Bron van…
Volkorentarwemeel is een bron van vezels, een aantal belangrijke B-vitamines en vele belangrijke mineralen (waaronder ijzer).
- Dat zijn allemaal ZEER belangrijke nutrinten!
Volkorenbrood (een graanproduct welke vaak gemaakt is van volkorentarwemeel) bevat deze ZEER belangrijke nutrinten OOK!
Volkorenbrood is echter OOK bron van nog heel wat MEER stoffen.
- Stoffen welke zeker NIET alle zo belangrijk zijn, welk zeker ook NIET alle even voedend zijn en waarvan sommigen zelfs belastend zijn!
Daarover vandaag meer!
- Vandaag meer over de daadwerkelijke voedzaamheid van (gefabriceerd, bereid) volkorenbrood!
Lees je mee?
Graanproducten
Volkorenbrood is MEER dan ENKEL het bestanddeel “volkorengraan”.
- Volkorenbrood is volkorengraan waar al VAN ALLES mee is gebeurd!
- Volkorenbrood is volkorengraan waaraan al VAN ALLES is toegevoegd!
Volkorenbrood moe je dan ook zien als een PRODUCT van de voedingsmiddelenindustrie.
- Volkorenbrood is dus een bewerkt (graan)product!
- Volkorenbrood is een ONNATUURLIJK product ook al is het vaak WEL opgebouwd uit natuurlijke ingredinten!
Heb jij namelijk ooit (volkoren)brood in kant-en-klare toestand aan een boom zien hangen of zomaar uit de grond zien komen ergens in de natuur?
Nee?!
Nou, ik ook niet.
Bewerkte producten (zoals volkorenbrood) zijn opgebouwd uit meerdere ingredinten welke een fabrikant ZOMAAR heeft samengevoegd.
- Dat betekent dat een bewerkt product (zoals volkorenbrood) ook ZOMAAR een samenstelling van stoffen kan bezitten welke in de natuur NERGENS in een soortgelijke samenstelling voor komt.
- Volkorenbrood is een voorbeeld van zo’n bewerkt product met een samenstelling van stoffen welke je NERGENS in de natuur ZOMAAR bij elkaar zal vinden.
Vragen welke je zou kunnen hebben m.b.t. volkorenbrood:
- Hoe weet je of samengestelde producten (zoals volkorenbrood) gezond en dus VOLDOENDE voedzaam zijn?
- Kan een samengesteld product (zoals volkorenbrood) berhaupt gezond en voedzaam zijn?
- Kun je uit de ingredinten (welke een product bevat) opmaken of dit product gezond en voedzaam is?
- Kun je uit de ingredinten (welke een volkorenbrood bevat) opmaken of dit brood gezond en voedzaam is?
- Wanneer men stelt dat volkorenbrood gezond en voedzaam zou zijn, waarop baseert men dat dan?
- Wanneer men stelt dat volkorenbrood gezond en voedzaam zou zijn, klopt dit dan wel?
Op deze vragen vandaag een antwoord!
Wist je dat…
- Je lichaam het best heel lastig vindt om voeding te moeten verwerken welke een combinatie van voedingsstoffen bezit welke in de natuur NERGENS voor komt?
- Je lichaam sowieso wel (even) disbalans zal ervaren, wanneer het voeding moet verwerken welke een combinatie van voedingsstoffen bezit welke in de natuur NERGENS voor komt?
- Ook volkorenbrood een samenstelling van voedingsstoffen bezit welke in de natuur NERGENS voor komt.
- Je lichaam dus ook echt wel (even) disbalans zal ervaren, wanneer het (volkoren)brood moet verwerken?
- De kans op het ervaren van gezondheid en een optimaal verlopende stofwisseling in je lijf verkleind wordt, wanneer er (even) disbalans heerst in je lijf?
- Het eten van volkorenbrood een optimaal verlopende stofwisseling in je lijf dus ook EVEN in de weg zal staan?
- Menigeen (volkoren)brood helaas WEL ziet en benoemt als zijnde een GEZOND, VOEDZAAM en zelfs NOODZAKELIJK product om te eten?
- Menigeen de disbalans welke (volkoren)brood toch echt wel EVEN teweegbrengt in je lijf NIET benoemt?
- Het best vreemd is dat dit NIET benoemd wordt, gezien het feit dat iedereen toch eigenlijk een OPTIMAAL functionerend lijf wil hebben en houden en iedereen dus OOK zou moeten weten WELKE voeding dit OPTIMALE functioneren van je lijf ondersteunt en in de weg staat?
De ingredinten aanwezig in een simpel volkoren supermarktbrood
Bewerkte producten (zoals volkorenbrood) zijn (zo las je net al even) samengesteld uit ingredinten welke een fabrikant ZOMAAR heeft samengevoegd.
De ingredinten (welke door de fabrikant gebruikt zijn om een product te vormen) kan je als consument nalezen op de verpakking van het product.
- Niemand kan op deze manier achteraf beweren dat deze NIET wist wat deze aan het eten was.
- Zodra en wanneer je de ingredinten hebt kunnen lezen en achterhalen (welke gebruikt zijn om een product te vormen), beweerd men dan ook dat je weet wat je eet!
Klopt dat echter wel?
- Wanneer je de ingredinten van een ONBEWERKT product weet, weet je dan ook welke voedingsstoffen het BEREIDE product uiteindelijk bevat?
Wat weet je wel en wat weet je niet wanneer je volkorenbrood eet?
Vroeger bestond volkorenbrood uit niet veel meer dan volkorenmeel, water, gist en zout.
- Vroeger kon je deze ingredinten NIET lezen op de verpakking van brood, want vroeger zat er niet eens een verpakking om brood!
Tegenwoordig bevatten supermarkt-broden vaak VEEL MEER dan enkel DIE ingredinten.
- Tegenwoordig kan je al deze ingredinten WEL nalezen op de verpakking, want tegenwoordig zit brood WEL in een verpakking!
Een voorbeeld van de ingredintenlijst van een ONBEREID volkoren supermarkt-brood:
Volkoren tarwemeel
Water
Bakkersgist
Tarwegluten
Moutmeel
Gejodeerd zout
Dextrose
Wat weet je, wanneer je de ingredinten van een ONBEREID brood weet?
- Eigenlijk heel weinig tot niks m.b.t. de voedzaamheid van het uiteindelijke BEREIDE brood!
Kan je aan deze opsomming van deze ONBEREIDE ingredinten zien (en daaruit opmaken) welke voedingsstoffen dit volkorenbrood bezit na BEREIDING?
- Nee!
Wanneer je uit deze ingredinten NIET kan opmaken welke voedingsstoffen dit brood na bereiding bezit, weet je dan wat je eet, wanneer je dit volkorenbrood eet?
- Nee!
De invloed van bewerking en bereiding
- Zodra, als en wanneer je de ingredinten kan achterhalen en nalezen welke een ONBEWERKT product (zoals het bovengenoemde volkorenbrood) bevat, dan weet je EIGENLIJK nog helemaal NIKS over de voedende waarde van dit brood na bereiding.
- Zodra, als en wanneer je de ingredinten kan achterhalen en nalezen welke een ONBEWERKT product (zoals het bovengenoemde volkorenbrood) bevat, dan weet je nog helemaal NIET welke (voedings)stoffen dit volkorenbrood in gebakken toestand allemaal bevat.
De (voedings)stoffen (welke een bereid en gebakken brood bevat) worden namelijk NIET (allemaal) op verpakkingen benoemd!
- Wist je dat bewerking en bereiding (blootstelling aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen) de samenstelling van voedingsstoffen in een product wijzigt?
- Wist je dat de samenstelling van (voedings)stoffen aanwezig in een ONBEREID volkorenbrood afwijkt van de samenstelling van (voedings)stoffen aanwezig in een gebakken en BEREID volkorenbrood?
Conclusie:
- De bewerkingsprocessen welke toegepast worden op de ingredinten van ONBEREID volkorenbrood hebben ZEER VEEL invloed op de UITEINDELIJKE voedingswaarde van het BEREIDE brood.
- De bewerkingsprocessen welke toegepast worden op de ingredinten van ONBEREID volkorenbrood hebben ZEER VEEL invloed op de aanwezige en afwezige voedingsstoffen in het BEREIDE brood, zoals jij dit koopt in de supermarkt (gebakken en wel).
De promotie van bewerkte producten (zoals volkorenbrood)
Aangezien je NIET uit de ingredintenlijst van een ONBEREID volkorenbrood kan opmaken welke voedingsstoffen het BEREIDE brood uiteindelijk allemaal bezit, hebben mensen die het consumeren van volkorenbrood willen promoten de neiging de aanwezige (nuttige, voedzame en gezonde) voedingsstoffen OVERDUIDELIJK te benoemen en ook OVERDUIDELIJK te benadrukken.
- Mensen die een product (zoals volkorenbrood) willen promoten doen dit vaak door de woorden “Bron van..” te gebruiken.
- Mensen die de consumptie van een product (zoals volkorenbrood) willen promoten zijn echter geneigd om ENKEL de voedingsstoffen welke ZEER nuttig zijn voor je gezondheid te benadrukken en de OVERIGE stoffen (welke het volkorenbrood OOK bevat) NIET te benoemen!
Volkorenbrood
Als voorbeeld zie je hieronder welke voedingsstoffen vaak UITSLUITEND benadrukt worden door mensen die de consumptie van volkorenbrood willen promoten.
Mensen die de consumptie van volkoren brood willen promoten geven vaak UITSLUITEND aan dat volkorenbrood een bron is van:
- B-vitamines.
- Mineralen.
- Jodium.
- Voedingsvezels.
- Ijzer.
Dit zijn ALLEMAAL zeer nuttige voedingsstoffen!
Het merendeel van deze stoffen is zelfs ESSENTIEEL!
Gevolg:
- Wanneer je als consument zijnde leest dat volkorenbrood deze ESSENTILE voedingsstoffen ALLEMAAL levert, dan komt volkorenbrood over als een ZEER voedzaam product en zal het uitsluitend GOED voelen om dit product te kopen en te gaan consumeren.
- Wanneer je als consument zijnde totaal GEEN nadelige en belastende stoffen vernoemd ziet staan in zo’n rijtje, dan komt volkorenbrood over als ENKEL en UITSLUITEND voedzaam en voel je totaal GEEN reden om dit product NIET te kopen of NIET te gaan consumeren.
Incompleet
Mensen die de consumptie van volkorenbrood willen promoten benoemen helaas NIET alle stoffen welke volkorenbrood na bereiding levert!
- Volkorenbrood is namelijk OOK bron van vele ANDERE (minder voedzame, niet-essentile en zelfs belastende) stoffen, zodra als en wanneer dit bereid is!
Zal ik je eens wat vertellen?
De stoffen welke NIET benoemd worden (maar welke volkorenbrood na bereiding toch ook ECHT WEL bevat) belemmeren voor een groot deel de opname van de MOOIE, ESSENTILE voedingsstoffen welke WEL altijd UITGEBREID benoemd worden!
- Hoe waardevol zijn de benoemde MOOIE, ESSENTILE voedingsstoffen dan uiteindelijk nog?!
- Hoe voedzaam en GEZOND is het gebakken product (het bereide volkorenbrood) dan uiteindelijk nog?!
De aanvulling
Wanneer we het bovengenoemde lijstje EERLIJK zouden aanvullen met stoffen welke volkorenbrood OOK levert (na bewerking en bereiding), dan zou je dit lijstje moeten aanvullen met onder andere de volgende stoffen:
- Age’s (versuikerde eiwitten).
- Fytinezuur (anti-nutrint).
- Acrylamide (neurotoxine).
Vragen:
- Weet je wat nodig is om de GUNSTIGE, ESSENTILE stoffen welke aanwezig zijn in volkorenbrood (welke WEL benoemd worden) op te kunnen nemen in je lijf?
- Weet je wat nodig is om de mineralen welke aanwezig zijn in volkorenbrood (waaronder ijzer, kalium, zink en jodium) te kunnen opnemen in je lijf?
- Weet je ook wat nodig is om een GUNSTIG effect te kunnen verkrijgen van de onoplosbare voedingsvezels welke volkorenbrood bezit?
Nee?
Nou, laten we DAT dan vooral eens gaan bespreken vandaag!
Laten we eens gaan bespreken of volkorenbrood uiteindelijk wel zo gezond en voedzaam KAN en ZAL zijn, wanneer je leest dat volkorenbrood na bereiding NAAST gunstige, essentile en voedende stoffen OOK NOG hele ANDERE stoffen levert!
Lees je mee?
Maagzuur, darmflora, zuurtegraad en darmwand
Wat is zoal nodig om de mineralen (welke in volkorenbrood zo mooi vertegenwoordigd zijn) uiteindelijk goed op te kunnen nemen in je lijf?
- Een goede maagzuurproductie.
- Een goede eiwit-vertering.
- Een gezonde darmflora.
- Een gezonde darmwand.
Wat is zoal nodig om de gunstige effecten van onoplosbare vezels (welke in volkorenbrood zo mooi vertegenwoordigd zijn) optimaal te kunnen ervaren?
- Veel vocht in je darmen.
- Veel vocht in je spijsbrij.
- Veel vocht in je voeding.
Zometeen lees je of dit allemaal wel voldoende van toepassing en voldoende aanwezig is bij en na het eten van volkorenbrood!
AGE’s
Hedendaags supermarktbrood bevat HELAAS na bereiding vaak AGE’s.
- AGE’s (Advanced Glycated End-products) zijn “versuikerde eiwitten”.
De aanwezigheid van deze “versuikerde eiwitten” in de meeste supermarktbroden is het gevolg van:
- Het toevoegen van simpele, enkelvoudige suikers aan hedendaags brood.
- Het kortstondig industrieel bakken van dit brood op hoge temperaturen.
Gevolg:
- De eiwitten aanwezig in volkorenbrood raken versuikerd gedurende de bereiding (sterke verhitting) van het brood.
- De eiwitten aanwezig in het bereide volkorenbrood verliezen daardoor (voor een deel) hun kwaliteit en biologische waarde.
- De eiwitten aanwezig in het bereide volkorenbrood kunnen daardoor (voor een deel) niet goed verteerd worden.
- De maagzuurproductie zal als gevolg van een verminderde eiwitvertering niet optimaal verlopen.
- De mineraal-opname zal als gevolg van een verminderde eiwitvertering niet optimaal verlopen.
- De darmflora zal als gevolg van een verminderde eiwitvertering niet optimaal blijven en verstoord raken.
- De darmwand zal als gevolg van een verstoorde darmflora aangetast raken.
Conclusie:
- Volkorenbrood is een bron van prachtige mineralen, maar wat heb je aan de aanwezigheid van mooie mineralen in je brood, wanneer deze mineralen uiteindelijk niet goed opgenomen kunnen worden in je lijf?!
- Volkorenbrood is tevens een bron van onoplosbare voedingsvezels, maar hoeveel baat zul je uiteindelijk van dergelijke (darmwand-prikkelende en vocht-aantrekkende) vezels hebben, wanneer bereid brood weinig tot geen vocht bevat en de versuikerde eiwitten in bereid brood je darmflora tegelijkertijd flink verstoren?
Fytinezuur
Vele graansoorten (waaronder volkorentarwe) bevatten fytinezuur.
Fytinezuur is een anti-nutrint.
Wat betekent het begrip “anti-nutrint”?
- Anti-nutrinten belemmeren de opname van andere voedingsstoffen in je darmen, wanneer het anti-nutrint zelf niet afgebroken wordt VOOR het in je darmen beland.
Welke voedingsstoffen worden met name in hun opname belemmerd door de aanwezigheid van fytinezuur?
- Mineralen.
Hoe kan fytinezuur (voordat het in je darmen beland) afgebroken worden, zodat het de opname van mineralen NIET hoeft te belemmeren?
- Wanneer het graan langdurig heeft kunnen rijzen en op lage temperatuur bereid is, dan zal fytinezuur beter afgebroken worden.
- Wanneer aan het graan (gedurende het rijzen) een zuur is toegevoegd (zoals zuurdesem), dan zal fytinezuur beter afgebroken worden.
Hedendaags supermarktbrood heeft HELAAS vaak NIET een langdurig rijsproces doorlopen en wordt helaas WEL op HOGE temperaturen verhit.
Gevolg:
- Het fytinezuur in hedendaags supermarkt-volkorenbrood is voor een groot deel nog aanwezig, wanneer de consument dit eet.
- Het fytinezuur in hedendaags supermarkt- volkorenbrood kan in de darmen van de consument de opname van de mineralen (welke aanwezig zijn in het volkorenbrood) belemmeren.
Conclusie:
- Volkorenbrood is een bron van prachtige mineralen, maar wat heb je aan de aanwezigheid van prachtige mineralen in je brood, wanneer ze uiteindelijk niet goed opgenomen kunnen worden door de aanwezigheid van fytinezuur in datzelfde brood?!
Acrylamide
Zodra je zetmeel (welke volop aanwezig is in volkoren-tarwemeel) gaat verhitten boven de 120 graden Celsius, dan kan uit een reactie tussen het aminozuur asparaginezuur en suiker het bijproduct “acrylamide” ontstaan.
Acrylamide is:
- Een neurotoxine.
- Een genotoxine.
- Een carcinogene stof.
De inname van voeding welke acrylamides bezit kan dan ook leiden tot:
- Beschadiging van je zenuwstelsel.
- Beschadiging van je DNA.
- Tumorgroei.
Helaas wordt hedendaags volkorenbrood vaak ruimschoots verhit boven een temperatuur van 120 graden Celsius en is hedendaags volkorenbrood dus vaak OOK een bron van acrylamides!
Conclusie:
- Volkorenbrood is een bron van PRACHTIGE B-vitamines, mooie mineralen en vezels, maar hoeveel zijn die stoffen uiteindelijk waard, wanneer je door het eten van volkorenbrood OOK schadelijke stoffen (zoals acrylamides) binnen krijgt?
- Het eten van ANDERE bronnen van B-vitamines, vezels en mineralen (welke GEEN belastende stoffen (zoals acrylamides) leveren) is dan toch VEEL gunstiger en ook VEEL MEER WAARD voor je gezondheid dan het eten van volkorenbrood?!
Vraag:
- Eet jij volkorenbrood omwille van de vezels, B-vitamines en mineralen welke dit bevat?
- Vind je dat nu nog steeds wel zo verstandig lezende welke (belastende, niet-essentile en ongezonde) stoffen volkorenbrood OOK bevat?
Wil jij ANDERE bronnen van B-vitamines, vezels en mineralen leren integreren in je eetpatroon ter vervanging van (volkoren)brood, mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment