Bloedsuikerbloedsuiker

De komende dagen gaan we het hebben over je bloedsuikerspiegel:

  • We gaan bespreken welke voeding je moet eten om een verhoogde bloedsuikerspiegel weer naar beneden te kunnen krijgen.

 

Vandaag gaan we het hebben over groenten:

  • We gaan vandaag bespreken en begrijpen dat de regelmatige consumptie van groenten nodig is om een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen laten dalen.

 

Lees je mee?

 

Een verhoogde bloedsuikerspiegel

Heel veel mensen (zelfs kinderen) hebben tegenwoordig een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Dit is heel ernstig.

Een hoge bloedsuikerspiegel tast je hele lijf namelijk aan:

  • Het tast je weefsels (organen) aan.
  • Het tast je vaat- en celwanden aan.
  • Het tast je zenuwcellen aan.

 

Wanneer er langdurig sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf, dan zal je gezondheid zienderogen afnemen:

  • Je geestelijke gezondheid zal afnemen.
  • Je lichamelijke gezondheid zal afnemen.

 

Ook zal ongewenste vetopslag rond je organen niet voorkomen kunnen worden, wanneer je bloedsuikerspiegel langdurig te hoog is.

Kortom:

  • Wanneer er sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf, dan moet meteen actie ondernomen worden om deze te laten dalen.

 

Insuline resistentie

Veel mensen hebben tegenwoordig een verhoogde bloedsuikerspiegel, omdat hun weefsels ongevoelig zijn geworden voor het hormoon insuline.

Deze mensen zijn insuline resistent.

Dit betekent dat de cellen in hun weefsels niet meer op het signaal van het hormoon insuline reageren.

Hun cellen nemen daardoor de glucose in hun bloedbaan niet goed op.

Hierdoor raakt hun bloedsuikerspiegel verhoogd en kan de stofwisseling in hun lijf (in de cellen van hun lijf) niet goed verlopen.

 

Koolhydraten

Voeding bestaat uit de voedingsstoffen:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.

 

Al deze voedingsstoffen bevatten ook nog eens:

  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Alle koolhydraten in je voeding bevatten de stof glucose.

Deze stof (glucose) zit ook in je bloedbaan en bepaalt de hoogte van je bloedsuikerspiegel.

Deze stof (glucose) kan je lichaam (onder invloed van het stress-hormoon cortisol) zelf maken.

Doordat je lichaam deze stof (glucose) zelf kan maken, zal in je bloedbaan nooit een tekort aan glucose heersen.

Wanneer je een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt, dan is het glucose-gehalte in je bloedbaan te hoog geworden.

De glucose in je bloedbaan kan dan kennelijk niet goed opgenomen worden in je cellen.

Nog meer glucose moet dan absoluut niet nog bij in je bloedbaan komen, want dan zullen de weefsels in je lijf zienderogen aftakelen.

Koolhydraten moet je voeding dan absoluut niet al te veel bevatten.

Helaas kan en zal het beperken van de koolhydraten in je voeding niet zomaar tot het verlagen van je bloedsuikerspiegel leiden, wanneer je weefsels insuline resistent zijn.

Lees maar mee!

 

Receptor eiwitten

Op de cellen van je weefsels zitten allerlei receptor eiwitten.

Receptor eiwitten zijn eiwitten welke een signaal kunnen ontvangen van een hormoon of neurotransmitter.

Pas na het ontvangen en verwerken van dit signaal zal een cel-proces (zoals in dit geval de opname van glucose in de cel) in werking worden gezet.

Heel veel weefsels in je lijf zijn afhankelijk van het hormoon insuline om te kunnen functioneren:

  • Om energie te kunnen produceren.
  • Om stofwisselingsprocessen uit te kunnen voeren.

 

Deze insuline-afhankelijke weefsels kunnen enkel over brandstof (de glucose in je bloedbaan) beschikken, nadat de receptor eiwitten op de cellen van deze weefsels het signaal van het hormoon insuline hebben ontvangen en verwerkt.

Wanneer deze weefsels niet goed meer in staat zijn het signaal van het hormoon insuline te ontvangen en verwerken, dan kan je spreken van insuline resistentie:

  • Deze weefsels kunnen vervolgens niet goed meer functioneren, aangezien ze niet goed over de glucose in je bloedbaan kunnen beschikken en daardoor geen energie meer kunnen produceren.

 

Gevolg:

  • Een slecht verlopende stofwisseling.
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel.

 

Oorzaak

Receptor eiwitten zullen vervormen, wanneer ze blootgesteld worden aan:

  • Hoge temperaturen.
  • Teveel zuren.

 

Dit betekent dat de insuline receptoren op je cellen zullen vervormen, wanneer de zuurtegraad in je bloedbaan of weefsels oploopt.

Wanneer receptor eiwitten (zoals insuline receptoren) vervormen door een te hoge zuurtegraad in je lijf, dan kunnen ze signalen van hormonen of neurotransmitters niet goed meer ontvangen en verwerken.

Een te hoge zuurtegraad ligt bij veel mensen dan ook ten grondslag aan het feit dat hun weefsels insuline resistent zijn geworden.

De verhoogde bloedsuikerspiegel in hun lijf (welke het gevolg van insuline-resistentie is) kan pas weer dalen, wanneer de zuurtegraad in hun lijf weer optimaal (licht basisch) is en de insuline receptoren op hun cellen weer signalen kunnen ontvangen en verwerken.

Voedings-aanpassingen zijn nodig om dit mogelijk te kunnen maken.

Een opgelopen zuurtegraad in je lijf kan namelijk enkel hersteld worden met behulp van stoffen in je voeding.

 

Conclusie:

  • De insuline-gevoeligheid van je weefsels hangt af van de zuurtegraad in je lijf.
  • Wanneer de zuurtegraad in je lijf licht basisch is, dan zullen je weefsels gevoelig zijn voor het hormoon insuline en kan glucose uit je bloedbaan opgenomen worden in je weefsels.
  • Wanneer je voeding de optimale zuurtegraad in je lijf helpt herstellen en blijft ondersteunen, dan kan de insuline gevoeligheid van je weefsels stijgen en kan je verhoogde bloedsuikerspiegel dalen.

 

Afvalstoffen

Zure afvalstoffen komen vrij bij alle energievergende stofwisselingsprocessen in je lijf.

Wanneer deze zure afvalstoffen niet goed afgevoerd worden uit je weefsels, dan zal de zuurtegraad in je weefsels oplopen en zal insuline resistentie ontstaan.

 

Conclusie:

  • De insuline gevoeligheid van je weefsels kan enkel behouden blijven, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke de afvoer van zure afvalstoffen uit je weefsels mogelijk helpen maken.
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf kan enkel dalen, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke de afvoer van zure afvalstoffen uit je weefsels mogelijk helpen maken.

 

Groenten

Zure afvalstoffen in je weefsels kunnen enkel afgevoerd worden, wanneer deze eerst verdund worden.

Vocht is hiervoor nodig samen met het mineraal kalium.

Groenten bezitten vocht en bezitten tevens het mineraal kalium.

De regelmatige consumptie van groenten is dan ook zeer belangrijk om zure afvalstoffen af te kunnen voeren uit je weefsels.

Zowel vocht als ook het mineraal kalium kunnen echter niet opgenomen worden in je lijf, wanneer de zuurtegraad in je darmen te hoog is.

Gelukkig bevatten groenten naast vocht en kalium ook fermenteerbare vezels (pre-biotica), welke een verhoogde zuurtegraad in je darmen helpen herstellen.

Kortom:

  • Wanneer je voeding weinig tot geen groenten bevat, dan zal onvoldoende vocht en kalium opgenomen worden in je lijf en kunnen de zure afvalstoffen in je weefsels niet goed afgevoerd worden.
  • Wanneer je voeding weinig tot geen groenten bevat, dan zal onvoldoende vocht en kalium opgenomen worden in je lijf en zal op den duur insuline resistentie ontstaan.
  • Wanneer je voeding weinig tot geen groenten bevat, dan zal onvoldoende vocht en kalium opgenomen worden in je lijf en zal je bloedsuikerspiegel op den duur verhoogd raken.

 

Conclusie:

  • Wanneer je je verhoogde bloedsuikerspiegel wilt laten dalen, dan is het verminderen van de koolhydraten in je voeding niet voldoende, maar moet je (liefst elk moment dat je iets eet) toch ook echt wel verse groenten gaan consumeren.

 

Er is nog meer wat je kan doen

De regelmatige consumptie van groenten helpt een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf te laten dalen en helpt je weefsels weer gevoelig te maken voor het hormoon insuline.

Groenten bevatten echter nog niet alle stoffen welke nodig zijn om de zure afvalstoffen in je weefsels goed af te kunnen voeren, je weefsels weer gevoeliger te maken voor het hormoon insuline en een verhoogde bloedsuikerspiegel te kunnen laten dalen.

Dat is dan ook de reden dat ik de komende dagen mijn mails ook nog zal besteden aan voeding welke je moet eten om een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf te kunnen laten dalen.

Lees je dan ook weer mee?

 

Vraag:

  • Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel?
  • Heb jij de koolhydraten in je voeding verminderd?
  • Eet jij regelmatig verse groenten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!