Vandaag een antwoord op de vraag van Kristel:
- Heeft mijn braadproduct (welke plantaardige oliën met essentiële vetzuren bevat) daadwerkelijk een gunstige invloed op de conditie van mijn hart en de conditie van mijn bloedvaten? Dit staat namelijk op de fles vermeld.
De conditie van je hart en bloedvaten
De conditie van je hart zal verslechteren, wanneer je hart voortdurend onder hoge druk staat.
Ook de conditie van je bloedvaten zal verslechteren, wanneer je bloedvatwand voortdurend onder hoge druk staan.
Dit is het geval wanneer je bloeddruk niet goed gereguleerd kan worden en voortdurend te hoog is.
Kortom:
- Een hoge bloeddruk moet voorkomen worden, wanneer je een goede conditie van je hart en bloedvaten wilt behouden.
Het voorkomen van een hoge bloeddruk
Wanneer de spieren in de wand van je bloedvaten kunnen ontspannen na aanspanning (en je bloedvaten in staat zijn te verwijden na vernauwing), dan kan een voortdurend hoge bloeddruk voorkomen worden in je lijf.
Helaas kunnen je bloedvaten niet goed verwijden na vernauwing (niet goed ontspannen na aanspanning), wanneer er onvoldoende intacte omega 3 en 6 vetzuren aanwezig zijn in de celmembranen van je bloedvatwand.
Kortom:
- Wanneer er onvoldoende intacte omega 3 en 6 vetzuren aanwezig zijn in je bloedvatwand, dan zullen je bloedvaten hun flexibiliteit verliezen en kan je het ontstaan van een verhoogde bloeddruk niet voorkomen.
Essentieel
Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentiële vetzuren.
Dit betekent dat er tekorten in deze vetzuren zullen ontstaan in je lijf, wanneer je deze vetzuren onvoldoende aanlevert middels hetgeen je eet.
Dit betekent tevens dat je bloedvaten hun flexibiliteit op den duur zullen verliezen, wanneer je deze vetzuren onvoldoende aanlevert middels hetgeen je eet.
Omega 3 vetzuren zijn onder andere aanwezig in lijnzaad.
Omega 6 vetzuren zijn onder andere aanwezig in zonnebloempitten.
Dit betekent dat je regelmatig essentiële vetzuren middels je voeding aanlevert, wanneer er regelmatig lijnzaadjes en zonnebloempitten aanwezig zijn in je voeding.
Een braadproduct met lijnzaadolie en zonnebloemolie
Kristel gebruikt een braadproduct welke onder andere de oliën uit zonnebloempitten en lijnzaadjes bezit.
Het braadproduct welke Kristel gebruikt bevat namelijk de volgende ingrediënten:
- Plantaardige oliën (koolzaadolie, zonnebloemolie, olijfolie, lijnzaadolie en geheel geharde koolzaadolie), water, kaliumchloride, emulgatoren (zonnebloemlecithine en sojalecithine), voedingszuur (kaliumcitraat en citroenzuur), aroma’s, vitamine A en D en kleurstof (caroteen).
De fles vermeldt dat (onder andere door de aanwezigheid van de essentiële vetzuren omega 3 en 6 uit zonnebloem- en lijnzaadolie) dit braadproduct een gunstige invloed heeft op de conditie van je hart en bloedvaten.
Klopt dit?
Oxidatie
Meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals omega 3 en 6 vetzuren) oxideren zeer makkelijk.
Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren (zoals lijnzaad en zonnebloempitten) moet je dan ook bij voorkeur niet blootstellen aan licht, lucht en vooral ook niet aan hoge temperaturen alvorens deze te consumeren, want dan verliezen ze hun anti-oxidanten en zullen de vetzuren in deze zaden en pitten oxideren.
Wist je dat geoxideerde omega 3 en 6 vetzuren niet meer in staat zijn je bloedvaten flexibel te houden?
Sterker nog:
- Geoxideerde omega 3 en 6 vetzuren vormen radicale stoffen welke de eiwitten en vetten in je celmembranen kunnen schaden in plaats van gezond houden.
Dit betekent dat wanneer je je maaltijd bereidt in een braadproduct welke de oliën uit zonnebloempitten en lijnzaad bevat (en daardoor omega 3 en 6 vetzuren bevat), je maaltijd na bereiding hoogstwaarschijnlijk geoxideerde omega 3 en 6 vetzuren in plaats van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten en geen gunstige invloed uit kan oefenen op de conditie van je hart en bloedvaten (aangezien daar de aanwezigheid van intacte omega 3 en 6 vetzuren in je voeding voor nodig is).
Conclusie en antwoord op de vraag van Kristel:
- Nee, helaas kan dit braadproduct welke essentiële vetzuren bevat niet bijdragen aan een goede conditie van je hart en bloedvaten, aangezien de vetzuren omega 3 en 6 zeer kwetsbaar zijn en enkel bij kunnen dragen aan een goede conditie van je hart en bloedvaten wanneer ze niet geoxideerd zijn. Helaas kunnen de omega 3 en 6 vetzuren in je braadproduct gedurende verhitting en blootstelling aan lucht oxideren, waardoor je maaltijd na bereiding geen intacte maar geoxideerde omega 3 en 6 vetzuren levert.
Lees en leer meer
Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden over waardevolle (essentiële) vetzuren aanwezig in noten (zoals amandelen).
Deze vraag zal gaan over de voedende waarde van amandelpasta.
Overmorgen zal ik het gaan hebben over noten, zaden, pitten en hoe je deze bronnen van essentiële vetzuren dient te behandelen om van waarde te kunnen zijn voor je (hart)gezondheid.
Lees je de komende dagen ook weer mee (wanneer je je celmembranen en bloedvaten gezond wilt houden)?
Wil jij weten hoe het bereidingsvet welke jij gebruikt van invloed is op je (hart)gezondheid?
Mail me!
Add comment