukje vlees erbij ook met zo weinig mogelijk saus.
Gisteren (dus na het weekend en na het etentje) mailde ze me wederom.
Nu met haar ervaring achteraf.
Vaak, (in eerdere weekenden) wanneer ze met een soortgelijk plan met enige concessies in haar voedingskeuzes haar weekend in ging, mailde ze me helaas achteraf vaak alsnog met een beschrijving van een ervaring die haar toch nog onrustig had gemaakt en (teveel naar haar smaak) klachten had bezorgd en daardoor “tegen was gevallen”.
Het rustige gevoel van doordeweeks en haar eigen voeding had ze dan helaas vaak door die ervaring weer wat verloren.
Deze keer verraste ze me echter voor het eerst met een omschrijving van een HEERLIJKE ervaring: hoe fijn!
Ze had namelijk vlak voor de rijsttafel aan de orde was nog haar plan (die al heel bewust was geweest) gewijzigd en dit is haar voor het eerst ZEER GOED BEVALLEN!
Wellicht ook een tip voor jullie (daarom deel ik deze ervaring ook met jullie), want geef toe: De voeding welke ze nu zelf heeft gegeten (zie foto’s), ziet er echt niet minder smakelijk of erg afwijkend uit hè!
Dat is namelijk hetgeen voor velen belangrijk is bij het eten in gezelschap: Hetgeen je dan eet moet dan wel een beetje vergelijkbaar zijn, maar natuurlijk OOK lekker zijn naast dat je er achteraf liefst geen nadelen van wil ervaren!
Dit is haar ervaring (zie hieronder) na haar weekend dit keer en hetgeen ze uiteindelijk HEERLIJK heeft gegeten en me over mailde!
Het gaat de hele week al bijzonder goed!
Voel me ook lekker.
Heb gisteravond de Chinese rijsttafel gehad.
Ik vond Chinees eten altijd wel lekker, dus zag ik er wel wat tegenop: zou ik me in kunnen houden bij zoveel lekkers?
Heb daarom maatregelen getroffen en heb overdag een hele grote pan pittige hamlappen gemaakt (zie foto) met paprika en ui, en andere, gezonde en pure ingrediënten.
Heb dat gegeten ipv Chinees samen met bloemkoolrijst en komkommer (zie foto).
Niet van ‘echt’ te onderscheiden; en lekker dat dat was!
Heb nog een paar hapjes geproefd van wat de anderen aten.
Maar ik hoef het niet meer..
Ben nu nog trots op mezelf, want waar het zo vaak “mis ging”, ging het nu goed !
Add comment