Candida
Candida
Vandaag gaan we het hebben over de Candida-bacterie:

  • Een bacterie die in ieders maag- darmkanaal aanwezig is.
  • Een bacterie die vervelende schimmel-infecties kan veroorzaken, wanneer deze zich gaat uitbreiden en verspreiden over je lijf.

 

Lees je mee?

 

Klachten

Wat zijn veel voorkomende klachten, wanneer de Candida-bacterie zich is gaan verspreiden in je lijf?

  • Een gebrek aan energie.
  • Een kort lontje.
  • Angst.
  • Depressie.
  • Winderigheid.
  • Een opgeblazen gevoel.
  • Diarree.
  • Vergeetachtigheid.
  • Moeite met concentreren.
  • Huiduitslag.
  • Psoriasis.
  • Vaginale infecties.
  • Allergieën.
  • Een hunkering naar suiker.

 

Dit zijn klachten welke enorm veel voorkomen tegenwoordig en flink wat mensen ervaren.

Dit is ook niet zo gek, kijkend naar het eetpatroon van deze mensen.

Zullen deze mensen hun (veel voorkomende) klachten over het algemeen linken aan bacteriële overgroei in hun darmen?

Zullen deze mensen hun (veel voorkomende) klachten over het algemeen linken aan een Candida-infectie in hun lijf?

  • Vaak niet.

 

Gevolg:

  • Voedingsaanpassingen zullen niet plaatsvinden.
  • Bacteriële overgroei zal blijven bestaan.
  • Klachten zullen niet afnemen en mogelijk uitbreiden.

 

Uitbreiding

Candida is een gist- en schimmelvormende bacterie welke in een ieders darmen en slijmvliezen huist, maar niet bij iedereen bovengenoemde klachten zal veroorzaken.

Wanneer zal Candida geen klachten veroorzaken?

  • Wanneer deze bacterie niet overvoed wordt.
  • Wanneer deze bacterie zich niet kan vermenigvuldigen.
  • Wanneer deze bacterie zich niet kan verspreiden.

 

Wanneer kan Candida bovengenoemde klachten wel gaan veroorzaken?

  • Wanneer deze bacterie overvoed wordt.
  • Wanneer deze bacterie zich kan vermenigvuldigen.
  • Wanneer deze bacterie zich kan verspreiden.

 

Voeding

Bacteriën in je spijsverteringskanaal kunnen voedingsstoffen fermenteren en daar nieuwe stoffen uit vormen.

Bacteriën in je spijsverteringskanaal kunnen makkelijk uitbreiden, wanneer ze veelvuldig de mogelijkheid krijgen om voedingsstoffen te fermenteren.

Welke voedingsstof kan de Candida bacterie fermenteren?

  • Koolhydraten (suikers).

 

Welke stoffen zullen uit deze koolhydraat-fermentatie voortkomen?

  • Gisten.
  • Schimmels.

 

Conclusie:

  • Candida kan klachten gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer deze bacterie veelvuldig de mogelijkheid krijgt om koolhydraten (suikers) te fermenteren in je spijsverteringskanaal.
  • Candida kan klachten gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer deze bacterie overvoed wordt met koolhydraten (suikers).

 

Koolhydraat-fermentatie

Alle voeding die jij eet zal eerst verteerd moeten worden in je spijsverteringskanaal, voordat losse voedingsstof-moleculen opgenomen kunnen worden in je lijf:

  • Ook de koolhydraten (suikers) welke aanwezig zijn in je voeding moeten eerst verteerd worden in je spijsverteringskanaal tot losse moleculen (zoals glucose) alvorens ze opgenomen kunnen worden in je lijf.

 

Wanneer krijgt de Candida bacterie met name de mogelijkheid om de koolhydraten (suikers) in je voeding te fermenteren en wordt deze bacterie al snel overvoed met koolhydraten?

  • Wanneer de vertering (afbraak) van koolhydraten (suikers) niet goed verloopt.
  • Wanneer het transport van glucose doorheen je darmwand (de opname van glucose in je lijf) niet goed verloopt.

 

Conclusie:

  • Candida kan klachten gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer de vertering en opname van koolhydraten (suikers) in je lijf niet goed verloopt.

 

Koolhydraat-vertering

Nadat jij je eten hebt doorgeslikt wordt je voeding normaal gesproken verteerd (afgebroken) in verschillende delen van je spijsverteringskanaal.

Deze vertering kan enkel plaatsvinden m.b.v. spijsverterings-enzymen.

Voor de vertering van elke voedingsstof heb je specifieke enzymen nodig:

  • Specifieke koolhydraat-verterings-enzymen voor de vertering van koolhydraten.
  • Specifieke eiwit-verterings-enzymen voor de vertering van eiwitten.
  • Specifieke vet-verterings-enzymen voor de vertering van vetten.

 

Koolhydraat-verterings-enzymen zijn aanwezig en actief in je mondholte en dunne darm.

Koolhydraat-verterings-enzymen zijn niet aanwezig en actief in je maag.

Wanneer zullen de koolhydraat-verterings-enzymen in je mondholte en dunne darm de koolhydraten (suikers) in je voeding niet goed verteren?

  • Wanneer de zuurtegraad in je mondholte of dunne darm niet optimaal is.
  • Wanneer er onvoldoende co-enzymen (vitamines) aanwezig zijn in je voeding.

 

Conclusie:

  • De Candida bacterie zal met name klachten gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal niet optimaal is en de vitamines in je voeding ontbreken.

 

Glucose-opname

Als en wanneer de vertering van koolhydraten (suikers) in je lijf goed is verlopen, is de kans dat Candida zich kan gaan uitbreiden al een heel stuk kleiner geworden, maar zeker nog niet gegarandeerd.

Wanneer glucose na de vertering van koolhydraten namelijk niet goed opgenomen wordt in je lijf, dan kan de Candida bacterie alsnog opgestapeld glucose in je darmen gaan fermenteren en kan de Candida bacterie alsnog overvoed worden.

De opname van glucose in je lijf verloopt namelijk niet heel makkelijk of vanzelfsprekend:

  • Glucose is een molecuul welke enkel middels actief transport opgenomen kan worden in je lijf.

 

Om actief transport van glucose doorheen je darmwand mogelijk te maken, heb je een aantal dingen nodig:

  • Gezonde darmwand-cellen.
  • Een optimale zuurtegraad in je darmwand-cellen.
  • Een optimale omzetting van brandstof tot ATP (energie) in je darmwand-cellen.
  • Vocht.
  • De mineralen natrium en kalium.

 

Glucose kan (vooral wanneer er veel glucose in je darmen aanwezig is) je darmwand-cellen schaden en verzuren.

Glucose heeft tegenwoordig namelijk niet vanzelfsprekend vocht, natrium en kalium om zich heen:

  • Tegenwoordig eet menigeen namelijk koolhydraten uit een bewerklijke bron.
  • Tegenwoordig eet menigeen koolhydraten waar al van alles mee gebeurt is en welke al flink bloot hebben gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.

 

Wat betekent dit?

  • Dit betekent dat de maaltijden waarbij je bronnen van koolhydraten eet deze bronnen van koolhydraten zo min mogelijk bewerkt moeten zijn en nog voldoende vocht, mineralen en oplosbare vezels moeten bevatten om uiteindelijk een goede opname van glucose mogelijk te maken.

 

Waarom moeten oplosbare vezels aanwezig zijn in je maaltijden?

  • Omdat oplosbare vezels je darmwand-cellen gezond helpen houden.
  • Omdat oplosbare vezels je darmwand-cellen van brandstof (ATP) kunnen voorzien.
  • Omdat oplosbare vezels bijdragen aan het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmwand-cellen.

 

Welke voeding met onbewerkte koolhydraten bevat vocht, mineralen en oplosbare vezels?

  • Groenten.
  • Fruit.

 

Conclusie:

  • Candida kan klachten gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer je maaltijden geconcentreerde (vocht-arme) bronnen van koolhydraten bevatten, maar geen groenten of fruit bevatten.

 

De zuurtegraad

Een optimale zuurtegraad in je mondholte en dunne darm is noodzakelijk om Candida-klachten te kunnen voorkomen (las je net).

Wanneer kan een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal niet goed behouden blijven?

  • Wanneer er stress heerst in je lijf.
  • Wanneer vocht in je voeding ontbreekt.
  • Wanneer oplosbare vezels in je voeding ontbreken.
  • Wanneer ontstekingsremmende vetzuren in je voeding ontbreken.
  • Wanneer vitamines en mineralen in je voeding ontbreken of tekortschieten.

 

Wat betekent dit?

Dit betekent dat Candida klachten kan gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer je:

  • Regelmatig vocht-arme bronnen van koolhydraten eet, terwijl je je gespannen voelt.
  • Regelmatig vocht-arme bronnen van koolhydraten eet zonder aanvulling van vochtrijke bronnen van koolhydraten.
  • Regelmatig koolhydraten met onoplosbare vezels eet (zoals granen) zonder aanvulling van koolhydraten die oplosbare vezels bevatten (zoals groenten en fruit).
  • Regelmatig vocht-arme bronnen van  koolhydraten eet zonder deze aan te vullen met bronnen van omega-3-vetzuren (ontstekingsremmende vetzuren).
  • Regelmatig sterk bewerkte koolhydraten eet die al flink bloot hebben gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.

 

Welke koolhydraat-bronnen bevatten van nature weinig vocht?

  • Granen.
  • Peulvruchten.
  • Noten, zaden en pitten.

 

Welke koolhydraat-bronnen bevatten van nature veel vocht?

  • Groenten.
  • Fruit.

 

Welke koolhydraat-bronnen bevatten van nature weinig tot geen oplosbare vezels?

  • Granen.
  • Noten, zaden en pitten.

 

Welke koolhydraat-bronnen bevatten wel oplosbare vezels?

  • Groenten.
  • Fruit.
  • Peulvruchten.

Welke voeding levert ontstekingsremmende omega-3-vetzuren?

  • Vette vis.
  • Noten, zaden en pitten.
  • Groene bladgroenten.

 

Conclusie:

  • Candida kan klachten gaan veroorzaken en gaan uitbreiden in je lijf, wanneer je regelmatig granen, graanproducten en voeding met toegevoegde geraffineerde suikers en toegevoegde geraffineerde suikerstropen eet.
  • Candida-klachten kunnen bij de meeste mensen voorkomen worden, wanneer je de koolhydraten in je maaltijden beperkt tot groenten en fruit en je deze (op groenten of fruit gebaseerde maaltijden) regelmatig aanvult met vette vis, noten, zaden of pitten.

 

Vraag:

  • Herken jij bovengenoemde klachten?
  • Heb jij last van schimmel-infecties?
  • Zie jij een link met je voeding?
  • Wil jij je voeding aanpassen nu je deze link ziet?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!