Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over je bloedsuikerspiegel:
- We hebben de afgelopen dagen al besproken hoe belangrijk het is om regelmatig groenten en intacte dierlijke eiwitten te consumeren, wanneer je een verhoogde bloedsuikerspiegel weer omlaag moet zien te krijgen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken dat ook de regelmatige consumptie van vetten nodig is om een verhoogde bloedsuikerspiegel weer te kunnen laten dalen.
Lees je mee?
Een verhoogde bloedsuikerspiegel
Heel veel mensen (zelfs kinderen) hebben tegenwoordig een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Dit is heel ernstig.
Een hoge bloedsuikerspiegel tast je hele lijf namelijk aan:
- Het tast je weefsels (organen) aan.
- Het tast je vaat- en celwanden aan.
- Het tast je zenuwcellen aan.
Wanneer er langdurig sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf, dan zal je gezondheid zienderogen afnemen:
- Je geestelijke gezondheid zal afnemen.
- Je lichamelijke gezondheid zal afnemen.
Ook zal ongewenste vetopslag rond je organen niet voorkomen kunnen worden, wanneer je bloedsuikerspiegel langdurig te hoog is.
Kortom:
- Wanneer er sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf, dan moet meteen actie ondernomen worden om deze te laten dalen.
Insuline resistentie
Veel mensen hebben tegenwoordig een verhoogde bloedsuikerspiegel, omdat hun weefsels ongevoelig zijn geworden voor het hormoon insuline.
Deze mensen zijn insuline resistent.
Dit betekent dat de cellen in hun weefsels niet meer op het signaal van het hormoon insuline reageren.
Hun cellen nemen daardoor de glucose in hun bloedbaan niet goed op.
Hierdoor raakt hun bloedsuikerspiegel verhoogd en kan de stofwisseling in hun lijf niet goed verlopen.
Koolhydraten
Voeding bestaat uit de voedingsstoffen:
- Koolhydraten.
- Eiwitten.
- Vetten.
Al deze voedingsstoffen bevatten ook nog eens:
- Vitamines.
- Mineralen.
Alle koolhydraten in je voeding bevatten de stof glucose.
Deze stof (glucose) zit ook in je bloedbaan en bepaalt de hoogte van je bloedsuikerspiegel.
Deze stof (glucose) kan je lichaam (onder invloed van het stress-hormoon cortisol) zelf maken.
Doordat je lichaam deze stof (glucose) zelf kan maken, zal in je bloedbaan nooit een tekort aan glucose heersen.
Wanneer je een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt, dan is het glucose-gehalte in je bloedbaan te hoog.
De glucose in je bloedbaan kan dan kennelijk niet goed opgenomen worden in je cellen.
Nog meer glucose moet dan absoluut niet nog bij in je bloedbaan komen, want dan zullen de weefsels in je lijf zienderogen aftakelen.
Koolhydraten moet je voeding dan absoluut niet al te veel bevatten.
Helaas kan en zal het beperken van de koolhydraten in je voeding niet tot het verlagen van je bloedsuikerspiegel leiden, wanneer je weefsels insuline resistent zijn.
Lees maar mee!
Receptor eiwitten
Op de cellen van je weefsels zitten allerlei receptor eiwitten.
Receptor eiwitten zijn eiwitten welke een signaal kunnen ontvangen van een hormoon of neurotransmitter.
Pas na het ontvangen en verwerken van dit signaal zal een cel-proces (zoals in dit geval de opname van glucose in de cel) in werking worden gezet.
Heel veel weefsels in je lijf zijn afhankelijk van het hormoon insuline om te kunnen functioneren:
- Om energie te kunnen produceren.
- Om stofwisselingsprocessen uit te kunnen voeren.
Deze insuline-afhankelijke weefsels kunnen enkel over brandstof (de glucose in je bloedbaan) beschikken, nadat de receptor eiwitten op de cellen van deze weefsels het signaal van het hormoon insuline hebben ontvangen en verwerkt.
Wanneer deze weefsels niet goed meer in staat zijn het signaal van het hormoon insuline te ontvangen en verwerken, dan kan je spreken van insuline resistentie:
- Deze weefsels kunnen vervolgens niet goed meer functioneren, aangezien ze niet goed over de glucose in de bloedbaan kunnen beschikken en daardoor geen energie meer kunnen produceren.
Gevolg:
- Een slecht verlopende stofwisseling.
- Een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Oorzaak
Receptor eiwitten zullen vervormen, wanneer ze blootgesteld worden aan:
- Hoge temperaturen.
- Zuren.
Dit betekent dat de insuline receptoren op je cellen zullen vervormen, wanneer de zuurtegraad in je bloedbaan of weefsels oploopt.
Wanneer receptor eiwitten (zoals insuline receptoren) vervormen, dan kunnen ze signalen van hormonen of neurotransmitters (insuline in dit geval) niet goed meer ontvangen en verwerken.
Een te hoge zuurtegraad ligt bij veel mensen dan ook ten grondslag aan het feit dat hun weefsels insuline resistent zijn geworden.
De verhoogde bloedsuikerspiegel in hun lijf (welke het gevolg van insuline resistentie is) kan pas weer dalen, wanneer de zuurtegraad in hun lijf weer optimaal (licht basisch) is en de insuline receptoren op hun cellen weer signalen kunnen ontvangen en verwerken.
Voedings-aanpassingen zijn nodig om dit mogelijk te kunnen maken.
Een opgelopen zuurtegraad in je lijf kan namelijk enkel hersteld worden met behulp van stoffen in je voeding.
Conclusie:
- De insuline-gevoeligheid van je weefsels hangt af van de zuurtegraad in je lijf.
- Wanneer de zuurtegraad in je lijf licht basisch is, dan zullen je weefsels gevoelig zijn voor het hormoon insuline en kan glucose uit je bloedbaan opgenomen worden in je weefsels.
- Wanneer je voeding de optimale zuurtegraad in je lijf helpt herstellen en blijft ondersteunen, dan kan de insuline gevoeligheid van je weefsels stijgen en kan je verhoogde bloedsuikerspiegel dalen.
Afvalstoffen
Zure afvalstoffen komen vrij bij alle energievergende stofwisselingsprocessen in je lijf.
Wanneer deze zure afvalstoffen niet goed afgevoerd worden uit je weefsels, dan zal de zuurtegraad in je weefsels oplopen en zal insuline resistentie ontstaan.
Conclusie:
- De insuline gevoeligheid van je weefsels kan enkel behouden blijven, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke de afvoer van afvalstoffen uit je weefsels mogelijk helpen maken.
- Een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf kan enkel dalen, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke de afvoer van afvalstoffen uit je weefsels mogelijk helpen maken.
Vetten
Zure afvalstoffen in je weefsels kunnen enkel afgevoerd worden, wanneer je celwanden intact zijn.
In je celwanden zitten echter zeer kwetsbare onverzadigde vetzuren welke beschadigd raken en gaan oxideren, wanneer ze in aanraking komen met zure afvalstoffen, zoals vrijgekomen zuurstofradicalen.
Om zure afvalstoffen goed af te kunnen voeren uit je weefsels, moeten dus eerst de beschadigde onverzadigde vetzuren in je celwanden vervangen of hersteld worden door nieuwe, onbeschadigde onverzadigde vetzuren.
De essentiƫle vetzuren omega 3 en 6 zijn nodig in je lijf om het herstel van beschadigde onverzadigde vetzuren in je celwanden mogelijk te kunnen maken.
Meervoudig onverzadigde omega 3 en 6 vetzuren zijn echter zeer kwetsbare vetzuren en kunnen al beschadigd zijn geraakt nog voor ze in je lijf terecht komen.
Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliƫn van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De kwetsbare omega 3 en 6 vetzuren in deze voeding blijven helaas niet intact, wanneer ze (nog voor jij ze consumeert) flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliƫn.
Kortom:
- Wanneer je voeding weinig tot geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen beschadigde vetzuren in je celwanden niet hersteld worden en kunnen de afvalstoffen in je weefsels niet goed afgevoerd worden.
- Wanneer je voeding weinig tot geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen beschadigde vetzuren in je celwanden niet hersteld worden en zal insuline resistentie ontstaan.
- Wanneer je voeding weinig tot geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen beschadigde vetzuren in je celwanden niet hersteld worden en zal je bloedsuikerspiegel verhoogd raken.
Conclusie:
- Wanneer je je verhoogde bloedsuikerspiegel wilt laten dalen, dan is het verminderen van de koolhydraten in je voeding niet voldoende, maar moet je (liefst elk moment dat je iets eet) naast verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten ook voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren gaan consumeren.
Vraag:
- Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel?
- Heb jij de koolhydraten in je voeding wel verminderd?
- Eet jij wel regelmatig verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment