In dit artikel gaan we het hebben over bloedsuikerspiegel verlagende voeding:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen, zodat de glucose in je bloedbaan opgenomen kan worden in je cellen en je bloedsuikerspiegel kan dalen.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel
Iedereen bezit glucose in diens bloedbaan.
Het gehalte aan glucose in je bloedbaan wordt ook wel je bloedsuikerspiegel genoemd.
Het is voor je gezondheid zeer belangrijk dat je bloedsuikerspiegel binnen een boven- en ondergrens blijft:
- Wordt je bloedsuikerspiegel te hoog en blijft deze te hoog, dan zal je lichaamsweefsel beschadigd raken.
- Wordt je bloedsuikerspiegel te laag en blijft deze te laag, dan zullen je hersenen uitvallen en jij uiteindelijk ook.
Gelukkig wordt je bloedsuikerspiegel gereguleerd door hormonen:
- Je alvleesklier produceert het hormoon insuline om je bloedsuikerspiegel te verlagen tot een gewenst niveau.
- Je alvleesklier produceert het hormoon glucagon om je bloedsuikerspiegel te verhogen tot een gewenst niveau.
Deze regulatie gaat bij heel veel mensen niet goed.
Heel veel mensen hebben daardoor een verhoogde bloedsuikerspiegel en lopen de kans dat hun alvleesklier hierdoor op den duur uitgeput raakt.
De oorzaak:
- De insuline-gevoeligheid van hun lichaamscellen is verlaagd geraakt.
- Hun lichaamscellen zijn resistent geworden voor insuline.
Het transport van glucose
Je celmembranen bestaan uit vet-achtige stoffen.
Doorheen een laag van vet-achtige stoffen kan een water-oplosbare stof zoals glucose niet zomaar stromen.
Gelukkig bezitten je celmembranen een transport-mechanisme.
Met behulp van dit mechanisme kan de glucose uit je bloedbaan toch (doorheen je celmembranen van vet-achtige stoffen) opgenomen worden in je cellen:
Glucose-transporters
Glucose-transporters (ook wel GLUT genaamd) zijn eiwitten welke een onderdeel vormen van je celmembranen en welke de glucose welke aanwezig is in je bloedbaan kunnen transporteren door je celmembranen van vet-achtige stoffen.
De aanwezigheid van glucose-transporters in je celmembranen geeft de insuline-gevoeligheid van je cellen weer:
- Bezitten je celmembranen glucose-transporters, dan is de insuline-gevoeligheid van je cellen hoog en kan een verhoogde bloedsuikerspiegel goed verlaagd worden.
- Bezitten je celmembranen weinig tot geen glucose-transporters, dan is de insuline-gevoeligheid van je cellen laag en kan er makkelijk een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf ontstaan en blijven bestaan.
De aanwezigheid van voldoende glucose-transporters in je celmembranen is afhankelijk van de conditie van je celmembranen:
- Zijn je celmembranen niet intact, dan functioneren de insuline-receptoren op je celmembranen niet naar behoren en kan de exocytose van nieuwe glucose-transporters niet goed plaatsvinden (dan kunnen nieuwe glucose-transporters niet goed in je celmembranen geplaatst worden).
- Zijn je celmembranen intact, dan functioneren de insuline-receptoren op je celmembranen prima en kan de exocytose van nieuwe glucose-transporters goed plaatsvinden (dan kunnen nieuwe glucose-transporters prima in je celmembranen geplaatst worden).
Exocytose
Glucose-transporters worden binnen-in je cellen gevormd.
Na vorming worden glucose-transporters verpakt in een transportblaasje (ook wel vesikel genaamd) en richting je celmembraan getransporteerd.
Aangekomen bij je celmembraan zal het transportblaasje versmelten met je celmembraan en zit de glucose-transporter gevestigd in je celmembraan.
Pas wanneer de glucose-transporter in je celmembraan gevestigd zit, dan kan het transport van glucose doorheen je celmembraan plaatsvinden en je bloedsuikerspiegel verlaagd worden.
Dit betekent dat:
- De insuline-gevoeligheid van je cellen zal dalen, wanneer je celmembranen niet intact zijn.
- Intacte glucose-transporters onvoldoende aanwezig zullen zijn in je celmembranen,wanneer je celmembranen niet intact zijn.
- Glucose niet goed opgenomen kan worden in je lichaamscellen, wanneer je celmembranen niet intact zijn.
- Je bloedsuikerspiegel niet verlaagd kan worden, wanneer je celmembranen niet intact zijn.
- Je bloedsuikerspiegel langdurig verhoogd kan raken en diabetes type 2 op de loer ligt, wanneer je celmembranen niet intact zijn.
Het herstel van je celmembranen
Afvalstoffen worden dagelijks geproduceerd in je lijf.
Hierdoor raken je celmembranen dagelijks beschadigd.
Dit betekent dat de insuline-gevoeligheid van je cellen ook dagelijks wat verlaagd zal raken.
Gelukkig kunnen je celmembranen na schade hersteld worden en kan de insuline-gevoeligheid van je cellen na verlaging ook wel weer verhoogd worden.
Je celmembranen bestaan namelijk uit moleculen welke zijn opgebouwd uit essentiële voedingsstoffen:
- Proteïnes.
- Glyco-proteïnes.
- Lipiden.
- Glyco-lipiden.
Wanneer je lichaamscellen voortdurend voorzien worden in de bouwstoffen van deze moleculen, dan:
- Kunnen je celmembranen goed hersteld worden na schade.
- Kan de insuline-gevoeligheid van je cellen hoog blijven.
- Kan het transport van glucose doorheen je celmembranen (m.b.v. glucose-transporters) goed uitgevoerd worden.
- Kan je bloedsuikerspiegel na verhoging goed verlaagd worden.
- Kan een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel voorkomen worden.
- Kan diabetes type 2 veelal voorkomen worden.
Conclusie:
- Wanneer je de insuline-gevoeligheid van je cellen wilt verhogen, de opname van glucose in je cellen wilt verbeteren en je verhoogde bloedsuikerspiegel wilt laten dalen, dan moet je voeding optimaal voorzien in de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes, proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
Verse groenten
Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om glycanen (suiker-ketens) te kunnen vormen in je cellen.
Glycanen vormen een onderdeel van glyco-proteïnes en glyco-proteïnes.
Dat wil zeggen dat acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.
Kortom:
- Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen.
Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers.
Groenten bevatten namelijk oligo-sacharides.
Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten maar één essentiële suiker.
Granen bevatten namelijk zetmeel met enkel glucose daarin aanwezig.
Dat wil zeggen dat de regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het verhogen van de hoge insuline-gevoeligheid van je cellen.
Dat wil tevens zeggen dat de regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het verhogen van de insuline-gevoeligheid van je cellen en kan je verhoogde bloedsuikerspiegel niet dalen.
Bronnen van dierlijke eiwitten
Acht verschillende essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe proteïnes en nieuwe glyco-proteïnes te kunnen vormen in je cellen.
Kortom:
- Acht verschillende essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen.
Dierlijke eiwitten bevatten alle acht essentiële aminozuren.
Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle acht essentiële aminozuren bezitten.
Dat wil zeggen dat de regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan aan het verhogen van de hoge insuline-gevoeligheid van je cellen.
Dat wil tevens zeggen dat de regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.
Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor de insuline-gevoeligheid van hun lichaamscellen niet toe kan nemen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het verhogen van de insuline-gevoeligheid van je cellen en kan je verhoogde bloedsuikerspiegel niet dalen.
Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe lipiden en nieuwe glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.
Kortom:
- De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om de insuline-gevoeligheid van je cellen te kunnen verhogen.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 vetzuren zijn in intacte toestand aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor de insuline-gevoeligheid van hun lichaamscellen niet toe kan nemen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het verhogen van de insuline-gevoeligheid van je cellen en kan je verhoogde bloedsuikerspiegel niet dalen.
Conclusie:
- Wanneer je de insuline-gevoeligheid van je cellen wilt verhogen (en je verhoogde bloedsuikerspiegel wilt verlagen), dan moet je voeding vanaf nu optimaal (liefst elk moment dat je iets eet) gaan voorzien in verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren.
Vraag:
- Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel?
- Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om de insuline-gevoeligheid van je cellen te verhogen en je bloedsuikerspiegel te laten dalen waar (nog) mogelijk?
Add comment