Je las het de afgelopen tijd al:
Stoffen, voedingsstoffen heeft een ieder in diens lijf: altijd en sowieso!
Middels de voeding welke wij eten, voegen wij hier stoffen aan toe, maar ook los daarvan zitten er dus ALTIJD al stoffen in ons lijf en vindt er ALTIJD met die stoffen al wel stofwisseling plaats.
Welke stoffen waar gewisseld worden, dus wat waar met welke stoffen gebeurt, moet gebeuren en zal gebeuren, had je ook al gelezen, wordt niet ZOMAAR lukraak bepaald en vindt niet zomaar als vanzelf plaats, maar wordt gereguleerd in je lichaam door de signaalstoffen: neurotransmitters en hormonen.
Dit doen ze als REACTIE op de aanwezigheid van bepaalde stoffen in je lijf, welke “opgemerkt” wordt door receptoren, welke doorheen heel je lijf zitten!
De optimale werking van receptoren is dan ook ZEER belangrijk, wil je dat je lichaam goed “weet” en “snapt” wat er met de aanwezige stoffen in het lijf moet gebeuren en wil deze niet “in de war” raken.
ENKEL wanneer deze “signalering” m.b.t. de aanwezigheid van bepaalde stoffen goed plaatsvindt en de “signaal-overdracht” goed plaatsvindt, worden organen en weefsels door de signaalstoffen (hormonen en neurotransmitters) op een juiste manier RUSTIG voorbereid op hetgeen komen gaat en hetgeen ze zo moeten gaan doen en uitvoeren qua stofwisselingsprocessen.
Verloopt deze signalering echter niet of niet goed en/of kunnen de signalen niet goed worden over gedragen, raakt ons lichaam uit balans en “in de war”.
Het weet dan eigenlijk niet goed wat te doen met de stoffen, welke in het lijf zitten en er middels onze voeding ook extra bij komen en zijn gekomen en boodschappen worden NIET goed door gegeven.
Er zal stress en disbalans heersen.
Wanneer dit “signaleringssysteem” PRIMA werkt en deze niet verstoord wordt, zal er niet zozeer en zeker niet lang stress hoeven heersen.
Zal er overwegend een balans heersen in ons lichaam.
Kunnen wij ontspannen.
Kunnen wij en ons lichaam rust ervaren.
Kunnen wij vet verbranden! (Wanneer dit nodig zou zijn)
Sterker nog..
Wanneer dit systeem NOOIT verstoord zou zijn geraakt, zouden we eigenlijk niet eens vet hoeven te verbranden, want dan zouden we waarschijnlijk nooit zijn aangekomen of vetoverschot hebben gekregen (wat een reactie op disbalans is)!
Wanneer dit “signaleringssysteem” namelijk WEL goed werkt, zullen hormonen HEEL tijdig en keurig en precies aangeven en aanduiden en “doorgeven”, wanneer er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn ergens in je lijf en dus ook wanneer onze vetcellen voldoende gevuld zijn etc. en zal je lichaam daar zelf goed op kunnen reageren; daar kent en heeft het namelijk allemaal mechanismes voor!
Zolang je signaleringssysteem maar niet “op hol is geslagen” en je lichaam maar in balans is en geen stress ervaart ten minste!
We zullen dan namelijk “verzadiging” ervaren en onze eetlust zal als gevolg van al deze “kloppende” signalen afnemen.
De weg welke onze voedingsstoffen bewandelen en de invloed op ons “signaleringssysteem” van receptoren.
Wanneer wij iets eten, komt onze voeding onze mondholte binnen.
Daar zitten op onze smaakpapillen al de eerste receptoren.
Deze nemen structuren en smaken waar, waardoor ze onze voeding “herkennen”, waardoor ze dus weten (of eigenlijk “inschatten”) welk soort voedingsstoffen “aanwezig” zijn.
Dit geven ze dan alvast door aan onze hersenen en organen, welke later met deze voedingsstoffen te maken krijgen.
Voeding rijk aan “direct te benutten brandstof” en tevens stoffen welke onze bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus rijk aan koolhydraten, smaakt zoet.
Eet jij dan ook iets met koolhydraten OF met een zoete smaak, merken smaakpapillen dit op en geven ze dit al door aan de rest van het lijf, welke zich dan kan voorbereiden op het moeten verwerken van brandstof/koolhydraten en zich alvast kan en gaat voorbereiden op een bloedsuikerspiegel, welke kan gaan schommelen.
Je lichaam wordt dan alert en onrustig bij en van dat vooruitzicht, dus zelfs al VOORDAT het ook daadwerkelijk de brandstoffen ter beschikking heeft!
Je lichaam is dan alles behalve gericht op vet verbranding, aangezien het lichaam ENKEL op momenten van ontspanning, wanneer het niet gericht is of hoeft te zijn op verbranden van koolhydraten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel, zich bezig zal houden met vet verbranding.
Voeding rijk aan bouwstoffen smaakt vaak enigszins bitter en dus niet zoet.
Eet jij bittere groenten, bittere voeding, merken smaakpapillen ook dit op en geven ze ook dit door aan de rest van het lijf, welke zich dan kan ontspannen en voor kan bereiden op “opbouw” of “wederopbouw” en “herstel”.
Het lichaam “weet” door een afwezigheid van zoet namelijk dat er weinig stoffen “aankomen”, welke onze bloedsuikerspiegel flink laten schommelen.
Onder deze RUSTIGE processen, welke plaats kunnen vinden bij een balans in je lichaam en bij een stabiele bloedsuikerspiegel valt ook vet verbranding; je lichaam wordt dan dus OOK voorbereid op het mogelijk verbranden van vet, aangezien het dit enkel doet en wil in ontspannen toestand!
Wanneer je jong bent (en je “signaleringssysteem” nog goed werkt; er nog weinig stress heeft plaatsgevonden, geen overgewicht heerst en hormonen in balans zijn) heerst er vaak niet zo’n behoefte aan en zelfs afkeer voor bitter hè.
Kinderen houden vaak niet zo van bittere groenten, zoals spruitjes, witlof, groene bladgroenten etc.
Ook wanneer je ziek bent, moet je vaak TOTAAL NIET aan bittere voeding denken om te eten hè.
Goh, wat is dat eigenlijk mooi geregeld en logisch verklaarbaar hè, want als je jong bent en actief en je GEEN vetoverschot hebt, moet je lichaam en wil je lichaam natuurlijk ook niet aangezet worden tot vet verbranding!
En UITERAARD ook niet, wanneer je ziek bent.
Eerst moet de “ziekteverwekker” namelijk bestreden worden en moet de disbalans en stress hersteld worden en daar zijn TUURLIJK wel bouwstoffen voor nodig, want deze zijn ALTIJD nodig, maar NU heeft het lichaam daar ook DIRECT energie voor nodig, dus kan enkel zoet = koolhydraten, bevredigen.
Krijgt je lichaam een bittere smaak te verwerken, zal dit bij ziekte je tegenstaan.
Enkel bitter, betekent namelijk ENKEL bouwstoffen en weinig tot geen brandstof en betekent tevens een ZEER KALME EN RUSTIGE spijsvertering, wat bij stress natuurlijk niet prettig is, wanneer het een hele poos duurt, voordat voedingsstoffen verteerd zijn en dan pas HEEL TRAAG EN RUSTIG in je lijf belanden om te helpen op te bouwen en herstellen, wanneer er NU stress heerst: NU!
Dit systeem, wat dus ons prima helpt in balans te houden en alles perfect te regelen in ons lijf, gooien wij HELEMAAL in de war en overhoop en ontregelen wij door voeding te eten, welke qua structuur en samenstelling is gewijzigd en dus sterk bewerkt is!
Niet zo slim en handig aangezien een goed werkend signaleringssysteem ZO belangrijk is!
Voedingsstoffen uit de natuur hebben namelijk een structuur, dus een moleculaire opbouw, welke onder andere wordt bepaald door de aanwezigheid van vitamines en mineralen ergens in die structuur.
“Herkenning” door receptoren, maar ook door de enzymen in ons lijf, welke onze voeding moeten helpen verteren en verwerken, vindt plaats onder andere op basis van DIE natuurlijke structuur INCLUSIEF dus ook aanwezige vitamines en mineralen en aanwezigheid van vocht etc.
Wanneer voeding uit de natuur dan ook (gedeeltelijk) “onherkenbaar” is gemaakt en geworden, doordat het voordat wij het eten al allerlei bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt en daardoor van structuur is veranderd, stoffen verloren zijn gegaan, maar er ook zijn bij gekomen door reacties die al hebben plaatsgevonden met stoffen binnenin deze structuur en nieuwe stoffen, zal deze “herkenning” niet goed meer kunnen plaatsvinden!
Hierdoor zal ons lichaam niet goed “voorbereid” worden op de komst van voedingsstoffen en zal het soms “verrast en overdonderd” worden met stoffen, welke het niet wist dat het zou krijgen (en misschien ook helemaal niet nodig heeft of kan benutten), waardoor stress en disbalans ontstaat en/of zal het ook regelmatig doorgeseind kunnen krijgen dat het een bepaalde voedingsstof te verwerken zal krijgen, welke het vervolgens niet eens krijgt!
Verzadigingssignalen, zullen daardoor niet meer “kloppen” je zult en kunt trek krijgen in smaken en dus neigen naar het eten van voedingsstoffen, welke je lichaam helemaal op dat moment niet nodig heeft OF kan benutten…ga zo maar door.
DAN (met dat ontregelde systeem) kan je je dan ook heel makkelijk over-eten.
Over-eten in stoffen, waar je lichaam vervolgens wellicht niks mee kan en welke het dan ook op zal slaan.
DAN kan je HEEL MAKKELIJK overgewicht ontwikkelen.
Belangrijk is dan ook dit systeem niet te ontregelen en dat wil zeggen: om ENKEL voedingsstoffen te nuttigen, welke nog zoveel mogelijk te herkennen zijn als de stoffen en voeding, zoals deze in de natuur voor komt, dus in natuurlijke staat EN natuurlijke verhoudingen gehouden, welke door je lichaam en receptoren dan OPTIMAAL te herkennen zijn en waardoor je lichaam in balans kan blijven, door goed voorbereid te worden op wat komen gaat en wat aanwezig is qua voedingsstoffen en het prima kan en zal reguleren, wat daar dan allemaal mee moet gebeuren en nodig is.
Hoe kan het toch dat wanneer we overgewicht hebben en onze vetcellen overduidelijk al vol zitten en we dus eigenlijk niet ook nog eens “extra” brandstof nodig hebben, we toch vaak een sterke zoetbehoefte hebben (dus een behoefte aan koolhydraten en dus WEL nieuwe brandstffen), zelfs wanneer het heel onlogisch is, dus als we weten en beseffen net al iets met voldoende brandstoffen en koolhydraten te hebben gegeten!?
DIT komt dus door DIT ontregelde systeem, welke ik zojuist heb beschreven.
Overtollig vetweefsel is ontstekingsgevoelig weefsel.
Wanneer er ontstekingen heersen in je lichaam, is er stress en disbalans en klopt ons “systeem” niet meer en zijn ook vaak receptoren aangetast en beschadigd en wellicht zelfs ook ontstoken.
Daar komt nog bij dat de hedendaagse zoeten, dus de hedendaagse koolhydraten (in tegenstelling tot koolhydraten der natuur in onbewerkte staat), welke bewerkt zijn GEEEEEEEEEN bouwstoffen (vitamines en mineralen) bieden, waardoor ALTIJD stress en onrust en zoetbehoefte zal blijven ontstaan.
Voeding welke namelijk de essentiële bouwstoffen mist, welke ons lichaam bij ELK stofwisselingsproces hoe dan ook nodig heeft of er nu stress heerst of niet, levert namelijk EXTRA en ONNODIGE onrust en stress, waardoor een zoetbehoefte en onverzadigd gevoel altijd zal blijven heersen.
Wanneer je CONSTANT bij alles wat je eet WEL je lichaam een zoete smaak geeft en GEEN bittere (en dus wel NIET-ESSENTIËLE brandstoffen biedt, maar geen of te weinig ESSENTIËLE bouwstoffen), zal het OOK altijd onrustig blijven en onrustig gemaakt worden of er nu al onrust en stress heerste of niet, waardoor je lichaam NIET gericht is of voorbereid wordt op vet verbranding.
Dit is ook het geval wanneer je dus WEL koolhydraten eet, maar er essentiële bouwstoffen missen en blijven missen.
Ook dan zal je lichaam niet gericht zijn en voorbereid worden op vet verbranding.
Wat eet jij?
Hoe smaakt jouw voeding?
Welke voedingsstoffen bevatten jouw maaltijden?
In welke mate zijn deze natuurlijk en onbewerkt?
Hoe bereid jij je lichaam als gevolg dan ook voor op vet- of koolhydraatverbranding?
Maak jij je lichaam met hetgeen je eet rustig of onrustig?
Eet jij voeding, welke ons signaalsysteem doet ondersteunen of “in de war”doet brengen?
Kom je er achter dat de voeding welke jij eet en de stoffen deze bevat je lichaam uit balans haalt, maar wil je wel graag een eetpatroon aanleren, welke de balans in je lijf ONDERSTEUNT (en welke dus overduidelijk meer bitter dan zoet zal moeten gaan bevatten), mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment