Bloedarmoede
Vandaag gaan we het hebben over bloedarmoede.
Waarom?
- Omdat bloedarmoede veelvuldig voorkomt.
- Omdat bloedarmoede bij velen niet of pas heel laat ontdekt wordt.
- Omdat bloedarmoede bij velen veroorzaakt wordt door tekorten in voedingsstoffen.
Wat gaan we vandaag zoal bespreken?
- We gaan bespreken wat de kenmerken zijn van bloedarmoede.
- We gaan bespreken welke voedingsstoffen-tekorten veelal ten grondslag liggen aan bloedarmoede.
- We gaan bespreken waarop gelet moet worden om deze voedingsstoffen-tekorten (en dus ook bloedarmoede) te kunnen voorkomen.
Lees je mee?
De kenmerken
In je bloedbaan circuleren dagelijks allerhande bloedcellen rond.
- Rode bloedcellen vormen een zeer groot deel van deze rond-circulerende bloedcellen.
Deze bloedcellen danken hun rode kleur aan het feit dat ze het eiwit hemoglobine bevatten.
Hemoglobine is een eiwit welke het zuurstof- en koolstofdioxide-transport door je lichaam verzorgt.
Wanneer je bloedarmoede hebt, betekent dit dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt.
Bloedarmoede kan ontdekt worden vanuit bloedonderzoek:
- Aan de hand van een laag hemoglobine-gehalte in je bloed kan bloedarmoede worden ontdekt en vastgesteld.
Deze bloedarmoede kan veroorzaakt worden door:
- Een verstoorde aanmaak van rode bloedcellen in je lijf.
- Een verhoogde afbraak van rode bloedcellen in je lijf.
- Een verhoogd verlies aan rode bloedcellen in je lijf.
Wanneer er sprake is van bloedarmoede, dan kan het zuurstof- en koolstof-dioxide-transport door je lichaam niet meer goed plaatsvinden.
Gevolg:
- De energie-productie in je zuurstof-afhankelijke lichaamscellen (met name je hersenen) kan niet goed plaatsvinden.
- De afvoer van koolstofdioxide (een zuur afbraak-product) uit je lijf kan niet goed plaatsvinden.
- De balans in je lijf raakt verstoord.
- De zuurtegraad van je lijf raakt verstoord.
Welke klachten kunnen hieruit voortkomen?
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Een versneld hartritme
- Hoofdpijn
- Zwakte
- Bleke huid (met name onder de vingernagels)
- Bleke lippen
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Oorsuizen
- Koude handen en voeten
- Tintelingen in je voeten
- Gebarsten mondhoeken
Dit zijn klachten die in Nederland volop heersen.
- Vaak wordt de oorzaak van deze klachten echter niet onderzocht.
- Vaak wordt niet ontdekt dat bloedarmoede aan deze klachten ten grondslag ligt.
Voeding
Welke voedings-stoffen zijn nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en kunnen bloedarmoede helpen voorkomen?
- Ijzer (met name aanwezig in dierlijke voeding)
- Vitamine B12 (enkel aanwezig in dierlijke voeding).
- Foliumzuur (met name aanwezig in groente).
- Vitamine C (met name aanwezig in fruit).
Welke voeding levert deze voedingsstoffen?
- Vooral dierlijke voeding levert goed opneembaar ijzer.
- Enkel dierlijke voeding levert vitamine B12.
- Vooral (groene blad)groenten levert foliumzuur.
- Vooral (citrus)fruit levert vitamine C.
Dit soort voeding wordt door vele Nederlanders dagelijks wel genuttigd:
- Het hebben van voedingsstoffen-tekorten in ijzer, vit. B12, foliumzuur en vit. C is voor vele Nederlanders dan ook maar moeilijk voor te stellen.
Vele vermoeide mensen
Klachten welke toch echt wel duiden op bloedarmoede heersen in Nederland volop:
- Vele Nederlanders zijn moe, bleek en futloos.
- Vele Nederlanders hebben een laag energieniveau.
Naar de huisarts gaan velen van hen echter niet:
- Maar weinig van deze Nederlanders laten het hemoglobine-gehalte in hun bloed testen.
- Maar weinig van deze Nederlanders komen er achter dat ze bloedarmoede hebben.
Waarom laten maar zo weinig Nederlanders hun hemoglobine-gehalte testen, terwijl ze klachten ervaren welke kenmerkend zijn voor bloedarmoede?
- Omdat deze Nederlanders geen extreem bloedverlies hebben ervaren.
- Omdat deze Nederlanders zeer regelmatig dierlijke producten eten.
- Omdat deze Nederlanders vermoeden dat hun klachten niet uit bloedarmoede voort kan komen.
Dierlijke producten
Hoe kan het dat mensen die dagelijks dierlijke voeding eten (en daardoor ijzer en vitamine B12 ook dagelijks wel binnen krijgen) toch (zonder het te beseffen) bloedarmoede hebben?
- Dit komt omdat bij hen de vertering en opname van de dierlijke eiwitten, het ijzer en vitamine B12 niet goed verloopt.
Wat ligt aan deze slechte vertering en slechte opname ten grondslag?
- Het feit dat veel mensen (voor)bereide dierlijke producten eten.
- Het feit dat veel mensen een verstoorde darmflora hebben.
Het eten van (voor)bereide dierlijke producten
Om alle essentile aminozuren (maar ook ijzer, vitamine B12 en foliumzuur) goed te kunnen verteren en opnemen heb je:
- Een optimale maagsap-productie in je lijf nodig.
- Een optimale zuurtegraad in je maag nodig.
Verloopt de maagsap-productie niet goed en is de zuurtegraad in je maag ook niet optimaal, dan zullen je dierlijke eiwitten, maar ook ijzer, vitamine B12 en foliumzuur niet goed verteerd en ook niet goed opgenomen worden in je lijf.
Conclusie:
- Een verslechterde maagsap-productie en als gevolg een verslechterde eiwit-vertering kan ten grondslag liggen aan bloedarmoede.
De productie van maagsap
Wat is nodig om je maagsap-productie goed te laten verlopen:
- De aanwezigheid van intacte eiwitten in je voeding.
Helaas zijn de eiwitten aanwezig in (voor)bereide vleesproducten vaak niet meer intact:
- Vele (voor)bereide vleesproducten bevatten versuikerde eiwitten.
Hoe ontstaan versuikerde eiwitten?
- Deze ontstaan wanneer eiwitten verhit (gebakken, geroosterd of gefrituurd) worden samen met suikers.
Wanneer is hier sprake van?
- Wanneer vleesproducten toegevoegde suikers (zoals een paneerlaagje, marinade-laagje of kruidenlaagje met suikers) bevatten.
- Wanneer vleesproducten suikers ingespoten hebben gekregen om een mooie roze kleur te behouden.
- Wanneer vleesproducten bereid worden in een product dat suikers bevat (zoals vele vloeibare bak- en braadproducten dit helaas bevatten).
Conclusie:
- Heel veel mensen eten (voor)bereide vleesproducten en krijgen op die manier (zonder dit te beseffen) vele versuikerde eiwitten binnen.
- Heel veel mensen eten (voor)bereide vleesproducten, waardoor de vertering en opname van eiwitten, vitamine B12, foliumzuur en ijzer in hun lijf (zonder dat ze dit beseffen) zal verslechteren.
- Heel veel mensen eten (voor)bereide vleesproducten en veroorzaken daarmee (zonder dit te beseffen) bloedarmoede in hun lijf.
Een verstoorde darmflora
Om alle essentile aminozuren (maar ook ijzer, vitamine B12 en foliumzuur) goed te kunnen verteren en opnemen heb je:
- Een gezonde darmflora nodig.
- Een optimale zuurtegraad in je darmen nodig.
Is je darmflora verstoord geraakt en is de zuurtegraad in je darmen niet optimaal, dan zullen je dierlijke eiwitten, maar ook ijzer, vitamine B12 en foliumzuur niet goed verteerd en ook niet goed opgenomen worden in je lijf.
Conclusie:
- Een verstoorde darmflora en een nadelige zuurtegraad in je darmen kan ten grondslag liggen aan bloedarmoede.
Het verstoord raken van je darmflora
Wanneer is de samenstelling van je darmflora verstoord?
- Wanneer er te weinig goede darmbacterin in je darmen huizen.
- Wanneer er teveel slechte darmbacterin in je darmen huizen.
Waar zijn de goede bacterin voor nodig?
- Onder andere om de opname van vocht, aminozuren, vitamines en mineralen mogelijk te maken.
- Onder andere voor de productie en opname van B-vitamines (waaronder vit. B12).
Conclusie:
- De aanwezigheid van voldoende goede bacterin in je darmen is nodig om bloedarmoede te kunnen voorkomen.
Wat veroorzaken slechte darmbacterin?
- Onder andere een verslechterde opname van vocht, aminozuren, vitamines en mineralen.
Conclusie:
- De aanwezigheid van teveel slechte bacterin in je darmen kan bijdragen aan het ontstaan van bloedarmoede in je lijf.
Welke voeding kan een verstoorde samenstelling van je darmflora veroorzaken?
- Bewerkte voeding.
Wat kan je verstaan onder “bewerkte voeding”?
- Voeding welke al flink bloot heeft gestaan aan licht, lucht, vocht, hoge temperaturen en allerhande industrile bewerkingsprocessen.
Oftewel:
- Voeding met weinig vocht (geconcentreerde voeding).
- Voeding met weinig oplosbare voedingsvezels.
- Voeding met weinig ontstekingsremmende (omega3) vetzuren.
- Voeding met weinig vitamines en mineralen.
- Voeding met veel additieven (kunstmatige stoffen, voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten).
Conclusie:
- Heel veel mensen eten bewerkte voedingsmiddelen en hebben daardoor (zonder dit te beseffen) een verstoorde darmflora.
- Heel veel mensen eten bewerkte voedingsmiddelen, waardoor de vertering en opname van eiwitten, vitamine B12, foliumzuur en ijzer in hun lijf (zonder dat ze dit beseffen) zal verslechteren.
- Heel veel mensen eten bewerkte voedingsmiddelen en veroorzaken daarmee (zonder dit te beseffen) bloedarmoede in hun lijf.
Omstandigheden
Niet alleen voeding, maar ook omstandigheden kunnen een verstoorde samenstelling van je darmflora veroorzaken!
Welke omstandigheden dragen nadelig bij aan de samenstelling van je darmflora?
- Stress-volle omstandigheden.
Wat kan je verstaan onder “stress-volle omstandigheden”?
- Alle omstandigheden waarbij je erg alert, druk, afgeleid, gespannen en gehaast bent.
Conclusie:
- Heel veel mensen eten onder zeer stress-volle omstandigheden en hebben daardoor (zonder dit te beseffen) een verstoorde darmflora.
- Heel veel mensen eten onder zeer stress-volle omstandigheden, waardoor de vertering en opname van eiwitten, vitamine B12, foliumzuur en ijzer in hun lijf (zonder dat ze dit beseffen) zal verslechteren.
- Heel veel mensen eten onder zeer stress-volle omstandigheden en veroorzaken daarmee (zonder dit te beseffen) bloedarmoede in hun lijf.
Het voorkomen van bloedarmoede
Wat heb je inmiddels geleerd?
- Je hebt geleerd dat het binnenkrijgen van dierlijke voeding (met daarin vitamine B12 en ijzer) de goede vertering en opname van deze stoffen nog niet garandeert.
- Je hebt geleerd dat het binnenkrijgen van dierlijke voeding (met daarin vitamine B12 en ijzer) bloedarmoede niet vanzelfsprekend kan en zal voorkomen.
Waar moet je op letten, wanneer je je dierlijke voeding eet, zodat de mooie stoffen daarin aanwezig wel goed verteerd en opgenomen kunnen worden en bloedarmoede voorkomen kan worden?
- Je dierlijke voeding moet heel puur, onbewerkt en liefst vers en rauw ingekocht worden.
- Je dierlijke voeding moet niet al te sterk verhit worden bij de bereiding hiervan.
- Je dierlijke voeding moet in vocht en/of een hele pure vetbron (zonder toegevoegde suikers) bereid worden.
- Je dierlijke voeding (en het vet waarin je dit bereid) moet regelmatig aangevuld worden met groenten en fruit (bronnen van foliumzuur, vitamine C en oplosbare vezels).
Wist je namelijk dat:
- Oplosbare vezels gefermenteerd kunnen worden door je goede darmbacterin?
- Oplosbare vezels indirect bij kunnen dragen aan de productie en opname van vele B-vitamines (waaronder vit. B12)?
- Oplosbare vezels indirect bij kunnen dragen aan de goede vertering en opname van aminozuren en ijzer?
- Oplosbare vezels indirect bij kunnen dragen aan het voorkomen van bloedarmoede in je lijf?
Toch zal bloedarmoede alsnog NIET voorkomen kunnen worden, wanneer je continu eet onder stress-volle omstandigheden!
Waar moet je dus OOK NOG op letten?
- Dat je rustige omstandigheden creert, wanneer je gaat eten!
Vraag:
- Ben jij regelmatig vermoeid.
- Zou er bij jou sprake kunnen zijn van bloedarmoede?
- Is dit te verklaren vanuit de voeding welke je eet?
- Is dit te verklaren vanuit stress-volle omstandigheden?
Add comment