Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over bloedarmoede:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in verse groenten het ontstaan van bloedarmoede helpen voorkomen.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten het ontstaan van bloedarmoede helpen voorkomen.
Lees je mee?
Hemoglobine
De diagnose bloedarmoede verkrijg je wanneer het hemoglobine-gehalte in je bloed laag is.
Hemoglobine is een eiwit welke onderdeel uitmaakt van je rode bloedcellen.
Dit eiwit bindt zuurstof en koolzuur en regelt het transport van deze gassen doorheen je lijf.
Hemoglobine zorgt voor een uitwisseling van zuurstof met koolzuur bij je cellen.
Wanneer je bloedarmoede hebt (en het gehalte aan dit zuurstof- en koolzuur-bindende eiwit in je bloed laag is), dan heeft dit invloed op onder andere je energie-niveau.
Om energie te kunnen produceren is in de meeste cellen van je lijf (met uitzondering van je spiercellen) namelijk zuurstof nodig.
De opname van zuurstof in je cellen kan enkel geschieden wanneer dit uitgewisseld kan worden met koolzuur.
Hemoglobine maakt normaal gesproken deze uitwisseling mogelijk.
Conclusie:
- Wanneer je het ontstaan van bloedarmoede wilt voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding voldoende stoffen bevatten welke de vorming van hemoglobine ondersteunen.
Vitamine B12 en ijzer
Om hemoglobine goed te kunnen vormen, moet in je lijf (onder andere) aanwezig zijn:
- Een combinatie van alle essentiële aminozuren.
- Vitamine B12.
- Haem-Ijzer.
Deze voedingsstoffen zijn alle aanwezig in voeding met dierlijke eiwitten, mits deze dierlijke eiwitten nog intact zijn.
De voedingsstoffen aanwezig in eiwitten (zowel dierlijke als plantaardige) blijven enkel intact, wanneer je je eiwitrijke voeding niet al te sterk verhit, liefst samen met wat (zuur) vocht verhit en vooral niet verhit samen met suikers.
Verhit je eiwitrijke voeding samen met suikers, dan zal gedurende het verhittingsproces glycatie (versuikering van aminozuren) optreden en worden de aminozuren in dit eiwit waardeloos als bouwstof en een belasting voor je lijf.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
Tip (wanneer je bloedarmoede wilt voorkomen en de voedingsstoffen aanwezig in dierlijke eiwitrijke voeding intact wilt houden):
- Verhit bovenstaande eiwitrijke voeding niet al te sterk, verhit deze het liefst met wat (zuur) vocht en verhit deze absoluut niet samen met suikers (aanwezig in een braadproduct, kant-en-klare kruidenmix of marinade).
Conclusie:
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding regelmatig dierlijke eiwitten bevatten en moeten deze nog intact zijn, wanneer ze in je lijf belanden.
Maagzuur-tekort
Dierlijke eiwitten komen in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander best veel voor.
Wanneer iemand met voortdurende vermoeidheidsklachten bij diens huisarts komt, dan wordt (wanneer er sprake is van een reguliere inname van dierlijke eiwitten) meestal niet aan bloedarmoede gedacht.
Of de dierlijke eiwitten (welke rijkelijk in de voeding van de gemiddelde Nederlander aanwezig zijn) zodra ze in het lijf van deze Nederlanders belanden ook nog wel intact zijn, dat is echter de vraag.
Kennelijk zijn deze eiwitten (zodra ze in het lijf van deze Nederlanders belanden) niet meer intact, want bloedarmoede komt helaas alsnog bij vele Nederlanders voor, ondanks de betrekkelijk hoge consumptie van dierlijke eiwitten.
Veelal wordt bloedarmoede bij deze Nederlanders dan ook veroorzaakt in hun spijsverteringskanaal.
Veelal wordt bloedarmoede bij deze Nederlanders veroorzaakt door een maagzuur-tekort.
Een goede productie van maagzuur is namelijk nodig om:
- Eiwitten te kunnen denatureren.
- De eerste verteringsstap van eiwitten mogelijk te kunnen maken.
- Bacteriële overgroei in je spijsverteringskanaal te kunnen voorkomen.
- Een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal te kunnen behouden.
- Je maag- en darmwand in goede conditie te kunnen houden.
- De opname van aminozuren, vit. B12 en haem-ijzer mogelijk te kunnen maken.
- Het ontstaan van bloedarmoede te kunnen voorkomen.
Conclusie:
- De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan bloedarmoede helaas niet voorkomen, wanneer de maagzuur-productie in je lijf niet optimaal verloopt.
De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal
Wanneer je voeding veel verzurende stoffen (een hoge zuurtegraad) bevat, dan zal er weinig tot geen maagzuur afgegeven worden in je maagholte wanneer je voeding in je maag belandt.
Gevolg:
- Een verslechterde eiwit-vertering.
- Bacteriële overgroei.
- Een verstoorde darmflora.
- Een verstoring van de optimale zuurtegraad in je darmen.
- Schade aan de wand van je maag en darmen.
- Een verslechterde opname van aminozuren, vitamine B12 en haem-ijzer in je lijf.
- Een verhoogde kans op bloedarmoede.
Wanneer bezit je voeding een hoge zuurtegraad?
- Wanneer deze sterk verhit is geweest en weinig tot geen vocht (meer) bevat.
- Wanneer deze veel additieven (toegevoegde voedingsstof-concentraten, voedingsstof-isolaten en chemische stoffen) bevat.
Conclusie:
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal zo min mogelijk verhogen.
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding niet te sterk verhit zijn, niet te sterk bewerkt zijn en geen additieven bevatten.
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding (bij naast intacte dierlijke eiwitten) voldoende stoffen bevatten welke het behoud van een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal ondersteunen.
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding (bij naast intacte dierlijke eiwitten) voldoende stoffen bevatten welke een optimale productie van spijsverterings-sappen in je spijsverteringskanaal ondersteunen.
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan moet je voeding (bij naast intacte dierlijke eiwitten) voldoende stoffen bevatten welke je maag- en darmwand in goede conditie helpen houden.
Eiwitten
Voedings-eiwitten kunnen vele bouwstoffen leveren welke nodig zijn om het zuurstof-transporterende bloed-eiwit hemoglobine te kunnen vormen en het ontstaan van bloedarmoede te kunnen voorkomen.
Voedings-eiwitten leveren deze bouwstoffen echter enkel wanneer de eiwitten aanwezig in je voeding:
- Van dierlijke oorsprong zijn.
- Nog intacte aminozuren, vitamines en mineralen bevatten.
- Goed verteerd worden.
- Goed getransporteerd worden doorheen je darmwand.
Dierlijke eiwitten zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
Om de eiwitten in bovenstaande voeding goed te kunnen verteren en de stoffen aminozuren, vit. B12 en haem-ijzer goed op te kunnen nemen in je lijf is een goede maagzuur-productie nodig.
Je maagzuur productie zal enkel optimaal verlopen wanneer je eiwitrijke voeding:
- Niet te sterk verhit is geweest.
- Niet samen met suikers verhit is geweest.
- Geen additieven (toegevoegde voedingsstof-concentraten, isolaten en kunstmatige stoffen) bevat.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks tot geen intacte dierlijke eiwitten bevat, dan zullen tekorten in je lijf ontstaan in de bouwstoffen waaruit hemoglobine gevormd kan worden en kan bloedarmoede niet voorkomen worden.
- Wanneer je voeding hoofdzakelijk sterk verhitte en bewerkte varianten van dierlijke eiwitten bevat, dan kunnen de bouwstoffen waaruit hemoglobine gevormd kan worden niet goed verteerd worden en niet goed opgenomen worden in je lijf en kan bloedarmoede ook niet voorkomen worden.
Conclusie:
- Wanneer je bloedarmoede wilt helpen voorkomen en wanneer je je energie-niveau en stofwisseling optimaal wilt helpen houden, dan is het verstandig om (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten (zie de mail van gisteren) en voeding met intacte dierlijke eiwitten te consumeren.
Er is nog meer wat je kan doen
De regelmatige consumptie van verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten kan bloedarmoede al voor een zeer groot deel helpen voorkomen.
Verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter alsnog niet alle stoffen welke nodig zijn om bloedarmoede te kunnen voorkomen.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke bloedarmoede helpt voorkomen.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Is jouw energie-niveau regelmatig laag?
- Bevat je voeding dierlijke eiwitten?
- Zijn de dierlijke eiwitten in je voeding wel intact?
- Bevat je voeding wel voldoende stoffen welke het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmen ondersteunen?
- Wordt er in je lijf wel voldoende maagzuur geproduceerd?
- Eet jij (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten?
Add comment