Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over cholesterol:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (wanneer ze intact zijn) bijdragen aan een optimaal cholesterol-metabolisme.

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over de stoffen in vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten bijdragen aan een optimaal cholesterol-metabolisme.

Lees je mee?

Verhoogde cholesterol-waardes

Menigeen krijgt tegenwoordig (wanneer ze bloedonderzoek laten verrichten) te horen verhoogde cholesterolwaardes te bezitten.

Wellicht heb jij dit zelf ook wel te horen gekregen.

Vervolgens krijg je te horen dat deze waardes echt wel moeten gaan dalen:

  • Chronisch hoge cholesterol-waardes kunnen namelijk schade aan je bloedvaten, plaque-vorming in je bloedvaten, vaat-verharding en vaat- vernauwing veroorzaken.

De juist voedingsadviezen worden hier helaas vaak niet bij verschaft.

Ook wordt niet vermeld dat cholesterol in principe een prima (zelfs noodzakelijke) stof is om in je lijf te hebben:

  • Er wordt niet vermeld dat cholesterol nodig is in je lijf om je weefsels te kunnen herstellen en een goede hormoonbalans en stofwisseling in je lijf te kunnen behouden.

Nee, je wordt alleen maar bang gemaakt, wanneer er verhoogde cholesterol-waardes in je bloed zijn aangetroffen.

Deze dagen leer je echter begrijpen hoe noodzakelijk de stof cholesterol eigenlijk is:

  • Je leert begrijpen dat een optimaal verlopend cholesterol-metabolisme in je lijf heel noodzakelijk is.
  • Je leert begrijpen welke stoffen je voeding moet bevatten om het cholesterol-metabolisme in je lijf optimaal te laten verlopen.

Wanneer het cholesterol-metabolisme in je lijf optimaal verloopt, dan zullen verhoogde cholesterolwaardes (door je lijf zelf) voorkomen worden.

En geloof me: wanneer verhoogde cholesterolwaardes door je lijf zelf voorkomen worden (omdat het cholesterol-metabolisme in je lijf goed verloopt), dan is de stof cholesterol juist een hele fijne stof om in je lijf aanwezig te hebben!

Bouwstof

Cholesterol is een bouwstof:

  • Een bouwstof voor je celmembranen.
  • Een bouwstof voor je vaatwanden.
  • Een bouwstof voor je hersenweefel.
  • Een bouwstof voor stereoïd-hormonen.
  • Een bouwstof voor gal.

De stereoïd-hormonen (welke cholesterol als bouwstof bezitten) beïnvloeden onder andere:

  • De brandstof-voorziening in je bloedbaan.
  • De vocht-voorziening in je bloedbaan.
  • De prikkel-geleiding in je lijf.
  • De gezondheid van je skelet (botweefsel).
  • De gezondheid van je hersenweefsel.

Kortom:

  • Wanneer de bouwstof cholesterol niet aanwezig zou zijn in je lijf, dan zouden heel wat weefsels in je lijf beschadigd raken, niet hersteld kunnen worden, zou de hormoonbalans in je lijf verstoord raken en zouden vele stofwisselingsprocessen niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Wees dus maar blij met de bouwstof cholesterol in je lijf!

Een verhoogd cholesterol-gehalte

Wanneer het gehalte aan cholesterol (vaak wordt met name gekeken naar het LDL cholesterol) in je bloedbaan verhoogd blijkt en (na meermalige metingen) verhoogd blijft, dan kan je concluderen dat het cholesterol-metabolisme in je lijf niet goed verloopt:

Na de productie van cholesterol door je lever (iets wat je lever dagelijks doet), gaat er kennelijk iets niet goed in je lijf:

  • De opname van cholesterol in de cellen van je lijf (alwaar het pas als noodzakelijke bouwstof kan gaan dienen) verloopt niet goed.
  • Het terugvoeren van onbenut of beschadigd cholesterol richting je lever verloopt niet goed.
  • De afgifte van onbenut of beschadigd cholesterol door je lever m.b.v. gal richting je darmen verloopt niet goed.
  • De afvoer van onbenut of beschadigd cholesterol met je ontlasting je lijf uit verloopt niet goed.

Gelukkig kan al het bovenstaande (waarvan kennelijk iets niet goed verloopt, wanneer je cholesterol-waardes verhoogd zijn en lijken te blijven) middels bewuste voedingskeuzes hersteld worden.

Voeding

Om de bouwstof cholesterol vanuit je bloedbaan op te kunnen nemen in je cellen (en daardoor je cholesterol-waardes te laten dalen), dient je voeding:

  • Voldoende bouwstoffen te bevatten om je celmembranen intact te kunnen houden en te kunnen herstellen waar nodig.
  • Voldoende bouwstoffen te bevatten om de LDL-receptoren op je celmembranen intact te kunnen houden en te kunnen herstellen waar nodig.
  • Voldoende bouwstoffen te bevatten om de endocytose (de opname) van LDL (het eiwit welke cholesterol transporteert je lijf in) mogelijk te kunnen maken.

Om het terugvoeren van onbenut of beschadigd cholesterol richting je lever mogelijk te kunnen maken (en daardoor je cholesterol-waardes te laten dalen), dient je voeding:

  • Voldoende bouwstoffen te bevatten om je celmembranen intact te kunnen houden en te kunnen herstellen waar nodig.
  • Voldoende bouwstoffen te bevatten om HDL (het eiwit welke cholesterol uit je cellen kan opnemen en kan terugvoeren naar je lever) te kunnen vormen.
  • Voldoende bouwstoffen te bevatten om de exocytose (afgifte) van onbenut en beschadigd cholesterol uit de cellen van je lijf (en de opname in HDL) mogelijk te kunnen maken.

Om de afgifte en afvoer van onbenut of beschadigd cholesterol richting je darmen en met je ontlasting mee je lijf uit mogelijk te kunnen maken, dient je voeding:

  • Voldoende bouwstoffen te bevatten welke de slijmvlieslaag in je darmen en ook je darmwand intact helpen houden en de afgifte van gal helpen optimaliseren.

Conclusie:

  • Wanneer bij jou een verhoogd cholesterol-gehalte is vastgesteld, dan schiet je voeding kennelijk regelmatig tekort in bouwstoffen welke het cholesterol-metabolisme in je lijf optimaal helpen houden.

Vetten

Vetten bevatten (mits ze intact zijn en de essentiële vetzuren omega 3 en 6 bevatten):

  • Alle essentiële vetzuren.

Dit zijn stoffen welke nodig zijn in je spijsverteringskanaal en lijf om het cholesterol-metabolisme in je lijf optimaal te kunnen houden.

Zonder deze essentiële vetzuren aanwezig in je spijsverteringskanaal en lijf zal namelijk:

  • De slijmvlieslaag in je darmen verdund raken.
  • Je spijsvertering verslechteren.
  • De afgifte van gal verslechteren.
  • Je voeding onverteerd in je darmen opstapelen.
  • Je darmflora verstoord raken.
  • De zuurtegraad in je darmen en lijf verhoogd raken.
  • Je darmwand beschadigd raken.
  • De opname van voedingsstoffen in je lijf verslechteren.
  • De productie van HDL verslechteren.
  • De beschadiging van je celmembranen niet voorkomen kunnen worden.
  • De beschadiging van LDL-receptoren niet voorkomen kunnen worden.
  • De opname (endocytose) van LDL-cholesterol in je cellen verslechteren.
  • Het cholesterol-gehalte in je bloedbaan verhoogd raken.
  • De afvoer van onbenut of beschadigd cholesterol verslechteren.

Intacte essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn enkel aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

Helaas verhitten vele Nederlanders hun voeding met essentiële vetzuren (of koopt men deze voeding in een vorm welke al verhit is geweest), waardoor de essentiële vetzuren in hun voeding alsnog niet als bouwstof kunnen dienen en alsnog niet een verhoogd cholesterol-gehalte kunnen helpen verlagen .

Helaas gaat menigeen ook vetten uit hun eetpatroon schrappen, wanneer ze te horen hebben gekregen een verhoogd cholesterol-gehalte te bezitten.

Kortom:

  • Wanneer je voeding niet regelmatig omega 3 en 6 vetzuren (in intacte (onverhitte) toestand) bevat, dan missen vele stoffen in je spijsverteringskanaal en lijf welke een optimaal verlopend cholesterol-metabolisme mogelijk helpen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je het cholesterol-metabolisme in je lijf optimaal wilt helpen houden (herstelprocessen in je lijf optimaal wil helpen houden en een verhoogd cholesterol-gehalte in je bloedbaan wilt laten dalen), dan moet je voeding met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten.

Vraag:

  • Is bij jou een verhoogd cholesterol-gehalte vastgesteld?
  • Is jou uitgelegd dat dit duidt op schade en voedingsstoffen-tekorten in je lijf?
  • Is jou uitgelegd dat de regelmatige consumptie van groenten, de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten en de regelmatige consumptie van intacte omega 3 en 6 vetzuren zeer belangrijk is om deze schade te kunnen herstellen en je verstoorde cholesterol-metabolisme te kunnen herstellen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!