Candida: Je hebt echt geen idee wat er zich allemaal van binnen af speelt
Ja, je weet dat een wit broodje minder voedzaam is als bruin
Ja, je weet dat een glas frisdrank niet bepaald gezond is en je hiermee een slok suiker binnen krijgt
Ook van koek en snoep weet je dit wel
De hapjes, beetjes en spoortjes suiker welke haast aan ALLE bewerkte voedingsmiddelen zijn toegevoegd, dus ook je hele gewone, normale, basisvoeding, daar sta je echter vaak niet zozeer bij stil:
Aan je brood en crackers
Je groenten in pot
Je saladedressing
Je saus
De marinade van je vlees
Je vleeswaar
De kruidenmix welke je gebruikt voor je pasta of rijstgerecht
Hier sta je niet of nauwelijks bij stil
Hier kijk je niet naar
Hier ben je niet zo bewust van, althans, niet zoals je dat bij witbrood, een koekje, snoepje, frisdrank etc. bent
Die kleine beetjes, die neem je ook voor lief
Zie je door de vingers
Sta je toe en vind je niet zo boeiend
Ok, jijzelf had ze er niet in gehoeven of gewild, maar aangezien dit er nou eenmaal door zit, doe je het er maar mee, zolang er geen alternatief is, welke voor jouw gevoel net zo lekker en makkelijk is.
Smaak en gemak is namelijk wel belangrijk.
Gewicht, dat vind je ook belangrijk.
Maar leuk leven ook.
Zolang je gewicht dan ook maar goed is, neem je het besef qua gezondheid m.b.t. witbrood, snoep, koek, frisdrank, maar ook die kleine spoortjes in de potjes, tubes, blikjes, verpakkingen wel mee in je achterhoofd, maar wil je daar niet zo moeilijk over doen.
“Het moet wel leuk en leefbaar blijven”
“Ik hoef niet zo perfect en hoef ook niet maatje ideaal, zolang het allemaal maar gezond en binnen de perken blijft”
Wanneer ik dan ook benadruk dat enkel onbewerkte, natuurlijke, voedzame, vezelrijke koolhydraten aan te raden zijn en de geraffineerde, vezelarme (witbrood, producten van tarwebloem gemaakt, witte rijst en pasta, frisdrank, bewerkte vruchtensappen, koek, snoep etc.) sterk af te raden zijn en dat je beter ECHT niet te makkelijk voor verpakte producten moet kiezen met die (in jouw ogen wellicht pietluttige) kleine beetjes suiker (geraffineerde koolhydraten) hieraan toegevoegd, waar ze niet nodig zijn en te voorkomen zijn, zoals in brood, crackers, groenten in pot of blik, sauzen, kruidenmixen etc.).
Dan snap je wel dat ik dit benoem, want ja, daar ben ik diëtist voor, dus tuurlijk zal en moet ik dit benoemen, maar vind je voor jezelf dat je dit niet ZO nauw hoeft te nemen.
Vind je voor jezelf dat het allemaal niet ZO perfect hoeft.
Wil je ook denken aan gemak, financiën en smaak en hoeft van JOU niet alles te draaien om gezondheid en gewicht.
Niet alles en niet elk moment van de dag.
Tuurlijk moet alles in balans blijven, maar zolang je gewicht aanvaardbaar is, vind JIJ het prima AF EN TOE wel dat witte broodje te nemen, wel dat bewerklijke kant-en-klare sausje te kopen.
Puur voor het gemak en soms ook wel de smaak.
Weet je…
Ook IK wil helemaal niet dat je krampachtig bezig gaat of bezig moet gaan met je gewicht of gezondheid.
Ik wil juist ALLERMINST dat je hierbij en hierover en hieromtrent stress ervaart.
Ook IK wil en zal je absoluut niks verbieden.
Ook IK vind gewicht absoluut niet het allerbelangrijkste.
Ook IK wil niet en vind niet dat alles DAAR om moet draaien.
DAT is ook helemaal niet waarom ik dit zeg, aangeef en ook aan zal blijven geven.
Waarom zeg ik dit dan wel en benoem ik dit wel?
Aangezien met deze geraffineerde koolhydraten van alles in je lichaam gebeurt, waar jij geen weet van hebt en op lange termijn echt niet mee wil zitten en DAN pas achter wil komen.
Lange termijns effecten dus waar jij NU niet mee bezig bent en mee bezig wil zijn, niet zo ervaart en wellicht van denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen en “best mee zal vallen”.
HIERVAN wil ik je bewust maken.
Waarschuwen.
DEZE lange termijns effecten zijn namelijk geen pretje.
En ik MOET en ZAL je hiervoor (bij deze ook) waarschuwen, want NU in het heden, zul je ze niet merken en daardoor onderschatten en geen rekening mee houden of willen houden en ben je ze in staat weg te schuiven/negeren.
LATER echter, kan je flink balen.
DAT wil ik dan ook graag voorkomen.
Dit doe ik door uit te leggen en waarschuwen.
Dit betekent niet dat je er iets mee moet of ALTIJD rekening mee moet of hoeft te houden.
Dit betekent niet dat je na dit te weten perfectie hierin hoeft te eisen van jezelf.
Maar daarmee hoop ik wel, dat je je hiervan op z’n minst bewust bent en niet onderschat, waar dit bewustzijn vaak niet heerst en als dit al heerst, vaak alsnog flink wordt onderschat wordt OF wordt weggeschoven als een “latere zorg”!
Ok, nu tot de kern van de zaak.
WAAROM benadruk ik toch altijd het niet te makkelijk toestaan of het niet te onschuldig moeten zien van bewerkte/geraffineerde koolhydraten, zelfs niet in kleine beetjes?
Waarom raad ik dit een ieder af, dus niet alleen jij die wil afvallen, maar ook je kinderen, je man en anderen, welke wellicht totaal NIET hoeven afvallen en waarvan en waarbij jij dan wellicht denkt: “ok, dat IK dat beter niet kan eten en niet TE makkelijk in moet zijn, wanneer ik wil afvallen, dat begrijp ik, maar ZIJ kunnen dat toch wel hebben?!”
NEE DUS!
In heel ons maag-darmkanaal zitten bacteriën.
Ja, dat is heel normaal.
Klinkt eng, allemaal kleine beestjes, maar dat is heel normaal en heeft iedereen.
Dit behoor je zelfs te hebben en is ook maar goed ook dat je deze hebt.
Echter, de verhoudingen tussen verschillende bacteriegroepen, want er zijn verschillende bacteriegroepen met allen hun eigen functie en eigenschappen, is erg belangrijk.
Deze verhoudingen zijn heel belangrijk voor het in stand houden van een balans en in stand houden van een goede darmgezondheid, maar tegelijkertijd ook het in stand houden van een goede algehele gezondheid, aangezien zowel de gezondheid van je lichaam, maar ook je geest, eigenlijk zo’n beetje vanuit je darmen bepaald worden.
Zijn je darmen niet gezond; ben jij dat ook niet!
Een goede darmgezondheid is dan ook erg belangrijk en dus ook een goede balans tussen bacteriegroepen aldaar.
Candida is zo’n bacterie die daar altijd wel aanwezig is en zal zijn.
Prima dat die daar is, die hoort daar net zo goed, maar onder andere DIE bacterie moet ABSOLUUT niet de overhand gaan nemen of krijgen!
Deze bacterie wil je NIET dat zich uitbreidt en verspreidt!
Deze bacterie is namelijk een schimmel- en gistvormende bacterie.
Schimmels en gisteren kunnen voor infecties zorgen.
Nee, deze wil je niet dat uitbreiden en dat deze zich verspreiden in en over je maag- darmkanaal en al helemaal niet in en over je lijf!
Schimmel- en gistinfecties DIE zijn natuurlijk al vervelend, maar daar houdt het niet op.
Wanneer Candida kan uitgroeien, uitbreiden en verspreiden, verspreiden niet enkel die infecties, maar erger/vervelender/schadelijker nog is dat deze schimmels en gisten zelf toxines, dus gifstoffen kunnen produceren!
Toxines welke je cellen kunnen aantasten en beschadigen!
Toxines die je dus ECHT niet in je maag- darmkanaal en al helemaal niet in je verdere lijf wil hebben en waarvan je zeker niet wil dat deze zich uitbreiden en verspreiden!
Nu is je lichaam normaal gesproken wel beschermd tegen het verspreiden van toxines in je lichaam (want toxines in je maag- darmkanaal kan je nooit helemaal voorkomen) door middel van de darmwand, welke je verdere lichaam kan beschermen tegen de mogelijke toxines en in je darmen.
Ook door de bloed-hersenbarrière, welke mogelijke toxines en andere schadelijke stoffen in je bloed doet tegenhouden, wordt je lichaam, of beter gezegd: worden je hersenen, beschermd tegen toxines, zodat deze niet in je kwetsbare hersenweefsel kan raken en daar de boel kan beschadigen en aantasten.
Echter, Candida, diens schimmels en gisten, maar met name diens toxines zijn zo heftig en beschadigend, dat deze de darmwand kunnen aantasten!
Hierdoor kunnen toxines TOCH in je lichaam komen en door de darmwand heen!
Door diezelfde darmwand wordt je afweergeschut/mechanisme gestuurd.
Is deze darmwand dan ook eenmaal aangetast kunnen toxines EN je lichaam in en daar beschadigen en infecties creëren, maar kan je lichaam hier slechter op reageren en slechter weerstand tegen bieden door diezelfde aangetaste darmwand; je weerstand verlaagt, je wordt kwetsbaarder, je immuunsysteem wordt geremd/benadeeld.
Gevolg: infecties kunnen zich verspreiden en er ontstaat een chronische vorm van stress.
Het hormoon cortisol komt hierbij als gevolg ook tevoorschijn.
Verspreiding van gist- en schimmelinfecties kan plaatsvinden, spierschade, beschadiging aan cellen, weefsels EN organen kan als gevolg plaatsvinden.
De lever krijgt het flink te verduren met het trachten te neutraliseren van dit alles en het filteren van allerlei toxines in je lijf.
Waar dit alles al naar en vervelend genoeg is, is dit nog niet alles.
Je zou namelijk denken dat op z’n minst je hersenen onaangetast kunnen blijven.
Dat de toxines door de hersenbarrière tegengehouden worden en daar op z’n minst NIET kunnen arriveren/belanden, waar ze helaas al wel je lichaam wat kunnen overnemen.
Gelukkig liggen je hersenen ook erg ver van je darmen, dus dat is veilig zou je denken.
HELAAS!!
Aangezien cortisol vanwege de chronische stress en heersende ontstekingen wordt aangemaakt, gaat dit helaas niet op!
Cortisol maakt de hersenbarrière namelijk meer doorlaatbaar voor toxines!
OEPS!
Dat klinkt niet lekker!
Maar dan nog zitten je hersenen ver weg van je darmen, dus zal ook dat niet zo’n vaart lopen?!
EEhhhhmmmm…
Ik zei eerder dat bacteriën in heel je spijsverteringskanaal leven hè en dat dat ook zo hoort en normaal is?
Waar begint je spijsverteringskanaal?
Ehh…in je mond hè..
Ook in je mond leven dan ook deze bacteriën.
Ook in je mond(holte) kan Candida zich uitbreiden en verspreiden.
Ehh, je mond zit WEL akelig dicht bij je hersenen hè!
Wat betekent dit: wanneer Candida zich kan uitbreiden en verspreiden, kan deze heel je lichaam, maar dus ook je geest “vergiftigen” en aantasten!
Hmmm…dat wil je niet…toch?!
Dat klinkt niet goed, toch?!
WANNEER kan Candida zich makkelijk uitbreiden en gaan overwoekeren?
– Wanneer je weerstand laag is
– Wanneer je tekorten op hebt gelopen in voeding, welke de gezonde/goede darmbacteriën doet groeien en stimuleren (welke een tegenhanger vormen en moet zijn voor Candida, om de balans in je darmen in stand te houden) en welke ontstekingen in maag- darmkanaal kan helpen tegengaan.
Deze “tegenhangers” in de voeding zijn met name onbewerkte, natuurlijke, vezelrijke, anti-oxidantrijke, plantaardige stoffen, vooral voorkomend in (aangezuurde)vezelrijke groenten (pre-biotica), maar ook in pro-biotica.
Ook anti-oxidantrijke omega-3-vetzuren kunnen eventueel door voeding of lage weerstand of slechte darmbacterie-ontstane ontstekingen, helpen tegen te gaan en helpen cel/darmwandschade tegen te gaan.
– Wanneer je hoofdzakelijk bewerkte gemaksvoeding hebt genuttigd
– Bij en na ziekte en medicijngebruik
– Met name tijdens en na het gebruik van anti-biotica!
WAT is met name VOER voor deze bacteriegroep en doet deze dus smullen en daardoor makkelijk uitbreiden?
GERAFFINEERDE (bewerkte) KOOLHYDRATEN!!! (D.w.z. koolhdyraten, welke een bewerkingsproces hebben doorgemaakt en waardevolle vitamines en mineralen en vezels hebben verloren).
Snap je nu waarom ik, los van je gewicht en niet alleen jou, maar ook anderen; je kinderen, je man, je gezin etc. aanraad ABSOLUUT niet te makkelijk te denken over bewerkte koolhydraten en kleine hapjes/beetjes hiervan, welke zijn toegevoegd aan reguliere “producten”?
Waarom ik een ieder aanraad absoluut NIET te makkelijk, wanneer je het druk hebt of wel tevreden bent over je gewicht te grijpen naar dat witte broodje, witte rijst of makkelijke koekje van tarwebloem?
Waarom ik een ieder aanraad absoluut NIET te makkelijk, wanneer je het druk hebt of wel tevreden bent over je gewicht voor kant-en-klare sausjes, pakjes etc. te kiezen waar altijd wel wat suiker aan is toegevoegd, welke in jouw ogen verwaarloosbaar klein lijken?
Waarom ik een ieder aanraad absoluut NIET te makkelijk te denken dat je kinderen of man “dit wel kunnen hebben”?
Ja, wellicht qua gewicht, maar wanneer je de gevolgtrekkingen leest, losstaand van gewicht, m.b.t. het verstoren van je darmflora; snap je dan dat NIEMAND dit kan en wil hebben en veroorzaken of wil aanwakkeren en dat dit WEL en ook ONGEMERKT kan gebeuren en ontstaan en uitbreiden?
Ja, eet prima wat meer.
Gezellig samen eten; prima!
Eten moet en mag positief zijn en iets om samen van te genieten; dit stimuleer ik zelfs!
Belonen met eten; we doen het allemaal wel eens.
Maar alsjeblieft: doe dit alles niet in de vorm van bewerkte voeding/geraffineerde suikers!
Eet gezellig en samen of beloon enkel met ECHTE voeding!
Dat wil zeggen: voeding welke voedingsstoffen in de vorm van vitamines en mineralen bevat!
VOORAL niet wanneer jij of degene aan wie je het aanbiedt of koopt of voorschotelt ziek is, net ziek is geweest, ontstekingen heeft, medicatie gebruikt of net een anti-bioticakuur achter de rug heeft, aangezien in DIE toestand een IEDERS lichaam voor de nare gevolgtrekkingen uit geraffineerde voeding NOG vatbaarder is!
Add comment