In dit artikel gaan we het hebben over cel-adhesie (de verbinding tussen de cellen in een weefsel):

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede verbinding tussen je cellen te kunnen behouden.

Lees je mee?

Cellulaire processen

In alle cellen van je lijf vinden processen (stofwisselingsprocessen) plaats:

  • Afbrekende (katabole) processen.
  • Opbouwende (anabole) processen.

Deze processen moeten niet zomaar in het wilde weg uitgevoerd worden.

Deze processen moeten goed gecontroleerd worden.

Gelukkig gebeurt dit ook:

  • De processen welke plaatsvinden in de cellen van je lijf worden gecontroleerd door omliggende cellen m.b.v. signaalstoffen.

Cel-adhesiemoleculen (transmembraan-eiwitten) maken deze controle mogelijk:

  • Cel-adhesiemoleculen zorgen voor het contact tussen je cellen.
  • Cel-adhesiemoleculen zorgen ervoor dat je cellen signalen kunnen oppikken uit hun omgeving.

Kortom:

  • Cel-adhesiemoleculen zorgen ervoor (middels een goed contact tussen je cellen) dat de processen in je lijf goed gereguleerd verlopen.

Ongeremde cel-deling

Cel-deling (ook wel proliferatie genoemd) is een cellulair proces welke altijd wel ergens in je lijf plaatsvindt:

  • Cel-deling vindt plaats wanneer een cel herhaaldelijk schade heeft opgelopen en nodig vernieuwd moet worden.

Cel-deling is een cellulair proces welke zeer regelmatig plaatsvindt in organen zoals je huid en darmen.

Het is zeer belangrijk dat ook dit proces goed gereguleerd wordt.

Wordt dit proces slecht gereguleerd, dan kan tumor-vorming (ongeremde cel-deling) het gevolg zijn.

Helaas worden tumoren in menig lijf aangetroffen tegenwoordig.

De aanwezigheid van één of meerdere tumoren in je lijf duidt op:

  • Een slecht contact tussen sommige cellen in je lijf.
  • Slecht herstelde schade aan sommige cel-membranen in je lijf.
  • Slecht herstelde schade aan de cel-adhesiemoleculen (transmembraan-eiwitten) gevestigd in deze celmembranen.

Gelukkig betekent dit dat verdere tumor-vorming in je lijf ook grotendeels voorkomen kan worden, wanneer:

  • Schade aan je cel-membranen (en de cel-adhesiemoleculen in deze membranen) voortaan wel goed hersteld wordt.

Conclusie:

  • Wanneer je een goede cel-adhesie in je lijf wilt behouden (en tumor-vorming in je lijf zoveel mogelijk wilt voorkomen), dan moet je voeding optimaal voorzien in alle stoffen welke nodig zijn om je celmembranen (inclusief hun cel-adhesiemoleculen) te kunnen herstellen na schade.

Cel-adhesiemoleculen

Cel-adhesiemoleculen zijn transmembraan-eiwitten.

Transmembraan-eiwitten zijn glyco-proteïnes welke je in drie delen kan verdelen:

  • Een intra-cellulair deel welke uitsteekt in het cytosol van je cel (welke in contact staat met het cytoskelet van de cel).
  • Een transmembraan deel (welke het celmembraan van je cel doorkruist).
  • Een extra-cellulair deel (welke uitsteekt in de extracellulaire ruimte van je cel en welke in contact staat met ofwel de extra-cellulaire matrix van je cel ofwel een aangrenzende cel).

Een cel-adhesiemolecuul bezit altijd een suiker-antenne (een keten van essentiële suikers).

Deze suiker-antenne is bevestigd aan het extra-cellulaire deel van een cel-adhesiemolecuul en zorgt voor een slijmerige, water-oplosbare beschermlaag op je celmembraan.

Deze beschermlaag is zeer noodzakelijk om de cel-adhesiemoleculen in je lijf intact te kunnen houden:

  • Eiwitten (en dus ook transmembraan-eiwitten) kunnen namelijk denatureren en hun functie verliezen wanneer ze in aanraking komen met zure afvalstoffen welke regelmatig aanwezig in het extra-cellulaire milieu van je cellen.

Conclusie:

  • Wanneer je een goede cel-adhesie in je lijf wilt behouden (en tumor-vorming in je lijf zoveel mogelijk wilt voorkomen), dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit cel-adhesiemoleculen (glyco-proteïnes) gevormd kunnen worden.

Je celmembranen

Je celmembranen bevatten niet alleen adhesie-moleculen (glyco-proteïnes), maar ook:

  • Proteïnes.
  • Lipiden.
  • Glyco-lipiden.

Een cel-adhesiemolecuul kan enkel voor een goede adhesie tussen je cellen blijven zorgen, wanneer:

  • De overige moleculen van het celmembraan (omheen de cel-adhesiemolecuul) intact zijn.
  • Het gehele celmembraan (waarin de cel-adhesiemolecuul gevestigd zit) intact is.

Conclusie:

  • Wanneer je een goede cel-adhesie in je lijf wilt behouden (en tumor-vorming in je lijf zoveel mogelijk wilt voorkomen), dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes, proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Groenten

Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om glycanen (suiker-antennes) te kunnen vormen in de cellen van je lijf.

Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen in de cellen van je lijf.

Kortom:

  • Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om celmembranen inclusief hun cel-adhesiemoleculen (glyco-proteïnes) te kunnen herstellen na schade en een goede cel-adhesie in je lijf te kunnen behouden.

Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers.

Granen en zuivel (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten enkel de essentiële suikers glucose en galactose.

Dat wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen en zuivel niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf en daardoor ook niet bijdraagt aan het behoud van een goede cel-adhesie in je lijf.

Dat wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het herstel van celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om een goede cel-adhesie in je lijf te kunnen behouden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het behoud van een goede cel-adhesie in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het behoud van een goed contact tussen je cellen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een goede regulatie van de cellulaire processen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke tumor-vorming in je lijf helpen voorkomen.

Eiwitten

Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe proteïnes te kunnen vormen in de cellen van je lijf.

Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om ook nieuwe glyco-proteïnes (zoals cel-adhesie moleculen) te kunnen vormen in de cellen van je lijf.

Kortom:

  • Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om beschadigde celmembranen inclusief hun cel-adhesiemoleculen te kunnen herstellen en een goede cel-adhesie in je lijf te kunnen behouden.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Graan-eiwitten (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten niet alle essentiële aminozuren.

Dat wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf en daardoor ook niet bijdraagt aan het behoud van een goede cel-adhesie in je lijf.

Dat wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om een goede cel-adhesie in je lijf te kunnen behouden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een goede cel-adhesie in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het behoud van een goed contact tussen je cellen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een goede regulatie van de processen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke tumor-vorming in je lijf grotendeels helpen voorkomen.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor een goede cel-adhesie in hun lijf alsnog kan ontbreken.

Vetten

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe membraan lipiden te kunnen vormen in de cellen van je lijf.

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om ook nieuwe membraan glyco-lipiden te kunnen vormen in de cellen van je lijf.

Kortom:

  • De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om beschadigde celmembranen inclusief hun cel-adhesiemoleculen te kunnen herstellen en een goede cel-adhesie in je lijf te kunnen behouden.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe membraan lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor een goede cel-adhesie in hun lijf alsnog verloren kan gaan.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen en beschadigde cel-adhesiemoleculen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een goede cel-adhesie in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het behoud van een goed contact tussen je cellen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan een goede regulatie van de processen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke tumor-vorming in je lijf grotendeels helpen voorkomen.

 Conclusie:

  • Wanneer je een goede cel-adhesie in je lijf wilt behouden (en tumor-vorming in je lijf zoveel mogelijk wilt voorkomen), dan moet je voeding optimaal (liefst elk moment dat je iets eet) voorzien in verse groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Vraag:

  • Heb jij angst dat er tumoren zullen ontstaan in je lijf?
  • Ben je bereid om regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om een goede cel-adhesie in je lijf te kunnen behouden en op die manier tumor-vorming zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!