Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over bloedarmoede:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) bloedarmoede helpen voorkomen.

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten bloedarmoede helpen voorkomen.

Lees je mee?

Hemoglobine

De diagnose bloedarmoede verkrijg je wanneer het hemoglobine-gehalte in je bloed laag is.

Hemoglobine is een eiwit welke onderdeel uitmaakt van je rode bloedcellen.

Dit eiwit bindt zuurstof en koolzuur en regelt het transport van deze gassen doorheen je lijf.

Hemoglobine zorgt voor een uitwisseling van zuurstof met koolzuur bij je cellen.

Wanneer je bloedarmoede hebt (en het gehalte aan dit zuurstof- en koolzuur-bindende eiwit in je bloed laag is), dan heeft dit invloed op onder andere je energie-niveau.

Om energie te kunnen produceren is in de meeste cellen van je lijf (met uitzondering van je spiercellen) namelijk zuurstof nodig.

De opname van zuurstof in je cellen kan enkel geschieden wanneer dit uitgewisseld kan worden met koolzuur.

Hemoglobine maakt normaal gesproken deze uitwisseling mogelijk.

Conclusie:

  • Wanneer je het ontstaan van bloedarmoede wilt voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke de vorming van hemoglobine ondersteunen.

Vitamine B12 en ijzer

Om hemoglobine goed te kunnen vormen, moet in je lijf (onder andere) aanwezig zijn:

  • Een combinatie van alle essentiële aminozuren.
  • Vitamine B12.
  • Haem-Ijzer.

Deze voedingsstoffen zijn alle aanwezig in voeding met dierlijke eiwitten, mits deze dierlijke eiwitten nog intact zijn.

De voedingsstoffen aanwezig in eiwitten (zowel dierlijke als plantaardige) blijven enkel intact, wanneer je je eiwitrijke voeding niet al te sterk verhit, liefst samen met wat (zuur) vocht verhit en vooral niet verhit samen met suikers.

Verhit je eiwitrijke voeding samen met suikers, dan zal gedurende het verhittingsproces glycatie (versuikering van aminozuren) optreden en worden de aminozuren in dit eiwit waardeloos als bouwstof en een belasting voor je lijf.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

Tip (wanneer je bloedarmoede wilt voorkomen en de voedingsstoffen aanwezig in dierlijke eiwitrijke voeding intact wilt houden):

  • Verhit bovenstaande eiwitrijke voeding niet al te sterk, verhit deze het liefst met wat (zuur) vocht en verhit deze absoluut niet samen met suikers (aanwezig in een braadproduct, kant-en-klare kruidenmix of marinade).

Conclusie:

  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding regelmatig dierlijke eiwitten bevatten en moeten deze nog intact zijn, wanneer ze in je lijf belanden.

Maagzuur-tekort

Dierlijke eiwitten komen in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander best veel voor.

Wanneer iemand met voortdurende vermoeidheidsklachten bij diens huisarts komt, dan wordt (wanneer er sprake is van een reguliere inname van dierlijke eiwitten) meestal niet aan bloedarmoede gedacht.

Of de dierlijke eiwitten (welke rijkelijk in de voeding van de gemiddelde Nederlander aanwezig zijn) zodra ze in het lijf van deze Nederlanders belanden ook nog wel intact zijn, dat is echter de vraag.

Kennelijk zijn deze eiwitten (zodra ze in het lijf van deze Nederlanders belanden) niet meer intact, want bloedarmoede komt helaas alsnog bij vele Nederlanders voor, ondanks de betrekkelijk hoge consumptie van dierlijke eiwitten.

Veelal wordt bloedarmoede bij deze Nederlanders dan ook veroorzaakt in hun spijsverteringskanaal.

Veelal wordt bloedarmoede bij deze Nederlanders veroorzaakt door een maagzuur-tekort.

Een goede productie van maagzuur is namelijk nodig om:

  • Eiwitten te kunnen denatureren.
  • De eerste verteringsstap van eiwitten mogelijk te kunnen maken.
  • Bacteriële overgroei in je spijsverteringskanaal te kunnen voorkomen.
  • Een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal te kunnen behouden.
  • Je maag- en darmwand in goede conditie te kunnen houden.
  • De opname van aminozuren, vit. B12 en haem-ijzer mogelijk te kunnen maken.
  • Het ontstaan van bloedarmoede te kunnen voorkomen.

Conclusie:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan bloedarmoede helaas niet voorkomen, wanneer de maagzuur-productie in je lijf niet optimaal verloopt.

De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal

Wanneer je voeding veel verzurende stoffen (een hoge zuurtegraad) bevat, dan zal er weinig tot geen maagzuur afgegeven worden in je maagholte wanneer je voeding in je maag belandt.

Gevolg:

  • Een verslechterde eiwit-vertering.
  • Bacteriële overgroei.
  • Een verstoorde darmflora.
  • Een verstoring van de optimale zuurtegraad in je darmen.
  • Schade aan de wand van je maag en darmen.
  • Een verslechterde opname van aminozuren, vitamine B12 en haem-ijzer in je lijf.
  • Een verhoogde kans op bloedarmoede.

Wanneer bezit je voeding een hoge zuurtegraad?

  • Wanneer deze sterk verhit is geweest en weinig tot geen vocht (meer) bevat.
  • Wanneer deze veel additieven (toegevoegde voedingsstof-concentraten, voedingsstof-isolaten en chemische stoffen) bevat.

Conclusie:

  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal zo min mogelijk verhogen.
  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding niet te sterk verhit zijn, niet te sterk bewerkt zijn en geen additieven bevatten.
  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding (bij naast intacte dierlijke eiwitten) voldoende stoffen bevatten welke het behoud van een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal ondersteunen.
  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding (bij naast intacte dierlijke eiwitten) voldoende stoffen bevatten welke een optimale productie van spijsverterings-sappen in je spijsverteringskanaal ondersteunen.
  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding (bij naast intacte dierlijke eiwitten) voldoende stoffen bevatten welke je maag- en darmwand in goede conditie helpen houden.

Vetten

Vetten bevatten geen aminozuren, geen haem-ijzer en ook geen vitamine B12.

Je zou om die reden kunnen denken dat de consumptie van vetten niet nodig is om bloedarmoede te kunnen voorkomen.

De regelmatige consumptie van vetten is echter juist zeer belangrijk om bloedarmoede te kunnen voorkomen.

De aanwezigheid van vetten in je spijsverteringskanaal stimuleert namelijk de productie van alvleeskliersap:

  • Alvleeskliersap is nodig om je voeding (waaronder de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten) goed te kunnen verteren en uiteindelijk ook op te kunnen nemen in je lijf.

De aanwezigheid van vetten in je spijsverteringskanaal doet tevens de productie van galsap stimuleren:

  • De productie van galsap is nodig om afvalstoffen uit je lijf af te kunnen voeren via je darmen, de optimale zuurtegraad in je lijf te kunnen behouden en het zuurstof-transport doorheen je lijf optimaal te kunnen houden.

Wanneer je voeding tekortschiet in vetrijke voeding welke de essentiële vetzuren omega 3 en 6 bevat, dan is de productie van prostaglandines (weefselhormonen) in  je lijf ook niet eens mogelijk:

  • Prostaglandines zijn nodig om de wand van je maag en darmen te kunnen herstellen na schade en je voeding (waaronder de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten) goed op te kunnen nemen in je lijf doorheen je darmwand.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn in intacte toestand aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks tot geen vetten bevat, dan zal de vertering en de opname van de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten niet goed verlopen en zal bloedarmoede op den duur het gevolg zijn.
  • Wanneer je voeding nauwelijks tot geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal op den duur je maag- en darmwand beschadigd raken en zal de vertering en opname van de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten niet goed verlopen en zal bloedarmoede het gevolg zijn.

Conclusie:

  • Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren.

Vraag:

  • Is jouw energie-niveau regelmatig laag?
  • Bevat je voeding dierlijke eiwitten?
  • Zijn de dierlijke eiwitten in je voeding wel intact?
  • Bevat je voeding wel voldoende stoffen welke het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmen helpen ondersteunen?
  • Wordt er in je lijf wel voldoende maagzuur geproduceerd?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!