Chagrijnig
Iedereen is wel eens chagrijnig.
Sommige mensen zijn echter wel ZEER VAAK chagrijnig.
Wellicht merk jijzelf ook wel dat je (de laatste tijd) ERG VAAK chagrijnig bent.
Wellicht merk je wel dat je (de laatste tijd) ERG op moet passen dat je niet iedereen in je omgeving zomaar afsnauwt daardoor.
Dat vervolg-effect van een slecht humeur (het hebben van een kort lontje) vind je namelijk allesbehalve fijn!
Dat vervolg-effect van een slecht humeur (andere mensen zomaar om het minste geringste afkatten) wil je niet!
Dat vervolg-effect van een slecht humeur (het zeer snel overprikkeld raken) daar wil je van af!
Je verpest de sfeer hierdoor!
- Je verpest de sfeer in je eigen dagen en leven, maar zelfs ook in de dagen en het leven van de mensen om je heen.
- Je bent wanneer je chagrijnig bent namelijk GEEN prettig en ALLESBEHALVE aangenaam gezelschap.
Deze chagrijnigheid, daar wil je maar wat graag van af!
Hoe kom je daar echter in vredesnaam van af?!
- Zit dat niet gewoon in je karakter?
- Is dat niet gewoon “aard van het beestje”?
- Kan je hier wel invloed op uitoefenen?
Ja dat kan!
De voeding welke je eet (en de stoffen waaruit deze voeding is samengesteld) heeft namelijk ZEER VEEL invloed op het ervaren van een slecht humeur!
Daarover gaan we het vandaag dan ook hebben!
Lees je mee?
Je hebt al een hele poos niks gegeten en ervaart trek
Het ervaren van:
- Een slecht humeur
- Een kort lontje
- Prikkelbaarheid
- Nergens de lol van inzien
- Etc.
Dat ervaart eigenlijk een ieder wel (in meer of mindere mate) wanneer je een tijdje niks of al een poos veel te weinig hebt gegeten.
Voedingsstoffen-tekorten zullen dan namelijk gaan ontstaan in je hersenen.
Prikkelgeleiding in je hersenen kan daardoor niet optimaal plaatsvinden:
- Alert-makende, stimulerende, opjuttende signalen kunnen en zullen enkel nog maar geleid worden.
- Kalmerende, rustgevende, regulerende en relativerende signalen kunnen niet optimaal meer geleid worden.
Brandstoffen (stimulerende stoffen) zullen (ook wanneer je een poosje niks hebt gegeten) altijd nog wel aanwezig zijn in je bloedbaan (in de vorm van glucose).
Glucose is namelijk een niet-essentiële stof welke je lijf ook zelf kan produceren.
Ook stress-hormonen zullen (wanneer je een poosje niks hebt gegeten) aanwezig zijn in je lijf.
Deze beide (glucose en stress-hormonen samen) stimuleren de prikkelgeleiding van alert-makende neurotransmitters (zoals dopamine) doorheen je lijf.
Bouwstoffen en herstellende, kalmerende, opbouwende hormonen zullen echter (wanneer je een poosje niks hebt gegeten) uit je bloedbaan geput zijn (niet meer in je bloedbaan aanwezig zijn) en kunnen niet (meer) door je lijf gevormd worden.
Serotonine (de kalmerende neurotransmitter welke onder andere je gemoedstoestand bepaalt) kan (wanneer je een poosje niks hebt gegeten) ook NIET:
- Gevormd worden.
- Opgenomen worden in je hersenen.
Logisch dat je chagrijnig wordt wanneer je een poosje niks of al een poos veel te weinig hebt gegeten dus!
Chagrijnig wanneer je WEL regelmatig hebt gegeten
Zoals je net las hebben je hersenen voldoende voedingsstoffen nodig om ook de prikkelgeleiding van kalmerende, rustgevende neurotransmitters (zoals serotonine) mogelijk te maken.
Zodra je hersenen onvoldoende voedingsstoffen krijgen, zullen kalmerende prikkels niet geleid worden, zal het stofje serotonine (welke onder andere je gemoedstoestand bepaalt) ontbreken in je hersenen en zal en kan je chagrijnig en prikkelbaar worden.
Wanneer je WEL regelmatig eet en TOCH chagrijnig bent en blijft, dan kan het NIET zo zijn dat je hersenen tekorten in voedingsstoffen ervaren (zou je denken).
Wanneer je WEL regelmatig eet en TOCH chagrijnig bent en blijft, dan kan je chagrijnige gevoel dus NIET verklaart worden vanuit tekorten in je voeding (zou je denken).
Of toch wel?
Ja, toch wel!
Om OOK rustgevende prikkelgeleiding te laten plaatsvinden in je lijf (en een prikkelbaar en chagrijnig gevoel te kunnen voorkomen) moet je lichaam namelijk niet zomaar regelmatig gevoed worden met willekeurig wat bij elkaar gezochte voedingsstoffen (calorieën), maar moet je lichaam eerst OPTIMAAL gevoed worden met ALLE essentiële bouwstoffen (welke je lijf niet zelf kan vormen) namelijk!
De essentiële bouwstoffen betreffen:
- Vitamines uit ALLE voedingsstoffen
- Mineralen uit ALLE voedingsstoffen
- Een aantal aminozuren uit eiwitten
- Een aantal vetzuren uit vetten
Voeding welke deze essentiële bouwstoffen bezit betreft:
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten)
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten)
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)
Enkel wanneer je je lijf WEL regelmatig en ook WEL optimaal hebt gevoed met DEZE voeding, kan er pas prikkelgeleiding van OOK de rustgevende neurotransmitters (waaronder het stofje serotonine) plaatsvinden!
Enkel wanneer je je lijf WEL regelmatig en ook WEL optimaal hebt gevoed met DEZE voeding, kan je dus ook pas een prikkelbaar en chagrijnig gevoel voorkomen!
Zolang je echter tekorten in deze essentiële bouwstoffen hebt in je lijf, dan zal je lijf disbalans en stress ervaren en blijven ervaren.
Zolang je lijf disbalans en stress ervaart, dan zal je lijf ook regelmatig het stress-hormoon cortisol blijven produceren.
En wat doet dit stress-hormoon vervolgens?
- Cortisol belemmert de opname van serotonine (het kalmerende stofje dat onder andere je gemoedstoestand bepaalt) in je hersenen!
- Cortisol veroorzaakt uiteindelijk je prikkelbare en chagrijnige gevoel!
Serotonine (het stofje wat onder andere je gemoedstoestand bepaalt) wordt namelijk niet in je hersencellen gevormd, maar voor een groot deel in je darmwand-cellen!
Zolang dit stofje WEL is gevormd, maar nog NIET in je hersenen is aanbeland, zal jij je dus ALSNOG chagrijnig kunnen voelen!
Zolang jij jezelf dus nog NIET optimaal hebt gevoed met ALLE essentiële bouwstoffen, kan en zal jij je ALSNOG chagrijnig voelen, aangezien het hormoon cortisol de opname van serotonine in de hersenen tegenhoudt!
Chagrijnig door onrust in je darmen
Stel nou dat je jezelf WEL optimaal hebt gevoed met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen bevat.
Stel nou dat je je ALSNOG chagrijnig voelt en blijft voelen.
- In dat geval kan je chagrijnige gevoel toch echt NIKS MEER te maken hebben met hetgeen je hebt gegeten toch (zou je denken)?!
- In dat geval kan serotonine namelijk WEL gevormd en ook WEL opgenomen worden in je hersenen (zou je denken) toch?!
Nee, dit hoeft nog steeds niet het geval te zijn!
Wanneer je voeding namelijk naast essentiële bouwstoffen OOK darmflora-verstorende stoffen bevat, dan zal ALWEER en NOG STEEDS je voeding de oorzaak kunnen vormen van je chagrijnige gevoel!
Wanneer je darmflora namelijk verstoort raakt dan zal:
- De opname van essentiële bouwstoffen NIET optimaal verlopen.
- Er een verhoogde kans ontstaan op ontstekingen in je darmwand.
- De productie van cortisol in je lijf noodzakelijk zijn.
- Serotonine alsnog NIET GOED gevormd worden en ook NIET GOED opgenomen worden in je hersenen.
Wat moet je voeding dan ook altijd WEL volop bevatten om onrust in je darmen te voorkomen (naast dat het essentiële bouwstoffen moet bevatten)?
- Vocht en vezels.
Om je voeding nog zoveel mogelijk vocht en vezels te laten bevatten is het belangrijk dat je voeding zo min mogelijk bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt.
Om een prikkelbaar en chagrijnig gevoel te kunnen voorkomen is het dus OOK belangrijk dat je voeding zo weinig mogelijk bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt.
Welk soort voeding doet juist onrust in de darmen veroorzaken?
- Bewerkte voeding.
- Eenzijdige voeding (voeding met veel suikers en zetmeel daarin aanwezig, voeding met erg veel dierlijke eiwitten daarin aanwezig, voeding met erg veel dierlijke vetten of omega-6-vetzuren daarin aanwezig).
- Voeding met veel additieven daar aan toegevoegd.
Pas wanneer je je voeding (met essentiële bouwstoffen daarin aanwezig) dus:
- WEL regelmatig eet.
- NIET teveel bewerkt.
- WEL goed varieert en WEL optimaal combineert (zodat overschotten in (fruit)suikers, eiwitten en dierlijke- en omega-6-vetzuren voorkomen worden).
Pas DAN heb je een chagrijnig gevoel met je voeding OPTIMAAL kunnen voorkomen!
Pas DAN heb je de productie EN de opname van het stofje serotonine namelijk OPTIMAAL mogelijk gemaakt!
Zal je dan NOOIT MEER chagrijnig hoeven zijn?
Nee, helaas kan en zal je dan ALSNOG wel eens chagrijnig zijn, maar DAT heeft dan niks meer met je voeding uit te staan!
Ook bij geestelijke stress wordt het stress-hormoon cortisol namelijk geproduceerd.
Ook bij geestelijke stress (psychische spanningen en heftige emoties etc.) zal cortisol ALSNOG de opname van serotonine in je hersenen tegen gaan ook al heb je jezelf WEL optimaal gevoed en de productie van serotonine OPTIMAAL mogelijk gemaakt!
Wist je dat..
- Het voeden met bovenstaande voeding niet enkel helpt om een chagrijnig gevoel te kunnen voorkomen, maar ook helpt bij het afvallen?
- Serotonine namelijk behalve je gemoedstoestand OOK je eetlust reguleert?
- Je enkel bij een optimale productie en opname van serotonine de hele dag door verzadiging zal kunnen ervaren en behouden?
- Je bij een tekortschietende productie en opname van serotonine CONSTANT onrust en trek zal blijven ervaren?
Vraag:
Kijkend naar hetgeen je eet (of juist te weinig eet), kan jij daaruit dan je eigen chagrijnige gevoel verklaren en herleiden?
Add comment